neděle 2. ledna 2011

Nedělní miniglosy č.97

Novoroční projev prezidenta Václava Klause mohli sledovat občané jak ve vysílání České televize (na ČT1 a ČT24), tak i na Nově a na Primě. Protože je pan prezident velkým příznivcem sportu, jedná se pro příští rok i o přímém přenosu projevu na kanále ČT4 Sport. Naproti tomu vzhledem k prezidentovým zásadovým a konzistentním postojům v otázce evropské integrace prezidentův mluvčí rozhodně popřel, že by novoroční projev mohl někdy běžet i na Eurosportu, byť jen ze záznamu.
-----------------------
Další a další úspěchy v soutěžích po celé Evropě sbírá císař a král Karel IV. Po vítězství v soutěžích Největší Čech a Největší Lucemburčan a finálové účasti v soutěžích Největší Francouz, Největší Ital, Největší Rakušan a Největší Chorvat, se Karel IV. překvapivě kvalifikoval i do finále soutěže Největší Róm. Pokud se Karlu IV. podaří zvítězit, překoná v počtu trofejí i dosud vedoucího Michaela Jacksona, takže toto vítězství bude skutečně průlomové, i když - jak doslova uvedl na tiskové konferenci ve Velharticích hlavní organizátor české mutace soutěže Jiří Bušek: ".., zprvu trpké zdá se."
 
-----------------------
Do Japonska v tomto týdnu odcestuje na pracovní návštěvu dvacetičlenná delegace zástupců obou komor českého parlamentu. "Možná jste si všimli, že východy slunce v České republice nejsou v poslední době to, co kdysi," řekl nám k cestě jeden z členů delegace. "Je to tím, že předchozí vlády do východů slunce skoro nic neinvestovaly, takže nemůžeme očekávat v tomto směru pozitivní posun ke světovému standardu. My naproti tomu chceme všestranně zvyšovat úroveň života v České republice a k tomu kvalitní východy slunce rozhodně patří. A kde jinde bychom měli získat zkušenosti, když ne právě v Japonsku jako světové špičce v oboru?" Dlouhodobá pracovní cesta by neměla mít podstatný dopad na práci parlamentních orgánů. Členové delegace budou totiž na jednáních Poslanecké sněmovny a Senátu poctivě vypárováni díky návštěvě druhé parlamentní delegace v Bretani, kde budou naši zástupci studovat možnosti státních dotací do obnovitelné energie produkované přílivovými elektrárnami.
-----------------------
Na to, že společnost Sazka zbankrotuje, je aktuálně možné si vsadit v kursu 1:1,6. Postupně však klesají kursy sázkových kanceláří na to, že vyhrávajícím budou v případě výhry jejich peníze doopravdy vyplaceny.
-----------------------
Předsednictví Evropské unie převzalo 1. ledna poprvé v historii Maďarsko. Podle vyjádření odpovědných maďarských činitelů budou hlavními prioritami předsednictví rozšiřování EU směrem na Balkán a zavedení maďarštiny jako hlavního jazyka EU. "Ukazuje se, že ani dříve francouzština ani nyní angličtina nevedly k tomu, aby Evropa začala konečně mluvit jednou řečí, uvedená priorita je tedy zcela logická," uvedl jeden z bruselských kulisáků, který má výborný přehled o všech zákulisních jednáních. "Sice můžete namítnout, že šest měsíců je na tak zásadní projekt příliš krátká doba, Evropské předsednictví by však v této omezené době rádo dokončilo alespoň zkušební provoz na Slovensku."


Pozn.: Jak již jsem avizoval, blížící se vydání jubilejních stých Nedělních miniglos bude zcela specifické: Jeho součástí bude výběr padesáti příspěvků z celé historie tohoto "týdeníku" i malé kalendárium událostí, které s těmito články souvisejí. A nezapomeňte: již za 14 dní bude vyhlášena týden trvající soutěž o láhev výborného řeckého vína (vítěz bude mít právo rozhodnout se, zda dá přednost bílému, červenému, růžovému nebo retsině). Stačí správně (nebo aspoň co nejsprávněji) odpovědět na publikované otázky a odpovědi poslat na mail pvapenik@centrum.cz (buď z e-mailové schránky nebo formou Zprávy autorovi). Že se budou otázky týkat Nedělních miniglos, je samozřejmě nasnadě. Těším se na Vaši účast i případné komentáře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.