neděle 23. prosince 2012

Nedělní miniglosy č.200

K dnešnímu jubilejnímu dvoustému číslu jsem připravil jako speciální vánoční dárek výběr 50 z publikovaných 495 miniglos z čísel 101-199. Děkuji všem čtenářům za věrnou podporu tomuto specifickému formátu a těším se, že ještě nějakou dobu budeme o nedělích (a snad nejen o nich) setkávat.

Telenovela Tisíc a jedna noc nebude, jak se zdá, jediným seriálem turecké provenience, který se letos objeví v programu našich televizí. Prima chystá uvést dvěstěpadesátidílný cyklus Nemocnice na kraji Cařihradu, TV Barrandov si vyjednala exkluzivitu pro vysílání detektivního seriálu Třicet případů majora Erdogana a uvažuje se i o koupi tureckého sociálního sitkomu Synové a dcery Kemala tkalce. (č.101)

Poté, co bylo oznámeno, že pražský tunel Blanka bude asi o 10 miliard Kč dražší, než se původně předpokládalo, množí se případy, že ženy jménem Blanka požadují po svých partnerech také výrazné navýšení svého rozpočtu. Podle bulvárních informací má největší požadavky Blanka z Valois, takže Karel IV. již preventivně požádal úřady o ochranu před věřiteli. (č.103)
 
Proreformní česká vláda oznámila, že okamžitě po dokončení penzijní reformy přijde na řadu reforma české hymny. Zatím není jasné, jak bude finální verze hymny vypadat, ale podle dosud nepotvrzených zpráv by se úpravy měly dotknout jak melodie, tak i textu. Jak se ale ukazuje, dohoda na zásadnějších změnách v textu bude obtížná. Již teď Vězeňská služba ČR lobuje za to, aby v textu hymny určitě zůstaly zmíněné Bory, a vlivné přímluvce z oblasti mlékárenského průmyslu má i zmínka o Lučinách. (č.105)

Situace v Národním parku Šumava se dále komplikuje. Vypadá to, že kůrovec kvůli nedostatku zdravých šumavských smrků napadl šedou kůru mozkovou některých pracovníků parku. Přivolaní odborníci konstatovali, že mozková tkáň je po vylétnutí dospělého brouka prakticky zničena, nicméně pod starými uschlými neurony již začíná rašit nový zdravý porost, takže za 30 až 40 let by mělo být opět všechno v pořádku. (č.107)

Ministr životního prostředí se prozatím nedohodl s jarem na prodloužení smlouvy o spolupráci. Jednání zatím ztroskotalo na neochotě ministerstva navýšit odpovídajícím způsobem jednotkovou cenu za pupen. (č.110)

Předseda odborového svazu pohádkových postav Maxipes Fík uvedl, že svaz chystá na květen generální stávku na protest proti cestě Krtečka do vesmíru na palubě raketoplánu Endeavour. "Nebyly ani zdaleka zachovány rovné podmínky pro všechny uchazeče," uvedl předseda. Maková panenka a víla Amálka ve výběrovém řízení neuspěly proto, že jsou to ženy, Trautenberg i já jsme byli diskriminováni kvůli rozměrům našeho těla, za které nemůžeme, a v odmítnutí Rákosníčka je možné najít dokonce rasistický podtón. (č.112)

Parlamentní přeběhlíci z Věcí veřejných byli v zasedacím pořádku Sněmovny vykázáni až na okraj parlamentních lavic. Do té doby zcela paralyzovaná Poslanecká sněmovna teď zase může konečně intenzivně jednat, takže se několik dní diskutovalo o tom, zda nucené přesazení uvedených poslanců bylo spíš odsunem nebo vyhnáním. (č.115)

Podle statistik postupně roste zájem mladých lidí o poctivé tradiční řemeslo. "Děti i jejich rodiče začínají poznávat, že vzdělání není všechno," řekl nám prezident Komory učňovského školství, "a začínají se poohlížet po praktických oborech, které jim mohou zajistit slušnou perspektivu. Největší zájem je o obory, ve kterých se snoubí dobrá schopnost obchodovat s manuální zručností, takže velmi oblíbený je např. studijní obor kapsář - lichvář. (č.118)

První historickou stávku svých členů uspořádal Odborový svaz českých workoholiků. Předseda svazu nicméně nepovažuje stávku za příliš úspěšnou: "Přestože jsme stávku vyhlásili vzhledem ke specifickým potřebám našich členů na neděli, nikdo si na ni neudělal čas. Ještě štěstí, že se ani mně v neděli nepodařilo odtrhnout od práce, takže jsem to fiasko neviděl na vlastní oči." (č.121)

Příznivci marihuany z celého světa se jako každoročně sjeli na trávě ve Wimbledonu. (č.122)

Speciální vyšetřovací komise na mimořádné tiskové konferenci oznámila, že podle jejích závěrů je 64% diplomových prací na českých vysokých školách z více než poloviny opsaná. Podle antiplagiátorské sekce Ministerstva školství jsou však závěry komise doslova opsané z dva roky staré ministerské studie, pro což mají ministerští úředníci nevyvratitelné důkazy, protože kontroverzní pasáže vlastnosručně opsali z jedné takové opsané diplomky. (č.123)

Stomatologická komora požaduje, aby všichni její členové, jejich rodinní příslušníci a sympatizanti komory měli nárok alespoň na tři amalgámové plomby za rok zdarma. Podle prozatímního vládního návrhu by měli mít nárok na deputátní plomby jen zubní lékaři a celníci. (č.124)

Pasažér, který se za letu na řecký ostrov Rhodos neúspěšně pokoušel otevřít ve výšce 11 km dveře letadla, podal na dopravce žalobu pro omezování osobní svobody. Právní experti soudí, že žaloba nemá velkou šanci na úspěch, protože bude nejspíš zjištěno, že pasažér byl omezený již před incidentem. (č.125)

Čeští myslivci požadují po českých zemědělcích, aby sázeli na polích nižší řepku, protože je-li vyšší, skrývají se v ní divočáci, kteří se pak myslivcům špatně střílejí. Mluvčí Agrární komory naopak uvedl, že podobného výsledku by bylo možné dosáhnout, kdyby myslivci odchovávali výrazně větší divočáky. Myslivci se zatím domnívají, že mluvčí si z nich svou odpovědí jen vystřelil, a proto se pro jistotu rovněž poschovávali v řepce. (č.125)

Představitelé Věcí veřejných považují za žádoucí zdanit prostituci. Podle základních tezí nově připravovaného zákona by se tradiční formy prostituce danily základní sazbou, zatímco politická prostituce a prostituce názorová by jako tradiční součást české kultury samozřejmě zůstaly v sazbě snížené. (č.127)

V Praze se uskutečnil kontroverzní pochod příznivců opery, které vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek nedávno veřejně označil za devianty. Účastníci pochodu provokativně zazpívali několik úryvků z Verdiho a Pucciniho oper, načež se průvod stal terčem útoků za strany tisíců oprávněně pobouřených příznivců hudby Michala Davida. Přihlížející občané se vesměs vyjadřovali v tom smyslu, že proti úchylce milovníků opery celkem nic nemají, ale pochod se podle jejich názoru měl konat někde v polích daleko za městem, aby něčemu tak odpornému nebyly vystaveny i malé bezbranné děti. Překvapivě kladně naopak přijali pochod pravicoví extrémisté z ilegálního nacionalistického spolku Árijský boj, kteří se nechali slyšet, že milovníci árií nemohou být špatní lidé. (č.129)

V doslova vražedném tempu se o víkendu odehrál pohárový zápas mezi Chebem a Olomoucí. Olomouc se ujala vedení začátkem 14.století, kdy po nádherné akci Václava III. vymřeli Přemyslovci. Cheb se ale nevzdal a po dlouhém dobývání se mu podařilo v roce 1634 Albrechtem z Valdštejna vyrovnat, takže o vítězi pravděpodobně rozhodne až prodloužení. Vítězný tým se ve finále českého poháru střetne s favorizovaným Slavkovem u Brna. (č.132)

Podle nově připravovaného návrhu zákona by měly doposud tajné služby získat oficiálně veřejnoprávní charakter. "Děláme to především právě kvůli lepšímu utajení," překvapil na tiskové konferenci mluvčí Vojenského zpravodajství, "protože zatímco v českých tajných službách se nakonec vždycky všechno vykecá, podle našich zkušeností je získat informace z institucí veřejné sužby prakticky nemožné." (č.134)

Nový ředitel veřejnoprávní České televize Petr Dvořák již zveřejnil několik personálních změn. Sportovní redakci povede bývalý desetibojař Tomáš Dvořák, redakci zábavy podle očekávání herec a komik Josef Dvořák a nově bude vytvořena pozice ombudsmana České televize, do které nastoupí předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková. K zásadní změně rovněž dochází v letitém programovém schématu: Na ČT2 budou každý den opakovány dokumenty o Karlově mostě s profesorem Františkem Dvořákem a místo Smetanovy Libuše zazní na Nový rok Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka. Podezření z protekce nový ředitel zásadně odmítá: "Všichni jmenovaní mají ve svém oboru vynikající jméno." (č.135)

Podle statistiků dlouhodobě klesá počet dětí, které dostávají jméno Václav. K státnímu svatováclavskému svátku proto prezident Václav Klaus vyhlásil, že rodiče všech dětí pojmenovaných Václav dostanou zadarmo výtisk některé z jeho knih s osobním věnováním. Přestože škarohlídi tvrdili, že po takové intervenci počet nově narozených Václavů ještě klesne, výsledek je překvapivě pozitivní: Jméno Václav teď dostává každý pátý narozený chlapec a každá dvanáctá holčička. (č.135)

V celé Evropské unii, a tedy i v České republice, se od 17. listopadu budou smět prodávat už jen cigarety se sníženou náchylností ke vznícení. "Jedná se pouze o mezikrok na cestě ke zcela nehořlavým cigaretám, které teprve přinesou zcela bezpečné kouření," řekl nám k tématu jeden z autorů zákona. "Chápu, že se naše snaha nemusí všem kuřákům líbit, ale v našem konání se řídíme starým osvědčeným pravidlem, že kdo nechce zapalovat, nesmí sám hořet." (č.136)

Zajímavý teologický problém se v posledních týden řešil v české vládě: Zatímco prakticky nepříliš využitelné téma počtu andělů tančících na špičce jehly bylo prozatím odloženo, ministři, zdá se, již vyřešili principiálně obdobný problém - kolik důchodců se vejde pod každý pilíř důchodové reformy, zvlášť bude-li pršet. (č.136)

Pražské kanalizace se připojily k aktivitě České televize a také se rozhodly vyčlenit jeden kanál dětem. (č.138)

Chamtiví a zkorumpovaní finančníci a politici se rozhodli uspořádat demonstraci proti chudým, nezištným, morálně neposkvrněným a vždy obětavým daňovým poplatníkům. Korupčníci pochodující pod transparenty s nápisy "Bohatství cti netratí" a s obrázky přeškrtnuté chudobky cestou vytloukli výlohy kanceláří několika obecně prospěšných společností a vypustili kola dvou ojetých bicyklů. Společně pak zazpívali píseň "Již vzhůru chamtivci této země…" a poklidně se přistavenými limuzínami rozjeli do svých domovů. (č.138)

Rakousko hodlá vložit do své ústavy článek, který by měl zakázat zadlužování. Rakousko by tak bylo prvním státem v Evropské unii, který by sáhl k podobnému kroku. Související ústavní aktivity zatím podniklo pouze Řecko, které ústavním zákonem zakázalo splácení. (č.142)

Remake filmu Tři oříšky pro Popelku se natáčí v nejmenované arabské zemi. Paradoxně největší problémy přineslo podle tvůrců natáčení scény, kdy mají jedné z postav cvrnknout do nosu oříšky, protože v lokalitě, kde se natáčelo, se pěstují výhradně arašídy. Přitom oříšků je třeba k natáčení více než v Evropě: Vzhledem k tomu, že film je určen především pro arabský trh, kde panuje odlišná tradiční kultura než v monogamní Evropě, měl by být uveden do kin pod názvem Dvanáct oříšků pro čtyři Popelky. (č.143)

Dalšího gastronomického úspěchu dosáhla česká kuchyně na evropském kolbišti: Tradiční český buřtguláš byl vzhledem ke kvalitě výchozích surovin zařazen mezi tzv.pilíře evropské kuchyně, konkrétně v sekci vegetariánských jídel. (č.145)

Do polemiky na téma, zda je Václav Havel po Masarykovi opravdu druhým největším Čechem historie, se zapojil i současný prezident Václav Klaus: "S druhou částí tvrzení lze bez velkého rozmýšlení souhlasit. Zda ale právě po Masarykovi, to je podle mne opravdu, ale opravdu sporné." (č.148)

Šest dětí se narodilo v českých porodnicích hned v první minutě roku 2012. O vítězi tradiční soutěže tak rozhodne až zkoumání fotografie z cílové kamery. Zlé jazyky ovšem tvrdí, že v tom případě je výsledek předem jasný, protože kdykoli dojde na zkoumání cílové fotografie, vždycky vyhraje žokej Váňa. (č.149)

Film Václava Havla Odcházení získal dvanáct nominací na cenu Český lev. Jedinou kategorií, ve které nebyl tento film nominován, byl nejlepší zvířecí herecký výkon, i když filmovými odborníky byla favorizována poštolka, která v jednom ze záběrů omylem přelétla přes oblohu. (č.154)

V minulém týdnu došlo na burzách k poklesu akcií pohřebních firem, což je podle investičních odborníků a meteorologů dáno především dlouhodobým zhoršením rozptylových podmínek. (č.156)

Podle překvapivých výsledků průzkumu českého trhu kradou v České republice bohatí lidé častěji, než chudí. "Ještě se nám nepodařilo odhalit jednu důležitou věc," řekl nám vedoucí výzkumného týmu, "a to jestli lidé více kradou, protože jsou bohatí, nebo jsou bohatí, protože více kradou." (č.158)

Do zásadních problémů se dostaly světové ratingové agentury, kterým při pokusu o stanovení aktuálního reálného ratingu Řecka došla abeceda. (č.158)

Ministr Dobeš prodloužil o čtyři roky akreditaci Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, takže se očekává, že by v této době mohly dostudovat v magisterském studiu ještě nejméně tři nové ročníky prominentních studentů. (č.159)

Zdražení vajec vedlo podle očekávání i k růstu cen vaječného koňaku a žloutkových věnečků, nečekaně ale došlo i ke zdražení vstupného do pražské Bílkovy vily. (č.160)

Bývalý pražský primátor Pavel Bém bere zveřejnění svých telefonických rozhovorů s lobbistou Romanem Janouškem pozitivně: "Rozhovory jenom potvrzují, že absolutně nejsem odpovědný za nedávné problémy pražského magistrátu, protože jsem ho ve skutečnosti neřídil já, ale osoba blízká." (č.161)

Podle představitelů českých komunistů jsou dnes právě komunisté jedinou silou v zemi, která je schopna získat zpět důvěru lidí v efektivní vládnutí, kterou postupně prohospodařily a poztrácely všechny polistopadové vlády. "Dejte nám dva roky u moci," prohlásil na tiskové konferenci jeden z komunistických poslanců, "a uvidíte, že důvěru českých občanů v českou vládu zase vrátíme tam, kde by podle našeho názoru měla správně být, tj. na 99,9%". (č.166)

Podle analýzy DNA ze slin na ulicích je v České republice více než čtyři milióny lidí, kteří si už při pomyšlení na politiku aspoň jednou odplivli. Výsledky několikaletého a enormně nákladného výzkumného politologicko-genetického projektu a hlavně jejich interpretaci však zpochybnil dlaždič Jiří Dušek z Kuřimi, který si podle svého oficiálního vyjádření odplivl jen tak. (č.167)

Úsporná opatření zasahují stále širší oblasti působnosti českého státu. V minulém týdnu například vyšlo nařízení Ministerstva zemědělství, podle kterého budou moci od příštího roku všechny české křepelky štěbetat jen "tři peníze, tři peníze". Předseda Komory křepelek a koroptví poukázal na alarmující skutečnost, že stále více kvalitních křepelek odchází do soukromého sektoru, kde si šikovná křepelka může přijít na osm i více peněz. (č.168)

Podle České národní banky dochází v České republice k postupnému oživování trhu úvěrů a lidé si opět začínají půjčovat ostošest, i když budou muset vracet minimálně ostotřiadvacet. (č.172)

Na konferenci věnované budoucnosti Evropy vzbudil pozornost příspěvek výzkumného týmu z laboratoří CERN, ve kterém se uvádí, že při vědomí ekonomického i etického vývoje Evropy posledních desetiletí teoretičtí fyzici předpovídají postupný odklon společnosti od dosud uznávané teorie strun k praxi konopného provazu. (č.173)

Policie se rozhodla začít kvůli předraženému nákupu letadel Casa stíhat bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou. Postoj veřejnosti je ale v jejím případě jiný, než tomu je v případě hejmana Davida Ratha. Zatímco u Ratha se většina oslovených lidí shoduje v tom, že v jeho případě je odpovídající nepodmíněný trest, v případě Vlasty Parkanové převažuje názor, že by bylo postačující, kdyby jí soud za korupční jednání minimálně na deset let zakázal zpívat. (č.173)

Na filmovém festivalu v Karlových Varech měla být představena digitálně restaurovaná kopie filmu Hoří, má panenko režiséra Miloše Formana. Představení ale muselo být odloženo, protože cennou kopii někdo pravděpodobně ukradl. Prezident festivalu Jiří Bartoška ve svém projevu vyzval veřejnost, aby ten, kdo kopii vzal, ji zase okamžitě vrátil, načež zmizela i vloni zrestaurovaná Markéta Lazarová. (č.175)

Poprask vyvolala informace, že v rámci církevních restitucí by měla být katolické církvi vrácena celá Vltava i s některými hlavními přítoky. "Jde samozřejmě jako obyčejně o naprostou dezinterpretaci skutečného stavu, která má poštvat neinformovanou veřejnost proti domnělé dominanci katolické církve," řekl nám jeden z představitelů kléru. "Přitom jeden z bezvýznamných jezů u Lenory by se měl celý vrátit evangelíkům a pár kamenů v řečišti nejspíš zbyde i na ostatní církve." Je pravděpodobné, že pokud k restituci opravdu dojde, bude staronový vlastník Vltavy lobbovat za to, aby v rámci symfonického cyklu Bedřicha Smetany Má vlast nebyl spolu s Vltavou uváděn husitský Tábor a už vůbec ne pohanská Šárka. (č.180)

Na poště na Sněžce byl během tradiční svatovavřinecké pouti takový frmol, že si někteří pracovníci pošty ani nestihli všimnout, že poštovnu navštívil i pravidelný účastník pouti prezident Václav Klaus. Nejmenovaná pracovnice pošty nicméně připustila, že tudy Václav Klaus pravděpodobně prošel, protože jim zmizelo razítko. (č.181)

Prezidentskou kandidaturu ohlásila nově i dosud celkem neznámá Jana Lysoňková z Křižanovic u Vyškova. Odborníci na marketing se shodují v názoru, že vědma, léčitelka a jasnovidka by svým programem zaměřeným především na otevírání lidských srdcí mohla oslovit zejména kardiochirurgy. (č.182)

Evropská unie doporučila Řecku zavést kvůli řeckému dluhu šestidenní pracovní týden. Ekonomičtí experti připouštějí, že prodloužení pracovní doby by mohlo mít na vývoj situace pozitivní vliv. Z matematického modelu vývoje zadlužení však vyplývá, že aby tento postup byl úspěšný, Řekové by museli pracovat minimálně osmnáct dnů v týdnu. (č.185)

Podle zjištění průzkumných agentur činnost české vlády nadále výrazně polarizuje českou veřejnost a rozděluje ji na dvě přibližně stejně velké a navzájem nesmiřitelné skupiny. Zatímco v době nástupu české vlády ji polovina voličů považovala za velmi přínosnou a druhá polovina za mimořádně škodlivou, dnes polovina voličů navrhuje vládu naházet do Vltavy, zatímco druhá polovina s takovým postupem zásadně nesouhlasí a navrhuje ji pro jistotu naházet do Labe. (č.189)

Během nového výzkumu pozůstatků Napoleona Bonaparta se potvrdilo dřívější podezření, že Napoleon během svého života opakovaně užil povzbuzující prostředky, které figurují na aktuálním seznamu zakázaných látek. Evropský antidopingový výbor mu proto oficiálně odebral vítězství v bitvě u Slavkova, v bitvě u Marenga, u Jeny, u Eckmühlu i u Drážďan, stejně jako pěkná druhá místa z bitev u Lipska a u Waterloo. "Myslím, že na spravedlnost nikdy není pozdě," komentoval rozhodnutí předseda komise. "Proto se chystáme prošetřit i další podněty např. vůči Janu Žižkovi, císaři Marku Aureliovi nebo Attilovi - Biči Božímu, jen co se nám podaří najít jejich hroby. Pokud se i v těchto případech podezření potvrdí, komise bude nekompromisní a všem provinilcům hrozí - přesně podle platných regulí - až doživotní zákaz účasti ve vojenských taženích." (č.192)

Po dlouhé právní bitvě poskytlo Ministerstvo školství a firma Cermat poprvé médiím a veřejnosti data s výsledky státních maturit. Přitom se ukázalo, že výsledky jsou celkem optimistické, protože průměrné hodnocení českých škol je zcela nečekaně dokonce o něco lepší než výsledky ve srovnávací skupině makaků. "Interpretace výsledků ale není úplně jednoznačná," řekl nám jeden z autorů studie. "Výsledky jsou totiž ovlivněny skutečností, že tradičně velmi ambiciózní makakové si většinou vybrali těžší variantu maturitní zkoušky z matematiky." (č.192)

Konečné stanovisko k podnětu několika politických aktivistů, že byla listopadová "sametová" revoluce ukradena, vydal šéf speciálního týmu pražských vyšetřovatelů: "Z dostupných materiálů se nám podařilo nezvratně prokázat, že listopadová revoluce ve skutečnosti nebyla ukradena, ale byla jen oprávněně vrácena v restituci." (č.195)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.