sobota 15. ledna 2011

Velká voda





Jak jsem se dozvěděl, na dolním toku Berounky, která právě odvádí masu reinkarnovaného sněhu z velké plochy západních a středních Čech, by měla velká voda kulminovat právě dnes. Nelenil jsem tedy a kromě malého sobotního nákupu jsem absolvoval i malou vycházku podél řeky, abych zkusil najít pár zajímavých záběrů a podělit se o ně s vámi. Každopádně dnes nečekejte žádné provokativní líbání múz, jen pár reportážních a dokumentačních fotek.
 
Dopravní značka vysloveně vybízí muže v klobouku k procházce s omašlovaným děvčetem po zdejší cyklostezce. Bohužel, podle pravidla pravé ruky musejí oba dát přednost řece přijíždějící zprava. Uvidíme jak dlouho. Ale na Berounce - jak je vidět na fotografii - už se stihli usadit žraloci. Podle velikosti hřbetní ploutve bych soudil, že tohle bude macek!


Ve směru k dobřichovickému zámku, zdá se, je vstup kloboučníků s mašlelami zapovězen. Vstoupí-li někdo na cyklostezku navzdory zákazu, bude jistě pokutován, ne-li rovnou utopen.
 

Průhledem skrze poloutopené stromy na bývalém břehu řeky je vidět dobřichovická lávka. Rezerva, se kterou je rozkročena nad zdivočelou vodou, se zatím zdá být dostatečná. V místech, kde normálně běhám, se dá s určitou mírou opatrnosti pohybovat na kajaku.
 

Je zajímavé, jak se zářivě bílý sníh snadno promění v tmavě hnědou vodu. Jestlipak moderní kanalizační systém rozpustilou vodu odkáže do příslušných mezí?
 

Na lávce i podél břehů se procházely spousty lidí s fotoaparáty. "Na kolik cloníte?" zetal se mě starší muž. "Přijde na to," odpověděl jsem rozpačitě. "Já tam mám jenom osmičku a šestnáctku," řekl smutně a ukázal mi stařičkou umělohmotnou krabičku s očkem zaprášeného objektivu. "Osmičkou nic nezkazíte," odpověděl jsem mu a nechal ho projít po lávce na druhý břeh. Když ovšem nebudete fotit přímo proti slunci, doplnil jsem v duchu, když jsem si to sám zkusil. Tak snad starému pánovi aspoň pár záběrů vyšlo.
 

Za dva roky a kousek, co pobývám v Dobřichovicích, je tohle zatím největší voda. Když to jako rekord ještě pár let vydrží, já se určitě zlobit nebudu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.