neděle 12. května 2024

Nedělní miniglosy č.730

 

Vypadá to, že mrazy se nám až do podzimu podařilo zapudit, však škod nadělaly dost a až si budeme na podzim pochutnávat na jablkách z Uruguaye a v duchu si představovat (a z kapsy platit) jejich uhlíkovou stopu, možná si na to ještě vzpomeneme. Důležité je, že nám nepomrzly i Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a vychází už déle než 15 let. Vítám vás tedy opět zčásti ze svého dobřichovického obýváku, kde ráno píšu tento úvodník, a zčásti z přítmí kavárny na pražském Poříčí naproti Bílé labuti, kde v neděli odpoledne psávám hlavní text, nad tradiční nedělní stránkou, shrnující, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech, a usilující o to, aby se některé věci aspoň v neděli nebraly tak vážně, jak vážné často ve skutečnosti jsou.
 
I v minulém týdnu jsem zde na blogu publikoval dva nové blogové články: Tím prvním byl nový příspěvek do rubriky o češtině Jazykové hrádky, tentokrát zaměřený na Neposedná čísla. Ve druhém jsme po dlouhých dvou letech znovu rozšířili i pozapomenutou rubriku Miniatury čtyřverším Slovní příklad. Z předchozího období ještě jednou připomenu, jak vypadá plakát mé Jubilejní desáté sólové fotovýstavy v chotěšovském klášteře, která bude mít název POVZNÁŠENÍ a na kterou jste samozřejmě všichni srdečně zváni, a taky malý výlet do českého rockového dávnověku v článku Páni, já vám dneska slyšel zpěvačku..., ve kterém jsem zavzpomínal na to, jakým zjevením pro mě byla začátkem roku 1986 energická mladá zpěvačka Bára Basiková a celé tehdy vzniklé seskupení kytaristy Michala Pavlíčka s výbušným názvem Stromboli.
 
Z archivu dnes povytáhnu 11 let starý článek Kostra čaje, takže lidé, kteří mají rádi přesmyčky, mě možná přestanou považovat (tedy pokud vůbec někdy považovávali) za celkem slušného člověka; já ovšem tvrdím, že tento výraz má velký duševně-hygienický význam a mělo by se o něm vědět.

Mě by mělo v příštích dnech čekat další mezinárodní setkání lidí, kteří se občas snaží psát haiku, jeden večer zabere divadlo a jeden večer pro změnu inspirující setkání nad krásnými fotografiemi. Od čtvrtka pak budu opět v Plzni, kde bych se měl nakonec v sobotu setkat se svými gymnaziálními spolužáky. Jak to bude v příštím týdnu s prostorem na psaní blogu, teď úplně neumím říct jinak než slovem UVIDÍME, tak tedy, prosím, VIĎME. Určitě nebude čas na to, abych se pustil do dvou komplexnějších reportáží, které nosím v hlavě a které vyžadují časově náročnější sběr informací, ale rád bych se k nim dostal ještě před vypuknutím letní výstavy, jinak budou čekat na dlouhé zimní večery, a to by, myslím, byla škoda.

Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos co nekrásnější májové dny a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Politologové se víceméně shodují v tom, že česká společnost je extrémně polarizovaná, což se v minulých dnech poprvé po více než dvaceti letech projevilo dokonce vznikem silné polární záře, která se v naší zeměpisné oblasti jinak vyskytuje jen zcela výjimečně. Kromě servisních týmů, které průběžně odstraňují technické poruchy způsobené silným slunečním větrem, je v pohotovosti i armáda, která po nocích dohlíží na to, aby někdo nezneužil příhodných podmínek a z Aurory borealis zase jednou po létech nevystřelil.
----------------------
Společnost Victorinox oznámila, že vzhledem k postupným posunům v legislativě, které mají za následek skutečnost, že na nože s čepelí se pohlíží jako na zbraně, jejichž používání omezují nebo rovnou zcela vylučují místní nařízení a zákony, začne legendární červené švýcarské armádní nože vyrábět bez nožů. "Nůžky, šroubovák, pilníček a vývrtka mohou prozatím zůstat," řekl Nedělním miniglosám výkonný ředitel společnosti. "Vlastní čepel nože se chystáme u nového modelu vyměnit za podstatně méně nebezpečnou a v praxi mnohem užitečnější cyklistickou pumpičku."
----------------------
Vláda jako projev dlouhodobé systémové podpory porodnosti navrhla od začátku roku 2025 doplnit do daňového přiznání novou zaškrtávací kolonku  "10 a více dětí"
----------------------
S výstavbou nového železničního mostu nahrazujícího vysloužilý most propojující Výtoň se Smíchovem, prý podle některých pražských radních vypomůže i věhlasná bílá paní komonická. Po zveřejnění této pozitivní zprávy se výrazně zvýšil zájem o provozování půjčoven neoprénu na smíchovském i výtoňském břehu řeky.
 ----------------------
Na zajímavou skutečnost, jejíž příčiny by vědci rádi odhalili, aby mohli výsledky využít především k ochraně časně kvetoucích ovocných stromů, poukázal ve své nedávno otištěné práci vědecký tým Botanického ústavu Akademie věd: I když blbost kvete v Čechách celoročně, zatím ještě nebyl zaznamenán jediný případ, kdy by její květy pomrzly a způsobilo to neúrodu.
----------------------
Akademie výtvarných umění čelí protestům svých studentů proti tomu, aby Myslbekova socha Krista na kříži byla součástí extrémně vytížené a rušné hlavní chodby, protože řadu studentů a především studentek tato socha děsí, nehledě vůbec na to, že je v porovnání s aktuálními moderními trendy už děsně staromódní a neinspirující a mimoděčně vytváří na studenty nepřípustný tlak, že pro kariéru v oblasti umění je třeba něco umět.
---------------------- 
Před pár dny vzniklá zlínská iniciativa Medvědy v ČR nechceme odmítá, že by neměla medvědy ráda, poukazuje ale na to, že většina medvědů, kteří přecházejí na území našeho státu, se programově odmítá přizpůsobit kulturním a civilizačním zvyklostem uplatňovaným v naší zemi, zvlášť pokud jde o zásady depilace.    
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

18 komentářů:

  1. Ad #7) Asociace Br Tník iniciativě oponuje s tím, že depilace je jen záminka, ve skutečnosti jde o ploché nohy; pojišťovny by musely hradit zdravotnické pomůcky, neboť u medvědů se jedná o nemoc z povolání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prý se na moravsko-slovenském pomezí objevují první odvážní holomedvědi :-).

      Vymazat
  2. Ovšem je otázka čím Myslbekův kříž nahradit...Půlměsíc může Konfucius děsit děsit posluchače skupiny Ortel mezi studenty, Buddha může děsit obezitou, Šivův trojzubec vyvolávat strach z nabodnuti a Konfucius děsit výtvarníky svou mravní přísnosti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to, že dnešní studenti jsou obecně lekavější, než si je pamatuji :-).

      Vymazat
  3. Blbost je opravdu velmi silně kvetoucí, ale mráz, na rozdíl od jiného "rostlinstva" je na ní bohužel krátký. Určitou naději skýtá El Ňiňa, ale to se budeme muset nechat překvapit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, když si vezmu, jak by mohla prosperovat kryocentra... :-).

      Vymazat
  4. "Pro kariéru v oblasti umění je třeba něco umět", to je jazykový hrádek par excellence :-)
    A mimochodem viděl jsi někdy medvěda bez srsti? To je opravdu děsivý pohled!
    PS: Byl první článek od Psice, nebo miniglosa? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takového medvěda jsem neviděl, kdybych viděl, nejspíš bych dnes musel najít jinou miniglosu :-). Nápad na miniglosu jsem si poznamenal, když jsem si přečetl příslušný článek na Seznamu, jako téma s "miniglosovým potenciálem". Text napsala zjevně dříve Psice a dnes jsem si ho na základě tvého komentáře s chutí přečetl :-).

      Vymazat
  5. Tu depilaci bych medvědům snad ani nevyčítal. Ale viděli jste je někdo někdy při zubní hygieně? Neviděli, co? ...aha.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tedy neviděl. Ale chápu, že třeba takové "čištění veverkou" je jen pro silnější nátury :-).

      Vymazat
    2. To teda asi hlavně proto, že jim to moc nejde a maj po tomhle čištění tu mordu špinavější, než před tim. Proto já taky vždycky myslel, že to prostě jen tu veverku sežral... A navíc bez chleba!

      Vymazat
    3. Chm, chm a kdyz jsme u hygieny, doufam, ze po medvedech na vyslapech v horach sbirate hovinka do sacku?! Az dorazi medvedi i do ulic velkych mest, bude z toho hutne tema! Protoze slapnout do takovyho medvedince s nestravenym zbytkem veverky, ro nechces!

      Vymazat
    4. Nesbíráme, jelikož to žádná vyhláška po turistech nevyžaduje a krom toho se taky obvykle pohybujeme po lesích (alespoň prozatím) méďuprostých. :-D
      A až dorazí medvědi do ulic velkých měst, myslím, že nás to postaví před větší výzvy, než je nestrávená veverka v trusu.
      ...třeba kdyby v něm místo tý veverky byly tři páry sandálků...

      Vymazat
  6. Nevím jak to ta blbost dělá, že pořád jen kvete, nikdy neodkvétá, ale plody přináší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kam se na ni svou životaschopností hrabe břečťan...

      Vymazat
  7. Svet sa zbláznil. Švajčiarske nožíky bez nožov. To tu ešte nebolo.
    Ja som raz cestovala s takou kartičkou Vitorinox, v ktorej bolo párátko, propiska, pilník nůžky a nožík (mal asi 5cm). Práve ten nožík mi na letisku zhabali. Že vraj by som mohla niekoho ohroziť.
    Už sa neviem dočkať návštevy ČR. Tam mám pocit, že je to ešte trochu v poriadku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když může být rallye Dakar bez Dakaru, proč by nemohl být švýcarský nůž bez nože? :-)

      Vymazat
    2. V dnešnej dobe môže byť spevákom aj ten, čo nevie spievať, umelcom ten, čo nevie malovať, modelkou taktiež kadekto… tak prečo nie, žejo 🙂

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.