neděle 2. dubna 2017

Nedělní miniglosy č.398

Pozn.: Na blogové dveře už ťuká další "velké" jubilejní číslo, které podle zdejší tradice bude opět výběrové. V Nedělních miniglosách č.400 najdete opět 50 vybraných glos z čísel 301 - 399. Výběr udělám jako obyčejně sám čistě podle svého názoru (filmaři tomu říkají "režisérská verze" :-)). Pokud ale máte vy sami nějakou miniglosu, která by podle vašeho názoru neměla ve výběru chybět, dejte mi vědět. Času je na to ještě dost, nejméně dva týdny, a jestli si uděláme ve vydávání NMg velikonoční přestávku, což je velmi pravděpodobné, možná dokonce tři.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček podle svých slov i nadále naprosto ctí férovost nastávající prezidentské kampaně a zásadně se k jednotlivým soupeřům Miloše Zemana nevyjadřuje osobně. Ani ve svém zatím posledním pětaosmdesátém ostrém vyjádření na twitteru nepřestal být korektní, takže opět nikoho nejmenoval, jen upozornil, že už jméno některých prezidentských kandidátů budí předem podezření z budoucího nehospodárného vedení prezidentského úřadu, takže má-li zůstat naše země krásná a prosperující, drtivá většina občanů musí opět zvolit Miloše Zemana, který je ve všem svém konání natolik šetřivý, že by klidně mohl kandidovat pod přezdívkou Levnoš.
 
----------------------
Ruské ministerstvo zahraničí informovalo ředitele Národního muzea v Praze, že pokud bude z pietních důvodů trvat i po skončení probíhající rekonstrukce na zachování stop po sovětských střelách ze srpna 1968 na fasádě budovy muzea, není zapotřebí zbytečně utrácet za žádnou speciální drahou restaurovací technologii: "Prostě jako obvykle normálně přijedeme a naši experti z řad dobrovolných vojenských restaurátorů vám na budově díry po kulkách udělají znova tak kvalitně, že budou od těch originálních doslova k nerozeznání."
----------------------
Již poněkolikáté došlo kvůli zřejmě dobře míněnému překlepu v příslušném českém právním předpisu k drobnému významovému posunu v implementaci zamýšlených společných bezpečnostních pravidel Evropské unie: "Samozřejmě, původně jsme předpokládali, že nově vytvořená speciální jednotka bude mít mnohem širší využití, když už nás stojí tolik peněz," řekl nám šéf týmu, který vznik elitní jednotky zabezpečuje. "Nemůžeme za to, že nějaký snaživý úředník, který z odborných recenzí navíc dobře ví, že právě u sólových tenorů je největší riziko uměleckého výbuchu přímo na jevišti - udělal při přepisování definitivního paragrafového znění zákona chybu v názvu, takže naše nově vzniklá Národní protitenoristická jednotka (NPJ) může podle zákona zasahovat jen v těch představeních opery Národního divadla, kde je aspoň jeden tenorový part". Podle vyjádření jednotlivých parlamentních klubů si jsou ale poslanci své politické odpovědnosti za efektivní využívání NPJ vědomi, a jako přílepek k zákonu o pěstování máku proto chystají rozšířit možnosti zásahu jednotky i na operetu a muzikál.
----------------------
Ukazuje se, že Česká republika platí ročně několik miliard korun za členství ve stovkách mezinárodních organizací. Kritici často ministerstvům vyčítají, že zbytečně platíme třeba za členství v Mezinárodní velrybářské komisi nebo v Mezinárodním tribunálu pro mořské dno, když nemáme žádné moře a velryby se nesmějí lovit ani na souši. Nedělní miniglosy se ale domnívají, že jednak se tzv. velrybářství jako metoda boje o regionální moc uplatňuje v českých politických stranách zcela běžně, jednak před blížícími se parlamentními a prezidentskými volbami nejspíš dosáhne zdejší politická kultura ještě hlubšího a dosud jen málo zmapovaného dna, takže se nám pak můžou zkušenosti mezinárodních komisí a tribunálů hodit.
----------------------
Po bezprecedentním napadení plameňáka v jihlavské ZOO skupinou malých dětí dostal pro jistotu speciální ochranku proti dětským agresorům i ministr spravedlnosti Robert Pelikán.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než osm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i pět jubilejních výběrů nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.