neděle 28. února 2016

Nedělní miniglosy č.350

Jen pár dní poté, co Nedělní miniglosy v pondělí 22. února oslavily přesně sedm let od svého prvního vydání, přichází jubilejní 350. číslo, ve kterém - jak už se stalo v NMg tradicí - nejsou žádné nové aktuality z politického a společenského dění, ale jde o čistě subjektivní autorský výběr toho nejlepšího, co jste si mohli v číslech 301 až 349 přečíst (původně jsem vám sliboval výběr 20 kousků, ale je jich o něco víc, tak se zeptám jako u řezníka: Můžu to tak nechat? :-)) . Samozřejmě, některé glosy do určité míry "morálně zastaraly", jiné se, myslím, drží docela ve formě i s časovým odstupem, to už posoudíte vy. Každopádně vám všem jako pravidelným, občasným nebo náhodným čtenářům děkuji za vaše návštěvy a vaši neutuchající přízeň a těším se na další setkávání s vámi nad lehce úsměvně pokřiveným pohledem na okolní dění, který - aspoň doufám - už je pro Nedělní miniglosy typický :-).

Při příležitosti masopustu jednalo vedení vládního Hnutí ANO s představiteli katolické církve. Obě strany se dohodly, že církevní restituce budou nerušeně pokračovat, když církev věřícím jako postní jídlo oficiálně povolí vodňanské kuře. (NMg č.301)
----------------------
Hradní kancléř Vratislav Mynář se o víkendu oženil, přičemž za svědka mu byl dokonce samotný český prezident. Přesný obsah prezidentova osobního svědectví se ale ženich bohužel nedozvěděl, protože doposud nemá bezpečnostní prověrku. (NMg č.303)
-----------------------
Halové mistrovství republiky v lukostřelbě muselo být z technických důvodů předčasně ukončeno již po první soutěžní sérii výstřelů. "Mistrovství se uskuteční v lépe vyhovujících prostorách v náhradním termínu," potvrdil nám předseda organizačního výboru soutěže. "Nepříjemné technické nedopatření samozřejmě podrobně vyšetříme, ale osobně se domnívám, že nebylo úplně šťastné uspořádat šampionát právě v nafukovací hale." (NMg č.306)
-----------------------
Konvoj americké armády, který v týdnu projížděl Českou republikou, byl vzhledem k výraznému ochlazení vztahů mezi NATO a Ruskem a z toho plynoucího častého sněžení několikrát kontrolován, jestli obrněné transportéry nemají příliš sjeté pneumatiky. Tiskový mluvčí konvoje potvrdil, že americká armáda žádné sjeté gumy nemá, protože všichni důstojníci jsou pod neustálou kontrolou a použití byť jen marihuany je u nich zcela vyloučeno. (NMg č.308)
----------------------
V celosvětovém žebříčku kvality života si Česká republika navzdory všeobecnému očekávání polepšila oproti loňsku o jedno místo, a aktuálně je tak v pořadí dvaadvacátá. Naproti tomu v prestižním mezinárodním žebříčku skuhravosti se Češi ve srovnání s loňským rokem dopředu neposunuli, protože už to nešlo. (NMg č.309)
-----------------------
Spojené státy americké poprvé naznačily, že vztahy s Kubou jsou natolik dobré, že je na pořadu dne obnovení vzájemných diplomatických vztahů. "Obě strany udělaly některé dříve nemyslitelné vstřícné kroky," uvedl na tiskové konferenci mluvčí Bílého domu. "Raúl Castro kupříkladu uvedl, že v názorech na zahraniční politiku nezná bratra, a prezident Obama přišel na společné jednání v tričku s Che Guevarou. Oba pak společně navrhli oficiální přejmenování Zátoky sviní na Zátoku kubánsko-amerického přátelství." (NMg č.309)
-----------------------
Hnutí Úsvit ani po rozpadu poslaneckého klubu nezměnilo celkový počet členů, kterých je pořád pouze devět. Proto spolu členové strany mají zakázáno cestovat letadlem a po nedávných neblahých událostech ve světě i doma nesmějí vydávat stejný humoristický časopis a chodit na oběd do stejné restaurace. (NMg č.310)
-----------------------
Po dlouhém zvažování povolila česká vláda prezidentovi Zemanovi oficiální návštěvu Vatikánu, když prezident přislíbil, že se nezúčastní kontroverzní vojenské přehlídky na Svatopetrském náměstí. (NMg č.311)
-----------------------
Velmi zajímavý objev uskutečnila speciální úderná skupina Ústavu pro jazyk český, která se soustřeďuje na vysvětlení původu dosud neodhalených českých ustálených rčení. Podle některých nově objevených archívních materiálů je autorem jednoho z oblíbených českých úsloví známý německy píšící literát Franz Kafka, který před hodnověrnými svědky již v roce 1901 prohlásil: "Nač stahovat kalhoty, když Max Brod je ještě daleko?!" (NMg č.312)
----------------------
Většina úředníků Agentury pro sociální začleňování vstoupila tento týden do stávky proti řízení ze strany ministra pro lidská práva, Jiřího Dienstbiera. "Bohužel, stávka vypukla právě v době, kdy to vypadalo, že se po sedmi letech činnosti agentury podaří konečně začlenit prvního nezačleněného," řekl nám mluvčí stávkujících. "Přestože nezačleněný o své začlenění velmi stál a přišel se nechat začlenit osobně, abychom s jeho začleněním měli co nejméně práce, museli jsme v tomto případě začlenění odmítnout, protože začleňování je pro Agenturu pro začleňování hlavní pracovní náplní, takže kdybychom jen tak v klidu začleňovali každého, kdo si zamane, to by pak nebyla žádná stávka, že?" (NMg č.314)
----------------------
Čeští účastníci jako obvykle opět neuspěli v písňové soutěži o Cenu Eurovize. Proto se Ministersto kultury rozhodlo pro příští ročník zajistit po létech opravdu reprezentativní zastoupení z nejvyšších pater českého showbusinessu. Podle našich informací by se totiž měla za Českou republiku zúčastnit osobně Vlasta Parkanová - pokud ovšem v českém národním kvalifikačním kole při policejním vyšetřování nákupu letadel CASA nebude dál zapírat, a konečně zazpívá. (NMg č.315)
-----------------------
Vzhledem k dlouhotrvajícímu suchu bylo v mnoha oblastech České republiky vyhlášeno nebezpečí požáru. Z preventivních důvodů byly proto tento týden zrušené parlamentní interpelace, kde to mezi poslanci tradičně jiskří, bylo odloženo několik akcí připomínajících výročí smrti Mistra Jana Husa a zoologická zahrada v Praze pro jistotu přesunula do vnitřních prostor speciálního pavilonu všechny plameňáky. (NMg č.317)
-----------------------
Příležitostnou minci v nominálu 2.5 eura s motivem bitvy u Waterloo vydala Belgie. Využila ustanovení, že netradiční nominály mohou jednotlivé země razit i bez souhlasu ostatních zemí eurozóny, takže námitky Francie proti připomínání této slavné francouzské porážky Belgie nemusela brát v potaz. Česká národní banka vyhlásila, že po přechodu České republiky na euro je připravena připomínat významné historické porážky častěji; začít chce potlačením selské rebelie u Chlumce a jistě se uplatní i bitva u Bílé Hory a bitva u Lipan. Protože však takových významných událostí ve své historii nemáme dostatek pro dlouhodobý emisní plán, dá se předpokládat, že si na českých mincích budeme muset kromě slavných porážek připomínat i neslavná vítězství. (NMg č.318)
-----------------------
Mexický narkobaron Joaquín "Prcek" Guzmán opět uprchl ze své vězeňské cely v ostře střežené věznici Altiplano. K útěku využil speciálně k tomuto účelu vystavěný 1,5 km dlouhý tunel, což přimělo pražský magistrát, aby se zajímal o bližší spolupráci s tímto bezesporu velmi schopným mafiánem. Z neoficiálních zdrojů jsme se dozvěděli, že "Prcek" Guzmán zvažuje nabídku pražské primátorky na zajištění dostavby kontroverzního tunelu Blanka. Za to požaduje možnost dodávat za slušnou cenu svůj proslulý kvalitní materiál Pražským koksárnám a přejmenování tunelu Blanka na tunel Conchita. (NMg č.324)
----------------------
Slovenské dráhy začínají od letošního srpna postupně přecházet i v místech se stejnosměrnou trakcí na střídavý proud. Protože zatím nejsou připravena speciální pravidla pro nakládání se střídavým proudem, budou dočasně v platnosti alespoň pravidla hokejová. Proud tedy bude moci střídat především vždy při přerušení hry, pokud nebyla hra přerušena kvůli zakázanému uvolnění, a při špatném střídání bude automaticky následovat dvouminutový trest. (NMg č.325)
-----------------------
Severokorejští vojáci ostřelovali jihokorejský pohraniční reproduktor, ze kterého Jižní Korea vysílá na severokorejskou stranu pravidelné propagandistické pořady. Reproduktor byl s vážným zraněním převezen do nemocnice a je zatím udržován v umělém spánku, ale podle jihokorejských specialistů na reprodukci nejsou jeho hlavní funkce zásadně ohroženy. (NMg č.328)
----------------------
Podle sdělení ministra vnitra Chovance se v manuálu pro uprchlíky z řad bohatých francouzských herců naštěstí výslovně uvádí, že se mají na své strastiplné pouti pokud možno vyhnout České republice. I když česká vláda pro jistotu vytvořila pro tyto umělce alespoň záchytné stanové městečko na Šumavě, vypadá to, že Gérard Depardieu, kterého rozlítilo, že mu byl úředně odebrán mobil a registrační číslo fixem na předloktí mu šlo jen obtížně smýt, nakonec přece jen požádá o azyl spíše v Bělorusku. (NMg č.329)
----------------------
Bývalý český prezident Václav Klaus po dlouhé odmlce opět vstoupil do společenského dění a inicioval petici proti imigrantům. V dokumentu vyzývá českou vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a neprůchodnosti státních hranic. "Vždycky jsem se cítil být víc než ekonomem a politikem spíše občanským aktivistou," uvedl exprezident, který v současnosti se svými mladými přáteli z řad ekologů připravuje návrh systému žabích přechodů přes nově budovaný drátěný hraniční plot, protože obtížně přizpůsobivé evropské žáby si již příliš zvykly na otevřený schengenský prostor při svém tradičním putování za prameny. (NMg č.329)
-----------------------
Bavorské humanitární organizace za vybrané peníze nakoupily několik tisíc pánských kožených kalhot a dámských dirndlů, aby se i noví asijští a afričtí spoluobčané mohli v Mnichově plnohodnotně zúčastnit obžerství tradičního Oktoberfestu a prokázat tak, že jsou připraveni sdílet nejlepší křesťanské tradice a nezpochybnitelné hodnoty své nové hostitelské země. (NMg č.331)
-----------------------
Podle informací od našeho severočeského zpravodaje prolomil jeden neopatrný horník omylem při své směně těžební limity na dole Bílina na Ústecku. Členové vlády, kteří měli o prolomení limitů diskutovat na pondělním zasedání vlády, tuto skutečnost přijali s úlevou, zejména v okamžiku, kdy se potvrdilo, že prolomený horník nemá nic společného s uměleckou skupinou Ztohoven. (NMg č.332)
-----------------------
Podle předběžných výsledků archeologického průzkumu v Říši pohádek, který štědře financuje konzorcium výrobců cyklotechniky, nosil děd Vševěd pravděpodobně přehazovačku. (NMg č.333)
----------------------
Mluvčí Alexandrovova souboru písní a tanců jednoznačně odmítl nařčení, že armádní soubor překročil hranice České republiky svévolně, ale stejně jako kdysi Rudá armáda v roce 1968 uvedl, že soubor přijel na pozvání obsažené v dopise psaného jménem českých občanů. Podle potomků Vasila Bilaka je v tom ale tentokrát jejich obávaný předek nejspíš nevinně, protože má aktuálně spoustu práce s prosazováním své brožurky Poučení z krizového vývoje v Pekle a společnosti a na psaní dopisů nemá ani čas ani vhodné podmínky. Pravděpodobnými autory zvacího dopisu jsou tentokrát Helena Vondráčková a Lucie Bílá, které v poslední době kvůli dietě přešly z bílého pečiva na tmavý moskevský chléb a domnívaly se, že by od nich bylo čestné naplnit přísloví "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej!" (NMg č.333)
-----------------------
Pořadatelé každoročního festivalu českého jazyka, řeči a literatury Šrámkova Sobotka se obávají, aby po příštích volbách nebylo nutné změnit tradiční a již docela vžitý název festivalu na Šrámkův Babiš. (NMg č.334)
-----------------------
S nabídkou přijatelného kompromisu mezi vyznavači ortodoxního práva šaríja a tradičních křesťanských hodnot chtějí přijít někteří integraci naklonění evropští politici, kteří doporučují trest kamenování vstřícně zahrnout do evropských zákonů, ale kamenovat provinilé ženy nikoli kameny, ale tvrdým chlebem. (NMg č.335)
-----------------------
Šéf baletního sboru Národního divadla varoval, že je ohrožena kvalita celé letošní baletní sezóny, protože po přesunu výroby oblíbené značky Opavia do levnějšího Polska dodává tradiční výrobce baletkám šišaté piškoty. (NMg č.337)
----------------------
Poté, co český ministr obrany Martin Stropnický oficiálně potvrdil, že Česká republika může do pozemní operace proti Islámskému státu nasadit až 200 vojáků, očekává se kapitulace špiček této islámské militantní organizace každým okamžikem. (NMg č.337)
-----------------------
Mediální pozdvižení vyvolala skutečnost, že prezident Zeman pozval na tradiční novoroční oběd premiéra Sobotku bez manželky. Politologové se tak dlouho dohadovali, jestli je to z čisté osobní zášti nebo naopak kvůli tomu, že Zeman je gentleman, který nechce vystavit jemnocit opravdových dam zkoušce ostré výměny názorů plné silných slov, až se nakonec ukázalo, že vše popletl vrchní hradní ceremoniář Jindřich Forejt, který už se natolik vžil do svého vytouženého postavení velvyslance ve Vatikánu, že s manželkami při podobných společenských událostech automaticky přestal počítat. (NMg č.341)
----------------------
České televizní stanice požadují rozšířit po vzoru obchodních domů období televizních Vánoc i na listopad a na říjen, protože se jim už do programu nevejdou všechny pohádky. Celkem se letos odvysílalo několik stovek filmových a televizních pohádek a to ještě do celkového počtu nepočítáme zpravodajské a publicistické pořady, které by si to často zasloužily. (NMg č.342)
----------------------
V souvislosti s otevřením původního vojenského prostoru v Brdech veřejnosti bylo do oblasti ochránci zvířat vysazeno několik exemplářů slovenských medvědů z tamějších lesních přebytků. "Pevně věříme, že se medvědům bude v Brdech dařit," řekl nám ředitel nově vzniklé chráněné krajinné oblasti, "mimo jiné i proto, že jejich výcvik pro vyhledávání a likvidaci nevybuchlé munice nebyl zrovna levný." Zoologové se domnívají, že brdští medvědi budou díky svým pyrotechnickým dovednostem tak specifickým medvědím druhem, že budou moct být pojmenováni speciálním novým druhovým označením "medvěd brdník". (NMg č.342)
-----------------------
Předsedou Strany zelených byl o víkendu zvolen pražský zastupitel Matěj Stropnický. Z jeho prvních reakcí vyplývá, že jako zdatný mariášník chce v české politice učinit ze zelené konečně trumfovou barvu. Samozřejmě, trumfy se v čase střídají, takže do roku 1989 byly trumfy červené a historici se již několik let pokoušejí na legendárních záběrech expremiéra Mirka Topolánka z Berlusconiho vily rozpoznat, jestli tou dobou byly trumfy kule nebo spíš žaludy. (NMg č.345)
----------------------
V Jizerských horách, kde byl v 18. století zcela vyhuben, se po více než dvou stoletích objevil rys ostrovid. Protože podle záběrů z fotopasti nebylo zřejmé, zda přešel hranici standardní cestou přes hraniční přechod anebo se přes hranici dostal nelegálně a neregistrovaný, byl rys odchycen a umístěn do detenčního zařízení pro ilegální imigranty v Drahonicích, kde bude podle českých azylových pravidel tak dlouho, dokud se nenaučí česky. (NMg č.345)
-----------------------
Na cigaretových krabičkách bude muset být podle nových předpisů kromě textového varování před škodlivostí kouření i varování obrazové. Výrobci cigaret si ale budou moci vybírat zatím ze 42 druhů škaredých obrázků, ukazujících možné následky kouření. Proti takové benevolenci nicméně protestují čeští státní úředníci, protože podle jejich neoficiálních vyjádření mají i oni povinnost vybavit úřední místnosti škaredým obrázkem, a na výběr přitom vůbec nedostali. (NMg č.347)
----------------------
Do výukového programu 6. a 7. tříd základních škol se začíná vracet předmět "dílny", od kterého si školy slibují větší zájem o řemesla a učňovské obory. "Původně jsme chtěli do rozvrhu kromě "dílen" vrátit i "pozemky", řekla nám ministryně školství Kateřina Valachová, "ale bohužel po několika restitučních vlnách už jsou veškeré pozemky rozebrány, a není tedy co vracet." (NMg č.347)


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste si přečíst i něco z toho, co vyšlo v Nedělních miniglosách dříve během jejich čerstvě sedmileté historie, můžete si kromě kompletních článků v Archívu NMg přečíst na následujících odkazech tři jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách publikováno. Mimochodem, dnešní výběr doplním k následujícím odkazům již od příštího standardního vydání.

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Pozn.: Protože jsem stále od správce Autorského klubu, Standy Rulce, nedostal žádnou odpověď - ani veřejnou ani neveřejnou - na své tři jednoduché otázky, přikládám znovu i odkaz na svoji nedávnou veřejnou výzvu: Tři jednoduché otázky pro správce Autorského klubu. Zatím má tento "seriál" ani ne deset pokračování, tak uvidíme, jestli se z něho stane také tak úspěšný formát jako Nedělní miniglosy a jednou třeba společně oslavíme 350. pokračování. Zaryté Standovo mlčení zatím vypadá nadějně :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.