neděle 23. ledna 2011

Kalendárium Nedělních miniglos

22. února 2009: První vydání Nedělních miniglos. Optimisticky bylo označeno jako číslo 1 v bláhové naději, že za týden bude následovat další vydání.

1. března 2009: Poprvé vycházejí Nedělní miniglosy ve standardním formátu pěti glos. Tento formát se až na vzácné výjimky udržel doposud.

9. března 2009: Objevuje se první komentář jednoho ze čtenářů. Podle očekávání jde pouze o reklamu. Čtenáři blogu se zdají být novým formátem zaskočeni a na téměř půl roku ztratí ohromením řeč.

26. dubna 2009: Uzavírá se první desítka vydání. Každé vydání NM si přečte kolem pěti čtenářů. Ještěže autor není vegetariánem, protože tak masový způsob komunikace by pro něj byl jistě nepřijatelný.

21. července 2009: První nesmělý komentář (bez textu, pouze smajlík) se objevuje až v čísle 22 po pěti měsících vydávání. Autora Nědělních glos tato úžasná zpětná vazba nabije novou energií.
 
27. července 2009: Kvůli neutuchajícím problémům s připojením se poprvé nepodařilo doručit Nedělní miniglosy v neděli, ale vyšly až 11 minut po půlnoci. Žádné stížnosti však nebyly zaregistrovány.

16. srpna 2009: Poprvé a zatím naposled měly Nedělní miniglosy ve vydávání přestávku danou faktem, že se autor účastnil maratónu v Helsinkách a měl úplně jiné starosti než glosovat dění doma či ve světě.

24. srpna 2009: Podle neověřených informací se Nedělní miniglosy poprvé ocitly ve vládním přehledu tisku. Po třech týdnech ministři usoudili, že NM nepředstavují riziko pro bezpečnost státu a zařadili tento zdroj do sekce Projevy neškodných bláznů.

13. září 2009: První čtenář se odhodlal ohodnotit Nedělní miniglosy (č.29) hvězdičkami.

20. září 2009: Poprvé vycházejí Nedělní miniglosy ze zahraničí (Slovensko). Od té doby se dočasná emigrace redakce uskuteční ještě několikrát.

4. října 2009: Pod Nedělními miniglosami se objevuje první menší komentářová výměna názorů.

18. října 2009: Vycházejí z dnešního pohledu poněkud tajuplné Nedělní miniglosy č.34, které po několika týdnech bez přičinění autora zmizí. Důvodem byly (podle nejpravděpodobnější ale nikdy oficiálně nepotvrzené verze) komentáře jednoho ze čtenářů, které kritizovaly práci administrátorů. Předpokládám, že jednou půjde o cenný sběratelský kousek, asi jako prvních 12 čísel Čtyřlístku.

7. února 2010: K jubilejnímu padesátému vydání vycházejí Nedělní miniglosy poprvé ve formáru dvojčísla, tzn. s deseti glosami.

21. března 2010: Naposledy vyšly Nedělní miniglosy, ke kterým nebyl pořízen žádný komentář ani žádné hodnocení.

8. května 2010: Zřejmě euforie v souvislosti se státním svátkem způsobila vykolejení z tradičních pořádků: Nejen že se v 63.vydání objevilo šest glos místo pěti, ale Nedělní miniglosy vyšly už v sobotu. Autor se asi nemohl dočkat.

19. září 2010: Poprvé nevyšly Nedělní miniglosy "v přímém přenosu" ale v "předtočené" verzi.

7. listopadu 2010: Nedělní miniglosy č.89 si poprvé přečetlo více než 100 čtenářů.

14. listopadu 2010: Nedělní miniglosy č.90 měly zatím největší čtenářskou odezvu - 10 různých komentátorů, 136 čtenářů a dokonce poprvé vůbec se ukázaly 2 facebookovské palce nahoru.

16. ledna 2011: Byla vyhlášena speciální soutěž k vydání jubilejních stých Nedělních miniglos.

23. ledna 2011: Bylo oznámeno jméno výherce soutěže o láhev řeckého vína (správné odpovědi a vyhodnocení jsou uvedeny na konci tohoto článku)

23. ledna 2011 (kolem páté hodiny odpolední): Vychází speciální výběr padesátky glos vybraných z celé historie týdeníku. Vydržte, už jenom chvilku!

--------------------------------

Správné odpovědi na soutěžní otázky:

Otázka č.1:  
Kdy bylo vydáno historicky první číslo Nedělních miniglos? 22. února 2009

Otázka č.2:
Kolik bylo celkem v dosavadních 99 vydáních publikováno glos? Standardně je v každém vydání 5 glos, což bylo narušeno jen třikrát, dvakrát bylo publikováno šest glos a jednou vyšlo "dvojčíslo" s deseti glosami. Celkem tedy vyšlo 502 glos.

Otázka č.3:
Jen jedinkrát od vydání prvního čísla Nedělní miniglosy vůbec nevyšly. Kdy to bylo? 16.srpna 2009

Otázka č.4:
Z názvu týdeníku vyplývá, že vychází standardně v neděli, výjimky ovšem podle starého úsloví i tentokrát potvrzují pravidlo. Kolikrát podle vás vyšly Nedělní miniglosy v jiný den než v neděli? Celkem 2x, jednou v sobotu a jednou v pondělí těsně po půlnoci.

----------------------------------

Ze všech účastníků se dostali do závěrečného slosování dva, kteří na dvě otázky odpověděli správně a na zbylé dvě srovnatelně nepřesně. Losování probíhalo hozením padesátikorunové mince za přítomnosti státního notáře, který si ovšem z nervozity zakrýval oči.

Vítězem soutěže se stal TlusŤjoch, a má tak právo volit druh vína: Bude to bílé, červené, rosé nebo retsina?

-----------------------------------

Nedělní miniglosy č.100 vyjdou ještě dnes mezi 17. a 18. hodinou a půjde o výběr 50 glos. Ti nejpravidelnější čtenáři budou znát všechny (ano, jsou mezi vámi tací, kteří přečetli úplně všechny dosud vydané Nedělní miniglosy). Věřím ale, že většina čtenářů pro sebe najde něco nového, byť jde o starší věci. Snad aspoň některé z glos vydrží i vytržení z kontextu právě toho "svého" týdne.

No a pokud mezi svými známými máte někoho, koho podezíráte z potenciálních sympatií k tomuto žánru, neváhejte a pozvěte ho do hry. Teď již neriskujete, že vám bude dělat nekalou konkurenci v soutěži o víno, protože další podobná soutěž se uskuteční nejdřív za dalších sto týdnů :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.