sobota 27. července 2019

Úvodník utržený z nedělního řetězu

Kdoví, zda se někdy i normálním týdeníkům stává, že mají tak nabitý obsah, až se jim do daného čísla prostě už nevejde úvodník. Tentokrát se to stalo tradičním Nedělním miniglosám: Zítřejší jubilejní 500. vydání totiž bude tak obsáhlé, že se k nim už žádný - byť jen kraťoučký - úvodník přidat nedá, protože to pravidla zdejší administrace neumožňují. No a protože se úvodník v období posledních dvou let už stal tradiční součástí každého čísla svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a nosí tradiční "značku kvality" NMg, rozhodl jsem se k nezvyklému kroku a úvodník publikuji s předstihem už v sobotu, takže se z něj stává historicky první "úvodník utržený z nedělního řetězu". Zítřejší vydání s neuvěřitelným číslem 500 tak bude z úsporných důvodů mít místo řádného úvodníku jen odkaz na dnešní článek. Ale není divu, jubilejní pětisté číslo totiž bude obsahovat 60 glos, které jsem vybral z čísel 401 až 499 jako ty, které si snad i s delším časovým odstupem v mých očích podržely aspoň část svého vtipu (byl-li tam ovšem kdy jaký :-)), i když samozřejmě běžně miniglosy spíš reagují na okamžité a snadno zapomenutelné aktuální události v politice i společnosti, takže se čtenář bez dobového kontextu obejde jen stěží. Uvidíme, jestli aspoň některé z vybraných glos na vaši bránici nebo nějaké jiné rezonanční strunky v duši i s odstupem zaberou.

POZOR, SOUTĚŽ k jubilejnímu 500. vydání NMg pokračuje až do sobotní půlnoci 3. srpna. Stále ještě můžete buď spočítat nebo odhadnout, kolik vlastně za celou dobu vydávání Nedělních miniglos (tedy od historického č.1 z února 2009 až po č.499 z minulé neděle) těch jednotlivých různých glos vůbec vyšlo. Upozorňuji, že se do celkového počtu nepočítají ty miniglosy, které vyšly opakovaně, např. právě v jubilejních výběrech, každá glosa se tedy může započítat jen jednou. Svoji odpověď můžete napsat do komentáře nebo mi ji poslat e-mailem na adresu pvapenik@centrum.cz. Vítěze vyhlásíme v již zcela "neutrženém" úvodníku NMg č.501, které vyjde příští neděli, a stane se jím ten z vás, kdo se nejvíc přiblíží správnému výsledku; pokud vás bude se stejným výsledkem více, rozhodne los. Vítěz ode mne dostane - samozřejmě bude-li o to stát - jednu z mých autorských fotografií (ve formátu 30x40cm) podle vlastního výběru.



V tomto týdnu jsem publikoval vzpomínkový článek O šplhání po tyči o tom, jak se můj otec kdysi rozhodl aktivně (a pohříchu zcela marně) bojovat proti mé školní pětce ze šplhu. Z minulého týdne pak ještě jednou připomenu Haiku pro duše nad oblaky jako ozvěnu nádherných i tragických událostí, které se odehrály před pěti lety.

Z archivu snad ještě můžu připomenout povídečku O měsíčních prázdninách, kterou jsem kdysi napsal na téma prvního přistání člověka na Měsíci, od něhož minulý týden uplynulo přesně 50 let, i když zastánci konspirativních teorií se takové představě dodnes vysmívají :-).

A protože dnešní ze řetězu utržený úvodník má dostatek prostoru, mohu v něm dokonce vůbec poprvé avizovat, co vás na mém blogu snad čeká v příštím týdnu: V pátek jsem měl totiž díky svým přátelům jedinečnou příležitost fotit v interiéru krásné románské rotundy Nalezení sv. Kříže Menšího na pražském Starém Městě, takže bych rád publikoval nový článek s několika fotkami z tohoto zajímavého místa a taky s připomenutím jedné související tradiční blogové "pražské drobnůstky", která možná není úplně všeobecně známá.

Děkuji všem čtenářům za úžasnou, motivující a inspirující dlouhodobou přízeň, bez které by se Nedělní miniglosy určitě nedočkaly v relativním zdraví a svěžesti ani svého pětistého čísla ani více než deseti let svého blogového života. Těším se tedy zítra na shledanou u jubilejního výběru NMg a pak už zkusíme společně nakročit ještě do šesté stovky. Jestli dojdeme i k dalším "kulatým číslům", to se teprve ukáže, ale stejně jako při předchozích jubilejních vydáních se domnívám, že to není v porovnání s jinými opravdu podstatnými věcmi, pro které žijeme, nic zas až tak moc důležitého. Děkuji všem a přeji zítra (i kdykoli jindy) příjemné počtení.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.