neděle 17. června 2018

Nedělní miniglosy č.450

Poslední speciální miniglosové číslo vyšlo loni 23. dubna jako Nedělní miniglosy č.400 a našli jste v něm výběr nejlepších glos z těch, které jsem publikoval ve čtvrté stovce vydání. V dnešním jubilejním výběru se zaměřím na vydání č.401 až 449, ve kterých celkem vyšlo 322 miniglos. Zajímavé je, že dříve standardní porce pěti miniglos vyšla v posledních 50 číslech pouze jednou (NMg č.414), většinou vyšlo miniglos šest (celkem 26x), ale v 16 případech bylo miniglos sedm, v pěti případech 8 a jednou vyšlo dokonce 9 glos (NMg č.404). Do dnešního jubilejního 450. čísla jsem nakonec vybral 40 miniglos, které čistě subjektivně považuji za nejlepší, za takové, z nichž snad všechen vtip nevyprchal bezprostředně po publikování a není k jeho odhalení nezbytné znát přesný dobový kontext. Samozřejmě, každý by asi udělal svůj výběr jinak a je docela dobře možné, že za týden v jiné náladě a odlišném rozpoložení by i moje jubilejní "bestofka" vypadala jinak. Ale v tom je kouzlo i nespravedlnost historie, že se někdy prosadí méně dobré na úkor lepšího a nemusí v tom být ještě pokaždé automaticky nějaký podvod, korupce či zlý úmysl.
 
Vítám vás tedy u dnešního rozšířeného vydání, přeji příjemné počtení a věřím, že vás některé vybrané kousky pobaví nebo vám dají podnět k malému zamyšlení. Pokud ano (a tím spíš pokud ne :-)), těším se na setkání nad stránkami Nedělních miniglos zase příští neděli, tentokrát už v klasické podobě u čísla 451.


Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo financovat výstavbu nové moderní urologické kliniky v Praze, jen co pro slavnostní zahájení stavby najde vhodný ledvinový základní kámen. (NMg č.448)
----------------------
Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje pozdržet minimálně do roku 2021 rozjezd projektu elektronické neschopenky, protože se v praxi potvrdilo, že většina lidí je zcela neschopná e-neschopenku používat. Protože ale úřady nechtějí nemalé vynaložené prostředky jen tak beze smyslu odepsat, chtějí e-neschopenky zájemcům vydávat alespoň jako úřední potvrzení jejich e-neschopností, přičemž e-neschopenku by ministerstvo na rozdíl od placené e-schopenky vydávalo zdarma. (NMg č.447)
----------------------
V tradiční každoroční anketě o nejdůležitější vynález v historii lidstva letos poprvé od starší doby kamenné nevyhrálo umění rozdělat oheň, ale klávesy "ctrl-C" a "ctrl-V". (NMg č.446)
----------------------
K přelomovému setkání došlo na jinak přísně střežené hranici oddělující Severní a Jižní Koreu, kde se sešel severokorejský diktátor Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in. I když prezident Mun se netajil tím, že když už musí přijet na návštěvu Kim, dal by osobně přednost - jak mu radí jeho základní politický instinkt - setkání s Kim Basingerovou, a naopak Kim Čong-un si donedávna myslel, že Mun je zkratka pro jeho oblíbený fotbalový tým Manchester United, oba si nakonec padli přátelsky do náruče. Protože se z velké historické chvíle radovali jako dva malí chlapci, společně přemýšleli dokonce o tom, že by si na hranici mezi oběma zeměmi v demilitarizovaném pásmu symbolicky svobodně zaskákali panáka, který by byl namalovaný zčásti v Severní a zčásti v Jižní Koreji. Nakonec se ale shodli na tom, že skákání panáka je pro holky, panáka vypili na věčné přátelství a zahráli si spolu na legendární 38. rovnoběžce čáru. (NMg č.446)
----------------------
Dva tisíce rozčilených Benátčanů vyšlo do ulic protestovat proti velkému počtu turistů v Benátkách, ale brzy se jeden druhému v přecpaných ulicích ztratili. (NMg č.446)
----------------------
Severní Korea oznámila, že zastavuje provoz jaderné střelnice na severu země. Tuto zprávu přijaly smutně hlavně severokorejské děti, které se na příjezd jaderné střelnice dlouho těšily a toužily si tam o víkendu vystřelit papírovou růži. (NMg č.445)
----------------------
Podle nového nařízení Evropské unie musí být používaný jed na myši méně jedovatý, než byl doposud, protože nezávislé laboratoře potvrdily, že po požití toho dřívějšího se šedé evropské myši necítily dobře. Snížením obsahu jedovaté látky v jedu na myši se však jed dostal mimo hranice stanovené Evropskou unií pro jedy, takže se nesmí prodávat pod původním tradičním názvem "jed na myši", ale jen jako "jedová pochoutka". (NMg č.443)
----------------------
Po zpřísnění bezpečnostních pravidel pro používání dronů v okolí pražského letiště Václava Havla museli obyvatelé okolních zahrádkářských kolonií zlikvidovat v okruhu několika kilometrů kolem vzletové a přistávací dráhy veškeré rododendrony. (NMg č.443)
----------------------
Učitel ve výslužbě Alexej Novičok z Vorkutské oblasti prohlásil v otevřeném dopise redakci Nedělních miniglos, že důrazně protestuje proti podezření formulovanému ruskými úřady, že ho snad jeho rodiče vyrobili v Československu. (NMg č.442)
----------------------
V Polsku byl schválen zákon, podle něhož je možné degradovat generály a admirály, kteří sloužili do roku 1989 komunistickému režimu, na prosté vojíny a námořníky. Kromě již zesnulých významných hodnostářů armády i polského státu - například bývalého prezidenta Jaruzelského nebo expremiéra Kiszczaka - se má zákon podle našeho varšavského dopisovatele týkat i vlčáka Šarika z legendárního válečného polského seriálu Čtyři z tanku a pes, který by měl být oficiálně degradován na čivavu. (NMg č.440)
----------------------
Pro ocenění svého filmu Bába z ledu jedním z Českých lvů pro nejlepší filmy roku 2017 si přišel režisér Bohdan Sláma na pódium bos, aby se vyhnul škodolibým poznámkám závistivých kolegů z filmové branže, že mu čouhá Sláma z bot. (NMg č.440)
----------------------
Odborníci na česká jména odhadují, že po letošních olympijských úspěších Ester Ledecké se nejméně zdvojnásobí počet novorozených holčiček, kterým jejich rodiče dají jméno Ester, a průzkumy napovídají, že především v rodinách s kladným vztahem k organické chemii se tak chystají pojmenovávat i chlapečky. (NMg č.439)
----------------------
Poražený z prezidentských voleb Jiří Drahoš se podle svých slov rozhoduje, zda využije nemalou podporu z volebního klání a založí zcela novou politickou stranu. Podle politologů by bylo nejlepší, kdyby pan Drahoš podle vzoru Miloše Zemana založil po Straně práv občanů - Zemanovci, novou Stranu práv občanů - Drahošovci. "Určitě není pravda, že Zemanovci a Drahošovci nemají nic společného," řekl nám nejmenovaný odborník z Úseku slovních hříček při Ministerstvu zemědělství. Kdyby nic jiného, mají společnou tu ovci v názvu, což by mohl být dobrý základ pro budoucí spolupráci prozatím znesvářených voličských skupin." (NMg č.435)
----------------------
Vzhledem k dlouhodobě enormní spotřebě alkoholu v České republice vyvinuli světoví výrobci fotoaparátů speciálně pro specifický český trh kromě dnes již standardní redukce červených očí i zcela novou revoluční funkčnost redukce červených nosů. (NMg č.435)
----------------------
Oficiální analýza DNA s konečnou platností potvrdila, že v češtině často používané ustálené rčení není pravdivé, protože přání není biologickým otcem myšlenky. Zklamaní genetici v rozhovoru pro Nedělní miniglosy uvedli, že je to velká škoda, protože přání jako neutrum by bylo jako otec ideální především pro radikálně feministické myšlenky, pro něž se teď skutečný otec bude hledat jen těžko. (NMg č.433)
----------------------
Nejbohatší čeští oligarchové finančně podpořili natočení reprezentativní vánoční pohádky, ve které by bohatí lidé konečně také jednou představovali dobro. "Opravdu bohatí lidé už se na ty tradiční pohádky nemůžou ani podívať!" potvrdil Nedělním miniglosám mluvčí jednoho z hlavních přispěvatelů, kterého ale nechtěl jmenovat kvůli možnému střetu zájmů, protože je právě předsedou české vlády. "Jako kdyby chudáci měli nějaký patent na dobro a boháči jsou naopak vždy ti špatní a hodní výsměchu." Podle zpráv z kuloárů už se pracuje na scénáři inovované Popelky, ve kterém hlavní představitelka nemá tváře umouněné od popela, ale poškrábané od diamantů, do kterých ve volných chvílích mezi hádkami se zlou chudou macechou investuje. (NMg č.431)
----------------------
Předseda slovenské vlády Robert Fico odpracoval jednu noční směnu v průmyslovém parku v Lozorně, aby svým osobním příkladem upozornil na problematiku práce v noci a o svátcích. Podle ředitele podniku se projevil jako velmi šikovný pracovník, protože za směnu vyrobil 497 svařených lišt do automobilů, zatímco běžní začátečníci stihnou během své směny 300 až 350 kusů lišt. "Je to druhý nejlepší výkon nováčka od zahájení provozu," doplnil ředitel firmy. "O něco málo lepší byl jen Chuck Norris, který se i se svou legendární pověstí dostal jen těsně nad 500 svařených lišt, i když v jeho případě jsme pak po šichtě zjistili, že jsme mu zapomněli zapojit svářečku." (NMg č.427)
----------------------
Úřad ombudsmana zkoumá, jestli zmínky o tom, že 11. listopadu do Čech přijíždí svatý Martin na bílém koni nejsou nábožensky diskriminující, případně dokonce nemají rasistický podtext. Jako nápravu navrhuje místo bílého koně použít v úsloví korektnějšího grošáka a nábožensky necitlivou postavu svatého Martina nahradit nějakým čistě sekulárním a i mezinárodně široce srozumitelným jménem. Nově upravené tradiční české úsloví "Abdul přijíždí na grošáku" se pak bude moci beze stopy dikriminace používat v souvislosti s jakýmkoli dnem jakéhokoli ročního období. (NMg č.425)
----------------------
Během slavnostního večera k 99. výročí založení Československa se kromě spousty známých tváří, zvědavých na to, kdo bude oceněn státním vyznamenáním, sešlo ve Vladislavském sále Pražského hradu i několik filmových štábů, které chtěly využít jedinečné příležitosti natočit jinak obtížně realizovatelné scény do nově připravovaných filmů. Podle důvěrných informací Nedělních miniglos se měly točit zejména scény do budoucích filmových hitů Kameňák 11, Šíleně zasloužilá princezna a Milý pane prezidente, hoďte ho do stroje! (NMg č.423)
----------------------
Jak čerstvě odhalilo investigativní oddělení redakce Nedělních miniglos, šéf Strany přímé demokracie Tomio Okamura počítá s tím, že z České republiky konečně vytvoří středoevropský ostrov přímé demokracie a po oficiálním vystoupení z Evropské unie tento ostrov připojí k japonskému císařství. V nových japonských učebnicích zeměpisu se proto již počítá s tím, že hlavními japonskými ostrovy jsou Honšú, Kjúšú, Šikoku, Hokkaidó a Českó. (NMg č.423)
----------------------
Představitelé České strany sociálně demokratické zůstali po svém volebním výbuchu pozoruhodně klidní a zdálo se, že fakt, že minulí vítězové skončili až na šestém místě a ztratili 35 poslanců, nepovažují za žádnou tragédii. "Popravdě, jsme už dávno zvyklí, že mezi padesáti a patnácti poslanci není skoro žádný rozdíl," řekl Nedělním miniglosám tiskový mluvčí strany, "aspoň ne v angličtině našeho předsedy Sobotky." (NMg č.422)
----------------------
Zatímco jeho jmenovec, fotbalový brankář Petr Čech, má již na svém kontě 194 zápasů v anglické Premier league bez obdržené branky, umělec a politik František Ringo Čech ve víkendových parlamentních volbách vychytal svou první nulu. (NMg č.422)
----------------------
Společnost, která nedávno v New Yorku vyznamenala českého prezidenta cenou Bojovník za pravdu, chce pokračovat v nastoupeném odvážném trendu a zvažuje udělit hollywoodskému producentovi Harveymu Weinsteinovi ocenění za dlouholetý boj za práva žen. (NMg č.421)
----------------------
Podmínečně propuštěný doživotní vězeň Jiří Kajínek, který v týdnu způsobil dopravní nehodu, když ve svém Mercedesu nedal přednost v jízdě řidiči ve Škodě Fabia, protestoval proti neomalenému vyjádření některých médií, že druhého řidiče na křižovatce doslova "sestřelil". "Jako expert v daném oboru musím upozornit laické novináře, že skutečné sestřelení vypadá docela jinak," uvádí Kajínek v omluvném dopise adresovaném Policii ČR, ve kterém populární recidivista ještě upozorňuje na polehčující okolnost, že předtím celých 23 let nebyl účastníkem ani jedné jediné dopravní nehody. (NMg č.420)
----------------------
Představitelé České ornitologické společnosti přislíbili, že ještě do říjnových parlamentních voleb připraví pro zájemce z řad voličů seriál vzdělávacích přednášek a speciální metodické návody na hojně diskutované téma, jak přímo ve volební místnosti nejlépe kroužkovat, aby to bylo pro voliče bezpečné a kandidující politici u toho moc netrpěli. (NMg č.420)
----------------------
Studenti londýnské Univerzity orientálních a afrických studií se vzbouřili proti tomu, že se mají učit filosofické názory Platóna, Kanta, Hegela a dalších bílých utlačovatelů. "Nechceme nic jiného, než aby názory zástupců jednotlivých lidských ras byly vyvážené," řekl nám jeden z představitelů revolučního studentského výboru. "Jako zástupci bílé rasy nám v osnovách bohatě stačí opravdu pokrokoví bílí filosofové jako byl například Lenin, Marx nebo na našich tričkách stále živý Che Guevara." Seismologická laboratoř moskevského Geofyzikálního institutu následně potvrdila, že zaregistrovala citelné otřesy s epicentrem poblíž Irkutsku, ze kterých soudí, že poté, co se k němu doneslo, že je V. I. Lenin někým považován za "bílého", začal se tam obracet v hrobě admirál Kolčak. (NMg č.417)
----------------------
Poté, co se Evropské unii konečně podařilo zakázat příliš výkonné vysavače, chystá se nyní začít bojovat i s příliš výkonnými sportovci. "V současnosti jsou výrazně diskriminováni ti sportovci, kteří nemohou nebo nechtějí tolik trénovat," řekla Nedělním miniglosám členka podvýboru EU pro rovnost ve sportu, "což je zcela v rozporu s naší evropskou politikou rovných šancí. Připravujeme proto pro evropské sportovní soutěže vyvážený bodový přepočítávací systém, který by měl - podobně jako je tomu v mnoha oblastech mimo sport - ty nejlepší dostatečně znevýhodnit, a zároveň nový motivační systém štědrých finančních dotací pro všechny, kteří se na takový sport i dál budou chodit na evropské stadiony koukat." (NMg č.416)
----------------------
25 let poté, co se v zahradě brněnské vily Tugendhat dohodl Václav Klaus s Vladimírem Mečiarem na mírovém rozdělení Československa, začne česká vláda pronajímat tuto inspirativní vilu dalším zájemcům o podobné bezproblémové dělení. "Poté, co vědci potvrdili, že ve vile Tugendhat a jejím bezprostředním okolí jsou optimální podmínky pro dosažení dohod o mírovém dělení čehokoli, máme pořadník zájemců plný na několik let dopředu," řekl nám správce vily. "Objednáni jsou už Ukrajinci, Katalánci, několik zemí bývalé Jugoslávie, Skotové, domácí Moravané, Baskové, Korsičani, mnoho zemí Afriky a Asie, zástupci rozhádaných papuánských kmenů a dokonce oficiální delegace z Matematického ústavu Akademie věd, která by na zdejší legendární zahradě chtěla neformálně ověřit, jestli by přece jen při troše dobré vůle nešlo dělit nulou." (NMg č.416)
----------------------
Podle psychologů a sociologů v poslední době v České republice prudce roste počet lidí se zcela iracionáním myšlením, kteří milují nejrůznější nesmyslné konspirační teorie. Podle následného průzkumu se ovšem asi 80% lidí domnívá, že se uvedenému závěru vůbec nedá věřit, protože situace je ve skutečnosti mnohem horší, ale výzkumníci mají nadnárodními společnostmi zakázáno nám to říct. (NMg č.411)
----------------------
Evropská komise protestuje proti tomu, aby se v České republice v matematice v popisu přímky v podobě y = k x + q pro konstantu k používal název "směrnice". "Chceme zajistit, že pojem "směrnice" se bude používat výhradně pro kvalitní originální výsledky komplikované evropské legislativy a rozhodně ne pro nějakou lokální náhražku, navíc u tak jednoduchého útvaru, jako je přímka," řekl nám k tomu předseda EK Jean-Claude Juncker. Ústav pro jazyk český prozatím doporučil v matematice používat pro bývalou "směrnici" pracovní název "tuzemačka", proti čemuž ale protestuje vlivné sdružení výrobců stoupacích želez pro pohyb v ledovcovém terénu. (NMg č.409)
----------------------
Hradní mluvčí Ovčáček popřel, že by všechny dárky, které vezl český prezident na audienci k anglické královně, byly nakoupené na e-shopech slevových portálů. "I když ho od toho někteří poradci zrazovali, kromě hodnotných výrobků dovedných českých rukou s sebou vezl pan prezident do Londýna i vlastnoručně podepsanou sbírku svých nejlepších bonmotů o Windsorech v originálním českém argotu," potvrdil mluvčí Nedělním miniglosám. Toto oficiální stanovisko Hradu dobře souzní s neoficiální informací NMg, že Alžběta II. nakonec tento navýsost osobní dárek vůbec nedostala, protože ho prezident s sebou sice přivezl, ale při čekání na audienci se do své sbírky začetl a už se od ní nedokázal odloučit. (NMg č.407)
----------------------
Kouření je podle nového zákona zakázáno i v zoologických zahradách, což doslova pobouřilo pražské orangutany. Podle dobře informovaných zdrojů z pavilónu indonézské džungle lobují inteligentní primáti za to, aby byla pražská ZOO ve smyslu zákona považována za divadlo, protože pak by bylo možné brát jejich oblíbené cigarety jako pouhou divadelní rekvizitu, kterou zákon povoluje. V souvislosti s tímto krokem se meziročně zvýšil o 250% počet orangutanů, kteří se hlásí na DAMU. (NMg č.406)
----------------------
Čeští úředníci odpovědní za populační politiku státu se ze zoufalství nad stále klesajícími demografickými křivkami pokusili získat při improvizované spiritistické seanci radu přímo od špičkové prognostičky - moudré kněžny Libuše. Libušino vyjádření prý do značné míry uklidnilo všeobecnou nervozitu, že budeme muset i nadále doplňovat klesající populaci migranty, které nesnášíme. Podle zkušeností emeritní kněžny totiž stačí často k založení či zachování rodu jeden jediný neopatrný Krok. (NMg č.404)
----------------------
Zástupci Evropského parlamentu si odhlasovali, že budou usilovat o znovuzřízení prakontinentu Pangea, který by měl výrazně zjednodušil cestování mezi kontinenty a vyřešit problémy přetíženého evropského námořnictva s neutuchající migrací přes moře. "Vykalkulované úspory v dopravě jsou nesporné, takže na obnovení Pangey v původních hranicích je shoda napříč evropským politickým spektrem," řekl nám nejmenovaný český europoslanec. "Zatím jen není jasné, jestli se nám podaří srazit oddělené kontinenty pouhou společnou rezolucí nebo pro to bude třeba udělat i něco dalšího." (NMg č.404)
----------------------
V liberecké ZOO se podařilo odchovat mládě velmi vzácného osla somálského. Podle vyjádření Tomia Okamury bychom však s chovem somálských oslů měli být obezřetní, protože se jedná o zcela nekompatibilní oslí kulturu v porovnání s vlídnými křesťanskými oslíky, jejichž původ sahá až do betlémských jesliček. Zároveň se poslanec Okamura obává, že somálští osli budou jen beztrestně ujídat potravu zde již dávno zdomácnělým českým a japonským oslům. (NMg č.404)
----------------------
K příležitosti 300. výročí narození císařovny Marie Terezie a s přihlédnutím k navazujícímu Dni matek se úředníci z nově zřízeného Vládního výboru pro podporu rodiny rozhodli začít vyznamenávat čestnou plaketou matky s větším počtem dětí. "Po vzoru Jánského plaket pro bezplatné dárce krve jsme se rozhodli udělovat čestnou Plaketu Marie Terezie," řekl nám mluvčí výboru. "Sice pro svou činnost nemáme od české vlády nijak velké prostředky, ale přesto jsme připravili v excelu velmi zajímavé motivační schéma, které je těsně spjato s životem slavné císařovny: Za prvních šestnáct dětí se bude udělovat bronzová plaketa, za dalších šestnáct pak stříbrná a posléze i zlatá plaketa." (NMg č.403)
----------------------
Proti opakovanému a zcela neodůvodněnému verbálnímu srovnávání s chováním některých českých politiků se po skončení své výroční schůze v areálu bývalého čakovického masokombinátu velmi slušně ohradila Česká asociace řeznických psů. (NMg č.403)
----------------------
Za dosud nejpřísnějších bezpečnostních opatření v historii, kdy v ulicích hlídkovaly výrazně posílené a po zuby ozbrojené policejní hlídky, proběhly v Plzni tradiční Slavnosti svobody. (NMg č.402)
----------------------
Předpovědi počasí se zatím shodují na tom, že letošní první máj bude spíše chladný a zatažený s jen velmi omezenou intenzitou slunečního záření. Ukrajinské vedení černobylské jaderné elektrárny ovšem přislíbilo, že se s tím ještě pokusí něco udělat. (NMg č.401)
----------------------
Prezident definitivně odvolal z postu českého velvyslance ve Švýcarsku Karla Borůvku kvůli útočným a dehonestujícím příspěvkům, které vyvěšovala na sociálních sítích velvyslancova manželka. Ministerstvo zahraničních věcí oficiálně popřelo, že by exvelvyslancova choť měla něco společného s legendární Borůvkou z filmu Jak svět přichází o básníky, což ovšem nic nemění na tom, že z vyhozeného elitního diplomata teď bude nejspíš pouhý nádeníček. (NMg č.401)

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.