neděle 16. ledna 2011

Nedělní miniglosy č.99

Podle čerstvě zveřejněných výsledků podrobného výzkumu je v současné době planeta Země dvakrát prašnější než před 100 lety. Někteří vědci ovšem nepovažují tyto závěry za pesimistické a poukazují na to, že jde pouze o absolutní čísla, zatímco relativně se situace paradoxně zlepšuje: I když se množství prachu zvedlo jen dvakrát, žije na Zemi ve srovnání s rokem 1911 asi 150x více pracháčů.
-----------------------
Neúspěchem pro české posádky skončila letos rallye Pař힨- Dakar, která se již potřetí jela v Argentině a Chile. "Zdá se, že nám slavný dakarský závod od té doby, co se jezdí v Jižní Americe, nepřeje," uvedl vedoucí české výpravy. "Abychom uklidnili naše nespokojené sponzory, plánujeme proto v příštím roce uspořádat první ročník podobně zaměřené motoristické akce, která se pod názvem Rallye Tokio - Fukuoka pojede na jaře na Berounsku."
 
-----------------------
Manželé ze slovenského města Trstená povečeřeli místo špenátu omylem marihuanu, kterou našli v kelímku ve svém mrazáku. Mnohem horší dopad ale měl fakt, že několik desítek mladých Trstenčanů na své párty v sousedství omylem vykouřilo místo marihuany špenát, takže teď místo dobré nálady mají svaly jako Pepek námořník.
-----------------------
K zásadnímu rozhodnutí dospěla Evropská unie, když na rozdíl od USA a Číny odmítla pěstování geneticky modifikovaných politiků. Podle neoficiálních vyjádření z kuloárů nakonec při rozhodování převládl strach z neznáma, protože vůbec není jasné, jaké škody by uměle vložené lidské geny mohly z dlouhodobého hlediska napáchat ve standardní DNA politiků. Experti se například domnívají, že kdyby se tak například mezi politiky nekontrolovaně rozšířily geny empatie nebo sebereflexe, mohlo by to způsobit zánik celého živočišného druhu.
-----------------------
Po lékařích se do zahraničí chystají nečekaně odejít i čeští krupiéři, kteří pro svou akci používají slogan: Vsaďte se, že odcházíme! "Odchod lékařů by náš stát ještě dokázal ustát," řekl nám vládní zmocněnec pro hazardní hry Jiří Hernych, "ale odchod krupiérů by pro nás byl opravdovou pohromou. Zatímco právě jednáme s mongolskou stranou o vyslání šesti mongolských lékařů, kteří by odcházející české doktory měli nahradit, je třeba připustit, že v Mongolsku není ani jeden krupiér, který by zvládal zároveň ruletu i blackjack. Hrozí nám proto nebezpečí, že čeští boháči přestanou své peníze prohrávat v kasínech a začnou je dávat na charitu, což by mělo fatální důsledky na finanční rovnováhu v tomto státě."
------------------------
------------------------

Vyhlášení velké soutěže k jubilejnímu stému vydání Nedělních miniglos:  

Otázka č.1:  
Kdy bylo vydáno historicky první číslo Nedělních miniglos? 

Otázka č.2:
Kolik bylo celkem v dosavadních 99 vydáních publikováno glos? 

Otázka č.3:
Jen jedinkrát od vydání prvního čísla Nedělní miniglosy vůbec nevyšly. Kdy to bylo? Pozn.: Jen upozorňuji, že se nejedná o neděli 18.října 2009, kdy sice Nedělní miniglosy č.34 vyšly, ale po několika týdnech z blogu působením tajemných administrátorských sil zmizely

Otázka č.4:
Z názvu týdeníku vyplývá, že vychází standardně v neděli, výjimky ovšem podle starého úsloví i tentokrát potvrzují pravidlo. Kolikrát podle vás vyšly Nedělní miniglosy v jiný den než v neděli?



Kdo odpoví nejsprávněji, bude odměněn lahví kvalitního řeckého vína. Bude-li více správných odpovědí, bude výherce vylosován (privilegium losovat si usurpuje autor, budete mi holt muset věřit, že losování bylo spravedlivé).

Odpovědi prosím nevkládejte do komentářů, ale posílejte na mou e-mailovou adresu pvapenik@centrum.cz nebo formou Zprávy autorovi (v tom případě ale na sebe zanechte nějaký kontakt, abych vás mohl o případném úspěchu informovat).

Uzávěrka soutěže bude v neděli, 23.ledna 2011 ve 12:00. Výsledek vyhlásím v Nedělních miniglosách č.100 téhož dne. Jubilejní vydání bude mimořádné, nebude sice obsahovat žádné nové glosy, ale bude sestávat z výběru 50 glos z celé historie těchto specifických článků.

Těším se na vaše odpovědi i názory.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.