úterý 19. července 2022

Cožpak vy věříte vlastním očím víc než mně?!

Tuhle krásně pobouřenou větu jsem kdysi slyšel z úst Woodyho Allena v jeho filmu Prokletí žlutozeleného škopióna (The Curse of the Jade Scorpion). Je samozřejmě k zasmání, ale poslední dobou i čím dál víc k zamyšlení. Je totiž, domnívám se, stále více lidí, kteří jsou ochotni svým očím nevěřit, protože se domnívají, že to, co vidí, je jen dovedně zkonstruovaný klam určený k jejich ošálení. A ošálit, holenkové, ošálit se takoví lidé nedají, protože mají zdravé selské srdce a rozum na pravém místě, nebo obráceně, sakra, kdo si má všechny ty intelektuální kecy pamatovat.

Baví mě, když mi někdo v diskusi na internetu vysvětluje, že všichni zpravodajové, kteří jsou přímo na místě ozbrojeného konfliktu, i lidé, kteří historii dané oblasti studují celý svůj život, o projevech a povaze konfliktu vědí mnohem méně než on(a) ze svého gauče, nejspíš proto, že všichni služebníci médií jsou prolhaní zaprodanci v žoldu nadnárodního kapitálu (kdepak já jsem tuhle dikci kdysi slýchal?) a skrze své nevyčerpatelné prostředky je má všechny na povel ta kreatura Sörös, zatímco oni sami sice, pravda, na místě nikdy nebyli, o věc se nikdy blíže nezajímali a vzdělání skončili (v tom lepším případě) v deváté třídě, ale dnes mají nesmírné životní zkušenosti a zdravý rozum, takže si na rozdíl od prašivých vzdělanců jen tak nenechají něco nabulíkovat, a navrch o tom četli nadpis jednoho fakt skvělýho článku na netu, který jim otevřel oči, jaká se za tím vším schovává špína. Zatímco já jako správná tupá ovce ze svých očí paličatě odmítám shodit klapky, a nadto opovrženíhodně nectím právo svých oponentů na osobní názor.

Ano, jsou to povětšinou (nedělal jsem žádnou exaktní korelační analýzu, je to jen "pocitovka", ale troufám si říct, že zevrubná analýza by souvislost potvrdila) titíž lidé, kteří mě přesvědčovali, že na covid nikdy nikdo nezemřel, to jen nemocnice vykazují statistiky podle společenské poptávky, zatímco na očkování pomřou všichni do roka a do dne, protože tak je to v plánu podle tajných dohod na likvidaci většiny obyvatelstva Země. Jsou to povětšinou titíž lidé, kteří mají pocit, že naše země bude nejsvobodnější, když bude stát mimo Evropskou unii, která si troufla místo proti nezvaným maminkám s dětmi z Ukrajiny zakročit proti našemu milovanému pomazánkovému máslu, a mimo NATO, které nás jen zneužívá v agresi proti hodnému a férovému ruskému bratru zahnanému nepřejníky z celého světa do kouta, a kdyby došlo k nejhoršímu, všech pět našich vojáků s jedním nepojízdným bojovým vozidlem pěchoty nechá bez výčitek na holičkách. Jsou to povětšinou ti, kteří jsou přesvědčeni, že naše vlastní národní hrdost lépe vynikne, pokud ji promítneme na pozadí pohrdání ostatními nebo aspoň nezájmu o ně, a že jsou i bez příslušných papírů a povolení předurčeni k tomu, aby ostatní poučovali, co je opravdové vlastenectví a jak bychom měli zpytovat svou odrodilou duši, když náhodou - bože chraň! - dostaneme chuť na kebáb. Jsou to možná i ti, kteří mi o něco dříve vysvětlovali, že používání mobilních telefonů a mikrovlnných trub povede k rychlému vymření těch, kteří se civilizačnímu tlaku neubrání a neprchnou do lesních jeskyní či aspoň do venkovských pousteven, odkud - až všichni ostatní pomřou - vyjde zárodek nového obrozeného světa. A jsou to v neposlední řadě povětšinou i ti, kteří přemýšlení a pochybnosti považují vůbec za projev slabosti, případně přetvářky a podloudného kalkulu, protože kdyby oni sami byli přemýšlení schopni, podstupovali by tak únavně náročnou aktivitu právě jen v podobných přesně definovaných situacích.

Ano, ctím svobodu názoru a nikomu jeho pohled na věc neberu. Na druhou stranu se dotyční budou muset smířit s tím, že na základě stejného práva na osobní názor a jeho svobodné vyjádření (právo obecně je vždy věc dvojsečná) smím za určitých okolností podobné názory považovat za blbé, od čehož není, připouštím, příliš daleko k závěru, že stejné adjektivum se může za určitých okolností týkat i jejich nositelů. Tento závěr ovšem jednak nepovažuji za nezměnitelný a jednak jsem zastáncem myšlenky pana Horníčka, že hranice blbosti neprochází mezi lidmi, ale lidmi, takže každý z nás ji občas překračuje. Já považuji za důležitější než se této hranici za každou cenu vyhnout, to, abychom si uchovali schopnost si z jejího překročení vyvodit ponaučení - na rozdíl od těch, kteří jsou na projevy a následky své vlastní blbosti hrdí a považují je za nezpochybnitelnou a následováníhodnou ctnost. 

Nebojte se, milí spoluobčané, kteří v předcházejících řádkách případně poznáváte svůj obraz, nebudu vám upírat vaše nezadatelná práva. Plně ctím právo na to, aby každý z lidí směl být tak hloupý, jak jen si přeje. A rovněž jsem připraven připustit, že vy ze svého pohledu, vidíte jako zcela blbého či navedeného naopak mě. Vhodný oboustranně uznávaný arbitr, který by nám dal potvrzení o tom, na čí straně je na základě objektivního vyhodnocení skutečnosti pravda, bohužel neexistuje, a oba tak nejspíš zemřeme přesvědčeni o tom, že právě my jsme v právu a pokud náš názor shodou nepříznivých okolností nezvítězil, tedy má aspoň právo pokládat se za vítěze morálního, protože pomýlenost druhé strany je zjevná a historie - přežije-li - nám jednou dá jistojistě za pravdu.

Jenom jestli to těm, kteří naše velké vítězství v daleké budoucnosti uvidí na vlastní oči, dokážeme uvěřit :-).

  

83 komentářů:

  1. Za překročení hranice můžeš (v extrémním případě) i na hranici skončit.
    /Ze všech typů ohňů dává hranice největší žár./

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od zákazu žárovek už hranice nesmějí dávat žár.

      Vymazat
  2. Tleskám, tleskám, tleskám! A říkám si, jestli tě někdo vytočil tak, že jsi díky tomu spáchal tenhle skvělý článek. A už se těším na ohlas od pár lidí z blogerské komunity....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, samozřejmě na začátku tohoto článku stojí moje nedávná diskuse na sociálních sítích. Snažím se ale ordinovat si nějaký odstup, abych neměl před očima krvavou mlhu :-).

      Vymazat
  3. Připadám si teď od všech podobných sporů neobyčejně daleko a musím se přiznat, že je to velmi osvobozující.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však si jen nepřipadáš, ale opravdu jsi daleko. Můžu jen závidět :-).

      Vymazat
  4. Tak se tím přestaňte bavit a prostudujte si to seriózně.

    My, co jsme vyrostli za komunismu máme novinářskou prolhanost za automatickou věc. Otázka je jen určit, kdy lžou a kdy ne. - Těžko nám to vymluvíte, protože jsme je v roce 1989 viděli změnit názor takřka uprostřed věty.

    O Topolánkovi nám žádná velká média neřekla, že je to syn komunistickýho papaláše a jeho vojenská studia taky nijak nezmiňovali.

    Já sám jsem viděl na západě pouličné bouře, byl to tam samej arab a v televizi řekli, že to jsou "mladí". O manifestaci proti válce o Kosovo BBC ani necekla i když byla přímo na jejich schodech. Jak vypadal pád věží se může každej podívat na netu a vypadá to presně jako řízená demolice.

    I kdyby pohádka o pancake effektu byla pravda, tak by tam stejně musely zůstat trčet svislé ocelové nosníky 200 metrů pod požárem a hlavně by nezmizela vrchni část věže, kterou všichni vidíme mizet v prachu. Vemte si svařovací dráty, napíchejte na ně vaše palačinky a pak to rukou sražte a dívejte se, co budou dělat svařovací dráty. Múžete si také vzít kalkulačku a učebnici stavařiny a celé si to sám spočítat. Tuhosti oceli, tepelná vodivost, nosnosti jakéhokoliv materiálu atd. to jsou všechno známé věci.

    Hlavně by nebylo vidět jak hlasatelka BBC hlásí pád buovy č. 7, když za záběru za ní je ta budova pořád ještě vidět stojící. Budova, kterou nic nezasáhlo a kde skoro nic nehořelo.

    Jinak jsme si kdysi zkoušeli točit reportáže a nemáte jak mi vymluvit, že nejde trošku pootočit kamerou a úplně změnit vyznění záběru. Jde to. Já sám jsem to dělal. Taky jsem sám stříhal rozhovory a i když jsme tam neměnili nic podstatého, stejně jsme změnili rozvláčně žvanivýho dědka na někoho, kdo se vyjadřuje krátce a k věci.

    I když přistoupím na vaši podmínku a nechám plavat všechno, co vím zprostředkovaně, tak pořád ještě jsem tady u nás, na vlastní oči viděl Ukrajince potetovanýho nacistickejma symbolama. V médiích o tom ani necekli a vy o tom víte kulové, protože jsem tam byl já a né vy.

    Jinak jsem studoval na VŠ do 29, tak na mě nějaká pipka se žurnalistikou nemá čím oslnit a musí doopravdy ukazovat nějaké znalosti a ne jen diplom.

    Jak jsou na tom vaše životní zkušenosti a znalosti logiky předvádíte přímo tady.

    Ve skutečnosti jsou 4 kombinace: nevěří médiím ohledně covidu ani války; nevěří ohledně covidu, ale věří ohledně války; věří ohledně covidu, ale nevěří ohledně války; věří ohledně covidu a věří ohledně války.

    To je v logice absolutně základní věc. Vy si vybere jen dvě varianty a ty další ignorujete a něco z toho vyvozujete. Ještě to podpoříte "pocitovkou" místo rozborem. Jak racionální jste?

    Včera byl přímo na Seznamu článek, kde citovali polského ex-presidenta Walensu vyhlašujícího, že se má ruská populce zredukovat na 50 000 000. Můžete se tam jít podívat. - Buďto seznam lže a vy tvrdíte, že mainstream nikdy nelže, nebo máte doopravdy někoho, kdo by chtěl nechat zmizet 100 000 000 lidí jen to fikne. Jestli to může napadnout jednoho, tak to může napadnout druhého. Tak čím chcete dokázat, že ty zkazky o Sorosovi nejsou pravda? Zase pocitama?

    Můžete jiné názory považovat za blbé, ale to vás nijak neodlišuje od dělňase, co nevěří na covid.

    Pokud nepůjdete a nebudete dělat dělat skutečné analýzy, kdy budete ověřovat VŠECHNO, u všeho hodnotit věrohodnost, dělat rozbory a tak dále, tak působíte vy sám jako hlupák. Ano, je to vaše právo.

    Žádný oboustraně uznávaný arbitr není. Zato si můžete vzít učebnici logiky a udělat si skutečný rozbor sám. Logika sama je arbitr. - Jen to od vás bude vyžadovat více práce a sebedisciplíny a budete muset obětovat střílení od boku, jenž sám pojmenováváte jako pocitovky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, děkuji za doplnění - na oblíbené téma pádu věží WTC bych málem zapomněl; ještě že vás tu máme! :-)

      Kdepak, vůbec neříkám, že média říkají vždycky pravdu. A - možná mi to nebudete věřit - i logiku mám v úctě; snad se to trochu odráží i v tom, že se snažím se být férový a když pro něco nemám exaktní důkaz, nebojím se uvést, že mé zjednodušení je výsledkem pocitu nebo odhadu.

      Mimochodem, pro vaši "logickou exhibici" jste si vybral jen dvě kritéria z mnoha, které jsem v článku zmínil. Variant je tedy samozřejmě mnohem víc než čtyři, ale vůbec vás nepodezírám z toho, že byste si toho nebyl vědom. Pouze pro účely psaného komentáře limitovaného prostorem do určité míry zjednodušujete a - všimněte si - já vám to ani v nejmenším nezazlívám, byť nepopírám, že nejspíš na spoustu věcí budeme mít diametrálně odlišný pohled.

      Určitě vám nebudu vymlouvat, že nejde pootočit kamerou a pozměnit vyznění rozhovoru, je mi jasné, že se to dělá (záleží do určité míry na typu média na nastavených vnitřních procesech a pak samozřejmě na povaze konkrétních lidí) ale nejsem zpovědníkem, takže své případné dřívější hříchy stran popsaných manipulací si budete muset vyřídit někde jinde. Rovněž nemám ambici vás o něčem přesvědčovat nebo vám něco dokazovat.

      Vy jste viděl potetovaného Ukrajince a já modrého slimáka. Obě informace jsou pro mne na podobné úrovni významnosti a umím si představit, že je nějaké médium využije pro článek či komentář, leč nebudu médiím zazlívat, když je to ani nenapadne.

      Každopádně vám děkuji za čas a energii, které jste svému - optimisticky dokonce věřím, že dobře míněnému - komentáři věnoval. Škoda, že špetka té energie nezbyla na přidání podpisu. Není to sice možná striktně podle pravidel logiky, ale je to slušnost, víte? :-)

      Vymazat
    2. Ale no tož tak, přece byste nevěřil Walesovi. To už byste mohl rovnou věřit Tymošenkové, která měla prohlásit cosi o vybombardování Ruska atomovkami. Neuvědomila si, že by se mnoho let nikdo nedostal k surovinám a neměli by tedy co krást ?

      Vymazat
    3. á, vypadlo mi jméno - matka - musím ho znova přihlásit...

      Vymazat
    4. Áááá, vítejte. Už se nám to tu zabydluje jako za starých časů :-).

      Vymazat
    5. ad. Čerf21. července 2022 0:35
      Nebojte, dlouho nebudu, nemám tolik času se pořád dokola přihlašovat na své jméno v googlu a tak 20. července 2022 20:31 a 20. července 2022 20:32 je bez nicku. Jinak jako sorry cesty mohou býti rozličné. Vlastně - sorry nikoliv. Stále se učím nelitovat a jít. Po svém. A tak mne často osloví něco, co se nehodí, nelíbí, je drsně napsáno,...
      Potřetí odesílám jako anonymní, leč matka.

      Vymazat
    6. Čerfe,

      To je přesně ono.

      Vy napřed napíšete, že ti blbci po vás chtějí, ať nevěříte vlastním očím, abyste popřel/zdiskreditoval to, co viděl někdo jinej.

      Tak je správný nevěřit vlastním očím nebo ne?


      S tím potetovaným Ukrajincem jsem vám nepsal, abych já vám něco dokázal. To je o tom, že nikdo nedokáže opak mě. Protože já jsem ho viděl na vlastní oči. - V televizi si mohou říkat, co chtěj a já mohu mít jiné informace a vědět, že nemají pravdu (v tom konkrétním bodě) a vy o tom nebudete vědět nic, protože vy tu moji informaci nemáte.

      Měl byste trošku slevit ze svých jistot a přiznat si, že o tom taky nic nevíte a nemít ostatní za blbce, když nejste nijak schopen jejich informace, a ani informace protistrany, ani potvrdit, ani vyvrátit.

      Místo toho píšete něco o modrém slimákovi. Jak vymyšlený nebo i skutečný živočich souvisí s tím, co jsem já viděl? Já mám přestat věřit vlastním očím, jen proto, že vy jste tam nebyl a nějak se vám to nezdá?

      U každého soudu lidé popisují věci, co sami viděli a slyšeli. Informace z druhé ruky se neberou. Teoreticky já mohu jít na detektor lži nebo jít někam odpřísáhnout, že jsem toho tetovanýho Ukrajince viděl. - Vy tam budete moci říct, že jste tam nebyl a moc se vám to nezdá - což ovšem může říct úplně kdokoliv. Soudy takováhle svědectví-nesvědectví nezajímá, protože nemá žádnou váhu.

      Vy jste tam nebyl, tak nemáte, co vyvracet. Nemáte jak. Můžete jen říct: "já nevím, já jsem tam nebyl, nemám jak to ověřit, nevím, o čem mluvím."

      Já po vás nechci, abyste tomu věřil. Já po vás chci, abyste si uvědomil omezenost svých informací a netvrdil, že to není pravda, když o tom ve skutečnosti nic nevíte.

      Přesně takhle je to s ostatníma lidma. Vy o nich nevíte nic. Mimo jiné na Ukrajině mohli být osobně na jedné či druhé straně. Mohou tam mít příbuzné a mít od nich informace z první ruky. Mohou tam mít přátele. Sledovat něčí blog/blogy. Slyšet rozhovor lidí, co tam byli. Sledovat webcam. Sledovat místní tisk atd.


      Už jen to, jak reagujete, ukazuje neochotu uznat, že to není jednoduché.

      Jak jste se popasoval s tím Ukrajinským členem tajné služby SBU, co má na zádech velkou nášivku divize SS Galizien? Toho na rozdíl od toho mého Ukrajince, viděl celej svět, protože štáb britského tabloidu the Sun nějak přehlédl, co to je, dali na svůj web, jak se Ukrajinci pěkně modlí. No a protože v Británii jsou mraky lidí, co nácky nenávidí, tak to hned poznali.



      -------------


      Místo ironie a humoru ohledně WTC jste mohl napsat na základě čeho si teda myslíte, že oficiální teorie je pravda a v čem.

      Spočítal jste to?

      Jak moc musíme nažhavit ocel na jednom konci, aby ještě 250 metrů daleko ztratila pevnost? 250 m - to je asi tak délka Titaniku.

      Mluvil jste s někým, kdo má kvalitní stavební či technické vzdělání? S profesorem fyziky? S chlapem, co dělá demolice a ten vám řekl, že nikdy takhle žádná jeho řízená demolice nevypadala?

      Zase to jste vy, kdo po lidech chce, aby nevěřili svým očím a radši věřili vám.

      Kde berete, ty vaše jistoty?

      Spadl kdy nějaký jiný mrakodrap jen proto, že v něm hořelo?

      Vymazat
    7. Pokračování:
      -----------------
      To nebyla logická exhibice.

      To jsou základy základů.

      Samozřejmě, že to můžeme rozepsat na všechno, co jste zmínil a bude to vypadat jako tabulka ligy. Ve vaší verzi tam bude jeden řádek/sloupeček, co všechno si myslí ti tamti, protože je představujete jako téměř identické klony.

      Princip je ovšem vidět už na těch dvou.

      To je, to co mě vadí. Tohle vaše zjednodušení a házení lidí do jednoho pytle, abyste na ně mohl lépe útočit a diskreditovat je asociací a přišít jim z jedné vody načisto úplně všechno.

      Některé věci by se tam ani nedaly zapsat, protože nedávají žádný smysl. Do "ostatních", kterými se nemá pohrdat, totiž patří mimo jiné i Rusové a Ukrajinci a pohrdání ostatními je pak co? Když pohrdáme jen Ukrajinci? Nebo i pohrdání Rusy? Protože když nepohrdáme ani jedněmi, už to přestává být tak úplně jasné, protože najednou nemáme dobrou jen jednu stranu a nemáme na jedné straně anděle a na druhé satany a všechno se to komplikuje. - No a vidíte, najednou jsme zase v rozporu s tím, co vidíme na ČT a CNN protože tam je jasné, že jedni jsou totálně dobří a druzí totálně zlí. No a vy jste ČT a CNN přeci považoval za absolutně důvěryhodný zdroj.

      Zase si protiřečíte.

      Jste to vy, kdo nad tím málo přemýšlel.


      --------------

      S tou kamerou jste to nepochopil úplně přesně. To není o mých hříších ani manipulacích.

      To je o samé podstatě natáčení.

      Kamera zabírá menší úhel než náš zrak a ještě jí chybí třeba reflex se otočit, když něco vidí koutkem oka.

      Jako reportér prostě musíte aktivně vybírat to, co ukážete a jak to upravíte. Nejde o to realitu nezměnit, ale o to ji změnit tak, abyste zase zrekontruovali to, co tam vidíte jako člověk a co technika automaticky neupravuje a mozek ano.

      Proto se musíte aktivně snažit být objektivní a neupravovat to, podle toho, co tam i třeba jen podvědomě, chcete mít.

      Pak jsou samozřejmě účelové manipulace, kde nám ČT pustí záběr z pole, kam dopadly trosky z letadla a jak ten strašlivej místní něco jako rabuje, protože ho vidíte s s nějakým plyšovým medvídkem v ruce a on se jím chce nejspíše obohatit. No a pak brouzdáte na po youtube a tam ten záběr taky, jen ještě pokračuje a ten zloděj medvídků se vám tam nad tím medvídkem pokřižuje a vy jen můžete odhadovat, co redaktory vedlo k tomu nám ten kousek, kterej místního dělá sympatického, zatajit.


      ------------


      No, psal jsem to proto, že správný může být jen jeden popis světa.


      S myšlenkou věření vlastním očím se dá jen souhlasit, ale mělo by to být padni komu padni.


      ------------


      Co se anonymity píše, máte na to názor jako pan president. - Ovšem, i volby máme tajné.


      Když si sem dám nějaký nick, jako ostatní, tak je to dál anonymní.

      Ale když chcete, tak třeba 3:40.

      Vymazat
    8. Matko:

      To samozřejmě bych jim teda věřil.

      Věřím každému, když na sebe říká něco špatného.

      Věřím Boltonovi, když říkal, že organizoval revoluce v jiných zemích. Věřím Sorošovi, když říkal, že kolaboroval s náckama. Věřím jedný každý holce, co říká, že je děvka. Věřím Geislerový, když říká, že ojela každýho režiséra. Veřil jsem Schwarzenbergovi, že by rušil Benešovy dekrety.

      Jenže nejde o mně. Jde o to, jak moc to budou brát vážně Rusové. Ti to vážně brát musí. Byli by šílení, kdyby ne.

      Vymazat
    9. ad.

      Anonymní22. července 2022 4:25
      A tito jsou nám kladeni za vzor? Včetně Macka, který se neváhal snížit k zákeřné facce zezadu?
      Co se týká Rusů osobně s nimi žádné zkušenosti nemám, ale ano, pokud nejsou šílenci, tak ono vrtěti psem, popírání dohod a výsledků 2.sv. války (nejen), musí zavčas zarazit.
      Nicméně - v této "bublince" je zbytečné nadále pobývat, zde budete (i já) vždy jen za trolla, i kdybyste používal jen podložené argumenty.
      O osobně píši autorsky na jiné www, kde mne odsud najít nelze a kde se mi nikdo nevysmívá.
      Současně jsem si našla i další www "bublinku", kde se celkem volně probírá situace v republice i ve světě, a to z různých úhlů pohledu. Nicméně zde si odkaz netroufnu dávat, je to web, který může být, v rozporu s ústavou a dalšími pravidly cenzury, některými samozvanými darebáky, snadno zablokován a toho nemíním být příčinou. Za pravopis se omlouvám. Za obsah textu nikoliv, za tím si stojím.

      Vymazat
    10. Aha, to jste měl říct hned, že jste ve skutečnosti 3:40, to bych s vámi na základě předchozích zkušeností možná jednal jinak ;-).

      Přemýšlím, proč bych měl s vámi kupříkladu vést debatu na téma WTC. Jen proto, že jste ji nastolil, protože je vám z nějakého důvodu sympatická jako modelový příklad? A čekáte snad, že se budu snažit rozpomenout na doby, kdy jsem učil fyziku, a začnu o překot sestavovat příslušnou soustavu rovnic? Ó ne. Když už jsem v tomto případě neměl možnost posoudit situaci na vlastní oči, udělám to moderně a spolehnu se - podobně jako se spoléhají soudci - na příslušného "soudního znalce" (ostatně vy to, jestli tomu dobře rozumím, děláte úplně stejně, protože ani vy vlastním očitým svědectvím, se kterým by vás soud nevyhodil, nedisponujete. Vy si ovšem jako protistrana nejspíš vyberete jiného, stejně nezpochybnitelného experta, který bude lépe vyhovovat konstrukci vašeho myšlenkového světa a je pro vás dostatečně důvěryhodný, a bude z toho další celkem nezajímavá zákopová válka znalců, kterých současně probíhají tisíce.

      I můj modrý slimák je modelový příklad (věřím, že na modelové příklady nemáte monopol). Na něm je, myslím, dobře vidět, že média mají minimálně čtyři možnosti, jak se vůči němu zachovat: Buď natočí reportáž o modrých slimácích (přesněji řečeno o modrankách karpatských, abychom byli přesní :-)) nebo ve svém vysílání existenci modrých slimáků aktivně popřou. Taky ovšem vůbec nemusí téma modrých slimáků otevřít a to buď záměrně, aby byla věc utajena, nebo (a tuto variantu odhaduji na nejpravděpodobnější z těch uvedených čtyř) mimoděčně, protože téma modrých slimáků nejspíš nezajímá dostatek zákazníků, a pro danou cílovou skupinu je tedy třeba najít třaskavější téma. Tak to může snadno být s modrým slimákem i s vaším potetovaným Ukrajincem a jestli vám to z mé poznámky nebylo zřejmé, buď jsem ji špatně naformuloval a omlouvám se, nebo i vy jste nad mým komentářem málo přemýšlel a nemáme si tedy v tomto ohledu co vyčítat :-).

      Víte, mám takovou zkušenost, že ti, co ostatní osočují z různých podob pohrdání, mají v tomto směru sami dost často máslo na hlavě. Což není nic moc v takových vedrech :-). Přeji vám pěkný letní den.

      Vymazat
    11. Jen poznámka ke komentáři MatkyDey4: Domnívám se, že vy speciálně nemáte moc důvodů si stěžovat, že by se vám "v této bublince" někdo choval neadekvátně nebo se vám vysmíval. Nebo ano? Povídejte.

      Vymazat
    12. Podívejte se,

      vy utíkáte do srandiček, tak napište rovnou, že chcete přejímat oficiální názor. Takovejch lidí jsem potkal, jeden další nic nezmění.

      WTC je jedna věc z mnoha. Tohle nebo něco jiného. Jen to každej zná.

      Nemusíte to dělat o překot. Můžete to dělat pomaličku. Můžete to dělat odhadem. Můžete to dělat na příkladu - když zahříváme 10 metrů kolejnic, tak za jak dlouho je ta kolejnice o 200 metrů dál měkká. Nebo ocitovat jak jste na vlastní oči viděl, jak hořela stometrová hala, kde byly nosníky na jedné straně v ohni 15 m a o sto metrů dál se to poroučelo k zemi.

      No soudci se také někdy na to místo jsou sami podívat a nechávají si předložit také nějaké důkazy.

      To je právě ten paradox s těma expertama. - Já to dělám úplně stejně, jenže oni ty soudní znalce jaksi nedodali. Musel jste si toho všimnout. Zrovna teď opakují pořad "letecké katastrofy". To je pro srovnání. Tam je jako expert někdo z nějaké vládní agentury, konstruktér, co ta letadla staví celý život a tak podobně. No a ti pak rozebírají věcně jeden každý detail, na který kdo poukáže. Všechno je tam krásně vysvětlitelný a pochopitelný. - Zrovna u WTC je to jinak. Tam nejsou žádné kapacity v oboru. Místo profesora s nepochybnitelnou autoritou z Harwardu, Princetonu nebo třeba Oxfordu je tam jako expert někdo ze zapadlé provinční univerzity někde na středozápadě. Místo, aby vyvrátil všechny námitky a předvedl, proč se to muselo stát zrovna takhle, tam jen podává možná vysvětlení, aby si člověk mohl s trochou snahy říct, že se to přeci jen mohlo stát, jak tvrdí oficiální verze. To je úplně jinej přístup a je to podivné.

      Já sice s ničím nedisponuju, ale padám už 21 let pořád dokola na svědectví lidí, kteří disponují a ti mají těch důkazů dost a když je začnou odříkávat, jak to je jejich argumentace, která se podobá strukturou té z "leteckých katastrof". To oni mají na všechno logické opovědi a nezdá se tam divného vůbec nic. Až na to, že s nimi nikdo oficální nechce mluvit a na to, že dostávají varování, ať sklapnou. Nebo záhadně umírají, když něco měli předat úřadům. No a jsou to třeba i bejvalí ze CIA.

      Já žádnou konstrukci světa nemám. Mě je a priori jedno, jak to bylo. Problém mám s tím, že najednou začínají platit jiná pravidla, protože pravidla mají platit pořád. Zvláště když to jsou fyzikální zákony. No a místo přímé odpovědi se mlčí, mlží nebo se začne o mě.

      Mimochodem, kolik znáte zákopových válek o pádech domů? Kromě WTC, žádné nejsou. Nejsme ve středověku. Statik se podívá na konstrukci, na působící síly a má výsledek.

      ----

      Modrý slimák je modelový případ, ale vy jste to dal jako odpověď na skutečného Ukrajince. - To je přeci podivné. Já vám nevyvracím nic z toho, co jste viděl vy osobně. Vy mě ano.

      Pak jste tam měl druhý příklad toho z SBU s esesáckou nášivkou. - Tam taky žádnýho modrýho slimáka nepotřebujete, protože je debata o konkrétních věcech.

      U mě to je moje svědectví, nemáte jak to vyvrátit a o tom druhém už reportáž natočená a zveřejněná byla.

      Vy si pořád pletete to, že vyvracíte něco mě, s tím, že já přesvědčuji vás nebo někoho dalšího.

      Na vlastní oči jsem viděl něco já. Vy mi dokazujete, ať tomu nevěřím. - Opak toho, co je v původním článku.

      ----

      O pohrdání k ostatním jste začal mluvit vy. Já se jen zeptal, jak to je s pohrdáním, když se dojde na Rusy. Jestli to funguje stejně jako s Ukrajincema. Protože by mělo. Nepohrdáme nikým,

      Místo, abyste odpověděl ANO - NE, tak začnete zase řešit mě a pak to shodíte falešným argumentem o vedrech a doplníte smajlíkem.

      Váš 3:40.

      Vymazat
    13. Bohužel (nebo spíš bohudík), zatím jsem neměl osobní zkušenost s halou, do které by to nakouřilo velké dopravní letadlo, abych to mohl použít jako analogii nebo dokonce jako první aproximaci při výpočtu reálné situace u WTC. Zákopové války o pádech domů neznám (předpokládám, že hlavně proto, že se jimi nezabývám, divil bych se, kdyby žádné neexistovaly). Znám zákopové války např. o pádech lidí nebo o účincích elektrického proudu na organismus, kde by člověk taky čekal, že nežijeme ve středověku a máme dostatečný aparát, abychom věc dokázali rozsoudit; přesto jsou zákopy stále obsazené a granáty mezi nimi lítají.

      Myslím, že propadáte základnímu bludu, že vám něco vyvracím. Vůbec ne. Myslete si přesně to, co chcete, já vám přes cestu nepřeložím stébla. Představu, že budu někomu vyvracet jeho pohled na věc, jsem opustil asi v šestnácti letech, když jsem si uvědomil, jak já vnímám snahy ostatních aplikovat podobné postupy na mě :-).

      Můj model modrého slimáka souvisí s vaším tetovaným Ukrajincem v tom ohledu, jak obě skutečnosti vnímají nebo mohou vnímat média. Byl jste to vy, kdo zdůraznil, že v médiích o něm ani necekli, tak vám na jiném modelu ukazuji, proč mi taková věc připadne normální, nijak mě nerozčiluje, že o takové věci média nepíšou, a nepřikládám tomu hlubší (tím méně snad konspirační) smysl.

      Promiňte, nevidím na žádném místě naší diskuse, že bych vám něco vyvracel. Pokud to tak vnímáte, nevím, na jakém základě. Musím zpětně uznat, že vaše schopnost logicky argumentovat je opravdu neobyčejná, tak si to nekažte tím, že mi budete podsouvat výroky, které jsem nepronesl, či záměry, které jsem ani nenaznačil. Myslím, že to nemáte zapotřebí.

      Budete se muset nějak vyrovnat (anebo ne, abyste pak třeba neřekl, že vás do něčeho nutím :-)) s tím, že se věci snažím brát s nadhledem a k tomu humor patří. Můj blog na tomto základě funguje od samotného začátku, dostal před více než 13 lety tenhle přístup do vínku a já nemám nejmenší důvod na tom něco měnit, dokonce ani v případě, že vám to není sympatické. Berte nebo nechte bejt.

      Vymazat
    14. ad. Čerf22. července 2022 8:45
      * Leda bych si neoprávněně přivlastnila odpověď pro někoho jiného (Čerf21. července 2022 0:35) ? No, možné to je.
      * Leda že napadení kvůli mému říkání (kosá kolej) neproběhlo zde, ale na jiném Webu. I to je možné. Jasné je jedno, Vy s tím nemáte nic společného.
      * Co mne tedy vlastně vedlo k tomu, že píši svá "říkání" jinde? No něco to bude, něco neuchopitelného nejspíš.
      Beru to tak, že zdejší solitéry nepředělám, ale stejně solitéry nepředělají nikoho dalšího, jehož názory nezapadají, nebo se nehodí.

      Vymazat
    15. Bože, to je zase zmatek.


      Ta hala tam byla jako příklad, protože haly bývají dlouhé a tak když hoří na jednom konci, tak se po vodorovných nosnících to teplo může šířit a dá se pozorovat i jeho přenos a ani se to nemusí počítat. - Víc za tím nehledejte.

      O zákopových válkách jste psal vy. Byla řeč o pádu WTC a budov všeobecně, tak s tím pády lidí a účinky proudu nemají nic společného.


      No napsal jsem vám kritiku na první článek a vy to vyvracíte. Tak ten blud vypadá dost realisticky.

      Když teď napíšete, že mi nebudete nic vyvracet, tak to abyste si snad zrušil blog, protože na co psát blog, když si všichni žijeme každý ve svém světě.

      Jinak mimo váš svět existuje koncept sdílené reality. Tam mezi sebou lidé navzájem komunikují a pořád si poupravují své názory na okolní svět. Jen musí dodržovat určitá pravidla, tak to není nic pro vás.

      Já už jsem vám napsal, že mě nezajímá jak mého Ukrajince vnímají média. Já jsem ho viděl na vlastní oči, tak vím, že je. Média nemají žádnou možnost mi to vyvrátit. To je ta teze z nadpisu, že věřím svým vlastním očím víc než vám a médiím.

      Ale jste člověk, co spolupracoval se Síkelou a chtěl byste Němcovou za prezidentku, tak si pište o modrej slimácích do konce věků. U vás to nijak nepřekvapuje. Já to jen na začátku nevěděl.

      V čem nějaké vyvracení vidím a nevidím je už úplně jedno. Pro vás si žijeme každej ve svém světě. Tyhle debaty jsou jsou pro lidi, co chápou sdílenou realitu.

      Ne, já už jsem se vyrovnal s tím, že jste... no vlastně ne hlupák, ale vaše sociální část mozku vypíná vaši logickou část mozku.

      Jde o to, že člověk je skupinový tvor a aby mohl ve své skupině existovat, musí někdy říkat i úplné blbosti, protože jinak by ho skupina vyštvala a on by bez skupiny nepřežil a zemřel.

      Stýkáte se s lidmi jako je Síkela a Němcovou byste uvítal jak presidentku. Já tyhle lidi odepsal už dávno.

      Nestaral jsem se o historii vašeho webu. Odpovídal jsem jen na článek.

      Nejen, že nemáte nejmenší důvod na vašich názorech něco měnit. Vy máte životní zájem, aby to tak dál zůstalo jedno co.

      Přesně podle toho "Berte nebo nechte bejt". - To by vám taky řekli a co vy pak, žejo. Jestli by to pro vás neznamenalo finanční katastrofu, tak pokles životní úrovně docela jistě. O prachy jde vždy na prvním místě a je to pro spoustu lidí ekvivalent u spánku.

      Měl jsem známého, co mu rozum nakonec už nedovolil "brát" a tak "nechal být" a přišel o všechny známé a trvalo mu dva roky, než si udělal nový okruh známých. To už muselo bejt, než "nechal být".

      Není to nic, co bychom neznali ze socialismu.


      Váš 3:40.

      Vymazat
    16. ... ekvivalent pistole u spánku.


      Váš 3:40.

      Vymazat
    17. Ad MatkaDea4: Ano, to byla reakce na vás. Dovolil jsem si vás přivítat, když jste tu už dlouho nebyla, a i s odstupem to považuji za slušné.

      Vymazat
    18. Ano, od toho jsou bludy bludy, že vypadají realisticky :-). Nu tak už víte, že jsem jako bývalý zaměstnanec spořitelny spolupracoval i se Síkelou a že bych měl raději na Hradě paní Němcovou než pana Zemana. Můžete s tou informací naložit, jak je vám libo, jste svobodný člověk. Zbytek vašeho komentáře, myslím, nevyžaduje z mé strany žádnou další odpověď.

      Vymazat
    19. Bludy vypadají realisticky jenom zevnitř. Z vnějšku vypadají jako šílenství.

      Celá vaše odpověď nebyla potřebná.

      Všichni mohou s informacemi nakládat jak libo tak jako tak. To mohli už starověcí otroci.

      Já vám na oplátku zase velkoryse dovolím dýchat. Je to vaše svobodná volba. Jste hrdý, svobodný člověk a máte moji podporu se nadechnout zcela podle své svobodné vůle.

      Nedělal jste někdy PR? Jako byste se živil lhaním pro korporát.


      Váš 3:40.

      Vymazat
    20. Nikoli, dělal jsem převážně v IT.

      Vymazat
    21. Dobře, když to říkáte.

      Váš 3:40.

      Vymazat
  5. Lezarts

    Příspěvek aktuální, téma které se týká spousty lidí.
    Jak vidno komentář Anonyma, šlápl jste do hnízda plného kuřích ok😁
    Já kvalifikují současnou společenskou situaci asi takto, nasedla jsem na řetízkový kolotoč, sedačka se utrhla a řítí se… a nemohu ovlivnit kam, i když jsem neztratila zdravý rozum!
    Matematicky je to dekadence😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co si tak pamatuji staré staňkovské poutě, na jedné straně od kolotoče byla řeka, na druhé křoviska. Jako dopadová plocha má obojí své výhody i nevýhody. Ale jsem samozřejmě rád, že se někdo cítí mým článkem natolik osloven, že mu to stojí za dlouhý a procítěný komentář, byť nejspíš poněkud "kuřooký" :-).

      Vymazat
    2. Nešlo tam o procítěnost, ale fakta.


      Váš 3:40.

      Vymazat
  6. Ja si myslim, ze bez techto lidi by internet umrel nudou, ja bych o nich vyhledove s dovolenim napsala knihu. Jen by se meli krmit s rozvahou - a krmeni je pro ne jakykoliv protinazor, pricemz koncenzus je predem vylouceny. Za me je nejlepsi nechat je pobublavat a pokorne zasnout nad rozmanitosti naseho druhu. Darwin by cucel - a mnoho z nich zase patri mezi adepty na Darwinovu cenu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj termín "pobublávání" se mi líbí. Úplný Soos :-).

      Vymazat
    2. Míra
      Pobublávání, to je ono! A já furt: .....! anebo ......! Okamžitě zařazuji do slovníku.

      Vymazat
    3. To psaní knihy vám vůbec nedoporučuji slečno Psice.

      Nemáte na to ramena.

      Pokud jste ve své skupině, kde si navzájem přitakáváte, tak o nic nejde.

      Jakmile z ní vystoupíte, nic se vám nebude promíjet a na každou chybu se vám poukáže.

      Nejmenovaná zpěvačka nikomu nevadila, pak začala veřejně ventilovat své názory a za chvíli se pokorně omlouvala. Živila se sama a tak viděla reakce na účtech.

      Obráceně se to děje samozřejmě taky.


      Vymazat
  7. Moje duše se nad tvými řádky tetelí blahem, málokdo dokáže uchopit podobné téma s tak milým, vtipným, leč úderným nadhledem :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové tetelení se mi líbí :-). Mimochodem, myslím, že je docela trefné, když mě komentátor nabádá k tomu, abych se přestal bavit. Psssst, jen mezi námi - vypadá to, že jde o fakt vážnou věc! :-)

      Vymazat
  8. S většinou toho, co píše anonymní komentátor, souhlasím.
    Myslím, že nejlepší obrázek skutečnosti si udělá ten, kdo nežije v bublině a je schopen poslouchat či číst názory z celého spektra. Já se tím řídím, i když třeba číst články na serveru Forum24, na Aktuálně komentáře Fendrycha, ..., je pro mě utrpení, protože se jedná o naprosto primitivní agitky, které mohou nekriticky přijímat jen novodobí svazáci (když použiju slova Marka Ebena). Třeba na Foru24 komentátorka jásala nad tím, jak ministr Síkela "zajistil kapacitu LNG na nizozemských terminálech" a že by se to mělo všude dávat na vědomí, aby si lidé uvědomili, jak je tato vláda skvělá. Ta prostoduchá osoba: 1. neví, kolikátinásobně dražší takový plyn bude, 2. z Holandska k nám nevede žádný plynovod, 3. ministr Síkela byl sice bankéřem v manažerských funkcích, ale průmyslu nerozumí ani za mák, před novináři se skrývá, protože ničemu v tomto oboru nerozumí a neumí na nic odpovědět. Kdyby premiér Fiala nebyl podobně nekompetentní, musel by ho už dávno odvolat.

    A Ukrajina? V jedné debatě ekonomů jsem slyšel, že tato země neměla za 30 let ani procento růstu HDP. protože je totálně zkorumpovaná, někdejší premiérka Tymošenková seděla ve vězení, exprezident Porošenko měl být také stíhán, ale s válkou se na to "zapomnělo", zbraně, které tam chodí, pokud se dají unést, se kradou a prodávají na černém trhu, mohl bych přidat x osobních zkušeností známých i svých z jednoho přestupu na letišti v Kyjevě. Je to beznadějná země, pokud ji svou "hodnotovou politikou" hodláme "neochvějně" podporovat, nakonec se dopracujeme k bankrotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě dodám, že naopak většinou souhlasím s názory Miroslava Macka, bývalého místopředsedy ODS, které publikuje na blogu Viditelný Macek. Ty jsou věcné a neideologické.

      Vymazat
    2. Podle známého "Čerfova třetinového zákona" platí, že i s těmi, se kterými si nejvíc rozumíme, máme třetinu odlišných názorů, zatímco i s těmi, se kterými se zásadně lišíme, máme třetinu názorů společných. V rámci této definice rovněž s částí anonymně vyřčeného souhlasím, jako občas dokonce souhlasím i s poměrnou částí tvých komentářů :-).

      Ano, Ukrajina je nepopiratelně v řadě ohledů problematická země, což ale nic nemění na tom, že tam Rusko nemá co strkat svůj imperiální rypák. Dokud je v zemi vnější nepřítel - a to je, myslím, nepochybné - všechny domácí průšvihy a rozmíšky jdou stranou. To, že my nejsme něčeho podobného schopni, neznamená, že to nemá platit.

      Anonymní komentátor používá na některých místech celkem tradiční a často používaný "gambit", který je založený na tom, že názorovému oponentovi podvrhneme výrok, který neřekl (např. "mainstream nikdy nelže"), a protože takový podvržený výrok bývá záměrně idiotský, snadno ho pak rozstřílíme napohled logickými argumenty. Že samotný základ této hry byl nekorektní, to už v další diskusi většinou vyšumí a "znalec logiky" kupodivu sám sebe z nelogického postupu neosočí :-). Ale já jsem na takové postupy celkem zvyklý a je docela úsměvné je sledovat.

      Miroslava Macka mám celkem rád a jeho názory jsou mi sympatické, nejlépe pokud se drží svých kopyt a nepíše právě další plagiát Saturnina :-).

      Vymazat
    3. Základem všech problémů je, že my nemáme vlastní politiku. Jediný, kdo ji v Evropě provádí, je maďarský premiér Orbán. Ten nám chybí. My jsme jen patolízalové USA a Bruselu. Výsledkem je, že zatímco Orbán bere plyn přímo od Ruska, my ten stejný ruský plyn nakupujeme od německých překupníků 5krát dražší. Naši elektřinu vyvážíme na společnou evropskou burzu a pak si ji 15krát dražší kupujeme zpět, Orbán naproti tomu nařídil zákaz vývozu energií.
      Po vzoru USA jedeme do Afgánistánu, když ty se odtud stáhnou, my uděláme totéž. Podobné to bude i s Ukrajinou, až veřejné mínění v USA a neúspěch u příštích voleb Bidena donutí přestat s její podporou. Obnova Ukrajiny budou vyhozené peníze, protože se většina prostředků rozkrade. Ukrajina stejně nakonec bude muset přistoupit na nějakou "mírovou" dohodu a čím dřív to bude, tím lépe. Nechali si nabulíkovat, že budou v NATO a EU a bylo úplně jasné, že tomu prvnímu se Rusko bude bránit stejně jako USA, když za Chruščova SSSR přivezl rakety na Kubu. Je jen neštěstím, že Rusko to řešilo invazí a ne ekonomickými prostředky. Na ty ale dochází teď a vůči celé EU. Je nám tak souzeno zbídačování a poslech rad, že se máme sprchovat kratší dobu. Já bych šel ještě dál, sprchovat se nemusíme vůbec, stejně tak nemusíme topit a spát můžeme pod pěti pokrývkami a v kožichu. Jezdit autem také nepotřebujeme a když i průmysl zkolabuje, můžeme vylézt na stromy. A do té doby si ještě užijeme "humanitárního bombardování".

      Vymazat
    4. Mně tedy Orbán svou "velkoramennou" politikou nijak neimponuje a jsem moc rád, že v čele našeho státu nestojí politici jeho typu.

      Mimochodem, ještě k jednomu včerejšímu tématu a tvému hodnocení ministra Síkely jako "průmyslového analfabeta": Měl jsem možnost s ním občas spolupracovat, když ve spořce řídil divizi korporátního bankovnictví, které zahrnovalo střední a velké firmy (přišel jako expert z analogické pozice v Creditanstalt). Popravdě - a nic ve zlém - pokud bych potřeboval poradit se s někým o situaci v průmyslu, rozhodně bych si vybral jeho a ne tebe.

      Nemám sice velkou chuť v současném vedru si ověřovat čísla, která ve svém komentáři uvádíš, ale třeba ten patnáctinásobek u cen elektrické energie (vývoz/dovoz) mě docela zaujal. Můžeš mi prosím dát odkaz na nějaký důvěryhodný materiál, ze kterého toto číslo vyplývá, abych si ho mohl - třeba při cestě zpožděným vlakem - trochu zanalyzovat? Rád se poučím. Tím spíš, že si dobře pamatuji na Zemanovy "výstřely naslepo" když oslňoval podobnými sexy srovnáními, ze kterých se občas vyklubala úplně obyčejná lež, někdy daná prostou leností zjistit si skutečnost a někdy záměrnou snahou falešně oslnit, tedy jsem opatrný a - jak mi ostatně radí můj anonymní dobrodinec (viz výše) - "budete ověřovat VŠECHNO, u všeho hodnotit věrohodnost, dělat rozbory a tak dále". No a někde s těmi "rozbory a tak dále" začít musím, tak proč ne u tebe? :-)

      Rusko řešilo svůj problém tak, jak je zvyklé z historie: Tupou silou, která může dosáhnout krátkodobého zotročení (byť u nás se tomu říkalo "na věčné časy"), ale z dlouhodobého hlediska vždy vede k prohře a k přesunům dalších miliónů lidí ze zóny původních přátel, podporovatelů nebo aspoň lidí s neutrálním postojem, do zóny těch, kteří s Ruskem už nechtějí mít nic společného a jak jenom budou moci, bude jim potěšením nepřátelství Rusku a Rusům vrátit.

      Vymazat
    5. Ano, "průmyslový analfabet" je velmi výstižné označení. On totiž umí firmám nabídnout jen úvěr, nic víc. Klidně se s ním raď, já si raději přečtu výklad lidí, kteří průmyslu skutečně rozumí, namátkou Jiří Gavor, Vladimír Štěpán, Ivan Noveský, Pavel Štěpánek. Násobek 15 v poměru dovoz ku vývoz? Našel jsem zatím 10krát víc v jednom rozhovoru s exministrem Tlustým a pamatuji se, že někde se mluvilo o 10-15násobku. Zarážející je ale samotný fakt, že na tuto formu vůbec můžeme přistoupit.

      A co se týká toho, co si máme kdo od koho brát, zrovna tak tě nepovažuji za "etalon chytrosti" či většího rozhledu v politických záležitostech (stačí třeba to, že M. Němcovou bys chtěl mít prezidentkou). Ovšem tady, kde téměř všichni s tebou bez výhrad souhlasí, snadno podlehneš dojmu, že jsi vlastně génius :). Taková "diskuse" ovšem je úplnou ztrátou času a nemá smysl ji prodlužovat.

      Vymazat
    6. Jedno jméno jsem napsal špatně, ne Pavel Štěpánek, ale Pavel Janeček.

      Vymazat
    7. No ty to musíš vědět lépe, co pan Síkela ve skutečnosti umí a co ne :-). Víš, kdyby tady byli opravdu schopní konspirátoři, museli by mě podezírat, že si některé zdejší kometáře píšu sám, abych podpořil vyznění původního článku, což by aspoň bylo originální :-).

      Ne, určitě se nepovažuji za "etalon chytrosti", ale pokud jde o paní Němcovou, pak ano, rozhodně si myslím, že pokud by byla v minulém pětiletém období prezidentkou (byť je mi jasné, že je to za fungování institutu přímé prezidentské volby zhola nemožné), nepoztrácel by prezidentský úřad zdaleka tolik vážnosti, jako se mu to podařilo směrem dovnitř i směrem do zahraničí. Jako českého občana mě to mrzí, ale jako bloger mohu jen pokrčit rameny a poznamenat, že se to dalo čekat. Ale na to máme názor odlišný tak, že o moc víc to nejde, víme to o sobě a souhlasím s tebou (vidíš, třetinový zákon funguje :-)) že by to byla opravdu ztráta času, který jistě oba dokážeme využít lépe.

      Vymazat
    8. To, že Sikela umí nabídnout jen úvěr, jsem četl od jednoho člověka z velké firmy. Odkaz ale k tomu nebudu hledat, za to mně nestojí.

      Ale k elektřině jsem přece jen něco našel https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/overovna-energie-elektrina-obchodovani-burza-cena_2207100500_pik. Je tam zmínka političky Trikolóry, že vyrábíme 1 kWh za 0,25 Kč a z burzy ji kupujeme za 16 Kč, autoři článku s ní polemizují, že kupujeme "jen" za 9 Kč, je k tomu i graf, vývozní cena je možná podobně odlišná (zisk, povolenky), ale stále jsou to velké násobky.

      Nejde jen o M. Němcovou, těch stanovisek podobné úrovně jsi tady hlásal daleko víc.

      Vymazat
    9. Za odkaz děkuji, rád se podívám.

      Ano, v tomto smyslu si o úrovních svých stanovisek navzájem myslíme své, to mohu jen potvrdit :-).

      Vymazat
    10. Čerf20. července 2022 23:52

      Ano, Ukrajina je nepopiratelně v řadě ohledů problematická země, což ale nic nemění na tom, že tam Rusko nemá co strkat svůj imperiální rypák.

      -------------

      Když budete jaderné velmoci zabíjet obyvatelstvo, tak do toho svůj rypák strkat bude, na to vemte jed a je úplně jedno, jaká to je velmoc.

      Rezolutní pózy na tom nic nezmění. Nevadilo vám, když se zabíjeli Rusové, mluvte pořád, vy, co sedí v teplíčku.

      Pokud jste měl stejné morální zásady, i když šlo o Kosovo, Irák, Afgánistán a Sýrii, tak by vás to nemělo překvapovat. Pokud ne, tak vás nikdo nebude brát vážně.

      Když USA začali válku proti Jugošce, tak dali Rusku povolení dělat to samé, v podstatě dosadili v Rusku Putina, protože najednou tam všem došlo, že se jim to jednou udělá taky a jde jim o holé přežití.

      Ukrajina je všema pohrdaná děvka a Rusko její pasák, co si pro ni přišel. Ten pasák má jaderné zbraně a když mu nedáte na výběr, tak nás usmaží všechny.

      ------

      Napsal jste tohle: "Baví mě, když mi někdo v diskusi na internetu vysvětluje, že všichni zpravodajové, kteří jsou přímo na místě ozbrojeného konfliktu, i lidé, kteří historii dané oblasti studují celý svůj život, o projevech a povaze konfliktu vědí mnohem méně... "

      Všichni je všichni. - Co jste napsal, na to jsem odpovídal.

      Kdybyste tam napsal, že někdy novináři tak trochu lžou, někdy toho o tématu nic nevědí, někdy mluví pravdu, to samé i o těch druhých, tak jsem neměl na co reagovat.

      Naučte se vyjadřovat své myšlenky přesněji a nebudete mít žádné "gambity".


      -----------

      Znalec logiky nemusíte dávat do úvozovek.
      Zaprvé jsem se za znalce neprohlašoval a zadruhé je tady logika pro všechny.

      Vždyť se na ni odvolávejte taky.

      Když mi budete psát logické argumenty, já budu jen rád. - Jenže vy nemůžete, protože to byste pak musel dojít k jiným závěrům a vaše sociální bublina by vás vyvrhla. Tady na netu o nic moc nejde, ale naživo byste mohl přijít o živobytí.

      -----

      Zase to "úsměvné".

      To je falešný argument. Místo abyste vyvrátil věc samu, tak napíšete, jak je to "úsměvné" - čili hloupé, čili děláte, že vy to samozřejmě víte, jak je to doopravdy.

      Jen to nikdy nenapíšete naplno. Protože, pak se dá zas ukazovat, kde vám to nesedí.

      Ony ty falešné argumenty jsou hned vidět.

      Já se s váma klidně budu vracet pořád dokola před to "vyšumění".


      Váš 3:40.


      PS: Teď tu vidím, že jste spolupracoval se Síkelou.

      To si tam napište nahoru místo: "Třináct let života, víc než 2000 autorských článků a asi dvakrát tolik vlastních fotografií - to vše obsahuje můj žánrově velmi pestrý osobní blog. Jsem moc rád, že jste si sem přišli počíst, a věřím, že tu najdete něco, co vám udělá radost. Krásné dny přeje Petr/Čerf."

      Líp už jste se zdiskreditovat nemohl.

      Ještě ta poznámka o Němcové.

      To bych vám nic nepsal a hned to zas zavřel.

      Vymazat
    11. Pokud jde o ty "všechny zpravodaje", stačilo by, kdybyste pozorněji četl.

      Jinak musím konstatovat, že za těch pár let, co jsme se neviděli, jsme, myslím, oba setrvali na svých vzájemně nepříliš kompatibilních pozicích, což - musím říct - mě v jistém smyslu těší, protože s vámi bych neměl rád mnoho společného, stejně jako - myslím - ani vy se mnou. Tak věřím, že moje poznámka o paní Němcové zafunguje.

      Vymazat
    12. Tak vysvětlete vy, co jste myslel tím "všichni zpravodajové" když ne všechny zpravodaje.

      Přeci s váma nebudu hrát hru, kdy já budu trefovat význam a vy mi budete říkat, jak jsem se trefil.

      Vy jste vytáhl Síkelu jako referenci a citoval ho jako odborníka. Tak si to rozmyslete dopředu.

      Se mnou byste měl problém, že bych vám nakonec rozbil vaše představy o světě a zhroutil byste se z toho. Pokud byste ovšem nebyl můj nadřízenej, pak bych s váma zacházel jako Jean s Lordem.

      Nevím, kterou poznámku o Němcové myslíte, ale říkají všechny to samé a už zafungovala. Přestal jsem vás brát okamžitě vážně.


      Váš 3:40.



      Vymazat
    13. Proč bych vám měl něco vysvětlovat, když mě neberete vážně? Raději ten čas věnuji něčemu přínosnějšímu. Ale abyste neřekl, že vám nedopřeju: Z věty "Baví mě, když mi někdo v diskusi na internetu vysvětluje, že všichni zpravodajové lžou." nedáte běžnými logickými operacemi větu "Říkám, že všichni zpravodajové mluví pravdu." Ono to asi s tou formální logikou z vaší strany asi zase nebude tak silné, jak to na první pohled vypadalo.

      Takže další pokračování rozhovoru povedou podle vašeho přání naše noční lampičky. Těšilo mě.

      Vymazat
    14. Že by to bylo proto, že všichni (mainstreamoví) zpravodajové jsou placeni svými (mainstreamovými) stanicemi a o tom ti lidé ve skutečnosti mluví? Nezávisí všichni ti novináři svými výdělky na šéfredaktorech a majitelích médií?

      Nebylo tam implikováno, že lžou v těch důležitých věcech, kde jde o peníze, protože v těch prkotinách to je jedno?

      Nebo jste v těch zábavných debatách spolu řešili, co píše na obskurních webech Best nebo Malbrunot.

      Vážně jste se jich ptal i na ty nemainstreamové a oni vám pořád dokola říkali, že to jsou lháři?

      V tom případě jsem zcela na vaší straně, jestli mají za lháře i nemainstreamové novináře, kteří popírají lži mainstreamu a dělají o dvě třídy kvalitnější žurnalistickou práci, tak s váma musím souhlasit, že to jsou blbci.

      Ale asi jste to tak nemyslel.

      Jen pro info. Slova mají různé významy. S tím se v logice musí počítat.


      Váš 3:40.

      Vymazat
  9. Docela by mne zajímalo jakou VŠ Anonym studoval až do třiceti let, když ho, pokud si umí tak tvrdě a proti všem hájit svůj názor, taky nenaučili se pod něj podepisovat! Nebo se přece jen ta statečnost vztahuje právě jen na anonymitu sítí? No že jsou trollové na fb a jinde jsem si zvykla, ale že už přešli i hranice blogového světa, to mne překvapuje. A pokud jsem tleskala tvému článku, ještě víc tleskám tvým rozsáhlým odpovědím na ony dva komentáře. Opět mne ten druhý komentář nezklamal, tušila jsem že takový bude....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě vystudoval víc vysokých škol, pro pouhou jednu by ho byla škoda.

      Vymazat
    2. WendyW,

      Ano, bylo to více VŠ a samozřejmě tím učení neskončilo. Jen už to nebyla oficiální studia.

      Není to nic proti vám. Jen když Čerf psal o tom, že ti druzí nedodělali ani devítiletku, tak to není vždy pravda.

      WendyW také není skutečné jméno, Čerf také ne. Píšete také anonymně.

      Nevím, co to mění na tom, CO píšu, ale už jsem vám jedno vybral.

      Tleskejte pořád, když na sebe napsal, že spolupracoval se Síkelou, tak je jasné, co je zač i co jste zač vy.

      Váš 3:40.

      Vymazat
    3. Možná se budete divit, ale VendyW JE moje jméno, jen zkrácené, celé by bylo pro nick hodně dlouhé. Takže nepíšu anonymně. Každý jsme v životě s někým chodili do školy, kdo se pak dostal na nějaký vysoký politický post, každý někdy s někým v práci dělal a ten dotyčný se
      pak dostal na vysoký politický post. Ale také jsme někdy někdo spolupracoval nebo chodil do školy s někým, kdo je odsouzený za vraždu. Mohli jsme to tehdy předvídat? Ne. Já krom toho vraha měla těch spolužáků víc kteří se buď dostali na vysoký post nebo dokázali být špičkou ve svém oboru. Tudíž nevím proč bychom se tím měli nějak pošpinit a už vůbec mi není jasné jak tak skvěle můžete vědět co já jsem zač? Ono v mém komentu šlo jen o jedno. O základní pravidlo slušnosti. A pokud jí v sobě máte, buďte tak laskav a nezatahujte mne do vašich tezí. Mě nezajímají, a já nemusím zajímat vás .... zdraví Vendy Wittinger Chmelařová. Zkráceně VendyW

      Vymazat
    4. Přesně tak, píšu zcela anonymně pod velkým titulkem "Blog Petra Vápeníka" :-).

      Vymazat
    5. Čerf.

      Tak to jo, teď vaše jméno vidím. Já se sem proklikl a na stránce to vidět není, když se tu podepisujete nickem. (Aspoň jednou se s váma dá souhlasit).


      WendyW,

      Zaprvé je z toho prd poznat, která Wendy to je.

      Zadruhé milá WendyW, nějak jste pozapomněla, že si jaksi nejsme rovni a v jaké zemi to žijeme.

      Svoboda slova byla zrušena před 5 měsíci. Máme zde úřad cenzora Klímy, vláda hrdě vyzývá k bonzáctví, ministr vnitra Rakušan vytváří policejní tým na kontrolu internetu.

      Každý jsem v úplně jiné situaci.

      Takže vaše volání proti anonymitě, jaksi připomíná policejní provokatérku ať to děláte z hlouposti nebo ze zlého úmyslu, tak nepůsobíte jako slušný člověk, doopravdy ne.

      Ale můžete začít kampaň za zrušení cenzury a potrestání protiústavního chování naší vlády. Budu vám fandit.

      Nevím, proč píšete o spolužácích. Jestli to je kvůli tomu, že jsem si o něm udělal obrázek podle Síkely, tak nejde o to, že ho zná, ale že se s ním kvalifikuje. - Já tu také neházím jménama a dokonce právě teď odpovídám vám na post, kde si stěžujete, že nepíšu ani moje vlastní jméno. (Protože názory samy nějak nestačí .)


      Váš 3:40.


      Vymazat
  10. Koukám, konspirátoři už i u vás? Text je konstrukt, ne vždy však placený. Každopádně jak píše psice, bez nich by byla v kyberprostoru nuda. To je přece logické, že když není na Měsíci vítr, nemůže vlajka vlát, Američané tam nebyli...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou věci.

      Jaký konspirátoři? Já si to rád nechám vysvětlit. Jen to musí být věrohodný a pořád nic. Zkuste to vysvětlit vy, je to nad Čerfovy síly.

      No, nuda tu zase brzo bude, protože Čerf na sebe napsal, že je Síkelův spolupracovník a Němcovou by chtěl za prezidentku. Víc smyslu má debatovat s noční lampičkou.

      Nevím, na co píšete o větru na Měsíci, žádná vlajka tam nevlála a nikdo to tu netvrdil.

      Váš 3:40.

      Vymazat
  11. Omlouvám se, příspěvek 14.15 je můj, žádný anonym.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby byli na Měsíci Rusové, to by byl teprve vítr! :-)

      Vymazat
  12. Petře, se zájmem čtu téměř vše, co napíšeš, o jisté doby, pochopitelně. Nenechám se příliš ovlivňovat cizími názory, mám svoje, vyplývají ze zkušeností mého dlouhého života a z knížek, které jsem přečetla ( např., že války bývají vyprovokovány a slouží k obohacení určitých kruhů ), zatímco obyčejní chlapi hnijí v zákopech, jinde se pije šampaňské - 1.světová.
    O covidu si myslím, že je to nemoc, na kterou se očkování asi hodí, jsem očkovaná 3x a půjdu klidně zas.A je mi jedno, zda to někdo rozhodil mezi lidi schválně, kolik zemí pracuje na výrobě chemických a biologických zbraní?
    Nemusím se ke všemu a vždy vyjadřovat a tak toho nechám. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby nic jiného, covidové období, myslím, celkem jasně ukázalo, že společnost už by nedokázala v opravdu krizovém případě (kdyby přišel nějaký skutečný virový zabiják) "vzít za jeden provaz", ale je v ní tolik protichůdných partikulárních a individuálních zájmů a názorů, že to reálně nakonec stejně de facto ponecháme na přírodě/pánubohu. Mimochodem, taky mám tři dávky a navrch jeden covid za sebou :-).

      Vymazat
  13. ad.

    "Čerf22. července 2022 12:55
    Ad MatkaDea4: Ano, to byla reakce na vás. Dovolil jsem si vás přivítat, když jste tu už dlouho nebyla, a i s odstupem to považuji za slušné."

    Dobrá, nyní to tedy přijmout mohu.
    Jen - bylo to poněkud nešťastně zařazeno s ohledem na předchozí příspěvky a to mne popletlo.
    Jedno (mimo jiné tedy) oceňuji - stálost Vašeho názoru, i mého samozřejmě.
    No a že se to zde zalidňuje? Inu přeji Vám to, máte zde plno Vám názorově (možná i pocitově) blízkých lidí.
    Já jsem jinde
    (V bezdomoví kráčím co-by poutník tiše,
    pouze s malou miskou na rýži.
    Obuv prostá, jednoduché pantofle.
    Oděv přes rameno,
    barvy pomerančové.
    atd.atd.)

    OdpovědětVymazat
  14. Raději se nevyjadřuji, mnohé mé názory znáte a co mohu říci, souhlasím nejvíce s Milošem. Moje léta zde jsou možná sečtena, vím, co jsem zažila . Nespravedlivosti mezi lidmi dělali lidé ze všech vrstev a tolik nenávisti , závisti a zároveň podlosti mezi lidmi v jedné zemi i mezi státy si nepamatuji. Mimochodem, upřednosťnovat Němcovou na post prezidentky považuji za velmi krátkozraké. Ta umí jen rýpat, předvádět se, ale jinak jsem nezaznamenala žádné úspěšné konání - nikde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zavisti, nenavisti mezi lidm (i mezi narody)i je stake plus minus stejne, jen se drive nemohla v te mire veřejné projevit...A negativni zpravy, jak známo, se lepe prodavaji a noviny je treba kazdy den nějak zaplnit .. Měli jsme nective vestniky plne frazi, kde temer ke čtení byla jen posledni strana, teď mame bulvar i v "serioznim"tisku

      Vymazat
    2. Ruža z Moravy

      Němcová je svazačka naší doby. Je hloupá, bezcharakterní a umí jen štěkat za svoji smečku.

      Řekl bych, že je to Švorcová naší doby, jenže ouha, po pádu komunismu, nezahodila partajní knížku obloukem a nepřeběhla k novému režimu jako všichni ti Svěráci, Lábusové a Čalfové.

      Odešla si jak Sulla na venkov a radši si nechala své názory než postavení. - To se musí respektovat, i když s ní člověk jinak vůbec nesouhlasí.

      -
      Ian Dury

      Nenávisti je asi teď momentálně vidět víc, teď se lidi mohou odvázat a vyřádit, protože se jim předhodil obětní beránek a můžou nenávidět za dobrou věc. Dost to připomíná padesátá léta.

      Před tím se to fokalizovalo na Zemana. Svazácký, pozérský štěkny neunesly, že většina lidí, kterejma pohrdá volila radši jeho. No a Zeman je ještě provokoval, protože jsou tak snadno předvídatelný a manipulovatelný.

      Váš 3:40.

      Vymazat
    3. Člověk, který má potrebu provokovat a mstit se, nemá v politice co delat...

      Vymazat
  15. Problém je, že každý z nas musí mít nějaký fundament, kterému zkratka nekriticky věří....Z něčeho je treba vychazet...A co se tyce Ruska, někteří znsmi nedali dopustit na Petranka, jini na Procházkovou nebo Setinu, ...Kazdy by mel byt fundovany, ale.presto maji protichudne nazory...Ono vubec s temi, kteří ten fundament mají jinde je těžko diskutovat.....Hledani alternativ za kazdou cenu vede casto k tomu, že člověk podlehne vetsimu doggmatismu resp.pak věří vetsim blbostem, než proto kterym se vymezuje..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míra
      Dva dny mi vrtá hlavou, co napsat. Už nemusím, děkuji. :-)

      Vymazat
    2. Já dám dopustit na všechny a na všechno, pokud to, co říkají nedává smysl.

      Někomu nekriticky věřit je ubohé.

      Znamená to, že si nevěříte natolik, abyste si to ověřili sami. Vzdáváte se
      práva na vlastní názor.

      Nejste všímavý ke svým pocitům, neznáte pravidla, kterých se máte držet, nejste schopen si rozebrat protichůdné informace.

      I když je někdo odborník, tak jakmile máte názor dvou odborníků, tak musíte rozhodovat sám a tedy vědět, jak na to.

      3:40.

      Vymazat
    3. Planá víra? Inu to je velmi mocná zbraň - hlavně pro ty, kdo takto věřícího chtějí ovládat.
      Jistě, je možné věřit, ale stálost víry, přesvědčení v jedině správný názor - to jsou samozřejmě jen berličky. Pokud přijdu na to, že můj názor, či víra v něco je překonán, jsem ochotná se jej vzdát jakožto špatné hračky a přijmout něco nového, lepšího,... Eh, skutečně? Nebo vyhrají kotvy špatné víry, názoru,...

      Vymazat
    4. Míra
      Kotvy, jak jsou většinou užitečné, tak jsou někdy pěkný průs.švih.

      Vymazat
  16. No vida, jak se ta diskuse nakonec rozvinula :).

    OdpovědětVymazat
  17. ad. Anonymní24. července 2022 22:33
    ad. Švorcová - inu znala jsem jiného "nomenklaturního kádra",., který také odešel do soukromí s tím, že ti, kdo ho kritizují by měli nejprve vytvořit zlomek toho, co on, aby mohli kritizovat... No, kritikům se dílo povedlo, dnes již na něj nikdo nevzpomene. A ti, kteří mu poklonkovali a škodili? Je to dávno, nejspíš již nežijí. Ani ti, kterým pomohl, aby se vůbec uživili....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míra
      Zdravím.
      Možná by stálo za úvahu, proč ten člověk zůstal zapomenut. "Odstrčených" je v každém režimu habaděj, ale jejich dílo, pokud stálo za to, se často přesto prodere na světlo boží. Samotné nomenklaturní kádrovství asi za to nestojí.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  18. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  19. - Je to dávno, je to pryč.
    Jeho potomci již posluhují dnešním slavným samozvaným elitám. Jejich předek si stál alespoň za svým, i když na to doplatil. Za to jsem si ho vážila.
    - já věděla, že neporozumíte.
    - proto Vám vykám, abych neměla tendenci chovat se podobně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míra
      Samozvané elity? Zařadím si do slovníku podivností.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.