neděle 8. února 2015

Nedělní miniglosy č.300

Třetí velká "bestofka" v historii Nedělních miniglos je zde! Jubilejní třísté číslo blogového týdeníku totiž oslavíme stejným způsobem jako sté a dvousté - výběrem z poslední stovky vydání. Prošel jsem si poctivě všech 496 miniglos z čísel 201 až 299 a vybral jsem pro následující výběr 50 z nich jako ukázku, co se všechno za přibližně dva poslední roky odehrálo a jak na to můj blogový týdeník reagoval. Některé miniglosy odolaly času lépe, některé hůře, samozřejmě jsem se pro dnešní výběr pokusil upřednostnit ty první, a pokud v nich zůstala i s odstupem nějaká stopa po vtipu, tím lépe. Děkuji všem pravidelným čtenářům za neuvěřitelnou vytrvalost, se kterou Nedělní miniglosy čtou, a těším se na vaše reakce. Mimochodem, kdo by si chtěl přečíst výběry z první a z druhé stovky, jsou připojeny na konci textu, který je dnes obzvlášť dlooooooooouuuuuuuuhýýýý. Tak ještě jednou dík za přízeň a těším se u "normálního" třístého prvního dílu zase příští neděli na shledanou.
 
---------------------------------

Miloš Zeman vyhrál v prezidentských volbách dokonce i Krkonoších, kde mu místní lidé uvěřili, že pokud by vyhrál jeho protikandidát, vrátí se místo lidem milovaného spravedlivého českého Krakonoše po válce odsunutý Rýbrcoul. (NMg č.205)

Jak nám řekl vládní zmocněnec pro důchodovou reformu, ukazuje se, že česká veřejnost zatím přijala zavedení druhého pilíře vlažně. "Ano, rozjezd jsme si představovali jinak; původní plán byl o dost ambicióznější, protože jsme doufali ve více než půl miliónu klientů v prvním půl roce. Nyní jsme plány trochu přehodnotili podle aktuálních informací z praxe, nicméně pořád věříme, že se nám podaří mít nakonec v systému více klientů než pilířů." (NMg č.206)

Významný psychiatr a příležitostný politolog doktor Chocholoušek uvedl ve svém prohlášení k výsledku prezidentských voleb, že podle jeho názoru jde o politováníhodné nedopatření, ke kterému dochází maximálně dvakrát za deset let. (NMg č.206)

Drobná gramatická chyba ve scénáři způsobila, že bylo nutné zopakovat jednu z nejdůležitějších částí procesu inaugurace nového českého prezidenta. "Někteří nenávistní nepřátelé státu převlečení za novináře to sice považují za ostudu, ale myslím, že se ve skutečnosti zase tak moc nestalo," řekl nám šéf hradního protokolu. "Gramatické chybičky by si nikdo nevšiml, kdyby ji hradní garderobiérka nevzala vážně a nepřipravila novému prezidentovi do Vladislavského sálu ke složení opravdový prezidentský slip." (NMg č.211)

Předseda Svazu českých parazitů Pavel Blecha se ohradil proti myšlence stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka z kongresu strany, že živnostníci v České republice parazitují na zaměstnancích, protože se obává, že živnostníci nebudou ochotni platit svazové příspěvky jako ostatní slušní paraziti. "Přestože jsem Blecha," uvedl v oficiálním vyjádření, "proti tomuto výroku se musím ohradit se vší rozhodností!" (NMg č.212)

Ze Sixtinské kaple unikl několik dní po úspěšné volbě nového papeže k překvapení všech přihlížejících zelený kouř. Podle mluvčího Vatikánu se tak stalo nejspíš proto, že ještě před odjezdem do svých diecézí po celém světě se všichni kardinálové ještě naposledy společně sjeli v Sixtinské kapli. (NMg č.212)

Dobře informovaný zdroj z Hradu nám dal vědět, že prezident Miloš Zeman si v koncovce víkendové šachové partie se svým kancléřem postavil druhou dámu, čímž uvedl ve zmatek hradní protokol, který zatím druhé dámě není schopen poskytnout odpovídající oficiální servis. (NMg č.212)

Evropská unie dohodla s Kyprem konečné podmínky čerpání balíčku finanční pomoci. Jak prohlásili po jednání evropští vyjednavači, podařilo se domluvit elegantní řešení, díky němuž nikdo ze střadatelů o nic ze svých vkladů nepřijde. Všechny kyperské firmy i soukromé osoby ovšem získají asi 90% svých vkladů v lízátkách, přičemž se očekává, že v oběhu se ocitnou hlavně lízátka v nominálech 50 000, 100 000 a 250 000 euro. (NMg č.214)

Nová celoplošná televizní stanice s názvem TV Ropucha, která se svým atraktivním programem zaměřuje především na diváky z řad českých žab a žabek, bilancovala první rok svého zatím velmi úspěšného života. Na slavnostním galavečeru byl pořadem roku vyhlášen investigativní týdeník "Z žabí perspektivy" a nejpopulárnějším programem se stal nekonečný seriál z bažin ruské tajgy "Žabka carevna". Kromě pořadů byly oceněny i nejvýraznější osobnosti žabí televize - konkrétně ve speciálních kategoriích Žába na prameni, Televizní rosnička a Skokan roku. (NMg č.219)

Vzhledem k deštivému počasí skončil neúspěchem pokus skupiny zapálených historiků prakticky ověřit během filipojakubské noci význam zdánlivě nesmyslného, ale mezi inkvizitory kdysi velmi oblíbeného rčení "upaloval, až se mu za patami prášilo". (NMg č.219)

V dlouho očekávaném procesu u švýcarského soudu nakonec nebudou odsouzeni původně obvinění manažeři Mostecké uhelné, ale s trestem od soudu nejspíš odejde přímo české uhlí. Očekává se, že stát by ale přece jen mohl na rozsudku ekonomicky profitovat, protože podle expertů pravděpodobně severočeské hnědé uhlí ve Švýcarsku zavřou, až zčerná. (NMg č.221)

V Gíze proběhne několik tisíc let odkládaná generální oprava Chufevovy pyramidy. Náročná ale architektonicky velmi citlivá rekonstrukce Velké pyramidy, kterou iniciovala nová egyptská vláda jako gesto národního a náboženského smíření, by měla trvat několik desítek let, rohy a vrchol pyramidy by při ní měly být obohaceny o minarety a na úpatí pyramidy bude nově postavena speciální prodejna granulí pro nevěřící psy z řad turistů. (NMg č.222)

Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vyšetřují složitý případ Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Podle mluvčího ÚOOZ totiž existuje podezření, že většina z osazenstva hřebčína jsou ve skutečnosti jen bílí koně. (NMg č.223)

Vyšetřování dalo konečně odpověď na otázku, jak je možné, že bývalá šéfka kabinetu Jana Nagyová nechala sledovat manželku premiéra vojenskou rozvědkou, vůči které neměla potřebné pravomoci. "Je pravda, že paní Nagyová neměla žádné právo nařídit mým lidem sledování, aby se dozvěděla, co dělá premiérova manželka," řekl nám úřadující šéf Vojenského zpravodajství, "ale udělali jsme to pro ni moc rádi, protože nás to samotné taky zajímalo." (NMg č.225)

Miloš Zeman a Václav Klaus se při setkání v Krkonoších shodli na tom, že je ostudou této země, když tak velcí politici, jako jsou oni dva, se musejí setkávat na tak malém kopci, jako je Sněžka. (NMg č.233)

Drobnou ale politicky významnou změnu ve vyjmenovaných slovech "po z" odsouhlasil končící český parlament: Místo vyjmenovaného slova Ruzyně bude do seznamu nově zařazeno vyjmenované slovo Václava Havla. (NMg č.234)

Bývalý kosmonaut a letec Vladimír Remek, který byl konečně jmenován velvyslancem v Moskvě, je podle svého vyjádření velmi šťastný, že se mu nakonec podařilo z oběžné dráhy dostat na dráhu diplomatickou. "V diplomacii to sice samozřejmě není tak vzrušující, jak když obíháte kolem planety Země, ale i tak předpokládám, že své zkušenosti z orbity uplatním, až budu v Moskvě obíhat recepce." (NMg č.234)

Na dva týdny byl hned po rozjezdu nové televizní veřejnoprávní stanice ČT Art přerušen její program. Náročný český divák, pro kterého je nová stanice určena, totiž odjel nečekaně s manželkou na dovolenou do Chorvatska. (NMg č.237)

Premiéru dlouho očekávaného představení zcela nového žánru tzv. ekonomické opery uvede Státní divadlo v Pekingu. Opera, která je výsostně moderní a přitom nezapře inspiraci klasickými díly a návaznost na čínské národní ekonomické tradice, pojednává především o nečekaných pohybech na globálních finančních a měnových trzích a na scénu byla uvedena pod názvem Don jüan. (NMg č.237)

Pořadatelům Velké pardubické se podařilo zopakovat úspěch předvolební akce hnutí ANO, když nechali během dostihového odpoledne zástupce zúčastněných stájí rozdávat návštěvníkům pardubického závodiště koblihy z produkce svých stájí zcela zdarma. "Moc dobrý nápad!" pochvaloval si jeden z pracovníků Hřebčína Napajedla. My tenhle sajrajt normálně vyhazujeme, ale pan Babiš nám ukázal, že český volič si je ochotný před volbami vzít cokoli od kohokoli, jen když je to zadarmo." (NMg č.243)

Mexická herečka Aurora Clavel byla vykázána z oslavy 96. výročí Velké říjnové socialistické revoluce v Petrohradě kvůli zjevně padělanému pozvání. "V souvislosti s tak významnou historickou událostí jako je VŘSR je to samozřejmě nepříjemnost s mezinárodním dopadem, kterou prošetříme a dohodneme se na řešení přímo s mexickou ambasádou," prohlásil vrchní ceremoniář velkolepé akce. "Podle předběžných výsledků šetření to ale zatím vypadá, že chyba není na pořadatelích oslav, ale z Aurory si jen někdo vystřelil." (NMg č.246)

Starosta marockého města Casablanca podal oficiální protest kvůli poškození dobrého jména svého města ze strany českých politiků a institucí. "Když jste začali vyšetřovat problémy s dodávkou letadel CASA, bral jsem to ještě jen jako shodu náhod. Když se ale ukázalo, že velké politické problémy přinese i tunel BLANKA, došlo mi, že jde z české strany o cílenou a koordinovanou akci proti mému městu." Z mezinárodní problematické situace vedou jen dvě cesty: Buď české orgány činné v trestním řízení a čeští žurnalisté obě kauzy přejmenují anebo čeští politici doporučí svému marockému kolegovi, aby důsledně používal arabský název svého města, protože "ad-Dár al-Bajdá" se zatím ještě žádný český průšvih nenazývá. (NMg č.248)

Obrovské množství lidí každý den obléhá areál Vysoké školy ekonomické v Praze. Důvodem je velká vánoční kapaň několika obchodních řetězců, jejímž hlavním sloganem je "Velké vánoční slevy na VŠE!" (NMg č.249)

Svaz českých knihkupců vzal v potaz výsledky průzkumu, podle kterého jen necelá 3% obyvatel ČR dává do vánočního bramborového salátu celer, a protože letos nestály prodeje knih za nic, český vánoční bramborový salát byl překvapivě vyhlášen bezcelerem roku. (NMg č.251)

Palestinské úřady si uvědomují, že po výbuchu na jejich pražském velvyslanectví a nálezu zbraní a dalších výbušnin utrpěl do značné míry jejich mediální obraz. Proto se rozhodli vyjít vstříc české veřejnosti, požadující podrobnější informace o činnosti ambasády, a ještě než se podaří sehnat řemeslníky na opravu poničeného objektu, uspořádají pro všechny zájemce Den vyražených dveří. (NMg č.254)

Předsedou Strany zelených byl znovu zvolen Ondřej Liška, zatímco novým předsedou Věcí veřejných se stal Jiří Kohout. Experti na bajky z toho usuzují, že spolupráce mezi oběma stranami je prakticky vyloučena. (NMg č.255)

Španělská inkvizice chce i v moderním světě 21. století navázat na své tradiční hodnoty, a bude mít proto podle vyjádření svého mluvčího na olympiádě v Soči také několik svých želízek v ohni. (NMg č.257)

Český státní rozpočet se dostal v únoru do výrazného přebytku. Podle expertů je pozitivní vývoj dán globálním hospodářským oživením, posílením ekonomiky Německa jako tradičního trhu pro české exportéry a především skutečností, že Jana Nagyová-Nečasová dodanila naráz všechny darované kabelky. (NMg č.261)

Weby NATO napadli odplatou za angažmá západních zemí ve vývoji na Ukrajině neznámí hackeři. Experti na počítačové viry soudí, že půjde nejspíše o ruské hackery, protože hackeři z muslimských zemí používají místo útočných trojských koní spíše trojské velbloudy. (NMg č.262)

Muslimové migrující do původně křesťanských zemí Evropy jsou podle posledních zpráv připraveni domluvit se s původními obyvateli na kompromisu týkajícím se oslavy Velikonoc. I když se nejedná o původní islámský svátek, muslimové jsou ochotni ho tolerovat, pokud se nebude odvíjet od prvního jarního úplňku, ale od prvního jarního půlměsíce. (NMg č.266)

Vědecká rada Ústavu pro jazyk český na svém posledním zasedání odmítla jako neopodstatněný požadavek kubánských vývozců rumu a úředníků Evropské unie, aby bylo v České republice zakázáno používání tradičního jména Rumcajs. "Je pravda, že Manka vařila Rumcajsovi v jeskyni častěji brambory než cukrovou třtinu, takže by se mohlo zdát, že požadavek je oprávněný a zcela v souladu s již přijatou legislativou," řekl nám tajemník rady. "Na druhou stranu se nám podařilo prokázat, že loupežnictví má v Čechách mnohem delší tradici než výroba rumu kdesi v Karibiku, a takové rodinné stříbro si bude Česká republika vždy chránit." Rada dále odsouhlasila žádost hejtmana Moravskoslezského kraje, aby ústav vyšel vstříc lokálně používanému nářečí a jméno Rumcajsova synka se mohlo na Ostravsku kromě dosud používané formy psát i jako Cypísek. (NMg č.269)

Představitelé hnutí ANO se rozhodli navrhnout změnu v českém státním znaku. "Přece jen, lvi už nějakou dobu na území České republiky nežijí a průzkumy navíc napovídají, že málokdo z našich občanů se se lví mentalitou identifikuje," řekl nám dobře informovaný zdroj z vedení hnutí. "Rozhodli jsme se proto navázat na nejlepší místní tradice a navrhli jsme do nového státního znaku heraldickou Krakonošovu sojku se dvěma zobáky." (NMg č.270)

Jen několik dní poté, co byla v některých zemích uzákoněna možnost přihlásit se k tzv. třetímu pohlaví, byly zaregistrovány první oficiální spolky trisexuálů. (NMg č.270)

Pražský magistrát se omluvil za nevhodný bilboard nainstalovaný na podporu českých hokejistů účastnících se mistrovství světa v Bělorusku. "Chtěli jsme jen ukázat, že i magistrátní úředníci fandí našim a zvolili jsme pro to běžně používaný slogan "Kdo neskáče, není Čech," řekl nám pražský radní odpovědný za sport a tělovýchovu. "Připouštím ovšem, že umístění bilboardu právě na Nuselský most nebylo úplně šťastné." (NMg č.271)

Mluvčí sevekorejské armády projevil politování nad odchodem Hany Marvanové z pozice náměstkyně ministra spravedlnosti České republiky a potvrdil rozhodnutí politických špiček své země pojmenovat podle Hany Marvanové novou severokorejskou neřízenou střelu. (NMg č.272)

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová odpověděla úpřímně na výtky některých českých poslanců, že se přestěhováním do Monaka snaží vyhnout odvádění nezanedbatelných daní. Podle jejího vyjádření dává přednost tomu prohrát v Monte Carlu své poctivě vydělané peníze v ruletě, která má v porovnání s výběrem daní v České republice mnohem jasnější a jednodušší pravidla a figuruje v ní jediná nula. (NMg č.277)

Podle návrhu nového služebního zákona už nebudou smět státní úředníci odpovídat na poděkování zlehčujícími slovy "Není zač," a už vůbec ne citově zabarveným "Rádo se stalo", ale výhradně jenom neutrálním "Služebník". (NMg č.278)

Podle meteorologů letos teplo vydrží až do poloviny listopadu, kdy se podle dlouhodobé předpovědi očekává snížení dodávek zemního plynu z Ruska. (NMg č.281)

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová předpokládá i další nárůst minimální mzdy. Od ledna by měla být minimální mzda 9 200 Kč a ministryně očekává její další navýšení na částku přes 11 000 Kč. "Ráda bych, aby navyšování bylo tak rychlé, že minimání mzda někdy kolem roku 2019 předstihne mzdu průměrnou." (NMg č.283)

Státní podnik Lesy České republiky vydal pražskému arcibiskupství v rámci církevních restitucí pozemky s bájnou horou Blaník. Dále se jedná o tom, zda součástí restitucí budou i blaničtí rytíři. Podle právních expertů bude rozhodující, budou-li rytíři považováni formálně za blanický mobiliář nebo naopak za samostatnou nemovitost, čemuž by napovídal fakt, že se zatím rytíři v české historii ani jednou nepohnuli, i když už bylo národu všelijak. (NMg č.284)

Vedení Českých aerolinií nadále trvá na propouštění svých zaměstnanců. Po komplikovaném jednání se zástupci odborů ale manažeři souhlasili alespoň s kompromisem, že nebudou své zaměstnance vyhazovat během letu. (NMg č.284)

Po doběhu své pravděpodobně opravdu poslední Velké pardubické se nechal žokej Váňa slyšet, že do budoucna uvažuje o kandidatuře do Senátu. Hlavním argumentem pro toto rozhodnutí je prý skutečnost, že senátoři tráví většinu pracovního času při jednání v prostorách konírny, takže by si pan Váňa mohl s sebou brát do práce svého oblíbeného Tjumena. (NMg č.286)

Společnost pro šíření české kultury v zahraničí vyhlásila výsledky prestižní soutěže o nejoblíbenější českou píseň v cizině. "Velký ústup ze slávy zaznamenala dlouho velmi populární Škoda lásky, která jako polka zvítězila jen u nacionalisticky orientovaných Poláků," řekl nám hlavní organizátor soutěže. "Jinak ve většině zemí vyhrála Gottova a Svobodova Včelka Mája; výjimkou byla jen Itálie, kde překvapivě zvítězila především mezi fanoušky fotbalového týmu AS Roma oblíbená česká píseň Já ne, já ne, Totti, Totti!" (NMg č.289)

Velký úspěch a mezinárodní uznání zaznamenalo české školství v rozsáhlém srovnání znalostí z oblasti počítačové a informační gramotnosti. V porovnání několika desítek zemí světa totiž čeští osmáci jednoznačně zvítězili a nechali daleko za sebou své vrstevníky z ekonomicky mnohem vyspělejších zemí. Předseda Svazu českých chovatelů uvedl, že podobný znalostní náskok přitom máme nejen u osmáků, ale i v kategorii potkanů, myšic a plchů, protože má Česká republika mimořádně propracovaný systém specializovaného vzdělávání hlodavců a o malé české počítačové specialisty je zájem po celém světě. (NMg č.290)

Podle výsledků průzkumu veřejného mínění je většina občanů České republiky přesvědčena, že prezident Miloš Zeman doslova dýchá za české národní zájmy. Domnívají se však, že by bylo lepší, kdyby dýchal na druhou stranu. (NMg č.291)

Předseda Svazu českých neandrtálců se velmi tiše ohradil proti té pasáži vánočního poselství prezidenta Zemana, ve které se uvádí, že se neandrtálci dorozumívají řevem. "Domnívám se navíc, že přirovnání neandrtálců k prezidentovým oponentům je jen politováníhodné nedorozumění, protože podle mých informací drtivá většina členů našeho svazu českého prezidenta bezvýhradně podporuje." (NMg č.294)

Od Nového roku se začíná uplatňovat nižší sazba daně za knihy, což by podle ekonomů mělo povzbudit aktivitu nakladatelů. Pesimisté však upozorňují na to, že by vyšší poptávka po levnějších knihách mohla být kompenzována nepříznivými důsledky snížení cen v lékárnách prodávaných přípravků proti knihomolům. (NMg č.295)

Krteček se stal oficiálním maskotem březnového halového mistrovství Evropy v atletice. Původně měl být maskotem hokejového světového šampionátu, ale pořadatelé mistrovství světa se nedohodli s majiteli práv. Na druhou stranu se hokejovému šampionátu podařilo získat práva na oblíbený bojový pokřik fanoušků "Kdo neskáče, není Čech!", které teď fanoušci evropské atletiky používat nesmějí. "Nám tahle skutečnost příliš nevadí," řekl nám mluvčí organizačního výboru. "Protože se nám podařilo získat Krtečka, naši marketingoví kreativci vytvořili pro atletické fanoušky zcela nový a originální český slogan: "Kdo nehrabe, není krtek!" (NMg č.296)

Aktivita teroristických bojůvek militantních náboženských uskupení v posledních dnech sílí. Bojovníci z řad budhistické fundamentalistické organizace Nirvanah Forever obsadili v centru New Yorku světovou centrálu Hnutí anonymních workoholiků. Deset členů jedné z terapeutických skupin bylo násilím donuceno k naprosté nečinnosti a je už několik hodin drženo jako rukojmí v ponižující pozici lotosového květu. (NMg č.297)

V nově připraveném dlouhodobém územním plánu rozvoje Prahy se objevilo několik nových kontroverzních staveb. "Je naší profesní povinností dívat se na velmi dlouhou dobu dopředu a předvídat budoucí vývoj v mnoha oblastech," řekl mluvčí úřadu hlavního architekta. "Mnozí lidé bohužel nedokážou vidět dál, než na špičku svého nosu, proto jsme určité námitky proti dostavbě Minaretu svatého Víta na Hradčanech tak trochu očekávali." (NMg č.298)



Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech dva předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.