úterý 2. února 2016

Pod Tetínem - Řeka nebo oblaka?

O víkendu jsem se vypravil s fotografickou plnou polní k Berounce pod Tetínem. V korytě řeky je tam totiž malý ostrůvek, před kterým se tok řeky ohýbá a vytváří na některých místech hladiny zajímavé proudění. No a protože bych potřeboval ještě tak dvě až tři nové slušné fotky tekoucí vody formátu "na výšku" (jako na potvoru mám skoro všechny lepší fotky na šířku, což prostorám, kde by měly fotky viset, bohužel nevyhovuje), myslel jsem si, že bych mohl vyfotit něco použitelného.

Bohužel, asi dvouhodinové focení nepřineslo žádné fotky podle mých představ. To nejlepší, co jsem na bahnitých březích řeky vyfotil, paradoxně s řekou vůbec nesouvisí. Když už byla obloha zatažená hutnými mračny, takže světlo nebylo nic moc, zkusil jsem ze zoufalství namířit objektiv právě k obloze a vyšly dva velmi podobné záběry, které jsem při převodu z infračerveného formátu upravil do jiného barevného ladění. Obě fotky se ovšem zásadně liší použitou kombinací expozice - clona - ISO, nejde tedy o dvě variety stejné fotky, jak dnes bývá u počítačových fotoexperimentátorů častým zvykem. Takové "namnožení" variant téže fotky se osobně snažím nepoužívat, protože si myslím, že každá fotografie si zaslouží svou jednoznačnou podobu, kterou pro ni fotograf při její přípravě vybere jako nejlepší nebo aspoň nejpříhodnější.
 
První varianta je přece jen trochu dramatičtější. Na infrafotku má nezvykle krátkou expozici, pouhých 35 vteřin. Zkoušel jsem i jiné expoziční časy, ale účinek nebyl takový, protože při delších časech už se příliš rozmazávala struktura mračen.



V šedém provedení už mi lehké rozmlžení tolik nevadilo, takže fotka má třikrát delší expozici než první verze. Lépe jsou vidět dráty křižující nebe, ty jsem tam chtěl určitě mít, protože samotná obloha zas až tak zajímavá nebyla :-).



Jediná fotka, na které je skutečně hladina řeky, je tentokrát v normálním barevném světle. V samotném závěru focení čas od času vykouklo z boku pár paprsků odpoledního sluníčka, které umožnilo udělat i pár "neolověných" obrázků. Spokojený sice moc nejsem, ale jednu takovou fotku přece jen ukážu. "Výstavní" sice není (to by mne musela zvětšenina hodně překvapit), ale na blogu snad místo mít může.



Co nadělám! Výstavní kolekci jsem tedy o víkendu nerozšířil, ale každý den prostě není posvícení. Zastávám názor, že nejlepším přítelem fotografa je (nebo by aspoň měl být) koš. Tak ten můj si o víkendu přišel na své :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.