neděle 10. června 2018

Nedělní miniglosy č.449

Po třítýdenní přestávce, během které se všichni členové redakce NMg s gustem ráchali v Iónském moři a okouzleně obdivovali jarními květy doslova obsypané hory řeckého ostrova Lefkada, se opět vracíme k pravidelným vydáním týdeníku Nedělní miniglosy. Dnešní číslo bude standardní na rozdíl od vydání příští neděli, kdy vyjde pravidelný jubilejní výběr, tentokrát z čísel 401 až 449. Sám jsem zvědav, které z více než tří stovek příspěvků se do výběru dostanou a docela se těším na to, že si jednotlivá vydání připomenu a uvidím, jak různé glosy fungují s časovým odstupem.
 
V době od vydání minulých Nedělních miniglos se publikované články logicky týkaly nejvíc právě Lefkady, takže jste si mohli přečíst např. "reportáž z dlouhého čekání na řecký autobus" nebo prohlédnout fotky z výletu za osmi lefkadskými kláštery. Společně jsme ale nahlédli i do říše hudby, kde jsme si připomněli umění klavíristy Glenna Goulda legendárními Goldbergovými variacemi Johanna Sebastiana Bacha a ve výletu do blogového pravěku jsme se dokonce zamýšleli nad používáním školních taháků :-).

I dnes přinášejí Nedělní miniglosy, svérázný týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", výběr z událostí uplynulého týdne. Konkrétně se spolu např. podíváme, jestli se v Norsku schyluje k velké výstražné stávce, proč si nejvyšší český odborář myslí, že by mohl být dobrým prezidentem, a proč podezřívá Andrej Babiš ornitologickou sekci Matice slovenské z úkladů proti své osobě. Všechny věrné čtenáře NMg zdravím ze své oblíbené pražské kavárny na Poříčí a přeji všem krásný červnový týden s dlouhými slunečnými dny.


Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula se bude zajímat o možnosti kandidatury na prezidenta České republice pro příští funkční období. "Jsem přesvědčen, že v naší nezdravě polarizované společnosti bych mohl být přijatelný pro různé skupiny voličů, kteří mají k sobě navzájem docela daleko, protože mám jako typický středula stejně blízko k levici i pravici."
----------------------
Slovenský Nejvyšší soud zamítl dovolání již podruhé jmenovaného českého premiéra Andreje Babiše ve věci jeho údajné spolupráce se Státní bezpečností před rokem 1989. Český předseda vlády trvá na tom že byl jako agent StB evidován neoprávněně a je připraven se obrátit i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Babiš ve vyjádření pro Nedělní miniglosy zopakoval své dřívější stanovisko, že jde pouze o celosvětové spiknutí slovenských národoveckých ornitologů, kteří se nedokázali vyrovnat s frustrující skutečností, že své legendární Čapí hnízdo pojmenoval po českých čápech a ne po slovenských bocianoch.
----------------------
Český statistický úřad usiluje o to, aby byl přijat zákon o sčítání lidu v České republice které by mělo proběhnout v roce 2021. Politická opozice, ke které se v Poslanecké sněmovně počítají prakticky všechny tam přítomné politické strany, ovšem z principu nesouhlasí s žádným zákonem, takže jako obyčejně připravila vlastní přesně opačný protinávrh, ve kterém požaduje tradiční sčítání nahradit odčítáním. "Zatím nevíme úplně přesně, jak by takové odčítání lidu technicky probíhalo," připustil Miroslav Kalousek, který je jako emeritní chemik a exministr financí považovaný ve slabé poslanecké konkurenci i za odborníka na počty. "Zatím si to představujeme tak, že se čeští občané napřed rozpočítají na menšence a menšitele a pak se vzájemně odečtou, což, připouštím, sice nemá žádné praktické uplatnění, ale to - přiznejme si to otevřeně - nemá ani sčítání lidu."
----------------------
Vyšetřování prokázalo, že pirátský poslanec Tomáš Vymazal, v jehož služebním pražském bytě v Nerudově ulici byla zjištěna několikanásobná spotřeba elektřiny ve srovnání s ostatnámi tam ubytovanými poslanci, doma těžil kryptoměnu a zároveň si tím ve svém chladném bytě přitápěl. Pan poslanec se za nedorozumění omluvil voličům i místním hasičům, kteří si aktuální policejní hlášení v období četných přívalových dešťů špatně vyložili a do několika chrámů v okolí Nerudovy ulice se vydali hledat vytopenou kryptu.
----------------------
Norský odborový svaz lupičů vehementně protestuje proti novému norskému zákonu, který zakazuje zahalování obličeje na školkách, školách a univerzitách. "Ano, samozřejmě chápeme, že se zákon týká především těch, kteří chodí do škol pravidelně, a ne prioritně nám, kteří se tam objevujeme jen příležitostně v noci," řekl Nedělním miniglosám předseda svazu. "Obáváme se ale toho že u škol to neskončí. Pokud dojde k nejhoršímu a ustanovení zákona se podobně, jako tomu v minulosti bylo s kouřením, v budoucnu rozšíří i na interiéry bank, obchodů a benzinových pump, budeme to už nuceni brát jako cílený útok na naši profesní skupinu a jsme připraveni vstoupit do výstražné stávky, která by mohla vést k nepříjemným turbulencím na trhu s pojištěním."
----------------------
Ruský prezident Vladimir Putin odpovídal dlouhé čtyři hodiny v tradičním televizním pořadu Přímá linka na dotazy ruských občanů. Ze dvou miliónů položených otázek zatím stihl odpovědět na 79 a navíc veřejně slíbit, že na řadu se dostanou i zbývají dotazy. Podle jednoduchých propočtů tak vychází, že nebude-li Vladimir Vladimirovič již ve svém úřadu nikdy spát a věnovat se další prezidentské agendě, měl by v přímém přenosu ruské státní televize odpovídat ještě nejméně jedenáct a půl roku, což ruští poslanci vezmou v potaz při diskusi o možném další ústavním prodloužení Putinova prezidentského mandátu.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než devět let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.