středa 25. ledna 2023

Můj blog v roce 2022

Od roku 2012 je jedním z tradičních bilančních článků na začátku roku i ten, který se věnuje fungování mého blogu. Když to shrnu, ono se dá říct, že v roce 2022 se nic moc vzrušujícího na tomhle blogu neodehrálo: Prostě postupně přibývaly články a mírně ubývali návštěvníci. Nedošlo k žádné likvidaci blogové platformy, nedostal jsem za svůj blog Nobelovu cenu (i když to jistě bylo zase o fous :-)), administrátoři nevystřelili z Aurory, aby odstartovali Velkou říjnovou blogovou revoluci, ani se do hvězdného meziprostoru kvantově nevypařily všechny zdejší fotky. Prostě - na úrovni celku víceméně nuda a šeď. Ale pojďme se podívat na pár konkrétních čísel, jestli na "mikroúrovni" najdeme něco zajímavějšího.Jako obyčejně použiju jako zdroj data z Google Analytics.

Začnu jako vždycky několika základními souhrnnými čísly: Celkem jsem na svém blogu v roce 2022 zaznamenal 20 055 návštěv (průměrně tedy 54,9 návštěv denně), což znamená oproti roku 2021 pokles o 4,3% (loňský meziroční pokles byl po zrušení platformy blog.cz a po vyzmizíkování veškeré historie ve vyhledávačích 27%, tak to vypadá, že situace se přece jen postupně stabilizovala. Popravdě, je to lepší výsledek, než jsem čekal. Byť jsem samozřejmě v dobách dávné blogové konjunktury zvyklý na řadu let udržovanou porci kolem 800 návštěv týdně, dnes mám v průměru kolem 250. Řada blogerů, kteří si ke mně dříve a někdy i celkem pravidelně chodili číst, se ztratila v turbulencích souvisejících s likvidací starého blogu. Někteří se zabydleli na sociálních sítích a žhaví své facebookové či instagramové účty, někteří si prostě našli úplně jinou zábavu.
 
Uvedených cca 20 tisíc návštěv vykonalo 4 364 návštěvníků, takže postupná koncentrace na pevnější a rozsahem menší návštěvnické jádro nadále probíhá. Počet návštěvnických relací na jednoho uživatele se mírně zvýšil (o 1,6%), stejně jako průměrný počet stránek otevřených během jedné relace (o 2,5% na 2,12). Tzv. "míra okamžitého opuštění" (to jsou takoví ti návštěvníci, co přijdou ponejvíce omylem, leknou se, kde se to octli, a okamžitě hledají křížek vpravo nahoře), zůstala na hodnotě 50,6%. 
 
Nepočítal jsem to přesně, ale řekněme, že jsem v uplynulém roce doma v Dobřichovicích mohl mít dohromady tak 10 "živých" návštěv. Oproti tomu je 20 tisíc návštěv na blogu, říkám si, docela slušné číslo, a to jsem ani nemusel běhat otevřít branku.
 
Celkem jsem v roce 2022 publikoval 146 článků, takže už devátý rok po sobě se "trefuji" do intervalu mezi 140 a 150 články, což odpovídá skoro třem článkům týdně. Nadále udávaly neměnný rytmus Nedělní miniglosy, mezi které se vešly většinou dva další články a občas jen článek jeden. Pořád platí, že za téměř 14 let existence mého blogu nenastala nikdy situace, kdy by během týdne nevyšel ani jeden článek. Nové články vycházely logicky nejčastěji v neděli (48x, zbytek do 52 tvořily redakční prázdniny), v pátek (33x) a ve středu (28x), což napovídá nejčastějšímu rytmu Středa - Pátek - Neděle, jako když se pravidelně sází sportka. V úterý vyšlo 19 článků a ve čtvrtek 12 článků. Nejméně článků vyšlo jako obyčejně v pondělí (pouhé 2 články) a v sobotu (4 články), což obojí většinou nastávalo o víkendech, kdy nevyšly Nedělní miniglosy.
 
Počet rubrik zůstal na čísle 29, žádná z rubrik nebyla nově zřízena ani jsem žádnou neodstranil.Všechny rubriky i jejich obsah si můžete kdykoli prohlédnout v bočním pravém menu.

Celkem se v článcích objevilo 391 fotek. 79 článků bylo bez fotky (samozřejmě, dominují v tom Nedělní miniglosy, jejichž logo za fotku nepovažuji), naopak nejvíc obrázků, celkem 21, obsahovala reportáž o paralelní pražské Královské cestě pro krále, kteří nemají rádi davy.

Nejvíce návštěv (156) tentokrát přišlo paradoxně na Boží hod vánoční 25. prosince. Přičítám to tomu, že jsem v posledních dnech před Vánoci rozeslal svým známým kolem 600 elektronických péefek a v této zásilce, kterou každý rok používám k pročištění a k případné opravě komunikačních cest, byl přiložený i přímý odkaz na hlavní stránku mého blogu, kterou nejspíš někteří z oslovených - v okamžiku, kdy trochu polevil hlavní vánoční ruch - využili k nakouknutí. Naopak nejméně návštěv přišlo o letním slunovratu 21. června, kdy, chápu, jde dělat spoustu příjemnějších a užitečnějších věcí, takže slunovratových návštěvníků bylo pouhých 17. Nejvíc návštěv chodilo v neděli (průměrně 69), nejméně naopak v úterý (průměrně 43), což je úplně stejné jako loni a souvisí to s prudkým poklesem návštěvnosti s časem, který uplynul od posledního publikovaného článku

Poprvé v historii mého blogu se stalo, že nějaký článek obhájil pozici nejčtenějšího článku roku. Stejně jako v předešlém roce se jím totiž stal článek z června 2019 Opuštěná vojenská základna v horách Lefkady, který si přečetlo 265 lidí (o rok dříve 260), na čemž je vidět, že fungování internetových vyhledávačů se už docela stabilizovalo, a občas se tedy přijde podívat i někdo "zvenku". Z článků roku 2022 vyhrál text Cožpak vy věříte vlastním očím víc než mně? který si přečetlo 201 návštěvníků. 167 lidí si přečetlo článek Deset soukromých poznámek k situaci na Ukrajině, 140x byly přečteny Zápisky z čerstvě popsaného sešitu a 130 lidí si přečetlo "perličku z domácího archivu" O vymazaném manželství. Naopak, nejméně navštěvovaným článkem bylo jako obyčejně jedno z haiku: Pouhých 37 návštěv zaznamenalo Haiku blížícího se slunovratu.

Podobně jako o rok dříve přišlo cca 85% návštěv z ČR a 15% ze zahraničí. druhé je tentokrát Slovensko, bronzové USA, čtvrté Řecko a páté Irsko. Marie Veronika pak vytáhla Austrálii až na 97 návštěv a na celkové 9. místo, moc děkuji :-). K zemím, odkud mám hlášený aspoň jeden přístup na blog, patří i Pákistán, Kostarika či Madagaskar. Opět ovšem musím smutně konstatovat, že i tentokrát absentuje Antarktida, což bych v příštím roce rád napravil tím, že budu tamějším tučňákům rozdávat mrazuvzdorné tablety s přednastaveným odkazem na můj blog :-).

Pokud jde o návštěvnost oblastí v rámci ČR, jednoznačně vede jako obvykle Praha, dále jsou přibližně nastejno střední Čechy a jižní Morava a následuje Pardubicko a Plzeňsko. Našel jsem i malou zajímavůstku: Zatímco v Hradci Králové mám u tamních roztěkaných obyvatel "míru okamžitého opuštění" asi 85%, báječní návštěvníci v trpělivé Chrudimi mají jen kolem 20%, moc děkuji :-) Žebříček zahraničních měst vede Dublin před Vídní a Athénami.

Rozčlenění návštěv podle použitého zařízení kopíruje v posledních letech používaný model: cca dvě třetiny přístupů je z počítače (loni 65,2%), cca jedna třetina z mobilu (loni 33,5%, jde o nárůst o skoro 4 procentní body a známka návratu dat do předcovidového období), drobné příměsi tvoří návštěvy z tabletu (loni jen 1,3%, tablety padají o překot, o rok dříve to bylo 3,8% přístupů). 
 
Z vyhledávačů nakonec přišlo cca 30% návštěvníků (srovnatelný výsledek s loňskem) - jen pro srovnání: v roce 2020 po přechodu na nový blog to bylo pouhých 11%, v roce 2019 na starém blogu naopak 47%. Vychází mi z toho, že uplatnění ve vyhledávačích uměl Blog.cz svým ovečkám zajistit lépe, což je paradox, když blogspot patří do Google ZOO.

Jako obyčejně je při těchto hrátkách s čísly dobré mít stále na paměti, že každá "čárka" a každé malé promile ve statistice představuje úplně živé lidi, kteří sem na blog přicházejí s určitým očekáváním a po nějaké době zase v nějakém rozpoložení odcházejí. Že stále přicházejí, tomu jsem moc rád, všem za to děkuji a věřím, že to bude ještě nějakou dobu pokračovat. Já se budu jako každý rok snažit, aby rozpoložení při odchodu bylo dobré, dokonce tak dobré, aby rozhodně nešlo o odchod poslední :-).

Moc vám všem děkuji, že dáváte těmto číslům šanci vzniknout. A jako každý rok, i roce 2023 se budu těšit nejen na shledanou, jak se těšívám normálně, ale rovnou na shledávanou! :-)

31 komentářů:

  1. Toz at blog vzkveta i v roce 2023... A at jej konecne najdou i kulturni nedovzdelanci ze zakladny Akademie ved v Antarktide! A kdyz ne, mohl by je zastoupit nejaky tucnak nebo horolezec v pohori kralovny Maud...

    OdpovědětVymazat
  2. Tvoje statistické zaujetí je opravdu velké :). Já ani nevím kde tohle všechno hledat, takže se spokojím se základní statistikou na blogu. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mé zaujetí je jednorázové. Jednou za rok se to snad snese :-).

      Vymazat
  3. Rádo se stalo :-) Čekala jsem, jak se Austrálie za loňský rok umístí a deváté místo není vůbec špatné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ne. Nejvíc přístupů bylo ze Sydney. Ale dala se - hygienickou terminologií - vytrasovat prakticky celá tvoje cesta.

      Vymazat
  4. Lezarts

    Kam se na statistiku tohoto blogu, hrabou zprávy ze Statistického úřadu ČR!
    Práce hodna kandidatury na Hrad😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je toho v datech spousta, ale to aby člověk dělal 14 dní jen na tomhle článku. Jak říká kvantová teorie: Vocaď pocaď! :-)

      Vymazat
  5. I bez přesného vyhodnocování (protože Google Analytics jsem si pro novou doménu nezaložil) mám stejný pocit, že přístupy z vyhledávačů na doméně Blog.cz byly mnohem četnější než zde a na přístupech ze zahraničí je to vidět nejlépe. Hlavní je ale to, abychom sami byli spokojeni s obsahem našich blogů, na webu text také vypadá vždy o mnoho lépe než v textovém souboru na harddisku a pokud si ho někdy někdo přečte, tím lépe.

    Tak ať se podaří získat i nějakého návštěvníka z Antarktidy :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná zavítá i tučňák císařský...

      Vymazat
    2. Kdo jako já používá původní verzi (Universal Analytics), musí teď stejně přejít na verzi novou (Google Analytics 4). Samozřejmě jsem to zapomněl přehodit k novému roku a udělal jsem to teprve minulý víkend, tak budu muset za rok skládat data ze dvou zdrojů :-(.

      Vymazat
    3. Už před lety jsem si říkala, kde na všechny ty údaje chodíš. Mi to teď taky háže hlášku k přechodu na novou verzi, tak teoreticky asi ten UA mám možná taky, ale téměř nic se mi z toho nedaří zjistit (ale kdysi mi to zakládala jiná blogerka a docela v tomto tápu). Chvíli jsem studovala i ten nový GA4, ale nepovedlo se mi to úplně vstřebat :-) Tak to nechám ještě chvíli utřepat...

      Vymazat
    4. Mě hrozně štve, jakým zoufalým ptydepe se píší návody popisující práci s analytickým nástrojem. Nikdy to nevydržím číst dlouho a jediná šance je to prakticky zkoušet metodou pokus - omyl. Každopádně to chce nechat si vygenerovat nové ID služby a vložit ho do nastavení v administraci blogu, kde je teď ID starší služby UA.

      Vymazat
  6. Je vidět, že kvalita vyhledávačů nepoznala za rok žádný progres...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně chodí co chvíli nabídky, že mi slovutní experti vytuní můj wixový fotoweb tak, že se budou vyhledávače předbíhat, kdo mě uživatelům dohodí jako první. Ani vlastně nevím, proč na mě tak báječné nabídky nezabírají :-).

      Vymazat
  7. Tu pravidlenost závidím, já mám pauzy v měsících...
    BTW, koukni na mou odpověď na tvůj komentář u Plácané.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po měsíci bych se už asi nenahodil :-). A za odpověď děkuji.

      Vymazat
  8. My díky za počtení a fotky! Ať to letos píše a statistiky frčí nahoru:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že nahoru už to moc nepůjde. Počet těch, kteří jsou ochotni si číst delší texty (a teď myslím delší než tři věty :-)), postupně klesá.

      Vymazat
  9. Petře, opět obdivuji tvou statistiku. 👍👍
    Patřila k mým oblíbeným předmětům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to není nic objevného, ale určitě stojí za to se na to aspoň jednou za rok podívat, občas se dají najít zajímavé souvislosti.

      Vymazat
  10. Vskutku vytuněná statistika! :)
    Taky mám pocit, že Blogspot vyhledávače lehce ignorují, ale co už s tím, že jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, občas se mi mé články z Google vyhledávače vůbec najít nepodaří a to o nich na rozdíl od běžných hledačů leccos vím :-).

      Vymazat
  11. Tak to je docela hustý rozbor. A na která místo vystoupila/klesla Kanada, smím-li se optat? :-) Já ti ty počty asi poněkud kazím, protože dost často vůbec neodejdu, asi čekám, jestli mě napadne nějaká myšlenka do komentu, mezitím prolezu několik dalších oken a potom, když nastane večerka, prostě laptop vypnu. Jsem opačný případ těch, co se leknou a prchnou. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žebříček návštěvnosti Kanadu uvádí tentokrát až na 17. místě. Když jsem ale v grafech a tabulkách klikal hlouběji a hlouběji, ukázalo se, že systém sestavuje svůj žebříček návštěvnosti primárně podle počtu návštěvníků, nikoli podle počtu návštěv. Když bych vzal opravdu v potaz návštěvy, vystoupala by Kanada na bronzovou příčku. Tak se tedy Kanadě a jejím jedenácti reprezentantům s Tebou v čele omlouvám, že jsem v článku uvedl zavádějící informaci.

      Vymazat
    2. Ó, děkuji, potěšils. Hned si běžím hodit medaili. ;-)

      Vymazat
  12. Ve tvém podání opravdu neplatí, že statistika nuda je. Není!

    OdpovědětVymazat
  13. Díky, že tě to pořád baví, nemyslím teď jenom statistiku - i když ty čísla mě vždycky znovu ohromují - ale celkově psaní, focení, blog. Nechodím pravidelně a mám dlouhé výpadky, ale vždycky se ráda vracím. Ať se daří i nadále minimálně stejně dobře jako v roce 2022 a štěstí, radost a inspirace tě stále provází. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napsala Bevíčková, která je zase anonymní, i když si už tisíckrát řekla, že si na to dá pozor. Ach jo!

      Vymazat
    2. A mě tvoje návštěvy moc těší; jsou vždycky povzbuzující a motivující. Výpadek - nevýpadek :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.