sobota 28. února 2015

Tajemné válečky u Karlova mostu

V rubrice Pražské drobnůstky už jsme několikrát zavítali na Kampu a ke Karlovu mostu. Dnes se podíváme na dům přímo u schodů, které vedou z Kampy na Karlův most. Říká se mu Dům U obrázku Panny Marie a je z mostu krásně vidět ve dne i v noci. To hlavní, co je vidět a co vzbuzuje pozornost, je balkónek, na který vedou malá půdní dvířka. Na balkóně je ozdobné kovové zábradlí s lampou, ve které svítí věčné světlo, obraz Panny Marie krytý stříškou, na policích jsou květináče s květinami a vedle obrazu visí dva zvláštní dřevěné válečky.

Nejdříve pár slov k tomu hlavnímu - tedy k obrazu Panny Marie s Jezulátkem, podle kterého se dům jmenuje. František Ruth ve své Kronice královské Prahy ze začátku 20. století píše, že obraz prý připlul při velké povodni v roce 1784. Tehdejší majitel domu obraz zachránil z rozbouřených vln a umístil ho do domovního štítu. Pověst praví, že kdo se k obrazu pomodlí, tomu se splní vyřčené přání. No, znáte mne, pokud jde o splněné přání, nikdy neodmítnu podobné pověsti vyzkoušet, tím spíš, že do letošního jara jedno opravdu velké a důležité přání mám.
 


Velmi zajímavá je i historie dvou dřevěných válečků po stranách obrazu: V domě totiž bývala (dokonce až do konce druhé světové války) prádelna a mandl. Další pověst říká, že jedna ze sloužících, která se jmenovala Marie, kvůli své nepozornosti vsunula ruce mezi válce mandlu. V úzkých přivolala na pomoc svou svatou jmenovkyni, která způsobila, že válce se rozestoupily (podle některých zdrojů tomu napomohly zázrakem oživlé sochy z Karlova mostu) a díky tomuto zázraku se služebné Marii nic nestalo. Dřevěné válce se k připomenutí tohoto neobvyklého mariánského zázraku dodnes ukazují všem, kteří přecházejí Vltavu po Karlově mostě.

No a podle třetí pověsti se ve zdejší věčné světlo v lampě na balkónu převtělila duše dívky jménem Petruška, která prý na půdě tohoto zajímavého domu kdysi dávno žila. Původně byly lampy tři, ale dvě z nich padly za oběť dobové úřední mánii ve vyvěšování sovětských a československých vlajek při každé slavnostnější příležitosti. Ještě štěstí, že se nevyvěšovala i nějaká třetí vlajka, jinak by na oltář revoluční zbožnosti byla jistě obětována i poslední lampa a duše dívky by ztratila svůj domov.

Vždycky když jdu po mostě v noci, zastavím se u výhledu na osvětlený a opečovávaný balkónek se svatým obrazem a je mi při pohledu na něj a při pomyšlení na jeho zajímavou historii moc příjemně.


Třetí fotka už má s dnešní "pražskou drobnůstkou" společné jen to, že byla také pořízena z Karlova mostu, ve stejný den, jen trochu dál směrem ke Starému Městu. Berte ji jen jako malý bonus a milovníci Čechova si ji mohou vyložit třeba tak, že když v Národním divadle právě Racka nehrají, ten přesto není od Zlaté kapličky daleko :-).


Pozn.: Tento článek měl nečekané pokračování, když jsem dostal možnost dům U obrázku Panny Marie navštívit a dokonce se podívat přímo na zmíněný krásný balkónek. Podrobnosti včetně bohaté fotodokumentace najdete v článku Balkónek domu U obrázku Panny Marie na Kampě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.