neděle 7. července 2019

Nedělní miniglosy č.497

Zatímco letní prázdniny se teprve rozjíždějí, Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", je ve standardním rytmu od mého návratu z Řecka na začátku června. Mílovými kroky tedy směřujeme k jubilejnímu pětistému číslu, které by mělo vyjít - půjde-li vše podle plánu - o poslední červencové neděli, kdy připravím tradiční jubilejní výběr z poslední stovky vydání a možná k tomu ještě přidám pro zdejší čtenáře malou soutěž :-).

V tomto týdnu jste si mohli na mém blogu přečíst článek uvozující subjektivní výběr mých 27 nejlepších fotek z posledního půlroku a doporučil jsem vaší pozornosti knížku paní Aleny Damijo Anglické listí aneb Coolturní šok (a své pozornosti pak Londýn, který během pár chvil moc milou a pro mě úplně nečekanou souhrou okolností dostal v mých očích naráz spoustu kladných bodů :-)). Z minulého týdne pak ještě připomenu fejeton o tom, stojí-li za to snažit se porozumět řeči zvířat, v článku Jak jsem neochutnal hada.
 
Ve výběru z blogového archivu se ještě jednou vracím k článku O hloupém pánovi, ve kterém pohříchu hraji titulní roli (ale kdo z nás občas v podobných příbězích nefigurujeme, že?) Nově pak připomenu osm let starý fejeton O záludných heslech a romantických špiónech, abyste věděli, co máte odpovědět, osloví-li vás někdo během prázdnin tajuplnou větou "Touhle dobou musí být v Ženevě krásně!"

V dnešním 497. vydání se dozvíme, jaké potíže může způsobit předsedovi politické strany změna sponzora, zjistíme, proč prozatím neuspěl hlavní český adept na zařazení do Seznamu světového dědictví UNESCO, a znovu si potvrdíme nezastupitelnou roli dobrého alkoholu při zasypávání hlubokých názorových příkopů mezi lidmi.

Děkuji za přízeň a přeji všem čtenářům krásné červencové dny, ať už jste právě na dovolené, doma nebo v práci, a těším se na shledanou (nejpozději) u příštího vydání blogového týdeníku s tradiční a známou značkou NMg :-).


Vyjádření prezidenta Zemana, že ministr kultury Staněk by měl zůstat ve vládě tak dlouho, dokud se definitivně nerozhodne o trestních oznámeních, která podal, spustilo lavinu nově podaných trestních oznámení na všech ostatních českých ministerstvech. Nová trestní oznámení by tak mohla kvůli zdlouhavému procesu trestního řízení způsobit, že složení vlády zůstane neměnné po řadu let. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová přislíbila, že osobně dohlédne na to, aby se ministerským žalobám věnovala speciální pozornost a prošetřovaly se mimořádně pečlivě bez ohledu na čas, který to příslušným orgánům zabere. Zároveň na sebe podala trestní oznámení pro podezření z nepřípustného zasahování do těchto kauz a projevila přesvědčení, že rozhodování v této věci bude velmi komplikované, takže ho orgánům činným v trestním řízení ani v nejmenším nezávidí.
----------------------
Americký prezident Donald Trump je ve své zemi stále více kritizován za to, že při politických jednáních proti všem demokratickým zvyklostem nepokrytě protežuje svou dceru Ivanku. "Názory na její větší zapojení do politického života se různí," napsal americký prezident na svém Twitteru. "Američani a Evropani mají bůhvíproč k něčemu takovému tradičně výhrady, ale třeba můj nový severokorejský přítel Kim má pro zapojení blízkých příbuzných do politiky naprosté pochopení."
----------------------
Blízcí spolupracovníci premiéra Andreje Babiše a filmoví herci podporující naopak spolek Milion chvilek pro demokracii se dohodli na přechodném příměří kvůli Mezinárodnímu filmového festivalu v Karlových Varech. "Samozřejmě, náš odpor proti panu premiérovi a jeho nohsledům je principiální a ani karlovarský festival na něm nemůže nic změnit," řekla Nedělním miniglosám nejmenovaná česká herečka při ranní cestě městem z bujarého VIP večírku, "ale kdybyste ochutnali ty skvělé alkoholické koktejly, které byly na párty k dispozici, pochopili byste, že to za trochu té dočasné smířlivosti stojí."
----------------------
Na konferenci k 604. výročí upálení Mistra Jana Husa vzbudil nejvíce emocí kontroverzní příspěvek pracovníků Českého hydrometeorologického ústavu na téma Jak mohl zákaz rozdělávání ohňů na základě včasného vyhlášení nebezpečí požáru ze strany kostnické meteorologické stanice změnit chod evropských dějin.
----------------------
Čeští ornitologové přijali s nadšením informaci ČTK, že v České republice se opět začíná dařit sýčkům. Bohužel, při ověřování agenturní zprávy zjistili, že příslušný průzkum se netýkal sov, ale názorů běžné populace na další ekonomický a politický vývoj země.
----------------------
Dvě české památky - Hornický region Krušnohoří a Krajina pro chov koní v Kladrubech byly nově zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO. Těsně před branami prestižního seznamu nejvýznamnějších kulturních památek prozatím zůstal kvůli technicko-organizačním problémům původně favorizovaný Celoživotní soubor bonmotů prezidenta Miloše Zemana, protože se kvůli náhlé hospitalizaci několika renomovaných tlumočníků nepodařilo pro zasedání výboru pro světové dědictví UNESCO v Baku připravit dostatečně kvalitní a jazykově odpovídajícím způsobem bohatě vrstevnatý překlad bonmotů do ázerbajdžánštiny.
----------------------
Kvůli snižujícím se volebním preferencím už nebude nadále ČSSD sponzorovat firma Hamé, a protože nový sponzor není prozatím znám, není doposud ani jasné, pod jakým jménem se po prázdninách objeví na politické scéně současný předseda strany. "Jednáme především se dvěma předvybranými firmami, které zatím z pochopitelných důvodů nemůžu jmenovat," řekl Nedělním miniglosám šéf strany, "ale připouštím, že sponzorské jméno Legáček nebo Inogáček by mi docela vyhovovalo. Na druhou stranu, pokud by se hlavním sponzorem strany měl stát další z uchazečů, Pražská plynárenská, což škodolibě navrhuje můj statutární místopředseda Onderka, budeme se muset nejspíš obrátit pro radu na Ústav pro jazyk český."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.