neděle 17. července 2022

Nedělní miniglosy č.646

Je pozoruhodné, že prázdniny ledva začaly a už je čtvrtina za námi. Pravda, dnes už na tenhle zvláštní projev neeinsteinovské relativity času nejsem tak háklivý, jako když jsem byl ještě žákem či studentem, ale úžasem mě to naplňuje stále. Řada pravidelných publicistických pořadů má přestávku celé prázdniny, ale to se vůbec netýká Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". I dnes se tedy pokusíme probrat s nadhledem a snad občas i s trochou humoru aktuality z politiky i společnosti u nás doma i ve světě.

V minulém týdnu jsme se vrátili ke standardnímu rytmu dvou článků mezi dvěma vydáními miniglos. Prvním článkem byla moje soukromá vzpomínka na zvláštní typ chodeckého závodu, kterého jsem se nadmíru úspěšně účastnil víc než 40 let: O posledním závodě. Ve druhém článku jsem své čtenáře opět zavedl do své Fotolaboratoře, abych ukázal, jak vznikala nová fotografie Rozpouštění oranžového času. Z předchozího období ještě jednou připomenu docela podrobnou reportáž Ruiny kostela svaté Apoleny pod Přimdou, ve kterém jsme nahlédli do historie i současnosti zajímavého svatostánku, a prohlédnout si můžete i mých deset fotografií, které byly oceněny mezinárodní porotou velké fotografické soutěže v Moskvě: Úspěch na soutěži s toxickým názvem. No a jako obyčejně přidám pro zájemce o objemnější letní čtení i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Přeji všem zdejším návštěvníkům a návštěvnicím dobré pokračování prázdninového času a věřím, že budeme mít opět příležitost setkat se už dříve než za týden u dalších Nedělních miniglos. Mimochodem, už za necelý měsíc tu opět přibližně po roce vyjde další jubilejní výběrové vydání (tentokrát 650.) našeho nedělníku se značkou NMg. Tak uvidíme, jestli se do něj některá z dnešních miniglos kvalifikuje :-). Užijte si moc dobrý týden, ať už ho věnujete práci, cestování nebo rekreaci někde u vody.
 
 
Africké neziskové organizace varují, že před zimou se vzhledem k nepříznivé energetické situaci očekává velká vlna nelegálních migrantů z Evropy do teplého podnebí Afriky. Neziskovky se snaží přesvědčit africké vlády, aby vyčlenily dostatečné prostředky na pomoc nebohým migrantům, i když mezi domácím obyvatelstvem nová situace nejspíš vzbudí negativní emoce vzhledem k tomu, že Evropané se velmi špatně přizpůsobují životu v jiném kulturním a civilizačním prostředí a v extrémních případech vytvářejí v centrech afrických měst zóny, ve kterých se snaží tvrdohlavě žít podle vlastních tradičních pravidel, většinou pro místní obyvatele zcela nepochopitelných a také často nekompatibilních s právním systémem dané země.
----------------------
Známý moderátor Marek Eben na Karlovarském festivalu při uvedení restaurované kopie filmu Žert poznamenal, že dnes se nehlídá vedoucí úloha strany, ale politická korektnost, kterou si vzali na starost "noví svazáci", nemající o nic více smyslu pro humor než jejich předchůdci z 50. let. Napohled celkem nevinná poznámka vyvolala bouři mezi příznivci politické korektnosti, kteří si na svém mimořádném sjezdu v pražském Kongresovém centru, jednomyslně odhlasovali, že takoví staří páprdové jako Marek Eben, kteří ani trochu nerozumějí potřebám dnešní mladé generace, by měli být bez možnosti odvolání jednou provždy zbaveni práva mluvit veřejně ke svobodné společnosti. Jeden ze starších delegátů dokonce navrhl, aby byl Marek Eben co nejdříve přeřazen "k lopatě", ale toto usnesení nakonec přijato nebylo, protože ostatní delegáti bohužel tohle slovo neznali.
--------------------- 
Výkupní ceny železa prudce poklesly a jsou nyní dokonce nižší než výkupní ceny papíru. České zbrojovky proto připravují zahájení výroby nové generace tanků z recyklované lepenky, která by podle prozatímních výsledků testů měla být výrazně šetrnější k přírodě, jíž bude tank projíždět.
----------------------
Krizový štáb britské vládní komise pro mimořádné události, který se sešel kvůli meteorology ohlášené vlně extrémně vysokých teplot, již týden intenzivně řeší první mimořádnou událost, jíž je rozbitý větrák v jednací místnosti.
---------------------- 
Sněhové pole na úbočí Studniční hory v Krkonoších, kterému se lidově přezdívá Mapy republiky, letos roztálo 14. 7. Ministerstvo zahraničních věcí vyjádřilo s tímto faktem spokojenost, protože mohlo tuto každoroční významnou událost při příležitosti českého předsednictví EU věnovat Francii k jejímu státnímu svátku, jímž se připomíná dobytí Bastily v roce 1789. Pokud by sněhové pole vydrželo až do srpna, což už se v historii také stalo, nabízelo by se věnovat den jeho úplného rozpuštění Maďarsku ke dni svatého Štěpána. A pokud se Mapa republiky rozpustí kdykoli jindy, můžeme tento den věnovat Itálii, která má v létě svátek prakticky pořád.
----------------------
Na jihu Moravy vzniká nový úsek plynovodu Moravia z nalezišť na Břeclavsku a Hodonínsku, který by měl zajistit větší kapacitu dodávek zemního plynu především na průmyslové Ostravsko. Energetičtí experti sice vítají další zdroj schopný alespoň částečně nahradit masivní ruské dodávky, ale někteří politici se prozíravě obávají, aby kvůli odvěké rivalitě mezi Prahou a jižní Moravou především pražským spotřebitelům jen nehrozila náhrada ruského vydírání za vydírání jihomoravské.
----------------------
Sponzorem čerstvě narozeného mláděte hrabáče kapského v pražské ZOO se stal ministr financí Zbyněk Stanjura, který ve svém krátkém projevu vyjádřil optimistické přesvědčení, že i v těžkých dobách, které nás čekají, budou mít opravdu schopní hrabáči co hrabat. 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

25 komentářů:

  1. Ad #7) Myslím, že nesponzorovaný hraboš polní strčí do kapsy všechny hrabáče.
    BTW (česky MmCH), hrabáč se dřív nazýval kuťoš (od slova kutat), takže se řadí mezi tuneláře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až hrabáči s národoveckými hraboši vytvoří koalici... :-)

      Vymazat
  2. Marka Ebena jsem vždy považoval za pravdoláskaře, ale zřejmě už i na něj té aktivistické pravdy a lásky bylo přespříliš :).

    Lepenkový tank proti železnému bude mít výhodu v malé odrazivosti paprsků radiolokátorů a naváděných střel, jen s jeho palebnou silou to asi bude trochu slabší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je drobný problém všech nálepek, že občas svými barvami nedokážou postihnout pestrobarevnost reality :-).

      Vymazat
    2. Míra
      Formulace "to je drobný problém všech nálepek" mi vylepšila den. Děkuji.

      Vymazat
    3. A to už sám o sobě byl krásný! Rádo se stalo :-).

      Vymazat
  3. Čtení nedělní...... potěšilo mne ! :-)
    Hezké dny !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem rád :-). Taky přeji krásné - byť horké - letní dny.

      Vymazat
  4. 1. V souvislosti s energetickou krizí a neúprosně se blížící topnou sezónou na začátku září vypravuje Regiojet své oblíbené vlaky do Chorvatska, tentokrát se zpáteční jízdenkou v jarním termínu. Vznikají tu první stanová městečka a nouzové příbytky z nafukovacích matrací.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Chorvatsku přes zimu studeně fouká. A když si tak vzpomenu na písničku Mám malý stan... :-).

      Vymazat
  5. Přiznávám, že jsem v neděli měla trochu absťák, ale čekání do pondělka se vyplatilo, úroda byla skutečně bohatá :-) Takový rozbitý větrák, to už je tedy pořádná krize! A stěhování do Afriky by pro Evropany mohlo být přitažlivé i díky tamním cenám. Na naše poměry je tam prý neuvěřitelně levno - což by zejména pro Čechy mohla být nebezpečně lákavá informace :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když ty máš teď neděli příliš brzo :-). Pro Austrálii a přilehlé kraje tedy můžeme dočasně používat značku PMg :-)

      Vymazat
  6. Taková zima v Africe.... to vůbec není špatný nápad! Mě by to tedy vyhovovalo náramně. Ale jako představa houfně emigrujících Evropanů do Afriky je opravdu za všechny peníze! To mě nadchlo.... a pak samozřejmě Marek Eben.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nu ano, Marek Eben: Vzdělanost, inteligence a ještě k tomu smysl pro humor jsou pro všechny potrefené husy smrtící koktejl :-).

      Vymazat
    2. Řekla bych, že nejen ve Varech kejhaly potrefené husy .... ;-)

      Vymazat
  7. Fandím myšlence otočení směru migrace Evropa-Afrika😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Optimální bude, když si Afričané udělají novou Afriku v Evropě a Evropané novou Evropu v Africe :-).

      Vymazat
    2. Už aby se s tím začalo! Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Já se spíš kloním k tomu, aby ti, kteří migrovali do Evropy, zde hodili zpátečku směr Afrika na for ever :)

      Vymazat
  8. Lezarts

    Vtipné… migrace naruby 😁. Myslím, že by nám tam ještě pěkně zatopily😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně ta představa náhle obráceného směru migrace taky přišla příhodná, zvláště z pohledu absurdní a převrácené poetiky NMg:-).

      Vymazat
  9. Lezarts
    Opravuji “opravili” 😓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lezarts
      Ještě jednou a snad dobře oprava “zatopili”🤯

      Vymazat
  10. Tentokrát fakt nálož, nedokážu nejlepší vybrat...!!! :-D
    Obrácená migrace, Marek Eben.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové dilema při výběru mě moc těší :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.