pátek 22. července 2022

Královská cesta pro krále, kteří nemají rádi davy

Dojít v Praze třeba od Karlova mostu do centra na Václavák není nijak obtížné. Prostě se pustíte slavnou Královskou cestou a za necelou půlhodinku jste tam. Jenže... Kolem vás a proti vám půjdou celou cestu tisíce lidí, kteří si stejnou cestu našli ve svém průvodci. Jak se jim vyhnout, když si třeba mačkání v davu tolik neužíváte? 

Dnes si uděláme malou fotoprocházku pražským Starým Městem, kterou považuji za docela zajímavou a navíc pohodlnou alternativu přecpané Královské cesty, kde poslední dobou mezi turisty už zase není k hnutí. Přitom se budeme pohybovat pořád v blízkosti této turistické tepny, a přesto si troufnu říct, že nejspíš moc lidí cestou nepotkáte. Tak pokud tuhle cestu ještě neznáte, pojďte za mnou, já vás provedu :-). 

Řekněme, že jsme se právě s utrhanými knoflíky prodrali z Malé Strany přes Karlův most a na staroměstské straně jsme se ocitli v Karlově ulici. Většinou asi tak po dvaceti metrech mi dojde trpělivost s okolními hlučícími davy. No a těch dvacet metrů je tak akorát, abychom se dostali ke Keplerovu domu (Karlova ulice 4), který má nad portálem pamětní desku. A právě do toho portálu vstoupíme a tím se rázně odstřihneme od turistického proudu. 


 
 
Najednou se ocitneme v úplně jiném světě, do kterého ruch Královské cesty zasahuje jen zpoza otevřených domovních dveří (pozor, cesta domem je průchozí logicky jen během dne, později večer to nezkoušejte). Možná potkáme v protisměru někoho, kdo tudy obchází děsivou propojku Smetanova nábřeží s Karlovým mostem. Možná potkáme někoho z lidí, kteří tu bydlí, nebo některého místního živnostníka či hlídače, jak si dává retko. Anebo prostě nepotkáme nikoho.
 
 
 
 
Pokračujeme dál domovním podloubím; celý dům je velmi rozlehlý. Mimochodem Kepler zde bydlel v letech 1607 až 1612 a domu se také říká Dům u Francouzské koruny.

 
 
Dům je původem renesanční a my při průchodu domem míjíme i krásné arkády.

 
 
Ještě nás čeká poslední průchod na další nádvoří velmi členitého domu.

 
 
A už jsme vyšli přímo na Anenském náměstí s barokní studnou z konce 17. století. Vidíte ten malý kousíček portálu úplně vlevo? Tak tam budeme pokračovat.

 
 
Asi nejznámější budovou na Anenském náměstí je Divadlo Na zábradlí.

 
 
Již zmíněným portálem vstoupíme do komplexu Anenského kláštera, kde začíná pozoruhodná Zlatá ulice. Ano, Zlatá ulička je na Hradě, Zlatá ulice na Starém Městě.

 
 
Jen pozor, abyste neprocházeli areálem moc rychle :-).

 
 
Centrem areálu je bývalý gotický kostel svaté Anny, který byl na přelomu milénia zrekonstruován pro světské účely a dnes je z něho kulturní centrum Pražská křižovatka, které má dlouhodobě pronajaté Nadace Vize 97 manželů Havlových. Ani těmito místy se v noci projít nedá, Zlatá ulice se večer zavírá.
 
 
 
Projdeme kolem kostela a dostaneme se do příčné Liliové ulice. Tam asi pár chodců potkáme, přece jen je to jedna z běžných staroměstských ulic, ale Liliovou ulici jen přejdeme a budeme Zlatou ulicí v původním směru (jen o pár metrů vedle) pokračovat dál. Ano, přesně tudy, do dalšího zajímavého zákoutí Starého Města.

 
 
Nádvoří, kterým dále Zlatá ulice prochází, má překvapivě hodně zeleně, které je obecně na Starém Městě nedostatek. A opět - projde tudy jen sem tam někdo.

 
 
Zelení je porostlá i zeď, kolem které právě procházíme, což spolu se staroměstskými lucernami poskytuje z některých úhlů i zajímavé romantické pohledy. 

 
 
Ve Zlaté ulici najdeme i prostory pro kreativní svobodné vyjádření. Kam se hrabe turisticky zprofanovaná Lennonova zeď na Kampě! :-) 

 
 
Podobně jako před chvílí Liliovou přejdeme i ulici Husovu, jen tentokrát nemůžeme pokračovat úplně přímo, protože nám v cestě stojí kostel svatého Jiljí a přilehlý klášter dominikánů. Pokud jste milovníci filmu a tento záběr vám něco připomíná, může to být proto, že v tomto kostele měl Wolfgang Amadeus Mozart svatbu se svou snoubenkou Constanze ve Formanově slavném filmu Amadeus.


 
Zlatá ulice pokračuje ještě kousek kolem kostela až do Jilské ulice. A když v této Jilské ulicí najdeme číslo 22, můžeme pokračovat další "zkratkou". Stačí opět projít vstupní branou do vnitrobloku.

 
 
Po chvíli se totiž před námi objeví uzounká a jen pár desítek metrů dlouhá Hlavsova ulice (pozor, večer se rovněž uzavírá a nedá se jí projít). Cesta mezi domy se opět otevřela, tak pokračujme...

 
 
Miniaturní Hlavsova ulice ústí do Michalské ulice, která se jmenuje podle zdejšího odsvěceného kostela svatého Michala. Nu, právě je tu výstava jakéhosi neznámého začínajícího pražského umělce :-).

 
 
Michalská ulice ústí do Melantrichovy, velmi rušné spojnice Staroměstského a Václavského náměstí, kterou ale stačí přejít a ocitnete se v relativně klidné Kožné ulici. A vidíte ten průchod na fotce? To už bude dnes naše poslední "zkratka". 

 
 
Stačí projít dalším blokem domů malou pasáží s několika restauracemi...

 
 
... a vyjdeme přímo před svatým Havlem, pár desítek metrů od spodní strany Václavského náměstí.

 
 
Tak co říkáte? Nezkusíte si někdy projít tuhle paralelní královskou cestu pro krále, kteří nemají moc v lásce davy? Jestli ano, poznáte Prahu zase z trochu jiné strany a nebudete u toho, myslím, moc rušeni. Tak přeji pěkné dny a klidnou cestu.

 

32 komentářů:

  1. No teda! O te kralici dire u Keplerova domu jsem nemela tuseni, pritom svet za nim je vazne za zrcadlem:) Jednou jsem byla na komentovane prochazce venovane palacum v okoli te tve trasy - to bylo taky hodne zajimave. Vetsina jich je totiz na druhe strane Vltavy a byly to podobne aha momenty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byl nadšený z Colloredo-Mansfeldského paláce hned vedle Keplerova domu. Byl jsem tam před lety na výstavě jedné známé (https://petrvapenik.blogspot.com/2016/02/stepanka-simlova-leta-levitace-v.html) a bylo to pro mě obrovské překvapení. I v tom Keplerově domě musí být spousta zajímavých míst vzhledem k tomu, jak je to obrovitý komplex.

      Vymazat
    2. Jojo, tam jsme v ramci te prohlidky taky byli, jen me prekvapilo, v jakem stavu byly ty saly. Udajne tam byly nevyresene vlastnicke vztahy, proto do toho nikdo nechtel investovat. Tak doufam, ze se to za ten cas pohnulo, je to uzasny prostor.

      Vymazat
  2. Paráda, ten Keplerův dům vím že jsme spolu procházeli nicméně už vůbec nevím odkud jsme tam zalezli. Bože, většinu těch uliček jsem procházela a občas i procházím, ale budeš se asi smát, názvy moc neznám. Vždycky jsem věděla, že tudy doprava nebo do leva, ale jestli se jmenuje tak nebo tak, to jsem nějak nepotřebovala. Já znala průchod pasážemi od Vodičkové nahoru po Krakovskou. Chodili jsme tam tudy dost často do Domu módy když v létě byl v obchodě (jak víš taky v pasáži, zajímalo by mě jestli je tam ještě ta indická restaurace nebo už zas něco jiného) nebylo moc zákazníků a my se tam v plném počtu nudili a zakopávali o sebe. Díky těm pasážím byl člověk nahoře natotata, nemusel se prodírat davy turistů a veksláků ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme kdysi šli obráceně - z Anenského náměstí.

      Já jsem taky všechny názvy neznal, ale pro tenhle článek jsem je nastudoval :-).

      Vymazat
  3. Zrovna do této lokality mám namířeno příští weekend, ulovil jsem starou pohlednici s Haaseho tiskárnou (blíže viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Haaseho_tisk%C3%A1rna), někde poblíž Liliové by měl být komín této.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotky jsou tentokrát opravdu jen ilustrační, aby bylo třeba zřejmé, kde je dobré odbočit.

      Myslím, že to bude právě v objektu Anenského kláštera, je tam víc zajímavých zákoutí. Na jedné z budov ve dvoře je třeba oprýskaný nápis Charles Jensen. Zatím jsem po vysvětlení nepátral, ale taky by mě zajímalo, jestli to má s areálem něco společného nebo se tu jen točil nějaký film :-).

      Vymazat
  4. Ta procházka je poučná, kdysi jsem prošla spíš náhodou některou z nich, ale takto viděné jsou zajímavé. Díky za výlet.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za provedení těmito místy, poznamenám si trasu a určitě si ji projdu. Tolikrát jsem musela se prodírat davem turistů Karlovou ulicí a netušila jsem, že se dá vejít do Keplerova domu a pak se toulat zkratkou úžasnými místy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od té doby, co jsem objevil ten průchod Keplerovým domem, moc rád ho používám. Jen je to pak vždycky strašný náraz, když se vyjde v Karlovce :-).

      Vymazat
  6. To je výborný tip! Díky za něj, až se vrátím, určitě si to projdu :-) Mimochodem co vlastně tvůj předcovidový nápad uspořádat nějakou komentovanou pražskou vycházku? Něčeho takového bych se moc ráda zúčastnila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těch ohlášených nápadů tam bylo víc a paradoxně s nimi zamávalo spíš stěhování blogu, i když covid samozřejmě taky přispěl. Ale zkusím nápady resuscitovat, díky za připomenutí :-).

      Vymazat
  7. Nádhera, protože některá místa znám z dob studii a rozhodně takhle kultivovaně nevypadala:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, tahle místa se po několika větších rekonstrukcích moc pěkně vyloupla.

      Vymazat
    2. Vzbudilo to ve mě touhu vydat se vydat se touto trasou,...reknu kamoškam:)

      Vymazat
    3. Skvělé, bude mě zajímat, jak se vám bude trasa líbit "naživo" :-).

      Vymazat
  8. Lezarts

    Ač jsem křtěná Vltavou a táta mě po Praze vodil, jsou místa, která díky Vám musím ještě navštívit! Děkuji za tu “Královskou procházku”!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, říkal jsem si, že by to někoho ze čtenářů mohlo potěšit :-).

      Vymazat
  9. Ač nektera mista znam, treba Snensky klaster, spousta věcí byla pro mne novinkou s jistě navstivim

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělá informace, při příští návštěvě se zkusím vydat po tvých stopách :). Jen si říkám, jestli s tím večerním zavíráním tam nějaký opozdilec nemůže zůstat na noc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jak to mají zařízené. Třeba tam chodí zřízenec a volá "poslední hodina odbila!" :-)

      Vymazat
  11. Petře, párkrát jsem to šla přibližně stejně, ale v opačném směru.A jak píšeš, moc lidí tady člověk nepotká.
    Mám moc ráda ty staré, úzké uličky, kostely, paláce, zákoutí. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem chodil většinou v opačném směru, ale teď jsem zkusil poprvé propojit několik úseků do jedné delší cesty.

      Vymazat
  12. Doufejme, že si to tu nepřečtou zvědaví turisté, nebo máš po tajném průchodu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to z mé strany úskok: Všechny turisty odvedu na novou cestu a původní Královská cesta bude jenom pro mne :-).

      Vymazat
  13. Prahu znám málo, jen taková ta hodně známá místa. Nenavštěvuji ji často. Takže se vždycky ráda podívám na fotky, přečtu si doprovodný text.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a taky přeji krásné dny. Samozřejmě, fotky nemůžou poskytnout ten zážitek jako skutečnost, ale aspoň něco :-).

      Vymazat
  14. Skvělá procházka, určitě zrealizuju.
    A pokud nějakou podobnou naplánuješ, určitě se moc ráda zúčastním. Zaplatím i poplatek ve formě vína někde cestou :-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za milou reakci, vypadá to, že budu muset původní předcovidovou myšlenku vycházky po pražských drobnůstách resuscitovat :-).

      Vymazat
    2. Tak to se hlásím taky! ;-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.