úterý 1. března 2016

Kometa

Když jsem o víkendu na dlouhé cestě napříč republikou a zase zpět míjel místo, ke kterému - ať už jsem právě ve světě kdekoli - se otáčím jako muslim k Mekce, nebo, neutrálněji, jako slunečnice ke slunci, došlo mi, čím jsou mi možná tak sympatické komety: Žádná špatná znamení; právě naopak! Jsou mi sympatické svou vytrvalostí, se kterou bez velkého skuhrání snášejí svou gravitací předurčenou cestu mrazivým vlekoucím se polonekonečnem, aby se po dlouhé době ve sváteční náladě a pěkně vyšvihnuté opět pokorně vrátily ke svému slunci, středu svého značně výstředného světa. I když se to podaří jen jednou za uherský rok, všechno to nudné nepohodlí z dlouhého času naplněného jen těšením (a občas možná srážkou s Červeným trpaslíkem) za ty překrásné a vždy na dlouhou dobu nezapomenutelné sváteční chvilky stojí.

No a tak jsem si řekl, že to asi chce další miniaturku volně přiřaditelnou do oblasti "fyziky pro mateřské školy". Kometa, kometa, ... co by se na tohle zářící a emocemi nabité slovo asi tak mohlo nejlépe rýmovat? :-)


Kometa

Hvězda nebeského karnevalu
poblíž slunce honosí se rozevlátou kšticí;
to se ale změní:

Z vyhřátého slunečního sálu
do pustého mrazu vkročí v převlečení
za vlasatici notně plešatící :-).


Cesta do pravěku: Protože česká země v posledních dvou dnech doslova zapadala sněhem, což je, myslím, skvělý začátek prvního jarního měsíce, podíváme se dnes na jeden z vůbec nejstarších článků na tomto blogu, který se jmenuje O zimě v zimě. I letos totiž meteorologové občas vydávali svá vážná varování, že v zimě může být - za souhry určitých neblahých okolností - fakt zima! No čekali byste to?

Pozn.: Zima možná stále ještě je. Navzdory záplavám sněhu jsem ale stále stejně nažhavený dozvědět se odpovědi na své tři otázky z veřejné výzvy v článku Tři jednoduché otázky pro správce Autorského klubu, které už mi určitě odpovědně a rozvážně připravuje správce Autorského klubu, Standa Rulc. To, že jsem zatím ještě žádnou odpověď nedostal, přikládám za vinu jen občasným a věřím, že odstranitelným výpadkům elektřiny a profesionality. Ale - jsou-li ve svém konání dostatečně vytrvalé dokonce i komety, proč bych neměl být i já? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.