úterý 4. dubna 2017

Z až příliš učesaného Střeleckého ostrova

Při své nedávné "multinarozeninové" vycházce centrem Prahy jsem zavítal i na Střelecký ostrov. Po nedávné revitalizaci ostrova se, přiznávám, na ostrově necítím úplně nejlépe, nedaří se mi vstřebat všudypřítomné pokyny, co všechno se tu smí a co už ne, takže si s fotografickým stativem a foťákem připadám jako nepříliš vítaný host, ne-li rovnou cimrmanovský "sprostý podezřelý". Kdysi jsem tu fotíval velmi rád, scházel jsem vždy až dolů, co nejblíž k vltavské hladině, fotil jsem různé průhledy křovím a větvemi. Dnes jsou v zájmu "učesanosti" křoviska porubaná, větve zdejších stromů si taky asi nemůžou růst úplně, jak by chtěly, k vodě se oficiálně po trávě nesmí (a většina návštěvníků to porušuje). Park je upravený, ale tak nějak nevěrohodně, jako by dostala původní rebelská ostrovní mánička kraťoučký úhledný sestřih, a mně tahle přeměna nevyzpytatelného uličníka s potrhaným trikem v pokorného ulízaného hocha v nažehleném námořnickém oblečku moc nesedí. Ale možná to jiní návštěvníci vidí přesně obráceně a jsou rádi, jak je to teď na ostrově všechno úhledné, bezpečné a pod kontrolou...
 
Ale co na tom? Ostrov je položený pořád stejně malebně, se stejnými výhledy na krásná místa staré Prahy. Třeba se odtud dá udělat fotka Národního divadla bez oblohy zamřížované pletivem tramvajových drátů. Ano, udělal jsem ji jako tradičně přímo "od vody", stativ jsem měl postavený na podivných betonových schodech, které prořezávají travnaté plochy jako neočekávaný blesk podvečerní nebe. Na říční hladině je vidět, že expozice byla opět několikaminutová, jak to mám rád :-).



Na samotné špičce ostrova směrem ke Karlovu mostu, kam byl ještě nedávno vstup omezovaný páskami a zákazovými cedulemi, už místní správci pochopili, že je podobný přístup dlouhodobě neudržitelný. Samozřejmě, každý turista se sem chce podívat a cvaknout dva, tři záběry na důkaz, že v Praze byl, nejlépe s Karlovým mostem. Je pravda, že jsem špičku ostrova na rozdíl od běžných turistů okupoval o něco déle, protože jsem chtěl dosáhnout vyhlazení vltavské hladiny. Řeka je přibližně taková, jakou jsem si ji představoval, obloha má ovšem do ideálu daleko (núúúúúdaaa!!!!) a kompozice není taky nijak zvlášť zdařilá (příště si budu s sebou muset vzít štafle, protože dvoumetrový stativ mi na ten správný úhel nestačil).



Inu, připadám si jako cestovatel, který se těšil, že uvidí divoká zvířata ve volné přírodě, a dostal místo výletu do džungle vstupenku do ZOO. Zvířata na fotkách jsou, byl jsem zcela v bezpečí před jejich drápy a mohl jsem si k procházce koupit popcorn, ale jaksi to na těch obrázcích není ono.

Zkusím si na focení najít propříště jiný pražský ostrov, jen nevím, jak ho přesvědčit, aby se mnou zajel ke Karlovu mostu, kde to mám moc rád. A i kdyby mi to chtěl udělat k vůli, obávám se, že se nevejde do zdymadla... :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.