neděle 14. července 2019

Nedělní miniglosy č.498

Odečítání pokračuje a Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", se postupně přibližuje magickému jubilejnímu pětistému číslu. Už za pouhých 14 dní vyjde tradiční jubilejní výběr z poslední stovky vydání a v příštím týdnu k tomu navíc ještě přidám malou soutěž pro ty, co si na můj blog chodí Nedělní miniglosy číst nebo - kdoví - třeba teprve začnou :-).

V tomto týdnu jsem publikoval jen jeden článek o tom, jak se dá s využitím klasických pohádkových postupů zažehnat nedostatek témat k psaní: O pohádkové inspiraci aneb Co mě cvrnklo do nosu. Právě totiž dokončuji výběr ze zdejších blogových fejetonů, které nepřebírám v úplně původní podobě, ale trochu je přitom upravuji, čistím, doplňuji nebo naopak krátím, což kupodivu - i když výsledek by neměl být na první pohled skoro vůbec rozeznatelný - zabírá docela dost času a invence, které pak trochu chybějí pro psaní nových věcí. Pokud víc než moje psaní máte rádi moje fotky, nabízím vaší pozornosti zcela subjektivní výběr 27 nejlepších fotek z posledního půlroku. A zároveň přikládám předběžnou informaci, že i v příštím roce bude nejspíš možné podívat se na moje fotky naživo, potvrzené jsou zatím dvě výstavy a o dalších dvou menších akcích momentálně jednám.
 
Jedním z vybraných textů v knižním výběru je i osm let starý fejeton O záludných heslech a romantických špiónech, který se hodí mimo jiné k tomu, abyste věděli, co máte správně odpovědět, osloví-li vás někdo během prázdnin tajuplnou větou "Touhle dobou musí být v Ženevě krásně!" Naopak, do výběru se - jak to zatím vypadá - nekvalifikoval stařičký článek O přechodnících, který je přece jen dost specifický a hodí se lépe do oblíbené rubriky Jazykové hrádky :-).

V dnešním 498. vydání se mimo jiné dozvíme, proč musela policie v centru Prahy přechodně uzavřít prostor, ve kterém stála fronta příznivců Karla Gotta, podíváme se, jestli přírodě hrozí o prázdninách nějaké nebezpečí od českých učitelů, a pokusíme se varovat všechny ty, kdo používají svůj prostředníček ke gestům, která jsou v rozporu s dobrými mravy.

Děkuji za přízeň a přeji všem čtenářům krásné červencové dny, ať už jste právě na dovolené, doma nebo v práci, a těším se na shledanou (nejpozději) u příštího 499. vydání blogového týdeníku s tradiční a známou značkou NMg :-).


Policie musela řešit několik osobních sporů mezi lidmi ve frontě na koupi příležitostných pamětních bankovek vydaných k 80. narozeninám Karla Gotta. Jeden z čekajících totiž prohlásil, že Mistrovou nejlepší písní je podle jeho názoru Kávu si osladím, což pobouřilo okolostojící diabetiky. Když jeden z oponentů namítl, že on upřednostňuje píseň "Bum, bumbum, bum..." dorazil na místo pro jistotu policejní pyrotechnik.
----------------------
Největší diamantový důl světa Argyle, který byl proslulý především svými růžovými a červenými diamanty, bude rozhodnutím svého vlastníka po téměř čtyřiceti letech provozu uzavřen, protože se zásoby ekonomicky rentabilních diamantů chýlí ke konci. "Je to velká škoda," řekl Nedělním miniglosám jeden ze specialistů na investice do drahých kamenů. "Zrovna v době, kdy se v naší zemi zvyšuje minimální mzda, průměrný starobní důchod a dokonce i některá prospěchová stipendia, takže naše investiční společnost předpokládala výrazný nárůst obratu obchodu s diamanty v dotčených klientských segmentech, budou muset čeští občané vzít zavděk obyčejnými bezbarvými diamanty, i když - jak potvrzuje i většina vinařských společností - v módě je čím dál více právě rosé."
----------------------
Potomci soluňských věrozvěstů Cyrila a Metoděje po přečtení několika internetových diskusí o roli jejich prapředků v historii českého státu připustili, že zavedení písma ve zdejší oblasti bylo strategickou chybou.
----------------------
Prezident Miloš Zeman konečně oznámil, že dostojí ustanovením Ústavy ČR a odvolá na premiérův návrh ministra kultury Antonína Staňka ke konci července. Zároveň ale premiér Babiš oznámil, že novým ministrem asi nebude doposud zvažovaný Michal Šmarda: "Ministerstvo kultury bude nejspíš bez náhrady zrušeno, protože z průzkumu mezi voliči stran podporujících mou vládu jasně vyplynulo, že kulturu ke svému životu nepotřebují a jako mnohem potřebnější se jim jeví vybudování nového Ministerstva pro ojebávání Evropské unie." Zastupitelstvo města Staňkov na Domažlicku, které se po jmenování ministra Staňka rozhodlo využít příležitosti, jež se už nemusí opakovat, a oznámilo svůj úmysl ucházet se za Českou republiku o kandidaturu na Evropské město kultury, tak prozatím odložilo své chystané hlasování o přejmenování města na příhodnější Šmardov a bude vyčkávat, jak se zatím dost nepřehledná situace v příštích dnech vyvine.
----------------------
Podle studie zaměřené na pracovní návyky českých učitelů je mezi nimi mnohem větší procento vyhořelých lidí než v jiných profesích. "Samozřejmě, má to spoustu nepříjemných důsledků především v často patologickém vztahu učitelů k žákům a také kvůli tomu, že stále není možné najít shodu na výstavbě dostatečně kapacitního trvalého úložiště vyhořelých učitelů," potvrdil Nedělním miniglosám šéf výzkumného týmu. "Na druhou stranu jsou tu ovšem i nesporné výhody této skutečnosti: např. pohyb vyhořelých učitelů ve vyprahlé letní české přírodě je i při vyhlášeném nebezpečí požárů prakticky bez rizika."
----------------------
Američtí vydavatelé náboženské literatury varují, že americko - čínská celní válka povede ke zdražení biblí na americkém trhu, protože více než polovina světové produkce biblí se tiskne v komunistické Číně. Ze stejných důvodů nejspíš podraží i liberály velmi oblíbené tibetské vlajky, na jejichž výrobu má Čína prakticky monopol, protože mnichům se zatím na rozdíl od zámotků bource morušového nikdy nepovedlo propašovat postup výroby těchto vlajek skrze bdělé čínské pohraničníky, kteří v posledních několika staletích věnují mnohem větší pozornost dutým poutnickým holím.
----------------------
V Myanmaru objevili vědci v kusu jantaru fosilii 100 milionů let starého ptáka, který měl třetí prst delší než celou svou nohu. Paleontologové si zatím nejsou jisti, k čemu takto dlouhý prst neznámému druhu ptáka sloužil, ale pro jistotu varovali všechny, kteří používají svůj třetí prst příliš často k vulgárním gestům, že evoluce někdy dokáže opravdové divy.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.