neděle 18. září 2016

Nedělní miniglosy č.375

Tentokrát jsem zcela výjimečně připravil Nedělní miniglosy už v sobotu pro brzké popůlnoční vydání. Neděli chci mít totiž až do večera - aspoň z pohledu miniglos - volnou a s čistou hlavou, protože mám zítra takové malé a tiché soukromé výročí, během kterého bych rád myslel na úplně jiné věci než na absurdní politické a společenské dění a na mnohem lepší a milejší (tedy když je zrovna sám něčím hloupým nevytočím) lidi než ty, co mám možnost denodenně vídat v různých médiích. Tak věřím, že zítra ze mne v mé tradiční nedělní kavárně snad vypadne něco lepšího než jen cosi s podivnou - byť tradiční - zkratkou NMg.

Jubilejní třísté pětasedmdesáté vydání Nedělních miniglos je tentokrát výběrové. Z poslední pětadvacítky vydání - tedy z období cca posledního půl roku jsem vybral dvacet glos, které mi i s určitým odstupem připadly slušné. Ve čtyřstém vydání by pak podle tradice měl být "velký výběr" z poslední stovky čísel, ale - znáte to - čtyřstovka je ještě daleko, odehrát se může leccos a co když NMg po čtyřsté vůbec nevyjdou, což se zcela vyloučit nedá. Takže zatím bude výběr sice menší, ale jistý :-).
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Pod tíhou velkého množství čerstvého mokrého sněhu se v pražské ZOO zřítila konstrukce voliéry, ze které ulétlo osmnáct vzácných ibisů skalních. Některé z ibisů se již podařilo zadržet, menší část skupiny uprchlíků ale stále uniká a podle ministra vnitra Chovance má namířeno společně s hlavním proudem uprchlíků do Německa, kde mají ibisové od převaděčských mafií slíbené prostorné soukromé voliéry, mobilní telefon s neomezeným tarifem, k nejrůznějším hrátkám svolné německé ibisky a dostatečné množství žab. Podle zoologů se sice ibisové živí plazy, hmyzem a jinými malými živočichy, ale malý český člověk se prý nemá ze strany ibisů čeho bát. Mluvčí Bezpečnostní informační služby v této souvislosti žádá občany České republiky, aby informace o uprchlých ibisech nehlásili zpravodajcům ale výhradně na standardních policejních linkách, protože BIS nemá s ibisy kromě slovního základu nic společného a neustálé vyzvánění telefonů ruší pracovníky BIS při hraní zpravodajských her. (NMg č.351)

Čínská strana těsně před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze oznámila, že je ochotna v rámci rozšířené dohody o strategickém partnerství mezi Čínou a Českou republikou jednorázově uhradit za český Fond ohrožených dětí dluh této organizace dosahující téměř 100 mil. Kč, když Fond uzná čínskou svrchovanost na Tchajwanu a přejmenuje své Klokánky na Pandičky. (NMg č.352)

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček přirovnal - nejspíš na základě svých vlastních zkušeností z práce pro komunistický tisk - protizemanovské vystoupení umělců během předávání cen Akademie populární hudby k Antichartě z roku 1977. Zároveň pohrozil zpěvákům, že jestli s útoky na národem milovaného prezidenta a jeho pragmatickou provýchodní politickou orientaci nepřestanou, postará se o to, aby se cenám Akademie přestalo říkat "Anděl" a vrátil se jim jejich původní název "Moskevská". (NMg č.354)

Gorilí samec Richard v pražské ZOO na tiskové konferenci potvrdil, že má velkou radost z nového mláděte, které se zcela neočekávaně narodilo samici Shindě. Zároveň popřel, že už ho nebaví být gorilou a rád by se rekvalifikoval na člověka, zejména poté, co se ze statistik dozvěděl, že na 100 mužů v České republice připadá jen 104 žen. (NMg č.356)

Detektivové z pražské hospodářské kriminálky nalezli ve svých kancelářích štěnice, které mohou souviset s vyšetřováním ministra financí Andreje Babiše a aktivit kolem jeho sídla přezdívaného Čapí hnízdo. Podle zástupce Úřadu na odhalování organizovaného zločinu jsou to ale nejspíš štěnice psí a ty na člověka nejdou. (NMg č.358)

Vítězka letošního biatlonového Světového poháru Gabriela Soukalová se tento týden provdala za svého přítele, badmintonistu Petra Koukala. Novomanželé se dohodli na používání společného příjmení Soukalová - Koukalová a Koukal - Soukal. (NMg č.359)

Koaliční strany se pohádaly o to, jestli se ve sněmovně v týdnu schvaloval protikuřácký zákon nebo spíš zákon prokuřácký, a tedy jestli si po jeho překvapivém odmítnutí mohou, musí nebo naopak nesmějí zapálit vítězný doutník. (NMg č.361)

Někteří evropští představitelé připouštějí, že poslední kapkou, která nejspíš rozhodla o odchodu Britů z Evropské unie, bylo připravované nařízení, že tradiční čaj o páté je možné servírovat každý den jen od 14:00 do 16:00 a od 18:00 do 19:30. "Samozřejmě zmíněné nařízení můžeme prosadit alespoň pro státy, které z EU zatím ještě nevystoupily," řekl nám předkladatel příslušné evropské směrnice, "ale řeknu vám upřímně, že veškerá škodolibá radost, kterou jsme z výsledků své usilovné práce v našem úřednickém týmu měli, je teď kvůli brexitu v tahu!" (NMg č.363)

Podle statistických údajů postupně roste počet obézních obyvatel České republiky; za posledních pět let se počet obézních lidí zvýšil o 5%. "Tohle srovnání vychází ještě celkem příznivě," řekl nám mluvčí Českého statistického úřadu. "Kdybychom aktuální stav porovnávali s koncem 17. století, byl by nárůst ještě mnohem větší, protože doložitelně obézní byl v té době jen Lomikar, kterého vyzval Jan Sladký Kozina na boží soud." Český statistický úřad však připravuje na příští rok ještě mnohem podrobnější výzkum, který se zaměří především na příčiny stále rostoucí obezity. "Za rok budeme mít každopádně mnohem podrobnější čísla a doufáme, že se podaří i podrobný archeologický průzkum hrobky rodu Lamingenů," dodal ještě mluvčí ČSÚ. "Naše prozatímní hypotéza je, že Lomikar byl na Sladký, ale teprve hyn sa doopravdy hukáže!" (NMg č.365)

Remake klasického westernu Sedm statečných by se měl točit na olympijském tenisovém turnaji v Rio de Janeiru. "Vzhledem k tomu, jak rychle se tenisté z turnaje odhlašují kvůli nebezpečí přenosu viru zika, možná budeme ještě rádi, když jich v hlavní soutěži aspoň sedm zůstane," řekl Nedělním miniglosám předseda organizačního výboru olympiády. "Původně se z účasti omlouvali pouze jednotlivci, ale počet odhlášených razantně vzrostl poté, co se mezi tenisty rozšířila zpráva, že virus je možné chytit nejen od komárů, ale i od turnajového pavouka." (NMg č.366)

Bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta a olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan hovořili před parlamentní vyšetřovací komisí, která prošetřuje postup policejní reorganizace, celkem skoro devět hodin. "Je vidět, že vnitřní puzení bylo u těchto pánů kvůli dlouholetému zákazu hovořit o utajovaných skutečnostech obrovské," uvedl exkluzivně pro Nedělní miniglosy předseda komise Pavel Blažek. "Okamžitě poté, co byli oba oficiálně zbaveni mlčenlivosti, muselo prostě ven všechno, co se v nich za poslední roky nastřádalo, a logicky to odnesla naše komise, která zbavení mlčenlivosti iniciovala." Nedělní miniglosy na základě této skutečnosti považují v zájmu fyzického bezpečí členů parlamentních vyšetřovacích komisí za velmi prozíravé, že pracovníci policie musí dodržovat jen mlčenlivost a ne celibát. (NMg č.368)

Student večerního studia na strojní průmyslovce Jiří Kroupa starší byl zatčen v Rio de Janeiru, když předsedovi organizačního výboru právě zahajovaných olympijských her na jeho výzvu, aby mu půjčil kružítko kvůli vytvoření tvarově přesných olympijských kruhů, odsekl, aby si obtáhnul pěticruzeiro. (NMg č.369)

Společná komise Hasičského záchranného sboru a Ústavu pracovní hygieny pokračuje ve výběru lokality pro vybudování trvalého úložiště vyhořelých státních úředníků. Většina starostů vytipovaných obcí se ale obává různých zdravotních rizik a negativních dopadů na pracovní morálku místních občanů. "Ano, jedná se o státem velmi bohatě dotovanou akci," řekl nám starosta Spáleného Poříčí, které je jednou z navrhovaných lokalit, "ale s nedostatečně vyhořelými spoluobčany máme již v historii obce svoje neblahé zkušenosti, a proto si u nás vyhořelí úředníci ani neškrtnou!" (NMg č.369)

Šéfka německé pravicově populistické strany AfD Frauke Petryová doporučila vládě, aby odmítnuté žadatele o azyl a imigranty nelegálně pobývající v Německu vyhostila na některé ostrovy mimo evropskou pevninu, podobně jako to dělá např. Austrálie. Přitom samozřejmě trvá požadavek Německa na spravedlivější rozdělení migrantů systémem "ostrovních kvót" napříč celou Evropou, proto bude zapotřebí do projektu zahrnout více ostrovů z různých zemí. "Počítáme s tím, že Česká republika vyhostí svůj podíl nelegálních migrantů především na Střelecký ostrov, řekl nám k tomu český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Chápeme, že název ostrova může budit v migrantech částečnou nedůvěru, pokud jde o mírumilovnost českých obyvatel, ale nakonec jsme si řekli, že Střelecký ostrov bude pro tyto účely přece jenom o něco přijatelnější než ostrov Štvanice." (NMg č.370)

Na Českém svazu cyklistiky se tento týden místní úředníci zabarikádovali v obavě, že si naštvaná Martina Sáblíková po návratu z Rio de Janeira, kde nakonec kvůli jejich pochybení nestartovala v cyklistické časovce, skočí domů pro brusle a rozpoutá v sídle svazu "noc dlouhých nožů". (NMg č.370)

Praha si připomněla 125. výročí otevření Petřínské rozhledny. "Ano, původně byl záměrem pražských radních a Klubu českých turistů postavit ještě větší Eiffelovku než mají v Paříži," řekl nám mluvčí Útvaru hlavního architekta z pražského magistrátu, "ale jednak Družstvu pro výstavbu rozhledny brzy došly peníze a jednak tehdejší pražští psychologové dospěli k přesvědčení, že malému českému člověku bude stačit i zmenšená kopie 1:5." Stejný přístup ostatně doporučuje komise památkářů použít i v případě plánované stavby vyhlídkového kola na vltavské náplavce, takže obří vyhlídkové kolo by nakonec mělo mít výšku jen kolem pěti metrů, z nichž dva metry budou pod vodou, aby stavba nenarušovala horizont. (NMg č.371)

Činovníci Mezinárodního olympijského výboru si při letošní olympiádě v Rio de Janeiru pochvalují, že dopingové aféry mají velmi příznivý vliv na bojovnost sportovců, dokonce i těch, kteří zdaleka nepatří k těm nejlepším. "Zatímco dříve poražení sportovci často dojížděli nebo dobíhali do cíle bez velkého úsilí a již smířeni s pořážkou, dnes se třeba i o šestnácté místo rvou jako o život, protože to v budoucnu - po postupné eliminaci všech dopingových hříšníků - může znamenat zlatou olympijskou medaili." (NMg č.371)

Volební štáb amerických demokratů informoval americkou veřejnost, že pokud vyhraje volby Hillary Clintonová, jako prezidentka jaderné velmoci a zároveň žena dbající módních trendů rozhodně nebude nosit legendární obstarožní atomový kufřík, ale proslulá firma Louis Vuitton ji vybaví speciální atomovou kabelkou. (NMg č.372)

Čeští lobbisté si stěžují na to, že poté, co Marek Dalík nastoupil do vazební věznice v Ruzyni, aby si zde odpykal svůj čtyřletý nepodmíněný trest odnětí svobody za podvod, šly razantně dolů ceny na trhu lobbistických služeb. "Dalík, který doposud držel tržní ceny poměrně vysoko, takže náš obor prožíval dlouholetou konjunkturu, nás teď snad chce všechny ožebračit," ozvalo se několik nejmenovaných osob z lobbistické branže. "Představte si, že podle posledních informací z ceníku na jeho e-shopu, je prý dnes Dalík schopný zařídit novou několikamiliardovou zakázku pro armádu za stovku cigaret a celu s výhledem na letohrádek Hvězda!" (NMg č.373)

Rakousko, které bude opakovat volbu prezidenta, má problémy s kvalitou obálek, prostřednictvím kterých volí Rakušani v zahraničí. Obálky se totiž samovolně rozlepují a každý hlasovací lístek v rozlepené obálce je podle zákona považován za neplatný hlas. "Podle našeho názoru je problém ve výběru dodavatele obálek," řekl Nedělním miniglosám nejmenovaný odborník na těstoviny. "Zakázku nejspíš neměla dostat firma Panzani, o které je známo, že její výrobky nikdy nelepí." (NMg č.374)


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než osm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i pět jubilejních výběrů nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.