neděle 23. dubna 2017

Nedělní miniglosy č.400

Dnes to budou trochu delší Nedělní miniglosy, protože slavíme jubilejní 400. vydání tohoto svérázného týdeníku. Jak jsem slíbil, dnes si můžete přečíst celkem 60 glos, které jsem z 524 publikovaných v poslední stovce čísel vybral jako ty, které snad úplně časem nevyšeptaly a zůstalo v nich trochu šťávy a vtipu. Děkuji všem čtenářům za úžasnou dlouhodobou přízeň a zkusíme společně nakročit ještě do páté stovky. Jestli dojdeme k dalším "kulatinám" to se teprve ukáže a není to, myslím, zas až tak důležité. Děkuji všem a přeji příjemné počtení.
 
 1. Poté, co se začalo proslýchat, že by Miroslav Kalousek mohl jako finanční expert jet do Řecka radit nové řecké vládě v ekonomických otázkách, byl vyloučen z Asociace českých sov. "Pan Kalousek má velmi špatnou pověst, což se nepříjemně odráží i v tom, jak jsou veřejností vnímáni třeba obyčejní slušní puštíci, kulíšci nebo výři," řekl nám předseda asociace Jiří Pálený. "Nechci sýčkovat, ale pokud pojede pan Kalousek do Řecka, a byl by přitom nadále členem naší asociace, mohlo by to být interpretováno jako nošení sov do Athén." Podle dobře informovaných zdrojů by uvolněné místo v asociaci mělo být nabídnuto Ladislavu Chudíkovi. (NMg č.301)

2. Při příležitosti masopustu jednalo vedení vládního Hnutí ANO s představiteli katolické církve. Obě strany se dohodly, že církevní restituce budou nerušeně pokračovat, když církev věřícím jako postní jídlo oficiálně povolí vodňanské kuře. (NMg č.301)

3. Výzkumy potvrzují, že v posledních letech klesá manuální šikovnost a motorické dovednosti dětí, což se projevuje i na tom, že děti mají větší problémy se zavazováním kličky na botách. Podle pedagogů navíc právě ti, co jsou na kličky nejšikovnější, se paradoxně vůbec neuplatňují v praktických řemeslech, ale stávají se z nich především úspěšní právníci. (NMg č.304)

4. Halové mistrovství republiky v lukostřelbě muselo být z technických důvodů ukončeno již po první sérii výstřelů. "Mistrovství se uskuteční v lépe vyhovujících prostorách v náhradním termínu," potvrdil nám šéf organizačního výboru soutěže. "Nepříjemné technické nedopatření samozřejmě podrobně vyšetříme, ale domnívám se, že nebylo úplně šťastné uspořádat šampionát právě v nafukovací hale." (NMg č.306)

5. U Sudoměře proběhla rekonstrukce slavné bitvy k připomenutí jejího 595. výročí. Na rozdíl od původního střetnutí byly tentokrát husitské houfce poraženy, když katoličtí železní páni a strakoničtí johanité po nerozhodném průběhu utkání zvítězili na samostatné nájezdy. Na prohře husitů se podepsala i skutečnost, že kapitán týmu a známý bitkař Jan Žižka z Trocnova byl za hrubost a za hraní vysokým řemdihem vyloučen do konce utkání. (NMg č.307)

6. Konvoj americké armády, který v týdnu projížděl Českou republikou, byl vzhledem k ochlazení vztahů mezi NATO a Ruskem a z toho plynoucího častého sněžení několikrát kontrolován, jestli obrněné transportéry nemají příliš sjeté pneumatiky. Tiskový mluvčí konvoje potvrdil, že americká armáda žádné sjeté gumy nemá, protože všichni důstojníci jsou pod neustálou kontrolou a použití drog je u nich zcela vyloučeno. (NMg č.308)

7. V celosvětovém žebříčku kvality života si Česká republika navzdory všeobecnému očekávání polepšila oproti loňsku o jedno místo, a aktuálně je tak v pořadí 22. Naproti tomu v prestižním mezinárodním žebříčku skuhravosti se Češi ve srovnání s loňským rokem dopředu neposunuli, protože už to nešlo. (NMg č.309)

8. Zajímavý objev uskutečnila speciální skupina Ústavu pro jazyk český, která se soustřeďuje na vysvětlení původu dosud neodhalených českých ustálených rčení. Podle nově objevených archívních materiálů je autorem jednoho z oblíbených českých úsloví známý německy píšící literát Franz Kafka, který před hodnověrnými svědky již v roce 1901 prohlásil: "Nač stahovat kalhoty, když Max Brod je ještě daleko?!" (NMg č.312)

9. Většina úředníků Agentury pro sociální začleňování vstoupila tento týden do stávky proti řízení ze strany ministra pro lidská práva, Jiřího Dienstbiera. "Bohužel, stávka vypukla právě v době, kdy to vypadalo, že se po sedmi letech činnosti agentury podaří konečně začlenit prvního nezačleněného," řekl nám mluvčí stávkujících. "Přestože nezačleněný o své začlenění velmi stál a přišel se nechat začlenit osobně, abychom s jeho začleněním měli co nejméně práce, museli jsme v tomto případě začlenění odmítnout, protože začleňování je pro Agenturu pro začleňování hlavní pracovní náplní, takže kdybychom jen tak v klidu začleňovali každého, kdo si zamane, to by pak nebyla žádná stávka, že?" (NMg č.314)

10. Zveřejněné odposlechy v souvislosti s kauzou Nečasová (Nagyová) - Nečasová (Nečasová) - Nečas (Nečas) konečně ukázaly, proč nakonec do případu razantně vstoupila zásahová policejní jednotka: "Naše odposlouchávací zařízení bohužel chybně vyhodnotilo poznámku paní Nagyové, že předseda vlády by večer po práci potřeboval pochovat, jako bezprostřední ohrožení premiérova života," řekl nám jeden z bezpečnostních specialistů. "Za nesprávné vyhodnocení odposlechu je jako obyčejně odpovědná elektronka E-13 z našeho podniku Katoda Olomóc," potvrdil ředitel firmy Tonek Trósil. "I za normálních okolností máme určité problémy se správnou identifikací homonym, a v tomto případě byla elektronka navíc vystavena ze strany paní Nagyové takovému intelektuálnímu přepětí, že by to možná odpálilo i mnohem modernější typ E-55." (NMg č.315)

11. Letos poprvé se ve světě 21. června slaví Mezinárodní den jógy. Představitelé Hasičského záchranného sboru jen prosí české vyznavače jógy, aby ve stozích a vyprahlých porostech nedělali svíčku. (NMg č.319)

12. Nový systém anonymního ohlašování korupce, který připravují společně ministerstva zdravotnictví, vnitra a financí, bude založen na stejném principu jako populární baby-boxy. "Vybraného korupčníka, kterého budete chtít anonymně nahlásit, bude možné vložit do vyhřívaného boxu na každém finančním úřadu," řekl nám ministr Andrej Babiš."Jde nám o to, aby žádný z čerstvě odhalených korupčníků pokud možno venku neprochladl nebo neskončil kvůli neodůvodněným obavám ohlašovatelů někde v kontejneru." V prototypu prvního korupčního boxu již byl dokonce objeven první odevzdaný korupčník, který se díky včasnému anonymnímu donesení místními donašeči dnes těší výbornému zdraví a náladě a hned po umytí, nakrmení a dalším nezbytném ošetření se stal miláčkem většiny referentek místního finančního úřadu. (NMg č.319)

13. Další čtyři klisny koně Przewalského převezl do Mongolska multifunkční armádní letoun CASA. "Pořád se říká, jak byl nákup těchto letounů zbytečný a předražený," řekl nám mluvčí Ministerstva obrany, "ale když jsme se pokusili našim koníkům sehnat místa v běžném linkovém letu do Ulánbátaru, ukázalo se to jako neřešitelný problém. Naopak v letounu CASA proběhlo vše bez potíží jak z hlediska dostatečného prostoru pro pasažéry, tak pokud šlo o druh a kvalitu podávaného občerstvení. Aby koním cesta lépe utekla, četli jsme jim vybrané pasáže z obhajoby exministryně Parkanové v této věci a všichni čtyři pasažéři se shodli na tom, že jim ty koniny udělaly velkou radost." (NMg č.321)

14. Velký únik tajných informací hlásí konečně i české prostředí. Po celosvětově velmi sledované internetové akci WikiLeak, během které byly zveřejněny tajné informace z mnoha oblastí, byly na internetu zveřejněny dosud utajované dokumenty popisující názorové velotoče českých politických představitelů pod názvem ObrtLeak. (NMg č.322)

15. Mexický narkobaron Joaquín "Prcek" Guzmán opět uprchl ze své vězeňské cely v ostře střežené věznici Altiplano. K útěku využil speciálně k tomuto účelu vystavěný 1,5 km dlouhý tunel, což přimělo pražský magistrát, aby se zajímal o bližší spolupráci s tímto velmi schopným mafiánem. Z neoficiálních zdrojů jsme se dozvěděli, že "Prcek" Guzmán zvažuje nabídku pražské primátorky na zajištění dostavby kontroverzního tunelu Blanka. Za to požaduje možnost dodávat za slušnou cenu svůj proslulý kvalitní materiál Pražským koksárnám a přejmenování tunelu Blanka na tunel Conchita. (NMg č.324)

16. Po vzoru karnevalového průvodu konajícího se tradičně na závěr festivalu Prague Pride by se měl v příštím roce poprvé konat i velkolepý průvod introvertů. "Introverti - podobně jako gayové a lesby - by měli mít také svůj den, ve kterém se mohou okázale přihlásit k tomu, že jsou hrdými introverty," řekl nám předseda organizačního výboru nové přehlídky. Počítá se s tím, že v karnevalovém reji plným barev, hudby, tance a hlasitého veselí ponesou introverti z celé Evropy transparenty se svými tradičními hesly: "Prosíme, nevšímejte si nás!" a "Máme právo na svůj tichý vnitřní svět!" (NMg č.328)

17. Britská královna Alžběta II. se stala nejdéle vládnoucím britským monarchou, když překonala rekord své praprababičky Victorie. Výkon britské královny je tak kvalitní, že určitě nebude překonán v příštích 63 letech, což ho činí skoro srovnatelným s rekordem Jarmily Kratochvílové v běhu na 800 metrů. Rekord bude oficiálně uznán hned poté, co bude znám výsledek dopingové kontroly, kterou musela královna Alžběta podstoupit. Standardní procedura se poněkud zdržela, protože ceremoniáři britského královského dvora zpočátku trvali na tom, že podle etikety není hodno hrdého anglického panovníka odevzdávat vzorek B. (NMg č.330)

18. Podle našich důvěrných informací se připravuje zákonná úprava umožňující získat azyl jen běžencům, kteří budou schopni říct bez chyby třikrát za sebou "Třistatřiatřicet stříbrných stříkaček stříkalo přes třistatřiatřicet stříbrných střech". Říkanka, kterou zastánci uprchlíků považují za jasný důkaz nadbytečného blahobytu západní společnosti, by se tak měla stát prubířským kamenem dokazujícím, jak vážný zájem o pobyt v České republice běženci mají, protože všichni, kdo novou jazykovou zkoušku nezvládnou, budou nemilosrdně repatriováni. "Vláda velmi tlačí na co nejrychlejší zavedení této zkoušky do imigračních procedur," řekl nám jeden z našich policejních kontaktů. "Protože ale aktuálně nemáme mezi uprchlíky ani jednoho zájemce o udělení azylu v České republice a zkoušky jsme museli spustit stůj co stůj, odeslali jsme včera prvním vojenským speciálem zpět do Turecka aspoň několik důstojníků cizinecké policie s vadami řeči." (NMg č.333)

19. Mluvčí Alexandrovova souboru písní a tanců odmítl nařčení, že armádní soubor překročil hranice České republiky svévolně, ale stejně jako kdysi Rudá armáda v roce 1968 uvedl, že soubor přijel na pozvání obsažené v dopise psaného jménem českých občanů. Podle potomků Vasila Bilaka je v tom tentokrát jejich předek nejspíš nevinně, protože má aktuálně spoustu práce se svou brožurkou Poučení z krizového vývoje v Pekle a společnosti a na psaní dopisů nemá čas ani vhodné podmínky. Pravděpodobnými autory zvacího dopisu jsou tentokrát Helena Vondráčková a Lucie Bílá, které v poslední době kvůli dietě přešly z bílého pečiva na tmavý moskevský chléb a domnívaly se, že by od nich bylo čestné naplnit přísloví "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej!" (NMg č.333)

20. Pořadatelé každoročního festivalu českého jazyka, řeči a literatury Šrámkova Sobotka se obávají, aby po příštích volbách nebylo nutné změnit tradiční a již docela vžitý název festivalu na Šrámkův Babiš. (NMg č.334)

21. S nabídkou kompromisu mezi vyznavači ortodoxního práva šaríja a tradičních křesťanských hodnot chtějí přijít někteří integraci naklonění evropští politici, kteří doporučují trest kamenování vstřícně zahrnout do evropských zákonů, ale kamenovat provinilé ženy nikoli kameny, ale tvrdým chlebem. (NMg č.335)

22. Šéf baletního sboru Národního divadla varoval, že je ohrožena kvalita celé letošní baletní sezóny, protože po přesunu výroby oblíbené značky Opavia do levnějšího Polska dodává tradiční výrobce baletkám šišaté piškoty. (NMg č.337)

23. Poprvé v historii se mohly v Saúdské Arábii účastnit komunálních voleb i ženy včetně místních radikálních feministek, které si vytkly za svůj cíl dosáhnout do roku 2035 zvětšení otvoru pro oči v tradičním místním oděvu až o 5%. Mezinárodní pozorovatelé potvrdili, že volby byly naprosto svobodné a výhodou oproti evropským zvyklostem bylo navíc i to, že vzhledem k tomu, v jakém úboru ženy do volebních místností dorazily, nemusely při úpravách volebních lístků ani chodit za plentu. (NMg č.340)

24. Podle nové směrnice EU bude zakázáno veřejně manipulovat s lidskými lebkami, jednak z důvodů hygienických, jednak proto, že by se lebky mohl někdo z přihlížejících nadměrně polekat. Nová restrikce by se neměla dotknout politiky ani ekonomiky, výrazně by ji však měla pocítit především divadla inscenující Hamleta. EU v tomto případě dokonce čelí podezření, že jí nejde ani tolik o zákaz lebky jako takové, jako spíš o likvidaci kontroverzních a příliš pochybovačných Shakespearových slov "být či nebýt". V původní verzi se tak Hamlet bude moct hrát už jen na Nové Guinei, která si vyjednala výjimku, protože veřejné nakládání s lidskými lebkami považuje za své lokální kulturní dědictví a lebek se tam nikdo neleká, byť se u diváků při sledování sporné hamletovské scény dostavuje nepříjemný Pavlovův reflex. (NMg č.341)

25. V souvislosti s otevřením vojenského prostoru v Brdech veřejnosti bylo do oblasti vysazeno několik slovenských medvědů z tamějších přebytků. "Pevně věříme, že se medvědům bude v Brdech dařit," řekl nám ředitel nové chráněné krajinné oblasti, "mimo jiné i proto, že jejich výcvik pro vyhledávání a likvidaci nevybuchlé munice nebyl zrovna levný." Zoologové se domnívají, že brdští medvědi budou díky svým pyrotechnickým dovednostem tak specifickým medvědím druhem, že si zaslouží nové druhové označení "medvěd brdník". (NMg č.342)

26. Podle dobré rady primátorky Kolína nad Rýnem by se ženy měly držet v ulicích města na délku paže od imigrantů, což násilníci nesou velmi nelibě, protože podle nich jako z udělání ty nejhezčí ženy mají nejdelší paže a to popírá v německé společnosti deklarovaný princip rovných šancí. Dále Asociace kolínských matematiků a právníků základní radu rozšířila o to, že nejlepší je nastavit délku paže přesně ve vodorovném směru. Pokud totiž ženy svou paži při vymezování prostoru zdvihnou, jednak se prostor kolem nich zmenší tím více, čím větší úhel bude paže svírat s vodorovnou osou pohybu, jednak v tom případě mohou být speciálně v Německu takové ženy zatčeny za propagaci nacismu. (NMg č.343

27. Do výukového programu 6. a 7. tříd základních škol se začíná vracet předmět "dílny", od kterého si školy slibují větší zájem o řemesla a učňovské obory. "Původně jsme chtěli do rozvrhu kromě "dílen" vrátit i "pozemky", řekla nám ministryně školství Kateřina Valachová, "ale bohužel po několika restitučních vlnách už jsou veškeré pozemky rozebrány, a není tedy co vracet." (NMg č.347)

28. Dvě americké výzkumné stanice vybavené speciálními laserovými interferometry potvrdily, že zachytily projev průchodu gravitační vlny, což by znamenalo experimentální potvrzení Einsteinovou teorií relativity předpovězených gravitačních vln. Oba detektory zaznamenaly půlsekundový signál, jehož posunutí v čase přesně odpovídá vzdálenosti mezi oběma laboratořemi. Zbývá už jen vyloučit možnost, že detekovaná vlna mohla být způsobena žďuchnutím koštětem, které v obou laboratořích používají uklízečky z řad imigrantů. "Samozřejmě jako vědci a optimisté pořád přepokládáme, že vlnu způsobila srážka dvou černých děr o hmotnosti asi 30 Sluncí před přibližně miliardou let," řekl nám šéf laboratoře. "Varianta synchronizovaného žďuchnutí koštětem do těles obou interferometrů ovšem také má určitou pravděpodobnost, která vzrostla, když jsme zjistili, že ruské uklízečky v obou laboratořích jsou absolventkami Katedry teoretické fyziky v Usť - Kamenogorsku." (NMg č.348)

29. Pod tíhou mokrého sněhu se v pražské ZOO zřítila konstrukce voliéry, ze které ulétlo osmnáct vzácných ibisů skalních. Některé z ibisů se již podařilo zadržet, menší část skupiny uprchlíků ale stále uniká a podle ministra vnitra Chovance má namířeno společně s hlavním proudem uprchlíků do Německa, kde mají ibisové od převaděčských mafií slíbené prostorné voliéry, mobilní telefon s neomezeným tarifem, k nejrůznějším hrátkám svolné německé ibisky a dostatečné množství žab. Podle zoologů se sice ibisové živí plazy, hmyzem a jinými malými živočichy, ale příslovečný malý český člověk se prý nemá ze strany ibisů čeho bát. Mluvčí Bezpečnostní informační služby v této souvislosti žádá české občany, aby informace o uprchlých ibisech nehlásili zpravodajcům ale výhradně na standardních policejních linkách, protože BIS nemá s ibisy kromě slovního základu nic společného a neustálé vyzvánění telefonů ruší pracovníky BIS při hraní zpravodajských her. (NMg č.351)

30. Čínská strana těsně před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze oznámila, že je ochotna v rámci rozšířené dohody o strategickém partnerství mezi Čínou a Českou republikou uhradit za český Fond ohrožených dětí dluh této organizace dosahující téměř 100 mil. Kč, když Fond uzná čínskou svrchovanost na Tchajwanu a přejmenuje své Klokánky na Pandičky. (NMg č.352)

31. Gorilí samec Richard v pražské ZOO na tiskové konferenci potvrdil, že má velkou radost z nového mláděte, které se narodilo samici Shindě. Zároveň popřel, že už ho nebaví být gorilou a rád by se rekvalifikoval na člověka, zejména poté, co se ze statistik dozvěděl, že na 100 mužů v České republice připadá jen 104 žen. (NMg č.356)

32. Detektivové z pražské hospodářské kriminálky nalezli ve svých kancelářích štěnice, které mohou souviset s vyšetřováním Andreje Babiše a aktivit kolem jeho sídla přezdívaného Čapí hnízdo. Podle zástupce Úřadu na odhalování organizovaného zločinu jsou to ale nejspíš štěnice psí a ty na člověka nejdou! (NMg č.358)

33. Vítězka biatlonového Světového poháru Gabriela Soukalová se tento týden provdala za svého přítele, badmintonistu Petra Koukala. Novomanželé se dohodli na používání společného příjmení Soukalová - Koukalová a Koukal - Soukal. (NMg č.359)

34. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová jednoznačně odmítla mediální dezinterpretaci, že by podle jejích neomarxistických záměrů měli mít všichni čeští občané stejný plat. "To je pochopitelně naprostý nesmysl, " řekla paní ministryně Nedělním miniglosám. "Jediné, co chceme, je cílově dosáhnout toho, aby se u nás minimální mzda vyrovnala mzdě průměrné." (NMg č.360)

35. Hlavní město Praha zvažuje, že po vypršení smlouvy o pronájmu s pravoslavnou církví převede chrám sv. Cyrila a Metoděje s kryptou, ve které se v roce 1942 po atentátu na R.Heydricha skrývali čeští parašutisti, na Vojenský historický ústav. Pravoslavná církev, která má kostel v pronájmu již od let první československé republiky, je vývojem situace zaskočena a snaží se změně nájemce bránit. Pražská radní za hnutí ANO a šéfka výboru pro kulturu Eliška Kaplicky proto opakovaně megafonem vyzvala představitele církve, že když se vzdají a kostel bez dalšího boje opustí, nic se jim nestane. (NMg č.362)

36. Někteří evropští představitelé připouštějí, že poslední kapkou, která nejspíš rozhodla o odchodu Britů z Evropské unie, bylo připravované nařízení, že tradiční čaj o páté je možné servírovat každý den jen od 14:00 do 16:00 a od 18:00 do 19:30. "Samozřejmě zmíněné nařízení můžeme prosadit alespoň pro státy, které z EU zatím ještě nevystoupily," řekl nám předkladatel příslušné evropské směrnice, "ale řeknu vám upřímně, že veškerá škodolibá radost, kterou jsme z výsledků své usilovné práce v našem úřednickém týmu měli, je teď kvůli brexitu v tahu!" (NMg č.363)

37. Za posledních pět let se počet obézních lidí v České republice zvýšil o 5%. "Tohle srovnání vychází ještě celkem příznivě," řekl nám mluvčí Českého statistického úřadu. "Kdybychom aktuální stav porovnávali s koncem 17. století, byl by nárůst mnohem větší, protože doložitelně obézní byl v té době jen Lomikar, kterého vyzval Jan Sladký Kozina na boží soud." ČSÚ však připravuje na příští rok ještě mnohem podrobnější výzkum, který se zaměří především na příčiny stále rostoucí obezity. "Za rok budeme mít mnohem podrobnější čísla a doufáme, že se podaří i podrobný archeologický průzkum hrobky rodu Lamingenů," dodal ještě mluvčí ČSÚ. "Naše prozatímní hypotéza je, že Lomikar byl prostě na Sladký, ale teprve hyn sa doopravdy hukáže!" (NMg č.365)

38. Remake klasického westernu Sedm statečných by se měl točit na olympijském tenisovém turnaji v Rio de Janeiru. "Vzhledem k tomu, jak rychle se tenisté z turnaje odhlašují kvůli nebezpečí přenosu viru zika, možná budeme ještě rádi, když jich v hlavní soutěži aspoň sedm zůstane," řekl Nedělním miniglosám předseda organizačního výboru olympiády. "Původně se z účasti omlouvali pouze jednotlivci, ale počet odhlášených razantně vzrostl poté, co se mezi tenisty rozšířila zpráva, že virus je možné chytit nejen od komárů, ale i od turnajového pavouka." (NMg č.366)

39. Bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta a olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan hovořili před parlamentní vyšetřovací komisí, která prošetřuje postup policejní reorganizace, skoro devět hodin. "Je vidět, že vnitřní puzení bylo u těchto pánů kvůli dlouholetému zákazu hovořit o utajovaných skutečnostech obrovské," uvedl exkluzivně pro Nedělní miniglosy předseda komise Pavel Blažek. "Okamžitě poté, co byli oba oficiálně zbaveni mlčenlivosti, muselo prostě ven všechno, co se v nich za poslední roky nastřádalo, a logicky to odnesla naše komise, která zbavení mlčenlivosti iniciovala." Nedělní miniglosy na základě této skutečnosti považují v zájmu fyzického bezpečí členů parlamentních vyšetřovacích komisí za velmi prozíravé, že pracovníci policie musí dodržovat jen mlčenlivost a ne celibát. (NMg č.368)

40. Společná komise Hasičského záchranného sboru a Ústavu pracovní hygieny pokračuje ve výběru lokality pro vybudování trvalého úložiště vyhořelých státních úředníků. Většina starostů vytipovaných obcí se ale obává zdravotních rizik a negativních dopadů na pracovní morálku místních občanů. "Ano, jedná se o státem velmi bohatě dotovanou akci," řekl nám starosta Spáleného Poříčí, které je jednou z navrhovaných lokalit, "ale s nedostatečně vyhořelými spoluobčany máme již v historii obce svoje neblahé zkušenosti, a proto si u nás vyhořelí úředníci ani neškrtnou!" (NMg č.369)

41. Na Českém svazu cyklistiky se tento týden místní úředníci zabarikádovali v obavě, že si naštvaná Martina Sáblíková po návratu z Rio de Janeira, kde nakonec kvůli jejich pochybení nestartovala v cyklistické časovce, skočí domů pro brusle a rozpoutá v sídle svazu "noc dlouhých nožů". (NMg č.370)

42. Činovníci Mezinárodního olympijského výboru si při letošní olympiádě v Riu pochvalují, že dopingové aféry mají velmi příznivý vliv na bojovnost sportovců, dokonce i těch, kteří zdaleka nepatří k těm nejlepším. "Zatímco dříve poražení sportovci často dojížděli nebo dobíhali do cíle bez velkého úsilí a již smířeni s porážkou, dnes se třeba i o šestnácté místo rvou jako o život, protože to v budoucnu - po postupné eliminaci všech dopingových hříšníků - může znamenat zlatou olympijskou medaili." (NMg č.371)

43. V Černošicích byla slavnostně zprovozněna další lavička Václava Havla, což je symbolické spojení dvou židlí a kulatého stolu, jehož středem prorůstá strom. Havlovu lavičku již mají na řadě míst na světě, např. v Barceloně, Oxfordu, Tel Avivu nebo v Benátkách. "Samozřejmě, již existuje plán otevření dalších podobných laviček," uvedl speciálně pro NMg ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. "Ještě letos v zimě bude například oficiálně instalována trestná lavička Václava Havla na hokejovém stadiónu Sparty Praha." (NMg č.376)

44. Česká armáda podle prohlášení Ministerstva obrany pokračuje v plánovaném dovybavování svých útvarů v souladu s dlouhodobou vojenskou strategií České republiky, a vyhlásila proto další miliardový tendr na dodávku bílých vlajek. (NMg č.377)

45. Na základě podnětu odborového svazu pracovníků v pohostinství bude jako speciální modul Elektronické evidence tržeb (EET) pro hostinské vytvořeno tzv. Elektronické futro (EF), na které by se hospodským štamgastům měly psát virtuální čárky za reálná vypitá piva. Proti použití zkratky oficiálně protestovali dědicové E.F. Buriana, protože se obávají, že Elektronické futro by mohlo poškodit dobré jméno jejich významného předka. Podle právníků však není možné pohlížet na pouhé iniciály jako na jméno, takže s podáním žaloby bude nejspíš potřeba počkat až na zavedení nového paragrafu o "poškození dobrých iniciál", který hodlá včlenit do zákona nejmenovaný ministr A.B. (NMg č.378)

46. Nově zvolený americký prezident Donald Trump se veřejně omluvil svému předchůdci v úřadu a manželovi demokratické protikandidátky Billu Clintonovi, že mu svým nečekaným volebním vítězstvím znemožnil zastávat vytouženou pozici "první dámy". Trump však projevil přesvědčení, že se Bill může při troše snahy vzhledem ke svým nesporným schopnostem vrátit do Bílého domu alespoň jako šikovná stážistka. (NMg č.380)

47. Prezidentská kancelář pod tíhou fotografických důkazů i přesvědčivých svědectví připustila, že americký velvyslanec Andrew Schapiro letos na Hradě při udělování státních vyznamenání 28. října s největší pravděpodobností byl, přestože prezident Zeman veřejně tvrdil opak. "Pan prezident samozřejmě ze zásady nelže a nikdy se nemýlí, takže podstata jeho tvrzení je bezesporu pravdivá," komentoval situaci hradní mluvčí Jiří Ovčáček. "Je ovšem možné, že se jeho pravdivý výrok týkal jiného večera, jiného místa nebo jiného člověka." (NMg č.380)

48. První velký úspěch má za sebou nový ministr pro legislativu a lidská práva. Nástupci odvolaného ministra Dienstbiera Janu Chvojkovi se podařilo na jednání se zástupci lidskoprávních organizací vyjednat, že i letos se ještě bude moct v České republice veřejně používat termín "Bílé Vánoce", byť je mnohými považován za xenofobní. Na oplátku za tento ústupek bude ovšem Baltazar na Tři krále chodit jako první, zatímco Kašpar a Melichar budou od letošní zimy chodit zásadně jako "ti dva bílí vzadu". (NMg č.382)

49. K tradičně často stávkujícím francouzským pilotům, strojvůdcům, učitelům, zemědělcům a sběračům lanýžů se letos vůbec poprvé přidala i Panna Marie Lurdská, která na protest proti odstraňování mariánských soch v rámci procesu sekularizace veřejného prostoru vstoupila do časově neomezené stávky. V reakci na tuto skutečnost vyhlásil francouzský ministr hospodářství, že od vývoje francouzské ekonomiky v příštím roce nelze čekat žádné zázraky. (NMg č.383)

50. Jak spočítali sportovní statistici, přestože se spolu tito soupeři utkali skoro ve všech existujících odvětvích, pravda a láska v loňském roce vyhrála nad lží a nenávistí pouze jedinkrát - a to ve skoku do výšky. Bohužel, i toto skvělé vítězství bylo nakonec zrušeno rozhodnutím Ústavního soudu kvůli prokazatelnému znevýhodnění, protože lež má krátké nohy. (NMg č.386)

51. V místech, kde byla identifikována potenciální ohniska šíření viru ptačí chřipky, bylo úřady z hygienických důvodů zakázáno fotografování pro reportážní i umělecké účely. "Nejde v žádném případě o cenzuru ani o omezování zpravodajské či dokonce tvůrčí svobody," řekl nám mluvčí Úřadu hlavního hygienika. "Jen se tímto krokem snažíme zabránit riziku, že vyletí ptáček." (NMg č.387)

52. České feministky napadly básničku Jiřího Žáčka, která je součástí čítanek pro základní školy, protože se v ní malým školáčkům vysvětluje, že z holek budou jednou milující maminky. Jiří Žáček připustil své pochybení a slíbil básničku rozšířit tak, aby byla korektní a nevytvářela nebezpečné genderové stereotypy. Doplní proto možnost, že milujícími maminkami mohou být i muži, že z některých holek mohou vyrůst milující tatínkové, a zmíní i eventualitu, že z některých holek - budou-li je kluci ve škole rušit při češtině, když se bude probírat, jak porozumět jednoduchému básnickému textu - vyrostou podobné feministky. Básník si však není jistý, jestli se bude výsledek po takových úpravách pořád ještě rýmovat. (NMg č.388)

53. Česká vláda bude jednat o povinné maturitě z matematiky. Ministři by mimo jiné měli stanovit orientační minimální podmínky pro úspěšné složení maturitní zkoušky. Část politiků se domnívá, že pro úspěch u maturity - aby pak studenti v praktickém životě nebyli vzdělaní až příliš, což je pro politiky vždycky spíš nežádoucí - by měla být dostatečná znalost trojčlenky. Někteří vlivní ministři ale soudí, že by mohla stačit i dvojčlenka, protože dva ze tří je v politice pořád ještě ústavní většina. (NMg č.392)

54. Podle informací z Hradu by měl mít český prezident po delší době opět svůj speciální televizní pořad. "Ano, kromě divácky neobyčejně úspěšného pořadu Soudkyně Barbara chceme zařadit do programu naší televize nový pořad Prezident Miloš," řekl nám mluvčí TV Barrandov. "A protože pořad bude moderovat mimo jiné i manželka hradního kancléře Mynáře, můžeme se připravit na opravdu nekompromisní publicistiku." Když se nový formát, který se bude z praktických důvodů vysílat výhradně po 22. hodině, osvědčí, vedení televize je připraveno nabídnout panu prezidentovi i intimnější popůlnoční Prognostické okénko, kam budou telefonovat voliči zvědaví na to, co je v budoucnosti čeká, a možná televize sáhne i po zcela novém soutěžním formátu Starspeech - aneb Když hvězdy pronášejí bonmoty. (NMg č.392)

55. Podle premiéra Bohuslava Sobotky jsou závěry dávného bohumínského sjezdu ČSSD, který straně kdysi zakázal spolupracovat s komunisty, již vyhaslé. Odborníci z Geofyzikálního ústavu AV však varují před některými jevy, které mohou vyhasnutí závěrů sjezdu doprovázet: "Může se snadno stát, že bude i nadále docházet k vývěrům jedovatých nebo aspoň nelibě páchnoucích plynů, jako je to dodnes třeba poblíž Komorní Hůrky, která je vyhaslá asi o 80 000 let déle než bohumínský sjezd. A vzhledem k tomu, že se pohybujeme i přes poměrně pevný okolní prvohorní fundament v geofyzikálně velmi neklidné politické oblasti, není vyloučeno ani to, že sociální demokracie se může kvůli vyhaslým bohumínským závěrům ještě zatraceně spálit!" (NMg č.393)

56. Česká republika nemá zájem o splácení starého kubánského dluhu dodávkami léků na cukrovku, protože na Kubě se cukr vyrábí z cukrové třtiny, takže je s cukrem z české cukrovky zcela nekompatibilní. Ministerské úředníky ovšem překvapila neobyčejná vstřícnost kubánské strany, kvůli které - dokonce mimo tradiční čas běžné řepné kampaně a navzdory omezujícím pravidlům EU pro pěstování cukrovky - doslova valili bulvy. (NMg č.394)

57. Podle přísně tajných dokumentů CIA zveřejněných na serveru WikiLeaks bylo americkými zpravodajskými službami odposloucháváno kromě počítačů, chytrých telefonů a chytrých televizí i velké množství rychlovarných konvic v českých domácnostech. Na základě vyhodnocení těchto odposlechů dospěla CIA k alarmujícímu závěru, že to v české společnosti vře. (NMg č.395)

58. Ministr financí Andrej Babiš podstoupil dobrovolný výslech na detektoru lži ve věci podezřelého nákupu a prodeje dluhopisů své vlastní firmy. Podle našich informací museli nakonec vyšetřovatelé zavolat na místo rychlou záchrannou službu, protože se během vyčerpávajícího výslechu psychicky zhroutil přetížený detektor. (NMg č.397)

59. Po bezprecedentním napadení plameňáka v jihlavské ZOO skupinou malých dětí dostal pro jistotu speciální ochranku proti dětským agresorům i ministr spravedlnosti Robert Pelikán. (NMg č.398)

60. Česká národní banka ukončila po více než třech letech své intervence udržující českou korunu na úrovni 27 Kč za euro. "Další pokračování intervencí by už podle našich analýz nebylo efektivní," uvedl guvernér ČNB, "zvlášť poté, co soud rozhodl, že ve slově "intervence" je patrný slovní základ hovorové podoby křestního jména bývalého prezidenta Havla. V případě pokračování intervencí bychom proto museli platit poplatek za použití exprezidentova jména, což by celou akci, v jejímž průběhu jsme nakoupili eura za bezmála 2 bilióny korun, zbytečně prodražilo." (NMg č.399)

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.