sobota 20. února 2016

Gravitační haiku

Fyzikové bádající v amerických výzkumných laboratořích ohlásili převratný objev: Potvrdili totiž existenci tzv. gravitačních vln. Toto téma se mi zdá tak zásadní, že si určitě vbrzku zaslouží speciální podrobnější článek. Na druhou stranu ale jde jen o to, že bylo konečně potvrzeno, co Albert Einstein teoreticky předpověděl už před sto lety a každý člověk, který byl někdy doopravdy zamilovaný, prakticky zažil a zažívá: Vzájemná přitažlivost dokáže zaplnit svým působením celý svět a šíří se prostorem zcela bez ohledu na překážky! Jako malý předkrm před speciální úvahou si dnes dáme na počest tohoto nádherného principu aspoň malé haiku:


Gravitační haiku


I po stovkách let

mrknutí tvého oka

můj vesmír rozvlní.


Cesta do pravěku:

Když už se dnes dotýkáme gravitace (zatímco ona nás se dotýká stále) a Vesmíru, připravil jsem pro vás výlet na Měsíc. První člověk na Měsíci se totiž právě připravuje na svůj první krok na měsíčním povrchu a zjišťuje, že mu vypadla jeho dlouho pracně vymýšlená slavnostní věta, jeho poselství lidstvu. Co dělat, když reflektory historie už netrpělivě poblikávají? Článek z roku 2009, který si tehdy přečetlo snad všehovšudy 5 lidí a nevysloužil si u nich ani jediný komentář. Tak třeba si zde - v sousedství objevu, který rovněž může být "velkým krokem pro lidstvo" jako tehdy první nesmělé poposkočení v měsíčním prachu, taky i po létech se zpožděním udělá svou drobnou prostorovou gravitační vlnku, protože zázraky jsou všudypřítomné dnes, stejně jako tehdy :-): O měsíčních prázdninách


Pozn.: Protože jsem stále od správce Autorského klubu, Standy Rulce, nedostal žádnou odpověď - ani veřejnou ani neveřejnou - na své tři jednoduché otázky, přikládám i odkaz na svoji nedávnou veřejnou výzvu: Tři jednoduché otázky pro správce Autorského klubu. Ona se trpělivost někdy vyplácí - když si vezmete, že právě ty nedávno zachycené gravitační vlny způsobila událost stará miliardu let... A tehdejší peroucí se černé díry se možná taky mylně domnívaly, že se na jejich srážku brzy zapomene :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.