sobota 1. května 2021

Hledá se pudvice v modrém obalu! aneb Knížka ke stažení

Tento článek vás může zdržet jen kratičce, nejvýš jednu, dvě minuty, ale za určitých okolností i neobyčejně dlouho, možná na celé týdny. Jak je to možné? Už jsem kdysi na blogu psal, že postupně ztroskotala moje jednání s nakladatelstvími o vydání mé loni připravené knížky blogových textů - jak v podobě reálné papírové knihy (covid je hnusné, byť logické moderní zaklínadlo), tak i v podobě virtuální e-knihy (když jsem jako hrdopýšek odmítl původní texty odstranit ze svého blogu, kde by byly - považte tu hrůzu - k přečtení dočista zadarmo!). A protože si vážím svého času natolik, že nemám chuť vstupovat do dalších kol podobných nakladatelských námluv, rozhodl jsem se nakonec jinak: Prostě nabídnu svou knížku k přečtení každému případnému zájemci aspoň v té nejjednodušší pdf podobě, kterou si bude možné zcela volně a zdarma stáhnout.

Nejsem ale zase takový idealistický dobroděj, abych za knížku, která obsahuje jednadevadesát vybraných textů - pro knížku v různé míře poupravených oproti blogovému originálu - opravdu vůbec nic nechtěl. Stačí mi jediné: Abyste - pokud si knížku stáhnete a bude se vám líbit - ji předali nebo doporučili dalším dvěma lidem, které by podle vašeho názoru mohla potěšit. Tahle moje jednoduchá podmínka se pak bude vztahovat i na ně a na případné další čtenáře. Ano, je to úplně triviální a obecně známé "letadlo", které už vyzkoušelo mnoho různých šizuňků, aby účastníky podobných řetězů okradlo, tak si myslím, že je na čase tento princip aspoň zčásti rehabilitovat a použít ho pro změnu jednou k drobnému a zcela nefinančnímu obohacení :-). A to vůbec nemluvím o tom, že v praxi rozhodně nepůjde o řetěz nekonečný, protože pokud se vám nebude chtít knížku "poslat dál", stačí k tomu jen drobnost: Aby se vám nelíbila. A jak budu naplnění zmíněné podmínky kontrolovat? Úplně jednoduše - nijak. Co už jiného by mělo být věcí důvěry mezi lidmi? Tak co, považujete to z mé strany za férovou nabídku?

Začátek krásného májového času si tedy můžete zpříjemnit mou "knížkou" Hledá se pudvice v modrém obalu! Že nevíte, co je pudvice? Můžu vás uklidnit, nevědí to ani zkušení vědci, profesionální účastníci televizních soutěží, ba dokonce to neví ani takový vševěd, jakým je internet. S pudvicí se totiž můžete setkat především ve snech a v tajných komůrkách vlastní fantazie, podobně jako s mnoha dalšími podivuhodnostmi z téhle knížky fejetonů a drobných literárních črt, kterou není třeba číst jednu kapitolu po druhé, ale klidně to jde i napřeskáčku nebo odzadu, jak je vám to právě milé. Pro tohle čtení totiž stačí jen chuť se usmívat a dívat se na záludnosti dnešního světa - jakkoli občas absurdního, nepochopitelného a zbytečně stresujícího - s optimistickým nadhledem, s citem pro svébytné kouzlo jeho viditelných i neviditelných zákoutí a s fantazií puštěnou na volno. A pak třeba vám i lidem, které máte rádi, může v tom zdánlivě obyčejném světě udělat nečekanou a neobyčejnou radost i pudvice v modrém obalu, i když jen málokdo tuší, o co vlastně jde.

Knížka je ke stažení na této speciální stránce mého webu

Přeji všem zdejším návštěvníkům i čtenářům krásně rozkvetlý a zdravý máj.

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě pravidelných nedělních glos politického a společenského dění najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.   

26 komentářů:

  1. Když Matěj neuměl vyslovovat písmenko l, jsem si jistá, že by místo pudlice řekl pudvice. Ovšem za předpokladu, že by věděl, co to je 😀.
    Gratuluji k virtuální knížce i hrdopýškovi, měla bych s tím úplně stejný problém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, dostal jsem smlouvu k podpisu, ale hrdopýšek se na jednom prý jen formálním odstavci šprajcnul :-).

      Vymazat
  2. No popravdě jsem si myslela, že to je s tím názvem jak to psala Janinka. Že sis vzpomněl na období kdy jsi neuměl říkat L ....Velká gratulace k sepsání, chápu tě s tím (ne)odstraněním textů, já bych takhle už přišla nejen o fotky z let počátků blogu, ale i o dvě třetiny jeho obsahu, protože jsem ještě nebyla líná psát a těch různých fejetonků, úvah a povídeček jsem měla víc jak fotek. Je moc příjemný pocit držet v ruce knížku se svými texty, tedy v mém případě básničkami a jen uspořádanými do domácí podoby fotoknihy. Ale i tak je to pěkné pokoukání. Takže chápu jak se cítíš ty, se svými skvělými texty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Tu knížku vlastně ani sám tolik nepotřebuju s příjemným pocitem držet v ruce, ale je pro mě důležité ji pak hlavně zabalit do modrého obalu a věnovat do těch správných rukou, protože sny - byť na první pohled docela bláznivé - by si člověk měl plnit :-).

      Vymazat
  3. Preji Pudvici stastne putovani a at se siri rychleji nez to zaklinadlo moderni doby!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, obávám se ovšem, že zaklínadlo moderní doby má drobný mediální náskok :-).

      Vymazat
  4. Milý Petře, zařazuji pudvici ke slovu pábitelé a tebe vlastně k Hrabalovi.Snad ti taková společnost přijde vhod.
    Tohle, cos vymyslel, je vlastně taková nakažlivá záležitost a kdo by se tomu divil v době corony? Opatruj se. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jiřino, je pravda, že na rozdíl od erudovanýnch epidemiologů doufám - tedy v souvislosti s pudvicí - v co nejvyšší reprodukční číslo :-).

      Vymazat
  5. Jo dneska to mají autoři samizdatu přece jenom jednodušší

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď ještě chvíli počkat, než podle filosofických předpovědí přeroste kvantita v kvalitu :-).

      Vymazat
  6. Pud ví více:
    Veni et vidi pudvici (Přišel jsem a uviděl jsem pudvici).
    /PUD = stará ruská jednotka hmotnosti; 1 PUDVICE = 12 PUDů/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, latinský slovník jsem nezkontroloval :-).

      Vymazat
    2. Ale vlastně to mám špatně, má být
      Veni vidi et pud vici (Přišel jsem, viděl jsem a pud zvítězil).

      Vymazat
  7. Stáhnu si to s povděkem a pošlu i dál. Tak, jak jsem si stáhla kdysi O Japonsku a poslala dál. Mám ji ale i uloženou. Díky, ráda si počtu-případně zopakuji zajímavé ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, myslím, že dost textů poznáte, i když řada z nich doznala určitých změn; vlastně není ani jediný článek, který bych zařadil do knížky bez úprav, a samozřejmě věřím, že úpravy byly pro dobro věci :-).

      Vymazat
  8. Petře, je to velkorysá nabídka, já mám jen problém v tom doporučování dalším dvěma lidem. Ti by se totiž hned pídili po tvém blogu a tam by si mohli také všimnout v komentářích i mě a dovtípit se, že mám také blog. A já jsem o něm zatím nikomu sám neřekl, zjistila ho jen choť, která pak o té nesmyslné činnosti řekla synům, tím to skončilo, nečtou ho, takže stále jsem anonymní, což mně vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
  9. To je ovšem veliká krása! Jsem moc ráda, že ses nakladatelskými námluvami nenechal odradit a potěšil jsi nás alespoň touto cestou. Zkusím si tvou knížku nacpat do čtečky (i když s pdfkem tradičně trochu bojuje) a pokud se to povede, tak hned budou všechny cesty tramvají mnohem hezčí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc rád. Knížka bude v dobrých rukou. A v dobré tramvaji :-). Snad bude boj s pdfkem úspěšný.

      Vymazat
  10. Krásný název, už ten potěšil. Gratuluji velice a věřím, že tohle letadlo hned tak neskončí. A třeba jednou dojde i na tu tištěnou podobu. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Krásný název, už ten potěšil. Gratuluji velice a věřím, že tohle letadlo hned tak neskončí. A třeba jednou dojde i na tu tištěnou podobu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, však uvidíme, jaké budou reakce a jestli vůbec nějaké :-).

      Vymazat
  12. Samozřejmě velký dík za usnadnění a připomenutí četby tvých starších článků. Stahuju si a určitě dílko doporučím dalším dvěma lidem, to nejmíň. Mně se tvorba fyzické formy mé blogové knížky nepodařila a tu virtuální zmařil pád Blog.cz. Jsi lepší!!!! ☺ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Ono se to nezdá, ale úpravami původních článků, byť ty úpravy někdy vypadají jen jako nepodstatné, jsem strávil několik měsíců. Tak mě pak samozřejmě každý zájemce a potenciální čtenář potěší. Ať se knížka líbí tobě i dalším :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.