neděle 23. ledna 2011

Nedělní miniglosy č.100

Jak jsem slíbil, mám pro vás připravené speciální vydání Nedělních miniglos, které sestává z vybraných glos z celé historie týdeníku. Protože se v poslední době výrazně zvýšil počet čtenářů tohoto specifického žánru, vybíral jsem hlavně ze starších vydání, protože je mnozí z vás nečetli. Přeji pěkné počtení a těším se nashledanou u Nedělních miniglos č.101 příští neděli.
---------
Proti návrhu Národní Ekonomické Rady Vlády zrychlit odpisy protestovaly v Praze na Staroměstském náměstí tisíce lidí, kteří jsou na odpis. (č.1)
-----
Vláda odhlasovala šrotovné 200 euro pro pozůstalé za každého člověka, který se dá dobrovolně sešrotovat. Opatření by mělo mít několikanásobný efekt: Povede ke snížení nezaměstnanosti, podpoře spotřeby, měly by se postupně snížit ceny bytů na trhu a zároveň by měly razantně klesnout výdaje na zdravotnictví. V pražských tramvajích už se objevily první letáky velké kampaně "Starší, uvolněte místo mladším", která zavedení šrotovného propaguje. ( č.2)
 
-----
Nejvyšší soud rozhodl, že domnělý agent Pavel Minařík nikdy neměl nic společného se Státní bezpečností, protože se pro takové tvrzení nepodařilo sehnat dostatek jednoznačných důkazů. Minařík zároveň zažaloval své bývalé kolegy ze Svobodné Evropy a Josefa Laufera pro pomluvu. ( č.4)
-----
Odborový svaz nájemných vrahů oznámil, že nezaměstnanost v oboru stoupla na hrozivých 18,6%. Předseda svazu na tiskové konferenci prohlásil: "Ceny za provedení práce našimi členy navíc stlačila krize na nejnižší úroveň od roku 1993. V etickém kodexu naší organizace přitom jasně deklarujeme, že lidský život je to nejcennější na světě, proto na další pokles cen nemůžeme přistoupit a museli bychom vyhlásit časově neomezenou stávku." Přesto se řada nájemných vrahů snaží podnítit poptávku zajímavými akcemi a výhodami. Zejména akce "dva za cenu jednoho" má mezi objednavateli nesporný úspěch. "Je to jen přechodné řešení," nesouhlasí s pozitivním přijetím akce veřejností předseda svazu. "Současné zvýšení objednávek se může v budoucnu negativně projevit snížením počtu potenciálních objednavatelů." ( č.5)
-----
Zajímavý experiment podnikly vědecké týmy v areálu urychlovače částic CERN. Ve směru hodinových ručiček vyslali skupinu pravicových nacionalistů a v protisměru skupinu radikálních anarchistů. Mluvčí urychlovače nám k tomu řekl: "Došlo k řízené srážce, kterou jsme podrobně monitorovali. Máme podezření, že během srážky došlo ke vzniku zcela nových částic hmoty. Bohužel, pak se obě skupiny spojily a společně nám rozmlátily veškeré vybavení sektoru A9, takže další experimenty bude třeba znovu o několik let odložit." ( č.9)
-----
Do konkursu na pozici veřejnoprávního janečka České televize se přihlásilo 22 osob včetně dosavadního janečka, Jiřího Janečka. O tom, jaká je pravá náplň práce veřejnoprávního janečka, veřejnost moc neví, jediné, co se ví, že práce vyžaduje schopnost koordinovat, implementovat, nacházet synergie a spolupracovat s Helenou Fibingerovou. Komentátoři se většinou shodují, že největší šance má dosavadní janeček: "Dá se říci, že během svého funkčního období neudělal pan Janeček zásadnější chybu. Navíc má práce janečka v jeho rodě, jak je vidět, dlouholetou tradici." ( č.10)
-----
Kaplického Chobotnice nakonec nebude stát v Praze na Letné, ale překvapivě v hlavním městě Arménie, v Jerevanu. Projekt od Kaplického firmy Future Systems odkoupila jerevanská radnice. "Ano, je to pravda ," potvrdil jerevanský primátor. "Stavba se ovšem nebude stavět přesně podle Kaplického projektu, nebude ve tvaru chobotnice ale langusty, nebude stát, ale bude ležet na boku, a nebude v ní knihovna, ale sídlo zdejšího rozhlasu." ( č.11)
-----
Společnost za rovnost pohlaví požaduje, aby do kalendáře byly kromě ledových mužů nově zařazeny i ledové ženy. Předseda České komise pro kalendář oprávněnost žádosti připustil a přislíbil zjednat nápravu hned, jak zaprší. ( č.13)
-----
V pražském metru překvapením zkolabovala mladá žena v okamžiku, kdy ji v ranní špičce pustil sednout mladý muž, přestože není těhotná. Na místě musela zasahovat záchranná služba. "Akce nebyla vůbec jednoduchá, protože jsme nemohli nasadit vrtulník. Vše ale nakonec dobře dopadlo, šlo jen o malou srdeční slabost, kterou je možné považovat za přirozenou odezvu organismu na tak šokující jednání," řekl nám mluvčí Záchranné služby Praha. Viník je zatím vyšetřován na svobodě, nicméně hrozí mu nepodmíněný trest za ublížení na zdraví z nedbalosti. Trestní oznámení za nabádání k trestnému činu může být navíc podáno i na viníkovy rodiče, pokud by bylo prokázáno, že muže k takovému jednání vychovali. ( č.13)
-----
V Indonésii vypukla epidemie tzv. varaní chřipky. Zatím nebyl zjištěn žádný přenos mezi lidmi, pouze přímo z varana na člověka. Varaní chřipka je záludná především v tom, že v chladnějším prostředí člověk nemá žádnou horečku, ale naopak tělesná teplota klesá až na teplotu okolí, což může být nebezpečné zejména pro pracovníky v mrazírnách. Hlavní hygienik ČR vydal výstražnou informaci, nicméně nedomnívá se, že by lidé z České republiky byli nějak výrazně ohroženi: "Doporučoval bych všem, co jsou zvyklí jíst s varany z jedné misky, aby to dočasně omezili nebo alespoň při jídle používali ochrannou roušku." ( č.15)
-----
Ke 40.výročí vydání prvního Čtyřlístku se v Praze uskutečnila monotematická konference. Z šedi konferenčních příspěvků vybočily snad jen dva: Přednáška na téma "Sexuální orientace a úchylky komiksových postav", která naznačuje, že ani v pohádkové domácnosti nemusí být všechny vztahy tak idylické, jak na první pohled vypadají, a nacionalisticky laděný příspěvek, který položil otázku, zda je správné, aby tyto ryze české příběhy psal Němeček. ( č.16)
-----
Novou důležitou směrnici vydala Evropská komise. Týká se pravidel, jak regulovat deregulaci nájemného v členských zemích. "Deregulace by určitě měla být regulována, protože bez ní by se deregulační proces mohl snadno vymknout kontrole," řekl nám k tomu jeden ze spoluautorů směrnice. "Zásadní rozdíl mezi našimi pohledy tkví v tom, že podle deregulačních fundamentalistů by výsledkem deregulace mělo být prosté odstranění regulace, kdežto regulovaná deregulace vede k regulaci, kterou bude možné i nadále deregulovat, což je v době hospodářské recese důležité pro zachování pracovních míst." ( č.17)
-----
Kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy jsou vyšetřováni pracovníci prezidentské kanceláře. Sporným výrokem je nápis "Pravda vítězí" na prezidentské standartě. "Uvedený výrok nejenže je prokazatelně nepravdivý, ale zcela zbytečně znervózňuje statisíce obyčejných lidí," řekl nám k tomu advokát, který se v případu angažuje. "Než se ve věci pravomocně rozhodne, což při rychlosti našich soudů může trvat desítky let, navrhujeme dočasně nahradit uvedené tvrzení neutrálním výrokem "Pravda má krátké nohy." " ( č.18)
-----
Představitelé tzv.mlčící většiny využili schválení antidiskriminačního zákona a podali příslušný podnět, protože podle jejich názoru se mlčící většina občanů ČR cítí být diskriminována. Ministr pro lidská práva stěžovatelům odpověděl, že antidiskriminační zákon řeší především práva menšin, takže mlčící většina jako většina může akorát tak mlčet. ( č.27)
-----
Zajímavý pokus proběhl na Znojemsku. Skupina výzkumníků zkoumala platnost rčení "Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá." Na výzkumu se podílelo šest set kopáčů, kteří vyhloubili více než 2000 jam. Výsledky ukázaly, že procento těch, kteří spadli do vlastní jámy, bylo mnohem nižší, než těch, co spadli co jámy vykopané někým jiným. "Rozdíly jsou jasné a statisticky průkazné," řekl nám vedoucí projektu. "Ukázalo se však, že velký počet lidí nespadl do žádné jámy, což bylo při počtu jam překvapivé. Proto by bylo přesnější upravit rčení na: Kdo jinému jámu kopá, nepadá většinou do žádné jámy." Stejný výzkumný tým se teď chystá vypravit do českých škol, aby ověřil platnost rčení: Kdo šetří, má za tři! ( č.29)
-----
Po vyčerpávající pětisetové bitvě nakonec v Davisově poháru zvítězila ve čtyřhře Pravda a Láska nad Lží a Nenávistí. Po pátečních prohrách Pravdy s Nenávistí a Lásky se Lží ve dvouhrách tedy o celkovém vítězi rozhodnou až nedělní zápasy. "Šance ještě žije, deme vod zápasu k zápasu. Hlavně musíme hrát svou hru," komentovala průběh napjatě očekávaného utkání Láska. ( č.30)
-----
Podle výsledků průzkumu se více než 60% lidí v ČR setkalo s korupcí. Skoro všichni z nich jsou ale ochotni za 500 Kč tuto skutečnost popřít. ( č.33)
-----
Poté, co Finsko ohlásilo, že připravuje uzákonění práva na rychlý internet, začalo se v EU diskutovat na téma práva na ranní kávu. "Možná tomu nebudete věřit, ale stále ještě celých 60% obyvatel EU nemůže anebo dokonce nechce pít k snídani kávu," šokoval novináře poslanec Evropského parlamentu a autor návrhu, který se domnívá, že podaří-li se prosadit do legislativy povinné právo na ranní kávu, zvýší se produktivita celé Unie. "Já osobně bych bez ranní kávy prakticky nemohl pracovat. Třeba právě tato myšlenka mne napadla při ranní kávě!" ( č.34)
-----
Na Lysé hoře napadl stoletý sníh. Potvrdil to očitý svědek, stošestiletý pamětník Antonín Vocásek, který sníh jednoznačně identifikoval jako sníh z doby svého dětství. ( č.34)
-----
Podle exprezidenta Václava Havla je problémem současné politiky především fakt, že vysoké funkce zastávají padesátníci. Ministerstvo financí v této souvislosti konstatovalo, že stažení padesátníků z oběhu bylo správným krokem, a připomíná, že padesátníky je až do roku 2014 možné vyměnit na všech pobočkách ČNB. ( č.35)
-----
Pražský Dopravní podnik oznámil, že má v plánu do metra vrátit turnikety. "Cílem je snížit počet černých pasažérů," prohlásil podnikový mluvčí. Jeho nešikovné prohlášení však některá občanská sdružení napadla jako rasistické. Za prohlášením o černých pasažérech prý stojí jako šedá eminence zdejší bílá většina. ( č.35)
-----
Jak vyplývá z analýz Statistického úřadu, hospodářská krize bude pravděpodobně ustupovat, protože řemeslo u nás už narazilo na zlaté dno. ( č.38)
-----
V soutěži o nejméně známou celebritu letos překvapivě vyhrál téměř neznámý Osvald Punčochář. Přestože je tento muž profesionální celebritou už od roku 1997, ukázalo se, že ho zná pouze 6 lidí, z nichž pěti je zcela lhostejný. ( č.40)
-----
Podle Ústavu pro studium totalitních režimů dokumenty nalezené v archivu Ministerstva vnitra nezvratně prokazují, že Jan Žižka z Trocnova byl agentem Státní bezpečnosti. "Našli jsme dokument, kde je to tak výslovně napsáno," řekl nám mluvčí ústavu. "Naší povinností je zjištěné informace publikovat a ne interpretovat." Předseda spolku přátel odkazu Jana Žižky je touto informací zdrcen: "Nerozumím tomu. Do té doby, než budou zjištěny další souvislosti, pro mne hejtman Žižka zůstane symbolem slušnosti, mírnosti a empatie. Možná udával, ale zcela jistě nikomu neublížil." ( č.42)
-----
Vysílání písně Ach, synku, synku zakázala Českému rozhlasu Rada pro reklamu s odůvodněním, že především druhá sloka bezostyšně propaguje prostředky zubní hygieny ORAL. ( č.42)
-----
Hitem letošních Vánoc se podle České obchodní komory stala dětská souprava Malý inkvizitor. "Ukázalo se, že když má někdo skutečně dobrý nápad a dokáže navázat na nejlepší lokální tradice, může být na evropském trhu úspěšný, i když nejde o zavedenou značku," ohodnotil mluvčí ČOK obchodní úspěch malého výrobního družstva z Velkých Losin. ( č.44)
-----
Obě největší české politické strany se shodují v tom, že nejlepším řešením, jak zlikvidovat zadlužení státu, je vsadit veškeré daňové příjmy za příští rok v ruletě a vyhrát. Neshody zatím panují jen v detailech, např. v tom, že sociální demokrati chtějí vše vsadit na červenou, zatímco občanští demokraté na modrou, která se ovšem v ruletě běžně nepoužívá. ( č.46)
-----
Ústavní soud potvrdil, že poplatek za recept neodporuje české ústavě a je tedy nutné ho vybírat. V reakci na toto rozhodnutí prudce zdražily všechny kuchařky. ( č.49)
-----
Vyšetřování potvrdilo, že stavba Karlova mostu ve 14.století byla předražena. "Analýzou starých účetních knih jsme zjistili, že bylo fakturováno velké množství vajec, která - jak prokazují výsledky rozborů - se nakonec vůbec neuplatnila při stavbě, ale byla nejspíš použita pro osobní potřebu," řekl nám jeden ze specialistů na hospodářskou kriminalitu. Kvůli podezření z krádeže bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele. Vyšetřovatelé jsou však skeptičtí: "Vzhledem k předpokládané vysoké hladině cholesterolu u pachatelů je pravděpodobnost, že někdo z nich ještě žije, velmi malá. ( č.51)
-----
Mírnou korekci výhledu do budoucnosti vyhlásily organizace bojující proti globálnímu oteplování. Tento jev ve své katastrofické podobě pravděpodobně nenastane - jak uváděly dřívější prognózy - už letos v květnu, ale hned po asi sto tisíc let trvajícím období další doby ledové. "Obsah našich předpovědí je správný a nemáme na něm co měnit," prohlásil jeden z ekologů. "Od začátku jsme ale připouštěli, že bude třeba na základě nových poznatků průběžně dělat drobné korekce v časování." ( č.54)
-----
Vyhlašování českých lvů letos zcela ovládl film z prostředí výroby pneumatik - Protektor. Filmová akademie však v posuzování kvalit filmu vůbec není jednotná. Někteří filmoví kritici film považují za povrchní a přivítali by u něj alespoň o 2 mm větší hloubku dezénu. Jeden z našich předních odborníků v oboru filmových pneumatik nám k tomu řekl: "Že by s tak mělkým prvoplánovým vzorkem mohl náš Protektor soutěžit o Oscara, to si mohli myslet jen ti novináři, kteří jsou sami úplně sjetí!" ( č.54)
-----
Šťáru v prostorách Činoherního klubu v Praze provedla jednotka Národní protidrogové centrály. Důvodem bylo anonymní udání, že v budově se nachází činoherák. ( č.56)
-----
O víkendu se uskutečnil předvolební fotbalový zápas mezi zástupci levice a pravice. "Protože si oba týmy vzaly podobné dresy, bylo sledování zápasu dost složité," řekl nám hlavní organizátor utkání. "Levice se snažila prosazovat především po levém křídle, pravice sázela na silnou hru ve středu pole. Jako nejlepší rozlišovací prostředek ale fungovalo to, že zatímco levice hrála z pohledu kamery zleva doprava, pravice naproti tomu zprava doleva." ( č.56)
-----
V souvislosti se snahou zvýšit příjmy státního rozpočtu schválili poslanci dodatek k trestnímu zákoníku, že při vyšetřování trestných činů je daňové přiznání bráno jako polehčující okolnost. ( č.56)
-----

Potomci Friedricha Nietzscheho uvedli na evropský trh novou společenskou hru Nadčlověče, nezlob se. ( č.60)
-----
Do složité situace se dostali organizátoři mistrovství ČR v líčení. Na místo konání soutěže se dostavily především prvotřídní vizážistky, ale rovněž řada místních pytláků a navíc i několik zkušených vypravěčů a jeden lidový líčitel. Kvůli nesouměřitelnosti soutěžících bylo proto nakonec líčení odročeno. ( č.63)
-----
Průzkum ukázal, že většina Řeků je připravena si utáhnout opasky, pokud je od řeckého státu dostanou zdarma. ( č.63)
-----
Švédská princezna Victoria neuspěla se svým požadavkem, aby jí místo protežovaného švédského popového dua Roxette zazpívalo na svatbě české duo Eva a Vašek. Podle krále Gustava by Eva ještě ušla, ale jméno Vašek zní na královskou svatbu příliš plebejsky, což urazilo Vaška, Evu i potomky Petra Bezruče. ( č.68)
-----
Jak se již dříve očekávalo, ministři české vlády chystají další nové škrty. Na nově vytvořená úřednická místa na všech ministerstvech už bylo vyhlášeno výběrové řízení a očekává se, že noví škrti by měli nastoupit již k 1.srpnu. ( č.72)
-----
Evropský soud pro lidská práva vyhověl podnětu známého českého kriminalisty Jana Zemana, který si u soudního dvora stěžoval, že mu byl v ČR od roku 1989 neoprávněně upírán služební postup. Vzhledem k ojedinělému Zemanovu výkonu v dílu Vrah se skrývá v poli mu byla přiznána hodnost polního maršála. TV seriál o jeho osudech se podle soudního rozhodnutí musí propříště promítat výhradně pod názvem Třicet případů maršála Zemana a kriminalista musí dostat ještě návdavkem druhou hodnost poručíka jako penále. ( č.74)
-----
Tomáš Pitr byl po několika letech stíhání zadržen ve Švýcarsku. Česká strana se domnívala, že bude nechvalně známý podnikatel vydán do Prahy, ale švýcarská policie jej pouze doprovodila na předávání ceny Zlatý flakón za stomiliontý prodaný přípravek značky PITRALON, se kterou je Pitr společně s neméně kontroverzním rakousko -izraelským podnikatelem Barakem Alonem z neznámých důvodů spojován. ( č.75)
-----
Postupný úpadek řemesel a snižování manuální zručnosti obyvatel v České republice bude mít podle ministra dopravy Víta Bárty podstatný vliv na pravidla silničního provozu: "Ve společnosti, kde většina lidí má obě ruce levé, nemůže být základní dopravní normou pravidlo pravé ruky." ( č.75)
-----
Bývalý předseda Poslanecké sněmovny Miroslav Vlček byl osočen bývalými kolegy, že se při některých jednáních sněmovny dostatečně nevěnoval řízení a ve dvou případech dokonce řídil příliš rychle. Expředseda se k obviněním nechtěl vyjadřovat s odůvodněním, že místo něho jednání řídila osoba blízká. ( č.76)
-----
Kvůli chystanému zvýšení pokut za dopravní přestupky pro majitele dražších vozů výrazně stoupla poptávka po Velorexech a ojetých Trabantech mezi českými multimilionáři. V této souvislosti se rovněž předpokládá, že tradiční automobilový závod milionářů Diamond Race bude nutné prodloužit asi o týden. Podle vyjádření šéfa dopravní policie budou policisté v plné pohotovosti a budou připraveni zakročit kdykoli, když závodníci po dálnici pojedou nižší než minimální povolenou rychlostí. "Je pravda, že boháči si z nás kvůli našim děravým zákonům moc nedělají," posteskl si jeden z policistů. "Někteří jedou klidně i třicítkou a ještě na nás výsměšně troubějí." ( č.80)
-----
Týmu athénských historiků se podařilo prokázat, že běžec Feidippidés, který podle legendy přiběhl do Athén zvěstovat vítězství v bitvě u Marathonu, použil na trase nepovolené povzbuzující prostředky. Řecký antidopingový výbor proto Feidippida zpětně diskvalifikoval a potrestal ho zákazem účasti v bitvách s Peršany na dva roky. ( č.81)
-----
Místní zastupitelstvo v Ouholičkách na Kladensku rozhodlo většinou hlasů o zákazu nošení burek a nikábů na katastru obce. "Uznáváme, že jde o určitý zásah do práv občanů," komentuje rozhodnutí starosta, "ale jedná se o demokratické rozhodnutí zastupitelů, proti byl podle očekávání pouze včelař Janoušek". Obě ženy trvale žijící obci mají tedy i nadále možnost používat džilbáb, čádor, hidžáb i šalvár, stejně jako kšiltovku Chicago Bulls, kterou používaly doposud. ( č.82)
-----
Prezident Klaus, který se jako divák zúčastnil čtvrtfinále basketbalového mistrovství světa, o přestávce proměnil oba trestné hody za další taktický faul úředníků EU. Napínavý zápas tak asi dospěje do dalšího prodloužení, kde jsou šance nadále vyrovnané, protože EU má sice vyrovnanější základní sestavu, ale český prezident může těžit z toho, že nemá ani jednu osobní chybu. ( č.84)
-----
Předsedkyně Poslanecké sněmovny vyhlásila tento týden stav legislativní nouze, byť někteří odborníci soudí, že ČR vykazuje spíše legislativní přebytky než nedostatek. V rámci humanitární pomoci již na letišti v Ruzyni přistála první letadla se zásilkou legislativních přikrývek a sušených paragrafů, které by měly pomoci překonat první nejtěžší dny. Dorazila též jednotka speciálně cvičených psů pro vyhledávání osob dosud zavalených pod troskami českých vyhlášek a zákonů. ( č.88)
-----
Kromě negativních výsledků přinesl první test státní maturity i pozitiva. "Zjistili jsme např., že 86% maturantů se dokáže bez problémů podepsat," uvedl jeden z členů týmu, který výsledky vyhodnocoval. "Z této informace jsme vyvodili, že součástí maturity by mělo být i prokázání schopnosti sepsat kvalitní anonymní udání, protože jednak jde o důležitou praktickou dovednost a jednak tím bude zajištěno, že zbývajících 14% maturujících nebude diskriminováno." ( č.89)
-----
Nový a dosud neznámý indiánský kmen byl objeven v supermarketu na okraji jednoho jihoperuánského města. Příslušníci nově objeveného kmene ještě nikdy neopustili hranice supermarketu a nemají tušení, jak vypadá běžný život ve 21.století. Mezi sebou používají dosud ne zcela rozluštěný jazyk, který nemá žádný výraz např.pro nemoc či stáří, zato má patnáct rozdílných výrazů pro sezónní slevy. (č.90)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.