neděle 24. června 2018

Nedělní miniglosy č.451

Minulou neděli jste si mohli přečíst mimořádné jubilejní vydání Nedělních miniglos, které obsahovalo výběr toho nejlepšího, co vyšlo v posledních padesáti číslech: Nedělní miniglosy č.450. Dnes se v novém vydání, které odpovídá číslu v názvu slavného románu Raye Bradburyho, tedy v 451. čísle svérázného týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", opět pokorně vrátíme k normálnímu režimu, tedy ke glosování několika vybraných událostí uplynulého týdne. Dnes nakoukneme do přítmí archivu Ministerstva obrany, necháme si ornitology vysvětlit jednu záhadu, která byla donedávna pošetile považována za případ pro kriminalisty, a podíváme se společně na to, jaké nové gramatické vzory rodu mužského budou ústy Andreje Babiše žádat o důvěru českých poslanců :-).
 
Protože 450. číslo Nedělních miniglos bylo docela obsáhlé (obsahovalo 40 vybraných glos z období od dubna 2017 do června 2018), v mezidobí vyšel jen jeden další článek s názvem O naražečích moderního věku. Nebo vy jste snad ještě na soudobé cool naražeče nenarazili? Já tedy ano, stejně jako oni na mne. No a pro ty, kteří mají rádi "kousky v řeči mírně vázané", kterým se i po mnoha letech pořád zdráhám říkat "poezie", tu mám ještě odkaz na novou básničku Oázy, který ukazuje, že není lepší inspirací pro veršování než napít se po delší cestě pouští ze studeného osvěžujícího pramene; i když ta poušť umí být různorodá a ve svých nekonečných proměnách moc zajímavá, pořád je to jenom poušť, kterou i za pár chvilek ve své oáze kdykoli rád vyměním.

Zdravím všechny věrné čtenáře Nedělních miniglos ze své oblíbené pražské kavárny na Poříčí a přeji všem krásné červnové dny, i když zatím svými teplotami moc nepřipomínají léto, které před pár dny oficiálně převzalo vládu nad naším severním mírným pásmem.


V nové české vládě by už neměla být ministryně obrany Karla Šlechtová. Podle neoficiálních informací, které se Nedělním miniglosám podařilo získat od dobře informovaného zdroje z prostředí české armády, to souvisí s detailním auditem státních zakázek, který ministryně Šlechtová po nástupu do funkce nařídila, a vyvolala tak paniku v ministerských strukturách. Mezi staršími miliardovými zakázkami se totiž našla i oficiální objednávka na dodávky zázračného posilujícího nápoje pro všechny české vojáky, díky níž se potvrdilo dávné podezření redakce NMg, že čeští armádní experti čerpají většinu svých často překvapivých vojenských znalostí z četby Asterixe.
----------------------
Podle dat z Českého statistického úřadu postupně rostou ceny většiny zboží v českých obchodech, což se nepříznivě projevuje ve vyšším než plánovaném růstu inflace. Jak NMg zjistily, jednou z mála položek, které oproti loňsku zlevnily, jsou hroby, jejichž cena meziročně klesla asi o 20%. Bohužel, ve spotřebitelském koši, který určuje vývoj inflace, mají hroby prozatím jen velmi malou váhu, a to ani nemluvíme o stálých sporech finančních metodiků, zda je vůbec možné v případě hrobů pohlížet na jejich uživatele jako na spotřebitele v pravém smyslu toho slova.
----------------------
Ze skutečnosti, že prezident Zeman se svými spolupracovníky na Pražském hradě obřadně spálil červené trenýrky, politologové usuzují, že už ho nikdo nebude nutit do okázalých sportovních výkonů a propříště bude zcela osvobozen od tělocviku.
----------------------
Připravované zákony o volitelném pohlaví přivítají podle navrhovatelů především rodiče, kteří si už dlouho přejí holčičku a stále se jim přitom rodí chlapci, nebo je tomu přesně naopak. Změna bude ale možná kdykoli, na což se těší mimo jiné i jeden nejmenovaný mnohonásobný otec (jeho identita je redakci NMg známa), takže by se v příštím ročníku jeho slavná Klapzubova jedenáctka mohla stát postrachem ženské české fotbalové ligy.
----------------------
Andrej Babiš představil po mnoha měsících intenzivního vyjednávání novou sestavu gramatických vzorů podstatných jmen rodu mužského, která má snad konečně šanci získat v českém parlamentu důvěru. Místo odcházejícího vzoru "pán" se bude podle Babišova návrhu nově používat mezi lidmi oblíbenější slovo "zeman". Původní vzor "muž" nahradí podle očekávání v učebnicích češtiny jako pravý muž sám "babiš". Neživotné vzory jsou jako tradičně vyhrazeny spolupracujícím politickým silám, které nebudou oficiálně součástí vládní koalice, tedy aktuálně komunistům, takže místo příliš zastarale feudálního vzoru "hrad" se bude nově používat vzor "filip" a místo vzoru "stroj" obsadí nově vzor "dolejš". Největší diskuse se vedou o nahrazení vzoru "předseda", protože i když by přicházel v úvahu např. sociálními demokraty podporovaný "zimola", mnozí mají obavu, že gramaticky bude Babišovi v této pozici lépe vyhovovat "okamura". Jediným odmítnutým kandidátem se tak stal předsedou ČSSD podporovaný "poche", který měl původně nahradit starý vzor "soudce", ale byl odmítnutý prezidentem kvůli svému problematickému nepravidelnému skloňování. "Soudce" tedy bude prozatím pokračovat jako "vzor v demisi", ale bude brzy nahrazen vhodnějším kandidátem, o kterém zatím Andrej Babiš ví jen to, že to nesmí být žádný "zrádce".
----------------------
Skoro padesátitunový jeřáb, který v březnu zmizel ve Stuttgartu a jehož odcizení vyšetřuje od té doby německá policie, se nečekaně objevil na jednom staveništi v Egyptě. Němečtí ornitologové soudí, že na této napohled šokující skutečnosti není nic překvapivého, protože Egypt leží na jedné z migračních tras německých jeřábů, kteří v hejnu dokážou překonat tisíce kilometrů na trase do tradičních afrických zimovišť. "Je pravděpodobné, že unavený jeřáb v Egyptě pouze odpočíval na cestě do svého zimoviště v Etiopii," řekl Nedělním miniglosám jeden ze zoologických expertů berlínské univerzity. "Důležité teď je, aby byl jeřáb náležitě okroužkován, takže naše univerzita již u specializované firmy vyrábějící zboží v nadměrných veikostech objednala příslušný identifikační kroužek, abychom našeho malého cestovatele po návratu mezi stovkami dalších jeřábů rozeznali."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.