neděle 21. července 2019

Nedělní miniglosy č.499

Odečítání vrcholí jako před startem kosmické lodi (k tomu se ostatně taky v dnešním úvodníku dostaneme) a Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", se už nemohou dočkat svého jubilejního pětistého čísla. Dnes ještě přidáme několik nových miniglos v čísle 499, ale už příští týden vyjde tradiční velký jubilejní výběr z poslední stovky vydání. A POZOR, právě vyhlašuji slíbenou SOUTĚŽ (jako obyčejně o jednu ze svých autorských fotografií ve formátu 30x40 cm podle vítězova vlastního výběru): Kolik vlastně za celou dobu vydávání týdeníku s tradiční značkou NMg (tedy od historického č.1 z února 2009 až po dnešní č.499) těch glos vůbec vyšlo? Víte to přesně nebo si aspoň tipnete? Jen upozorňuji, že se do celkového počtu nepočítají ty miniglosy, které vyšly opakovaně, např. právě v jubilejních výběrech, každá glosa se tedy může započítat jen jednou. Svůj tip můžete napsat do komentáře, ale protože právě teď komentáře na blogu dost zlobí, určitě neuděláte chybu, když mi odpověď pošlete i e-mailem na adresu pvapenik@centrum.cz, uzávěrka odpovědí je v sobotu 3. srpna, abychom mohli v čísle 501 vyhlásit vítěze. Tím se stane ten z vás, kdo se nejvíc přiblíží správnému výsledku, pokud vás bude se stejným výsledkem více, rozhodne sob. Tedy, vlastně los!
 
V tomto týdnu jsem publikoval fotočlánek Začátek velké cesty jako výsledek stínového focení v podchodu pražského hlavního nádraží a Haiku pro duše nad oblaky jako připomínku nádherných i tragických událostí, které se odehrály právě před pěti lety. Z minulého týdne mohu ještě pro všechny ty, kteří se občas na blogu potýkají ze ztrátou inspirace, uvést článek O pohádkové inspiraci aneb Co mě cvrnklo do nosu.

Zrovna včera jsme si připomněli 50. výročí historického prvního přistání člověka na Měsíci, což je událost, kterou považuji za naprosto mimořádnou, nad kterou i po letech jen obdivně mručím. Tentokrát jsem nic nového speciálního k tomuto výročí nenapsal, tak jsem aspoň vybral z archivu text, který vznikl k poslednímu kulatému výročí této události před deseti lety, povídečku O měsíčních prázdninách. A aby byl druhý dnešní archívní článek žánrově dostatečně odlišný, přikládám i odkaz na povídání o jedné velmi sympatické pražské kašně, ke které mám z určitých důvodů silný osobní vztah a která má velmi sympatické jméno Terezka.

V dnešním 499. vydání se mimo jiné podíváme na převratné modernizační kroky České pošty, zjistíme, proč v české politice končí kdysi nadějné hnutí Realisté, a odhalíme jeden nečekaný specificky český projev moderních světových uměleckých trendů, díky kterému český film může mít po dlouhé době opět jednou "prst na tepu doby".

Děkuji za přízeň a přeji všem čtenářům krásné červencové dny, ať už jste právě na dovolené, doma nebo v práci, a těším se na shledanou (nejpozději) u příštího vydání NMg s magickým číslem 500.


Česká pošta konečně po mnoha letech příprav umožnila na svých přepážkách aspoň v některých případech platby běžnými platebními kartami. Zároveň mluvčí společnosti uvedl, že Česká pošta začne v nejbližších několika letech na vybraných doručovacích trasách místo tradičních osvědčených poštovních dostavníků tažených koňmi testovat jako pozoruhodnou technickou novinku parní stroj.
----------------------
Členská základna politického hnutí Realisté, které založil politolog Petr Robejšek, v minulém týdnu začala hlasovat o svém rozpuštění. "Brzy jsme přišli na to, že prakticky žádní opravdoví realisté v České republice nežijí," řekl Nedělním miniglosám zakladatel hnutí. "Češi jsou především pragmatici, kteří logicky nevolí nás, ale strany, které jim dokážou lépe než my zajistit jejich priority. Na naši stranu tak bohužel zbyli především naprostí idealisté, kteří se stále bláhově domnívají, že se v české politice dá něco změnit, s nimiž se ale pochopitelně zásadně ideologicky rozcházíme."
----------------------
Velké principiální spory mezi obyvateli Prostějova vyvolal záměr postavit ve městě pomník místnímu rodákovi, zakladateli fenomenologie Edmundu Husserlovi. Zatímco jedna část prostějovských občanů pomník odmítá, protože nesouhlasí s tím, jak Husserl navázal na Descartovu metodickou pochybnost "o jakékoli vnější zkušenosti mohu pochybovat, jedinou jistotou je toto pochybování samo" a na Kantovu transcedentální filosofii odhalující podmíněnost každého poznání apriorními podmínkami či předpoklady, druhá polovina místních občanů pomník ve městě nechce, protože v hospodě slyšeli, že Husserl je "vítač".
----------------------
Jednou z napjatě očekávaných soutěžících v nové řadě zábavně-soutěžního pořadu StarDance - když hvězdy tančí, bude bývalá biatlonistka a česká sportovkyně roku 2017 Gabriela Koukalová. Její taneční příprava prý zatím probíhá bez větších problémů, ale někteří porotci se Nedělním miniglosám svěřili se svými obavami, že Gábině v tanečním transu - zvlášť když ji taneční partner na parketu nevinně vybídne, aby předvedla nacvičenou stojku - mohou automaticky naskočit staré podvědomé stereotypy, takže začne střílet na porotce v domnění, že se jedná o biatlonové terče. Moderátor pořadu Marek Eben nejprve s vtipem sobě vlastním pohotově poznamenal, že porotci jsou na rozdíl od terčů používaných při biatlonových závodech jen čtyři, a hned poté se podivně zasmušil. Organizátoři proto po konzultaci s majiteli licence pořadu pro jistotu vložili do pravidel soutěže nový odstavec, kde výslovně uvádějí, že počet sestřelených terčů nehraje ve výsledcích žádnou pozitivní roli, naopak - v přímém protikladu k biatlonovým pravidlům - bude za každého zdařile sestřeleného porotce soutěžící penalizován jedním trestným okruhem kolem parketu ve valčíkovém rytmu.
----------------------
Po obsazení role Agenta 007 černošskou herečkou vzbudil další vlnu nadšení v amerických i evropských levicových liberálních uměleckých kruzích záměr českých filmařů natočit pokračování klasické české filmové komedie Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, kde má klíčovou titulní psí roli hrát poprvé v historii fenka.
----------------------
Jak oficiálně oznámily české úřady, v České republice je podle upřesněných odhadů asi 164 tisíc lidí s rysy patologických hráčů. Nejvíce se tomuto číslu v soutěžní anketě časopisu Nezávislý gambler přiblížil Jaromír Vitásek z Poloučan, který tak vyhrál jako hlavní cenu 1 milión korun.
----------------------
Čínská vláda ostře zareagovala na snahu Prahy odstranit ze smlouvy mezi Prahou a Pekingem politické dovětky podporující tzv. politiku jedné Číny. Čínské úřady s okamžitou platností zrušily veškerou spolupráci se subjekty, v jejichž názvu se objevují slova "Praha" nebo "pražský" a tyto sankce budou trvat tak dlouho, dokud nebude poznámka o jedné Číně do smlouvy vrácena a dokud ve funkci pražského primátora pro Čínu zcela nepřijatelného Hřiba nenahradí alespoň kompromisní Shitake.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.