středa 19. května 2021

Dobřichovická fotosoutěž

Nevím, jak jste na tom po ránu vy, ale já mám vždy ještě nějakou dobu - jak říkával a podle očitých svědků především prakticky předváděl Jan Werich - pomalý metabolismus. Organismus tou dobou vykonává napohled křepce sadu navyklých úkonů, ovšem většinou bez výraznějšího zapojení vědomí či dokonce intelektu, aby až nějaké nepředvídatelné okolnosti na cestě do práce definitivně vyply ranního "autopilota". Pokud dostatečně rozptylující okolnosti nenastanou, může se snadno stát, že dojdete popaměti do toho ze svých bývalých zaměstnání, kam jste kdysi chodívali nejdéle, a procitnete až v okamžiku, kdy vám nebude fungovat kreditka jako vstupní kartička.

Stejně to probíhalo i včera ráno: V poloautomatickém režimu jsem vyrazil na ranní vlak a protože jsem vyšel z domova o celé tři minuty dřív než obyčejně, nemusel jsem kráčet rozhodným a rychlým krokem jako jinak skoro každé ráno, ale mohl jsem jít volněji, rozhlížet se kolem sebe v docela příjemném slunečném jitru a taky se podívat, jestli rozvolnění už náhodou nepokročilo natolik, aby se objevil nějaký nový plakát na naší "kulturní informační tabuli", kde přečkala nejhorší covidové bezčasí jen výzva k účasti ve fotosoutěži na téma "Dobřichovice vaším objektivem", a ta o víkendu definitivně uzavřela přihlášky. Kupodivu, na tabuli jsem objevil úplně nový plakát, který už dokonce zve na výstavu vybraných soutěžních fotek a na vyhlášení vítězů. Paráda, přece jen se něco začíná dít!

Jak už jsem se tu nedávno přiznal v článku Úsměv, prosím, docela dlouho jsem zvažoval, jestli se této soutěže mám taky zúčastnit, když Dobřichovice fotím jen výjimečně, ale nakonec jsem to vzal trošku jako sousedskou výzvu a dobrou záminku pro boj s vlastní leností, jednu dosud nevystavenou fotku jsem pro tento účel našel mezi dřívějšími pracemi a další dvě jsem nově nafotil, takže vznikla tříčlenná veskrze černobílá soutěžní "fotovýprava". Výborně, řekl jsem si, rád se půjdu na zahájení výstavy podívat, jestli nám již tedy v červnu "budou elementálové nakloněni" a podobnou akci se opravdu podaří uskutečnit. Ještě jsem stihl uznale pokývat hlavou, jak se pozvánka organizátorům výtvarně vydařila, a vyrazil jsem směrem k sousedící lávce přes Berounku, abych neprobendil celý časový náskok, a nemusel jsem tak ve druhé půlce cesty k nádraží příliš zrychlovat. 

Až na lávce mi došlo, že tentokrát byl můj ranní metabolismus obzvláště pomalý, z čehož mě po chvíli usvědčil návrat k tabuli s plakátem. Ano, je to tak: Na plakátu je totiž použita jedna z mých tří soutěžních fotek, klasický pohled na místní zámek (takové dobřichovické Hradčany) pořízený z druhého břehu v největším únorovém mrazu velmi dlouhou expozicí v infračervené části spektra (zde na blogu jsem ji představil v článku A kde je ta zima? Voli ji vypili!  Jiný výřez (plakát je na výšku, fotka na šířku, muselo to dát trochu práci), různorodá textová pole v ploše i QR kód s odkazem na web sice fotku vizuálně trochu pozměnily, ale je to ona.

 

Můžu říct, že mi to udělalo radost; fotku na plakátu považuji za velmi důležitou, protože do značné míry může rozhodnout o tom, jestli se náhodný kolemjdoucí nakonec na výstavu zajde podívat nebo ne. A to teď odhlížím od skutečnosti, že na výstavě jen málokdy chybí fotografie, která je na plakátu (nalákaní kolemjdoucí by něco takového jistě mohli považovat za podraz :-)), což by znamenalo, že si nejspíš splním cíl, se kterým jsem do soutěže šel - společné výstavy se zúčastnit nejen jako okounějící gratulující, ale i jako fotograf. 

Chvilku jsem na plakát zálibně hleděl, čímž došlo k téměř dvouminutovému potenciálně fatálnímu zpoždění, které jsem pak musel dorovnat sprintem v cílové nádražní rovince, aby se mi nakonec ještě vlak nevyškubl.  A z toho, že jsem byl rázem dokonale probuzený a náležitě akční, usuzuji, že můj pomalý ranní metabolismus finiš nezvládl a odjíždějícímu vlaku jen dýchavičně zamával nebo zahrozil pěstí, což už na tu dálku nešlo rozeznat :-). 

Tak zase až zítra...

 
Kdo by si chtěl prohlédnout všechny tři moje do soutěže zaslané fotografie, najde je na mně speciálně určené soutěžní stránce

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě pravidelných nedělních glos politického a společenského dění najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.  

25 komentářů:

  1. Tak to je skvělý! Teď to ještě vyhrát a máš další bodík do osobního fotografického portfolia! mě zas nabídla ta majitelka obchodu že by se daly ty fotky obměnit. Jenže tenhle týden už to nestihnu nechat vytisknout, nemluvě o tom, že bych musela vybrat další fotky, a příští už květen končí. A to na týden mi už připadá zbytečné to měnit. Leda že by to tam chtěla nechat až do konce června. To se jí musím optat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě tohle potěšilo stejně jako výhra, tím spíš, že výsledky každé soutěže v tvůrčím oboru nesou zřetelný otisk vkusu konkrétní poroty a nic jako objektivní posouzení kvality neexistuje.

      Kvůli jednomu týdnu bych tu šarádu s obměnou a novým tiskem fotek určitě nedělal. Ale červen by byl jistě lákavý :-).

      Vymazat
  2. Dívala jsem se na stránky kulturního centra, sešlo se vás tam opravdu hodně a některé fotky se mi moc líbí, včetně té tvojí, které se dostalo privilegia být na plakátu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakonec se sešlo docela dost účastníků a svého vítěze i TOP10 jsem si vybral. Potěšili mě někteří účastníci žákovské i dorostenecké kategorie, v pár případech mají velmi zajímavé "fotooko".

      Vymazat
  3. No bodejť - to by bylo, aby takového místního fotografického harcovníka nevyužili se vším všudy :-) Už si chystej místo na poličce, ať máš tu cenu po 18. červnu kam uložit :-)
    PS: Je to dotaz trochu mimo mísu, ale co mají s Dobřichovicemi společní křižovníci s červenou hvězdou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že na tohle ocenění jsou jiní adepti, já jsem spokojený už teď :-). Co mají Dobřichovice společného s křižovníky s červenou hvězdou? Prakticky všechno. Dobřichovice řádu patřily už od poloviny 13.století, stejně jako pozemky široko daleko, takže řád se proplétá s historií a vývojem města v mnoha rovinách, i když to často není na první pohled tolik vidět. Zámek byl postavený jako letní sídlo velmistrů a je ostatně ve vlastnictví řádu i dnes, byť město má zámecké prostory v dlouhodobém pronájmu.

      Vymazat
  4. Chápu, já ať vstávám v v kolik vstanu, vzbuzená jsem v 11:00h😉
    Jestlipak plakát není předzvěstí dobrého umístění v soutěži, každopádně bravo!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plakát je moje výhoda před oficiálním vyhlášením výsledků, protože já už mám tímhle vlastně vyhráno a nemusím se po vzoru Antona Špelce třást, jestli na mě nějaká medaile zbyde :-).

      Vymazat
  5. Akorát ten QR (quick response) code je tam jako pěst na oko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že by se ten čtverec dal umístit do plochy plakátu i lépe, ale zase na druhou stranu jsem ho vyzkoušel a funguje :-).

      Vymazat
  6. Petře, ta fotka zimní Berounky se zámkem je parádní a věřím, že tě potěšilo jí vidět na plakátu.
    A s těmi rány? Já už si užívám devátým rokem toho luxusu, že nemusím vstávat a nemusím jezdit přes půlku Prahy. Moji kolegové znali mé heslo: "Ať vstanu v kolik vstanu, budím se po osmé." Tu první hodinu v práci jsem vždy jen jaksi existovala, fungovat jsem začala po probuzení.
    Musím pochválit Dobřichovice. Dcera se v pondělí ráno registrovala na očkování tam k vám a už včera byla očkovaná. My si počkali tři týdny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud vím, očkování tady docela klape, tak jsem rád, že máte s Dobřichovicemi dobré zkušenosti :-).

      Jasně, že mě fotka na plakátu potěšila. Tak uvidíme, jestli bude k vidění i v sále. Zatím jsem ještě nikdy neviděl žádnou svou fotku, která by vznikala bez mého přičinění a kontroly, tak uvidíme, jestli to bude moje další "poprvé" :-).

      Vymazat
  7. Takova slava je vic nez vyhra. Fotky na vystave uvidi jen ti, ktere to tema zajima, Plakat ale vsichni, kdo jdou na vlak:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím! Tak doufám, že se všichni Dobřichovičáci postupně vybatolí ze svých homeofficů a půjdou na vlak :-).

      Vymazat
  8. Je to zvláštní pocit vidět svou fotku na plakátu..S samotná fotka, tsknnejskbsi představují"magický realismus"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chvilku mi trvalo, než jsem začal kapírovat :-).

      Vymazat
  9. Že jsi skvělý fotograf, všichni víme, ale i ten plakát je povedený. Ten určitě na výstavu přitáhne i ty, kteří o ní předtím neslyšeli. A která fotografie vyhraje, je už skoro jasné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já mám úplně jiného favorita, jednu velmi zdařilou černobílou fotku jednoho místního šikovného chlapíka, s nímž jsem se seznámil na mé loňské výstavě, která je, myslím, kvalitou o třídu výš než ty ostatní. Aspoň uvidím, jak se s výrokem poroty shodnu :-).

      Vymazat
    2. No jo, v noci se mi povedle pěkná "dvojí vazba": Kvalitou je samozřejně výš ona zmíněná fotka a nikoli moje loňská výstava. I když... :-)

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. To asi ne. Spíš bych řekl, že já už svou odměnu dostal :-).

      Vymazat
  11. Jak jsem si tak prohlédl všechny fotografie, tak si říkám, že bych se měl po těch Dobřichovic konečně vypravit. Zřejmě ale až otevřou restaurace a mohl bych si po procházce dát i něco "do břicha".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotografové si přejí "dobré světlo" a ti dobřichovičtí navrch i "dobré břicho" :-).

      Vymazat
  12. Tvůj "mrazivý den" se ti opravdu hodně podařil. Je to nádherná fotka. Držím pěsti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, už se těším, že se na vyhlášení uvidím se spoustou fotografujících sousedů :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.