neděle 28. července 2019

Nedělní miniglosy č.500

Vzhledem k rozsahu dnešního jubilejního výběru jsem tentokrát musel Úvodník k jubilejnímu 500. vydání Nedělních miniglos napsat předem. Děkuji za vaši neutuchající čtenářskou přízeň a těším se na další setkávání nad stránkami svérázného týdeníku, který už víc než 10 let "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" :-)


Za dosud nejpřísnějších bezpečnostních opatření v historii, kdy v ulicích hlídkovaly výrazně posílené a po zuby ozbrojené policejní hlídky, proběhly v Plzni tradiční Slavnosti svobody. (č.402)
----------------------
Česká armáda má svou první generálku, když tuto hodnost při tradičním květnovém povyšování na Hradě získala plukovnice Lenka Šmerdová. Armáda chtěla zároveň s ustanovením první generálky uspořádat rovnou i generálku na první polní maršálku, ale nepodařilo se jí pro tento účel sehnat od žádného z českých farmářů dostatečně reprezentativní pole. (č.403)
----------------------
V liberecké ZOO se podařilo odchovat mládě vzácného osla somálského. Podle vyjádření Tomia Okamury bychom však s chovem somálských oslů měli být obezřetní, protože se jedná o zcela nekompatibilní oslí kulturu v porovnání s vlídnými křesťanskými oslíky, jejichž původ sahá až do betlémských jesliček. Zároveň se poslanec Okamura obává, že somálští osli budou jen beztrestně ujídat potravu zde již dávno zdomácnělým českým a japonským oslům. (č.404)
----------------------
Podle důvěrných informací, které se Nedělním miniglosám podařilo získat, nebude letos Děd Vševěd kandidovat za Piráty, protože není ochoten nechat si udělat ze svých tří zlatých vlasů dred. Na konkrétní nabídku kandidatury Děd Vševěd veřejně reagoval slovy: "To tedy nevím, proč bych to měl dělat!" což ho v očích voličů znevěrohodnilo jako Vševěda. (č.404)
----------------------
Čeští úředníci odpovědní za populační politiku státu se ze zoufalství nad stále klesajícími demografickými křivkami pokusili získat při spiritistické seanci radu přímo od špičkové prognostičky - moudré kněžny Libuše. Libušino vyjádření do značné míry uklidnilo všeobecnou nervozitu, že budeme muset i nadále doplňovat klesající populaci migranty, které nesnášíme. Podle zkušeností emeritní kněžny totiž stačí často k založení či zachování rodu jeden jediný neopatrný Krok. (č.404)
----------------------
Kouření je podle nového zákona zakázáno i v zoologických zahradách, což pobouřilo pražské orangutany. Podle dobře informovaných zdrojů z pavilónu indonéské džungle lobují inteligentní primáti za to, aby byla pražská ZOO ve smyslu zákona považována za divadlo, protože pak by bylo možné brát jejich oblíbené cigarety jako pouhou divadelní rekvizitu, kterou zákon povoluje. V souvislosti s tímto krokem se meziročně zvýšil o 250% počet orangutanů, kteří se hlásí na DAMU. (NMg č.406)
----------------------
Hradní mluvčí Ovčáček popřel, že by všechny dárky, které vezl český prezident na audienci k anglické královně, byly nakoupené na e-shopech slevových portálů. "Kromě hodnotných výrobků dovedných českých rukou s sebou vezl pan prezident do Londýna i vlastnoručně podepsanou sbírku svých nejlepších bonmotů o Windsorech v originálním českém argotu," potvrdil mluvčí Nedělním miniglosám. Oficiální stanovisko Hradu dobře souzní s neoficiální informací NMg, že Alžběta II. nakonec tento navýsost osobní dárek vůbec nedostala, protože ho prezident s sebou sice přivezl, ale při čekání na audienci se do své sbírky začetl a už se od ní nedokázal odloučit. (č.407)
----------------------
Evropská komise protestuje proti tomu, aby se v České republice v matematice v popisu přímky v podobě y = k x + q pro konstantu k používal název "směrnice". "Chceme zajistit, že pojem "směrnice" se bude používat výhradně pro kvalitní originální výsledky komplikované evropské legislativy a rozhodně ne pro nějakou lokální náhražku, navíc u tak jednoduchého útvaru, jako je přímka," řekl nám k tomu předseda EK Jean-Claude Juncker. Ústav pro jazyk český prozatím doporučil v matematice používat pro bývalou "směrnici" pracovní název "tuzemačka", proti čemuž ale protestuje vlivné sdružení výrobců stoupacích želez pro pohyb po ledovci. (č.409)
----------------------
Podle psychologů a sociologů v poslední době v České republice prudce roste počet lidí se zcela iracionáním myšlením, kteří milují nejrůznější nesmyslné konspirační teorie. Podle následného průzkumu se ovšem asi 80% lidí domnívá, že se uvedenému závěru vůbec nedá věřit, protože situace je ve skutečnosti mnohem horší, ale výzkumníci mají nadnárodními společnostmi zakázáno nám to říct. (č.411)
----------------------
Prezident Miloš Zeman má být oceněn v New Yorku prestižní cenou "Bojovník za pravdu", když mu porota složená z představitelů vlivných amerických židovských organizací dala v užším výběru těsně přednost před druhým nominovaným, baronem Prášilem. (č.417)
----------------------
Studenti londýnské Univerzity orientálních a afrických studií se vzbouřili proti tomu, že se mají učit filosofické názory Platóna, Kanta, Hegela a dalších bílých utlačovatelů. "Nechceme nic jiného, než aby názory zástupců jednotlivých lidských ras byly vyvážené," řekl nám jeden z představitelů revolučního studentského výboru. "Jako zástupci bílé rasy nám v osnovách bohatě stačí opravdu pokrokoví bílí filosofové, jako byl například Lenin, Marx nebo na našich tričkách stále živý Che Guevara." Seismologická laboratoř moskevského Geofyzikálního institutu následně potvrdila, že zaregistrovala citelné otřesy s epicentrem poblíž Irkutsku, ze kterých soudí, že poté, co se k němu doneslo, že je V. I. Lenin někým považován za "bílého", začal se tam obracet v hrobě admirál Kolčak. (č.417)
----------------------
Představitelé České ornitologické společnosti přislíbili, že ještě do parlamentních voleb připraví pro zájemce z řad voličů seriál vzdělávacích přednášek a speciální metodické návody na téma, jak přímo ve volební místnosti nejlépe kroužkovat, aby to bylo pro voliče bezpečné a kandidující politici u toho moc netrpěli. (č.420)
----------------------
Zatímco jeho jmenovec, fotbalový brankář Petr Čech, má již na svém kontě 194 zápasů v anglické Premier league bez obdržené branky, umělec a politik František Ringo Čech ve víkendových parlamentních volbách vychytal svou první nulu. (č.422)
----------------------
Jak čerstvě odhalilo investigativní oddělení redakce Nedělních miniglos, šéf Strany přímé demokracie Tomio Okamura počítá s tím, že z České republiky konečně vytvoří středoevropský ostrov přímé demokracie a po oficiálním vystoupení z Evropské unie tento ostrov připojí k japonskému císařství. V nových japonských učebnicích zeměpisu se proto již počítá s tím, že hlavními japonskými ostrovy jsou Honšú, Kjúšú, Šikoku, Hokkaidó a Českó. (č.423)
----------------------
České dráhy zvažují, zda v průběhu další fáze rekonstrukce železniční trati Praha - Plzeň nechají vystavět betonové protihlukové stěny v úseku, který vede bezprostředně kolem Berounky. "Chápeme, že cestující tak přijdou o pěkné romantické výhledy na zákruty řeky," řekl nám ředitel Drážního úseku ochranných zdí, plotů a vodních příkopů, "ale podle odborných posudků, které jsme si nechali připravit, by měly pět metrů vysoké zdi z masivního železobetonu ochránit především samotné cestující proti hluku často i hlasitě šplouchajících ryb." (č.427)
----------------------
Nejbohatší čeští oligarchové finančně podpořili natočení reprezentativní vánoční pohádky, ve které by bohatí lidé konečně také jednou představovali dobro. "Opravdu bohatí lidé už se na ty tradiční pohádky nemůžou ani podívať!" potvrdil Nedělním miniglosám mluvčí jednoho z hlavních přispěvatelů, kterého ale nechtěl jmenovat, protože je právě předsedou české vlády. "Jako kdyby chudáci měli nějaký patent na dobro a boháči jsou naopak vždy ti špatní a hodní výsměchu." Podle zpráv z kuloárů už se pracuje na scénáři inovované Popelky, ve kterém hlavní představitelka nemá tváře umouněné od popela, ale poškrábané od diamantů, do kterých ve volných chvílích mezi hádkami se zlou chudou macechou investuje. (č.431)
----------------------
Karel Gott po prezidentských volbách připustil, že je celkem rád, že volba Českého (a dříve Zlatého) slavíka neprobíhala nikdy dvoukolově. (č.432)
----------------------
Oficiální analýza DNA s konečnou platností potvrdila, že v češtině často používané ustálené rčení není pravdivé, protože přání není biologickým otcem myšlenky. Zklamaní genetici uvedli, že je to velká škoda, protože přání jako neutrum by bylo jako otec ideální především pro radikálně feministické myšlenky, pro něž se teď skutečný otec bude hledat jen těžko. (č.433)
----------------------
Vzhledem k dlouhodobě enormní spotřebě alkoholu v České republice vyvinuli světoví výrobci fotoaparátů speciálně pro specifický český trh kromě dnes již standardní redukce červených očí i zcela novou revoluční funkčnost redukce červených nosů. (č.435)
----------------------
Od dobře informovaného zdroje z Ministerstva zahraničí jsme se dozvěděli, že proběhly utajené rozhovory mezi českými diplomaty a jejich katalánskými kolegy. Španělskou vládou stíhaní katalánští diplomati slíbili české straně, že hned po opětovném oficiálním ustavení katalánské vládní moci budou s českou stranou intenzivně spolupracovat ve všech bodech, které česká diplomacie považuje v evropském prostoru za zásadní, pokud se ovšem česká strana zasadí o přejmenování španělských ptáčků na ptáčky katalánské a kokršpanělů na kokrkatalánce, zatímco španělská chřipka a španělská vesnice prý mohou v češtině i nadále zůstat španělské. (č.439)
---------------------
V Polsku byl schválen zákon, podle něhož je možné degradovat generály a admirály, kteří sloužili do roku 1989 komunistickému režimu, na prosté vojíny a námořníky. Kromě již zesnulých významných hodnostářů armády i polského státu - například bývalého prezidenta Jaruzelského nebo expremiéra Kiszczaka - se má zákon podle našeho varšavského dopisovatele týkat i vlčáka Šarika z legendárního válečného polského seriálu Čtyři z tanku a pes, který by měl být oficiálně degradován na čivavu. (č.440)
-----------------------
Prezident Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka apoštolskému nunciovi Giuseppemu Leanzovi, který v Česku zastupuje Vatikán. "Samozřejmě jsem nesmírně šťasten, že jsem obdržel druhé nejvyšší české státní vyznamenání," uvedl vatikánský hodnostář, "ale snad ještě víc mě potěšilo, když mi pan prezident slavnostně slíbil, že přestane ve světských souvislostech používat své oblíbené rčení "papežštější než papež". Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček vyslovený slib potvrdil a zároveň uvedl, že pan prezident hledá za zmíněné rčení plnohodnotnou náhradu. "Bude to asi problém, protože vzhledem k nadstandardním vztahům s Ruskem samozřejmě nechceme do věci zatahovat patriarchu pravoslavné církve a Číňanům jsme zase přísahali, že už nikdy nevyslovíme slovo dálajláma. Z vysokých církevních hodnostářů je tedy snad k dispozici alespoň velký muftí, ale analogie původního úsloví s velkým muftím místo papeže je zapeklitý jazykový oříšek, který se nyní pro pana prezidenta snaží rozlousknout celý tým expertů z Ústavu pro jazyk český." (č.442)
----------------------
Učitel ve výslužbě Alexej Novičok z Vorkutské oblasti prohlásil v otevřeném dopise redakci Nedělních miniglos, že důrazně protestuje proti podezření formulovanému ruskými úřady, že ho snad jeho rodiče vyrobili v Československu. (č.442)
----------------------
Podle nového nařízení Evropské unie musí být používaný jed na myši méně jedovatý, než byl doposud, protože nezávislé laboratoře potvrdily, že po požití toho dřívějšího se šedé evropské myši necítily dobře. Snížením obsahu jedovaté látky v jedu na myši se však jed dostal mimo hranice stanovené EU pro jedy, takže se nesmí prodávat pod původním tradičním názvem "jed na myši", ale jen jako "jedová pochoutka". (č.443)
----------------------
Dva tisíce rozčilených Benátčanů vyšlo do ulic protestovat proti velkému počtu turistů v Benátkách, ale brzy se jeden druhému v přecpaných ulicích ztratili. (č.446)
----------------------
V tradiční každoroční anketě o nejdůležitější vynález v historii lidstva letos poprvé od starší doby kamenné nevyhrálo umění rozdělat oheň, ale klávesy "ctrl-C" a "ctrl-V". (č.446)
----------------------
Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula se bude zajímat o možnosti kandidatury na českého prezidenta pro příští funkční období. "Jsem přesvědčen, že v naší nezdravě polarizované společnosti bych mohl být přijatelný pro různé skupiny voličů, kteří mají k sobě navzájem docela daleko, protože mám jako typický středula stejně blízko k levici i pravici." (č.449)
----------------------
Další ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech probíhá i přes nedávný odchod průmyslového gigantu ČEZ z pozice hlavního sponzora festivalu zcela bez problémů. "Nebyli jsme si jisti, jak se vůči festivalu odcházející obchodní partner zachová a jestli nám třeba nepřeruší dodávky elektrického proudu," řekl Nedělním miniglosám prezident festivalu Jiří Bartoška, "a proto jsme pro jistotu angažovali několik tisíc křečků, kteří by stálým běháním v otáčejícím se válci generátoru byli schopni zaručit nezávislost na jinak téměř monopolním dodavateli elektřiny." Zároveň se pan Bartoška oficiálně omluvil zástupci ombudsmanky Stanislavu Křečkovi za nepříjemné nedopatření, kvůli kterému byl pan Křeček omylem místo do lóže pro čestné hosty zaveden zmatkující hosteskou mezi ostatní křečky do podzemní strojovny hotelu Thermal. (č.452)
----------------------
Čeští experti na finančnictví společně s pracovníky odboru pro výzkum nul Sociologického ústavu Akademie věd publikovali převratnou studii, ve které jako první na světě dokázali, že u částek s pěti a více nulami přestává platit empirické pravidlo, že nula od nuly pojde. (č.453)
----------------------
Tradiční svatovavřinecké pouti na Sněžku se ze starých slavných osobností s blízkým vztahem ke Krkonoším zúčastnil jako jediný bývalý český prezident Václav Klaus. Zatímco neúčast současného prezidenta se vzhledem k jeho zdravotním problémům všeobecně očekávala, novináři na vrcholu čekali na některé další původně ohlášené celebrity. Bohužel, hrabě Trautenberk odmítl účast na pouti, dokud nebude přejmenována na svatotrautenberskou, Krakonoš se sojkou se bojí opustit svůj domek, aby jim ho mezitím nezabavil konkurzní správce, a do poslední chvíle napjatě očekávaná služebná Anče má podle důvěrných informací NMg z latinskoamerické sekce Ministerstva zahraničních věcí i letos nějaké problémy s Kubou. (č.457)
----------------------
Odsouzený korupčník David Rath opět kandiduje do hostivického zastupitelstva. Jak Nedělním miniglosám potvrdil předseda jejich městské organizace, v Hostivicích se na spolupráci na lokální úrovni těší zejména místní buňka křesťanských demokratů: "Městský rozpočet potřebuje výrazně posílit, a proto KDU-ČSL přišla s návrhem efektivního fungování trojkoalice s panem Rathem a Zelenými, který by měl přinést do městské pokladny nezanedbatelné dodatečné prostředky. Naše principiální představa výrazného finančního posílení rozpočtu je taková, že Zelení budou dodávat dostatečné množství čisté vody, my ji budeme proměňovat ve víno, protože v tom jsme tradičně dobří, no a pan Rath si vezme na starosti finální část této užitečné transformace." (č.458)
----------------------
Slavnostním naražením prvního sudu piva začal v Mnichově ještě v září 185. ročník slavného dvoutýdenního Oktoberfestu. Organizátoři uvažovali o přejmenování alespoň první poloviny festivalu na Septemberfest, ale po konzultaci s historiky, zabývajícími se průběhem ruské Velké říjnové revoluce, nakonec usoudili, že na konkrétním termínu konání opravdu důležité akce záleží mnohem méně než na obchodní síle značky. (č.461)
----------------------
Speciálnímu protiteroristickému policejnímu útvaru se podařilo odhalit buňku sebevražedných holubic, které se z prozatím neznámých a krajně podezřelých důvodů plánovaly zúčastnit příštího sokolského sletu. (č.461)
----------------------
Dlouhé fronty natěšených žížal obsadily v minulém týdnu české úřady, a prakticky tak paralyzovaly jejich běžný chod. Odborníci se domnívají, že jde ze strany žížal o nedorozumění dané především jejich nedokonalou žebříčkovou nervovou soustavou, která jen těžko chápe skutečnou podstatu užitečných celostátních projektů, takže žížaly zmátl název nového dotačního programu Dešťovka. (č.462)
----------------------
Celé tři dny musela být uzavřena prodejna Kauflandu v Orlové na Karvinsku, ve které bezpečnostní kamera odhalila pohyb hada. Přivolanému herpetologovi se podařilo hada odchytit a potvrdit, že jde o neškodnou užovku měsíčkovou. Protože had už se v prodejně docela zabydlel a na trhu práce nejsou aktuálně skoro žádné volné pracovní síly, řetězec nabídl užovce práci v úseku ovoce - zelenina, kde by měl had uplatnit své rodové zkušenosti a zákazníkům bude podávat jablka. (č.464)
----------------------
Oddávající úředníci z celé České republiky hlásí, že v poslední době ženichové a nevěsty z řad podporovatelů České strany sociálně demokratické často zjišťují, jestli je možné při svatebním obřadu za sebe neříct výslovné ANO, ale umožnit bezproblémové pokračování a dokončení obřadu pouze tím, že před hlasováním odejdou ze sálu. (č.470)
----------------------
Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku odmítl žalobu českého premiéra Andreje Babiše na Slovensko ve sporu o jeho evidenci ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti. Babiš teď chystá se svými advokáty proti tomuto rozhodnutí dovolání přímo k Bohu Otci a již předem dal všem médiím na srozuměnou, že když ani toto dovolání nepřinese kýžený výsledek, požene to vejš. (č.473)
----------------------
Během silvestra a Nového roku byl v útulcích po celé České republice ohlášen rekordní počet nálezů opuštěných štěňat. Jeden z expertů plzeňského Prazdroje potvrdil Nedělním miniglosám, že během oslav na konci roku, které jsou často spojeny s popíjením piva, jsou případy nálezu opuštěného štěněte četnější než během roku: "Nebývá v tom ale většinou necitelnost nebo zlý úmysl, který nás při nálezu štěněte logicky napadne jako první. Popíjející společnost často jen propadne panickému strachu z rachotící novoroční pyrotechniky, takže se pak ve zmatku snadno rozprchne, ztratí orientaci, zabloudí, a nechá tak svůj pivní soudek opuštěný." Podle jeho zkušeností však taková novoroční štěňata nezůstávají v českých útulcích dlouho a nejdéle do Tří králů se jich většinou někdo ochotně ujme. (č.474)
----------------------
Po dlouhé době opravdu velký a razantní zátah na šňupače kokainu udělala policie v centru Prahy. Několik účastníků drogových dýchánků bylo během akce zadrženo a obviněno z používání plastových brček. (č.474)
----------------------
Čínské orgány potvrdily českým zpravodajským službám, že rády odstraní z českého území veškerou drahou špionážní technologii i své četné zpravodajské pracovníky, protože k tomu, aby bez zbytečných nákladů průběžně získávali potřebné tajné informace z českého prostředí, jim stačí občas sledovat program TV Barrandov. (č.475)
----------------------
Ústav pro jazyk český potvrdil, že vzhledem k tomu, že hradní kancléř Vratislav Mynář stále nezískal příslušnou bezpečnostní prověrku a jeho poslední právní kroky vylučují získání prověrky i do budoucna, nemůže být jeho příjmení oficiálně zařazeno do tzv. vyjmenovaných slov. "Musí přece existovat nějaký standardizovaný proces rozšiřování výčtu vyjmenovaných slov, aby byl v této oblasti zachován aspoň elementární pořádek a bezpečnost," potvrdil Nedělním miniglosám mluvčí ústavu, "jinak by už mohl být ve vyjmenovaných slovech každý sysel." (č.477)
----------------------
Česká národní banka představila na výstavě ke 100. výročí československé koruny speciálně vyrobenou 130 kg vážící unikátní zlatou minci v nominálu 100 miliónů korun. Podle informací Nedělních miniglos již česká vláda přijala opatření, podle kterého musí všichni výrobci upravit své automaty na kávu tak, aby byly schopné bez větších technických problémů akceptovat nové zákonné platidlo a správně zákazníkovi vrátit případný přeplatek. (č.478)
----------------------
České hnědouhelné elektrárny připravují žádosti o výjimky ze zpřísněných emisních limitů, které začnou platit od roku 2021. Proti tomuto trendu ovšem Piráti chystají zákon, který by udělování výjimek znemožnil. Podle ministra životního prostředí Brabce výjimky přímo vyplývají z legislativy EU a má na ně právo každý, takže nepodání žádosti o výjimku bude nejspíš v praxi jen výjimečné: "Piráti, kteří chtějí nerealisticky vyloučit bez výjimky všechny výjimky, podle mne vůbec nechápou, že výjimky jsou na rozdíl od standardních pravidel zcela standardní součástí legislativního procesu, v čemž právě spočívá výjimečnost celého evropského zákonodárství. (č.479)
---------------------
Císař Zikmund Lucemburský, z dějepisu dobře známá liška ryšavá, uznal ústy svého mluvčího nečekanou porážku v populární soutěži Největší Zikmund. Dlouho to vypadalo, že podobně jako jeho otec Karel v soutěži Největší Čech bude i zkušený feudál Zikmund jasně dominovat, tím spíš, že jeho očekávaný největší soupeř - Zmikund z komiksu Opráski sčeskí historje byl rozhodnutím jury ze soutěže vyloučen pro poškození dobrého jména. "Druhé místo také není špatné, zvlášť v tak těžké konkurenci," uvedl v tiskovém prohlášení emeritní římský císař, který musel připustit, že na legendárního cestovatele Miroslava Zikmunda prostě neměl. Na slavnostní vyhlášení vítězů soutěže se nakonec dostavil pouze bronzový zvon Zikmund; stříbrný Lucemburk se omluvil a poslal jen předtočené video s poděkováním, a vítězný slavný cestovatel dokonce v nestřeženém okamžiku před předáváním cen vylezl z okna a zmizel. (č.480)
----------------------
Podle nové směrnice EU, namířené proti genderovým stereotypům, nesmí být první dětské slovo "máma" nebo "táta", ale výhradně "rodič1" nebo "rodič2". (č.481)
----------------------
Prezident Trump potvrdil, že během schůzky s českým premiérem od něj dostal osobní pozvání k návštěvě Prahy: "Opravdu nevím, jestli se mi v návalu prezidentských povinností podaří utrhnout se aspoň na pár hodin do té vaší krásné Čechie. Je možné, že místo sebe na oficiální návštěvu pošlu aspoň svou dceru Ivanku, a kdyby ani ona zrovna neměla čas na tak důležitou zemi, jakou je bezesporu ta vaše, pošlu k vám aspoň svého oblíbeného potkana Baracka, který lépe snáší časový posun, není třeba pro něj zamluvit kvůli bezpečnosti celý pětihvězdičkový hotel a ještě je navíc velká pravděpodobnost, že si s ním účastníci jednání za vaši stranu budou lépe rozumět." (č.483)
----------------------
Tvůrci seriálu Simpsonovi potvrdili, že kvůli stále se zhoršující pověsti Michaela Jacksona, především kvůli podezření z obtěžování nezletilých, vyřadí ze svého seriálu starou epizodu, ve které měl legendární zpěvák speciální roli. Tuto informaci přijali s nadšením především historici, protože pokud se uplatní stejný princip i v jejich oboru, je naděje, že po důsledném vyřazení zmínek o nejrůznějších úchylech výrazně zeštíhlí všechny učebnice dějepisu. (č.483)
----------------------
Světová antidopingová agentura WADA oznámila, že analýza vzorku B potvrdila pozitivní dopingový nález u Jana Žižky z Trocnova, kterého dopingoví komisaři nečekaně navštívili ráno po bitvě na Vítkově. "Vzorek B potvrdil přítomnost beta blokátorů, které jsou sice povolené v boxu, v zápase řeckořímském i ve volném stylu, zakázané jsou ale bohužel v šipkách, biliáru a lukostřelbě," potvrdila Nedělním miniglosám mluvčí agentury. "Protože podle záznamů dobových kronikářů se střelba z luku běžně používala při obraně vozové hradby, nebylo možné postupovat jinak, než husitského vojevůdce zpětně diskvalifikovat a vyhlásit křižáky jako právoplatné vítěze slavné bitvy." Původně nedostižný náskok Jana Žižky ve Světovém poháru vojevůdců se tak smrskl na pouhé tři body, takže pokud se podaří usvědčit z dopingu u Waterloo vévodu z Wellingtonu, císař Napoleon ještě stále není úplně bez šance v boji o Velký zlatý glóbus. (č.483)
----------------------
Veterináři potvrdili, že ve Zlínském kraji zachytili dva zajíce nakažené nebezpečnou brucelózou. Zajíci před zlínskými filmovými ateliéry předváděli své vypracované svaly a domáhali se role v nějakém akčním filmu, kde by mohli zachránit lidskou a zaječí civilizaci před invazí z vesmíru podobně jako jejich idol Bruce Willis. Poté, co oběma demonstrujícím přivolaný policejní vyjednavač vysvětlil, že opravdová brucelóza se kromě horečky projevuje především svalovou ochablostí, zajíci se v panice rozprchli do zlínských fitness center. (č.484)
----------------------
Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj oficiálně poděkoval Policii ČR, že při domovní prohlídce našla v jeho bytě dva milióny korun v hotovosti, které už několik měsíců marně hledal. "Moc se mi ulevilo! Už jsem si vážně začínal myslet, že mi ty peníze nějaký mizera ukradl," píše se v Rafajově poděkování. Policie se teď obává, že se na ni po tomto úspěchu obrátí s žádostí o vypátrání obálek s penězi víc zapomnětlivých politiků, což by mohlo spustit nepříjemné prošetřování ze strany Rafajova úřadu, jestli Policie ČR náhodou nemá na takové hledání nepřípustný monopol. (č.488)
----------------------
Na velkou vlasteneckou demonstraci na podporu všeobecně sdílených svatých křesťanských základů naší euroatlantické civilizace v boji proti nenávistnému islámu dorazilo jen několik desítek účastníků, protože většina propagátorů tradičních křesťanských hodnot právě po hospodách nadšeně zapíjela, že se konečně podařilo dotáhnout do vítězného konce zdanění církevních restitučních náhrad. (č.489)
----------------------
Ratingová agentura Moody´s se na základě detailního vyhodnocení lidského konání ve světě za poslední stovku let rozhodla odejmout druhu Homo sapiens sapiens jednoho sapiense a snížit mu tak druhový rating o půl stupně na Homo sapiens +. (č.489)
----------------------
Odborová organizace pracovníků ve státní správě i nezisková společnost Rozkoš bez rizika hodnotí jako krajně podezřelé, potenciálně protiústavní a pro malý a snadno destabilizovatelný český trh v možných důsledcích i velmi nebezpečné oficiální prohlášení nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové, že bude důsledně požadovat, aby celé ministerstvo začalo šlapat. (č.491)
----------------------
Podle doposud přísně tajných informací Nedělních miniglos z Entomologické sekce Bezpečnostní informační služby se českým agentům pod vedením majora Řehoře Samsy podařilo po několikaletém úsilí proniknout v přestrojení do jinak dost uzavřených a ke všem cizím elementům velmi nedůvěřivých struktur hmyzí říše, kde chtějí cílenými provokacemi rozdmýchat oboustranně zničující konflikt mezi přemnoženým kůrovcem z Beskyd a přemnoženými chrousty z Hodonínska. (č.491)
----------------------
Americká vládní agentura NASA, která je zodpovědná za americký výzkumný kosmický program, se rozhodla otevřít Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) turistům. Předseda Svazu českých turistů tuto povzbudivou informaci uvítal a oznámil přítomným novinářům, že ke stanici povede žlutá turistická značka. (č.493)
----------------------
Čeští egyptologové objevili kamennou destičku s hieroglyfickým zamítnutím žádosti faraóna Chufeva, ve kterém staroegyptští památkáři odmítli coby pochybný a k danému místu se absolutně nehodící projekt tzv. Velké pyramidy, protože by zbytečně megalomanská stavba mohla necitlivě zasáhnout do podoby tradičního horizontu, na který jsou obyvatelé Egypta po generace zvyklí. Tento objev tak možná nepřímo napomůže i získání odpovědi na otázku, komu patří již dříve nalezené lidské ostatky u základů pyramidy a proč byl Odbor památkové ochrany ve Starém Egyptě v období 4. dynastie tak náhle zrušen. (č.494)
----------------------
Vládní expertní tým jednal o možnosti, že by učitelé měli v budoucnu mít po každých odpracovaných 10 letech nárok na rok placeného studijního volna. "Jednání probíhalo společně s pracovní skupinou, která diskutovala o možnostech postupného navyšování věku odchodu do důchodu," řekl Nedělním miniglosám jeden ze zúčastněných odborníků, "a bohužel jsme museli závěrem konstatovat, že zaplatit každému učiteli během jeho aktivního pracovního života sedm nebo osm takových volných let by bylo zcela mimo finanční možnosti státního rozpočtu." (č.495)
----------------------
Vláda premiéra Andreje Babiše v týdnu úspěšně přečkala jednání Poslanecké sněmovny o vyjádření nedůvěry, když schůze skončila hlasováním až v půl páté ráno po více než sedmnáctihodinové debatě. Všichni tři diváci, kteří podle peoplemetrů vydrželi sledovat přímý televizní přenos na ČT24 nepřetržitě od úplného začátku až do ranního konce, dostali od šéfa Sněmovny Radka Vondráčka jako odměnu za svůj obdivuhodný divácký výkon možnost osobně navštívit příští sněmovní schůzi, kde se budou moct zdržet jednoho hlasování podle vlastního výběru. (č.496)
----------------------
Po americkém a kanadském trhu, kde dlouho očekávaná změna nastane již letos, by měl být speciálně geneticky upravený losos, který díky genetické modifikaci poroste dvakrát rychleji než losos nemodifikovaný, ke koupi i ve vybraných českých řetězcích. Podle toho, jak budou v konkrétním případě poupraveny a zpřeházeny sekvence DNA v genetickém kódu živočicha, se bude nová ryba na českém trhu prodávat buď pod obchodním názvem OLSOS nebo SOSOL. (č.496)
----------------------
Po obsazení role Agenta 007 černošskou herečkou vzbudil další vlnu nadšení v amerických i evropských liberálních uměleckých kruzích záměr českých filmařů natočit pokračování klasické české filmové komedie Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, kde má klíčovou titulní psí roli hrát poprvé v historii fenka. (č.499)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.