neděle 31. července 2022

Nedělní miniglosy č.648

Závěr první poloviny prázdnin jsem si nechtěně zpestřil nevratným poškozením jednoho ze dvou pevných disků svého notebooku, takže v posledních dnech se snažím v jeho rozvalinách najít aspoň část původních dat, především novější fotografie a pracovní analýzy, které jsem si ještě nestihl zazálohovat. Nejde to úplně podle mých představ, zatím se mi povedlo v posledních třech dnech zachránit asi polovinu obsahu, a hlavně mě čeká neplánovaná koupě nového notebooku a stěhování všeho postupně namamoněného softwaru, což je pro mě vždycky tak děsivá představa jako skutečné stěhování z místa, které jsem si během dlouhých let náležitě zabydlel. Ale co už nadělám, že? Však to mohlo dopadnout i hůř: I polorozbitý počítač pořád umí - navzdory datovému zmaru - bez problémů pracovat s internetem, takže i dnes mohou vyjít Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Stejně jako se to děje neděli co neděli už více než 13 let, i dnes se pokusíme probrat s nadhledem a snad občas i s trochou humoru aktuality z politiky i společnosti u nás doma i ve světě.

V uplynulém týdnu vyšly zde na blogu dva nové články: Napřed jsem na dvou fotkách představil staňkovské Jezírko v kouzelné zahradě (ano, správně, minulý víkend jsem strávil na návštěvě ve Staňkově, takže můj dlouhodobý fotocyklus Kouzelná zahrada se opět o něco rozrostl a až se budu moct na svůj počítač spolehnout, přidám nové tři fotky i do své webové galerie). V pátek jsem pak rozšířil na sedm kousků svou blogovou sérii překladů textů Christiana Morgensterna o básničku Koule, takže si zájemci z vašich řad opět mohou porovnat mou novou verzi s překlady renomovaných morgensternovských překladatelů. Z minulého týdne ještě jednou připomenu svůj návod, jak lze putovat napříč pražským Starým Městem různými zkratkami a průchody, abyste se nemuseli přetlačovat s turisty na Královské cestě: Královská cesta pro krále, kteří nemají rádi davy. No a po nějaké době vytáhnu jeden kousek i z opravdu hlubokého archivu a připomenu 12 let starý článek O deseti vteřinách mé tváře, který je záznamem toho, co se mi skutečně přihodilo ve vlaku ještě před tím, než se se mnou stihl rozjet do mé tehdejší dovolenkové destinace (která v posledních dnech shodou nepříznivých okolností prakticky lehla popelem :-(). No a jako obyčejně přidám pro zájemce o objemnější letní čtení i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!  

Příští týden nás čeká ještě jedno normální miniglosové číslo a pak už přijde na řadu speciální kulaté vydání s číslem 650, které bude - jak už je to zde na blogu zvykem - výběrem toho nejlepšího z poslední padesátky. Které glosy se do tradičního jubilejního výběru dostanou, ještě netuším, ale už se docela těším, že si při té příležitosti projdu všech 49 posledních čísel a zvážím, které glosy i s větším časovým odstupem fungují a které už nevratně "vyčichly". Jestli to už bude z nového počítače, to ještě netuším, ale nejspíš mi nic jiného nezbyde. Každopádně přeji všem zdejším návštěvníkům krásný letní týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 
Na posledním Valném shromáždění OSN se většina států dohodla na tom, že nejefektivnějším způsobem, jak vrátit svět do rovnováhy, bude zásadní přepracování definice rovnováhy. 
----------------------
Podle dobře informovaného zdroje z personálního úseku Policie ČR se na základě informace v tisku, že Policie ČR získala do svého autoparku před několika lety zabavený vůz Ferrari F 142 – 458 Italia, o možnostech profesního uplatnění v řadách českých policistů nezávazně informoval i známý moderátor Leoš Mareš, který dokonce vyjádřil ochotu - bude-li to nezbytné pro práci s vozem schopným zrychlit z 0 na 200 km/h za pouhých 9,1 sekundy - rekvalifikovat se z moderátora na akcelerátora.
----------------------
Rusko chce na obsazených územích Ukrajiny prokázat, že navzdory nechutným pomluvám ze strany USA a zemí EU hodlá po válce plně ctít tradiční a osvědčené demokratické principy. Prvním příkladem takového postupu je chystané referendum, zda mají být zajatí bojovníci ukrajinského pluku Azov zastřeleni nebo oběšeni.
--------------------- 
Na českém trhu roste poptávka po léčivých bylinách, kterých jsou české louky plné. Přestože výkupní ceny rostou, byliny nikdo nesbírá, takže se musí pracně zajišťovat dodávky ze zahraničí. Z rozsáhlé studie důvodů tohoto stavu, kterou si český stát za několik miliónů korun objednal od nejmenované renomované konzultační firmy, vyplynulo, že hlavním důvodem neutěšené situace je skutečnost, že většina lidí je líná se ohnout a spoléhá se na to, že se ohne někdo jiný. Česká vláda teď chystá na podporu sběru léčivek velkou celonárodní kampaň, ve které by vybrané společenské celebrity měly na svém vlastním příkladu dokladovat, že ohýbání hřbetu nemusí být za všech okolností morálně odsouzeníhodné, a svoje první plody přinesla i spolupráce s neziskovými organizacemi, když Český svaz neslyšících začal sponzorovat hluchavku.  
----------------------
Některé tzv. vlastenecké síly v České republice si vzaly příklad z posledních kontroverzních veřejných vystoupení maďarského premiéra Viktora Orbána a pro začátek požadují, aby český stát razantně zakročil proti prodeji míchané zmrzliny.
----------------------  
Jednomu z prvních exemplářů rodu Homo erectus bylo správou národního parku České Švýcarsko doručeno rozhodnutí o udělení finanční pokuty za to, že své potomky naučil rozdělávat oheň.
----------------------
Český svaz vodníků se na své mimořádné konferenci přidal k oficiálnímu prohlášení Evropské unie a zavázal se, že jeho členové budou v souvislosti s rusko-ukrajinskou krizí kvůli nezbytným energetickým úsporám od podzimu méně topit.
  
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

20 komentářů:

  1. Ad #4) Těm, kteří mají při sběru problémy se zády, odporučuje se nejdříve sebírati
    třezalku tečkovanou (Hypericum perforatum) - ta snižuje pocit bolesti páteře i pohybového ústrojí.

    OdpovědětVymazat
  2. Ad #7) Na rozdíl od vodníků, svaz pekelníků požaduje od EU dotace na plynové kotle, neboť celosvětově hříšníků přibývá a plyn neustále zdražuje.

    OdpovědětVymazat
  3. A po referendu by mohli udelit i milost podle vzoru Karla Havlcka B. ..Krest sv.Vladimira:Perubn buh se odsuzuje k provazu dle prava, avšak k utopeni v Dněpru milost se mu dává...

    OdpovědětVymazat
  4. Těší mě, že i vodníci se k celé situaci staví odpovědně :-) A akcelerátor válí! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se to vodníkům odpovědně staví, když u nich dole u dna kvůli anomálii vody nemrzne! :-)

      Vymazat
  5. Doufejme že ta pokuta bude hodně vysoká, a ještě by měl potomek dostat pořádně na holou aby si zapamatoval že rozdělávat si ohníčky kde se mu zachce se nesmí! Ovšem obávám se, že by mohl otec Homo dostat další pokutu za týrání dítětě.... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že v době Homo erecta to jinak než na holou nešlo :-).

      Vymazat
  6. 4. Svaz mykologů nechuť ohýbat hřbety důsledně dementuje, stejně jako svaz poctivých městských kynologů, kteří se denně ohnou hned pro několik hromádek trusu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není špatný nápad schovávat hříbky pod léčivky, aby cestou k houbě padlo i několik stvolů :-).

      Vymazat
  7. Lezarts

    #1 oni někdy znali nějakou definici? Natož rovnováhy😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Definice vždycky existují. Jen se neuplatňují, protože je nikdo nečte :-).

      Vymazat
  8. No, tak Petře, stát se mi s počítačem to co tobě, tak si hodím mašli. Naštěstí používám jen Samsung Galaxy S8+

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakonec jsem nějak většinu důležitých věcí zazálohoval a teď už zbývá jen pořídit novější model, který zase nějakou dobu vydrží pracovat, aniž bych na něj od rána do večera hudroval :-).

      Vymazat
  9. Glosa o sběru bylin je kouzelná, akorát nevím, zda sběr ještě nepoklesne, pokud se sběračům donese, že sbírání lze chápat jako schopnost ohýbat hřbet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jim ohýbání hřbetu vadí, taky mohou pokleknout :-).

      Vymazat
  10. Petře, nemohl bys krom nedělních glos začít dělat i středeční, humoru je tak málo...od loňského srpna nekoukám na telku a tak mám pouze od tebe každou neděli aktuality a rovnou přeceděné přes síto vtipu.
    A nádavkem ještě vtipné komentáře tvých sledovatelů.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych nedělal nic jiného než miniglosy, a to by pak nebyl blog pestrý podle mého gusta. Už takhle je ten týdenní cyklus docela drsný; už asi deset let si říkám, že lepší by byl čtrnáctidenní, ale když už jsem si holt čtenáře vychoval k týdenní frekvenci... :-). Samozřejmě se snažím, aby miniglosy obsahovaly i reálné události, ale určitě bych se na NMg nespoléhal jako na hlavní zdroj informací. To už jsem ostatně kdysi vysvětloval nějaké studentce, která chtěla udělat z miniglos referát do školy, že informační hodnota je sporná a všechny školy ji neuznávají :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.