neděle 10. července 2022

Nedělní miniglosy č.645

První týden prázdnin byl protkán svátečními dny, takže můj návrat do pracovního kolotoče po dvoutýdenní dovolené byl povlovný a s náležitou aklimatizací. Svátky ovšem byly v úterý a ve středu, takže neměly vůbec žádný vliv na Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". I dnes se tedy pokusíme probrat s nadhledem a snad občas i s trochou humoru aktuality z politiky i společnosti u nás doma i ve světě.

Jak se potvrzuje skoro každý rok, právě období svátků na začátku letních prázdnin je asi úplně nejklidnějším a "nejzamrzlejším" obdobím na blogu. Lidé většinou využívají volno k cestování nebo k pobytu v přírodě a logicky nemají čas ani náladu probírat se novými blogovými příspěvky. Nemělo proto valný smysl publikovat zde v týdnu víc než jeden článek, tím spíš, že ten byl tentokrát docela detailní a rozmanitý, protože popisoval Ruiny kostela svaté Apoleny pod Přimdou nejen v současném stavu, ale i v porovnání s dřívější podobou, přičemž maličko jsme nahlédli i do historie zaniklé vesnice Svatá Apolena, která na tomto místě existovala do 50. let. Z předprázdninového období připomenu ještě své dovolenkové reportáže Klášter benediktinů v Broumově a Toulání broumovským krajem aneb Vzhůru na Hvězdu! a prohlédnout si můžete i mých deset fotografií, které se od mezinárodní poroty velké fotografické soutěže v Moskvě vrátily s oceněním, což jsem vše shrnul v článku Úspěch na soutěži s toxickým názvem. A jako obyčejně přidám pro zájemce o objemnější letní čtení i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Pomalu by mělo končit medardovské období, které se letos, myslím, vyvedlo celkem podle pranostik. Přeji tedy všem zdejším návštěvníkům a návštěvnicím dobré pokračování prázdninového času a věřím, že budeme mít opět příležitost setkat se už dříve než za týden u dalších Nedělních miniglos. A protože v hledáčku před námi už se začíná pomalu rýsovat i jubilejní 650. vydání našeho nedělníku se značkou NMg, pomalu bych měl začít připravovat další ze speciálních výběrových čísel. Každopádně si užijte moc dobrý týden, ať už ho věnujete práci, cestování nebo rekreaci někde u vody.
 
 
Rádio Jerevan uvedlo, že prvním chodem při závěrečné slavnostní večeři Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech byla polévka. Jak se ukázalo, jako už tradičně chybělo jen velmi málo, aby šlo o stoprocentně pravdivou zprávu: Nejednalo se o závěrečnou slavnostní večeři, ale o slavnostní závěrečné předání cen, nešlo o polévku z jídelního lístku ale o herce Boleslava Polívku, který dostal cenu prezidenta festivalu, a - jak všichni jen trochu zasvěcení vědí - Bolek Polívka rozhodně není Chod ale je to pravověrný Valach.
----------------------
S převratnou historickou teorií přišli k příležitosti cyrilometodějského výročí experti Českého institutu pro rovné příležitosti: Podle nich v 9. století nepřišli na Velkou Moravu dva soluňští bratři, ale ve skutečnosti se pravděpodobně jednalo o dvě soluňské sestry. Experti svou teorii dokládají tím, že - jak se píše ve všech společenských časopisech - muži nezvládají dělat víc věcí najednou, takže stěží mohli zároveň šířit křesťanství a k tomu úspěšně vyučovat nově vytvořené hlaholské písmo.
--------------------- 
Srílanský prezident stihl opustit svou rezidenci jen pár minut před tím, než do ní vstoupili rozzuření demonstranti, kteří si pak odreagovávali své emoce rozbíjením zařízení a koupáním v prezidentském bazénu. Česká Kancelář prezidenta republiky tuto skutečnost zatím nijak nekomentovala, ale Nedělní miniglosy z důvěrných zdrojů zjistily, že si kancléř Mynář u Bezpečnostní informační služby objednal pravidelnou svodku, jak se vyvíjí prodej koupacích čepic v Lánech a nejbližším okolí.
----------------------
Boris Johnson musel skončit v úřadu britského premiéra, protože se nesluší, aby na mezinárodním poli bojoval za Británii proti Rusku politik s tak typicky ruským jménem. Johnsonův odchod byl oznámen nedlouho poté, co byl vsazen do vězení bývalý tenista Boris Becker a z programu londýnské opery byl stažen Boris Godunov. Zdroje z nejvyšších britských úředních míst nám ale potvrdily, že obavy o budoucnost či snad dokonce o život Borise Johnsona jsou zbytečné: "Británie rozhodně odmítá používat vůči svým vysloužilým politikům sadistické středověké metody, takže Johnson na rozdíl od svého jmenovce Godunova nejspíš stažen nebude."
---------------------- 
Při sváteční spiritistické seanci v sídle Komunistické strany Čech a Moravy se duch Mistra Jana Husa důrazně distancoval od myšlenky, že by mu mělo být v řadě ohledech sympatické komunistické učení. "Ano, možná některé jednotlivosti se mohou jevit obdobné, ale nikdy, rozumíte, nikdy nemůžu při svých osobních zkušenostech najít společnou řeč s pyromany, kteří ve své hymně opěvují skutečnost, že "poslední bitva vzplála!".
----------------------
Ministr kultury Martin Baxa ve svém projevu k účastníkům MFF v Karlových Varech k všeobecnému překvapení vyhlásil oficiální start vládou mediálně i finančně podporované nové vlny českého filmu, která by měla kvalitativně navázat na legendární československou novou filmovou vlnu z konce 60. let, přičemž vláda je připravena do této nové vlny v nejbližších měsících investovat až několik desítek miliard korun. Nadšení zúčastněných hostů ochladlo v okamžiku, kdy se ukázalo, že nejde o novou filmovou vlnu ale o novou vlnu covidovou a že si ministr kultury na minulém jednání vlády nedopatřením vyměnil materiály s ministrem zdravotnictví.
----------------------
Roztržku v místní optice vyvolal nejmenovaný trocnovský občan, který si nechtěl nechat vysvětlit, že právě probíhající akce "Jedno oko zdarma" se týká výhradně změření počtu dioptrií.
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. Ad #7) Naopak pytlák Říha se zaradoval.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heslo pytláka Říhy prý je "Nepřátel se nelekejte, na množství dioptrií nehleďte."

      Vymazat
  2. Ad #3) Pozor: pronajímatelé chatek u Veselského rybníka hlásí, že mají zarezervováno až do konce prázdninové sezóny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen doufám, že si Challenger nevezme špatný příklad ze svého amerického jmenovce.

      Vymazat
  3. Boris Jihnson
    ..jasny dvojitý agent

    OdpovědětVymazat
  4. Ad 6): pořád je to lepší, než kdyby ministr zdravotnictví omylem vyhlásil novou vlnu kovidu, ale ve skutečnosti by šlo o vlnu tsunami, která by dosáhla až pod ocas koně svatého Václava!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlna tsunami je diskriminovaná, protože nemá svého odpovědného ministra :-).

      Vymazat
  5. 1) Vypadá to, že zaměstnanci rádia Jerevan Bolka Polívku žerou.

    2) Nemohu plně souhlasit s objevem Rovného ústavu, že Cyrilka a Metoda byly ženy. Mohli to být klidně muži a pracovat na dvě směny.

    4) Holt chodit s kůží na trh je riskantní i v dnešní době.

    5) No chudák Hus, takhle se zjevit!

    7) "Jedno oko zdarma" - občan Žižka by zaplesal. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Situaci nadále sledujeme. Naštvaný občan zatím nechal kolem optiky vystavět vozovou hradbu :-).

      Vymazat
  6. Hned první glosa je nádherná hříčkami se slovy a jmény.

    U soluňských bratrů by vysvětlením problému, že muži nedovedou dělat víc než jednu věc současné, mohlo být to, že jeden šířil křesťanství slovem a druhý negramotné lovce z českých luhů a hájů učil hlaholskému písmu.

    K ruskému jménu Boris měl pro změnu německé příjmení herec Rösner a dopadl také smutně, zemřel na rakovinu. Johnson by se teď mohl znovu věnovat literární činnosti a z obecného hlediska by to bylo asi prospěšnější než jeho eskapády, kterými se prolhal celým politickým životem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kromě Rösnera mne hned napadl i Boris Vian.

      Vymazat
    2. Mně by se líbilo, kdyby z Thessaloniki místo Cyrila přijela Konstantýna :-).

      Vymazat
  7. Myslim, ze nas Milos si muze oddechnout - jeho koupaci rybnik na Vysocine je volne pristupny, takze cachtani demonstrantu laickym okem nelze odlisit od bezne plavecke sezony.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím, minimálně by se nikdo neměl nepatřičný neměl dostat do záběrů pro filmový týdeník :-).

      Vymazat
  8. Ministerstvo pro rovnou příležitost (MpRP) akci neprodleně zakázalo, neboť prý straní Kyklopům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toť komentář ku glose No 7.

      Vymazat
    2. Výhoda Kyklopů byla neutralizovaná aspoň u akce "dvakrát oko zdarma", když bylo doplněno pravidlo, že kupón na druhé oko je nepřenosný.

      Vymazat
  9. Prohozené ministerské materiály mě rozsekaly :-D To je tak kouzelné, že je věčná škoda, že se to doopravdy nestalo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si vždycky tyhle situace představuji a tahle by se mi taky zamlouvala :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.