neděle 24. července 2022

Nedělní miniglosy č.647

Člověk nestihl ani pořádně zamrkat a máme už měsíc od slunovratu. Už měsíc a něco se nám zkracuje den, i když zatím ještě nijak závratnou rychlostí. Lidé, kteří mají rádi horké léto, si lebedí ve svých supertropických dnech, zatímco my ostatní zvažujeme přestěhování do Arktidy, dokud z ní ještě aspoň kousek zbývá. Ale zatím jsem pořád ještě doma tady v mírném pásmu, kde je klima poslední dobou mírné asi tolik jako je mírná naše národní povaha, že Jene Žižko? Ještěže jsou tu opět Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Stejně jako se to děje neděli co neděli už více než 13 let, i dnes se pokusíme probrat s nadhledem a snad občas i s trochou humoru aktuality z politiky i společnosti u nás doma i ve světě a budeme doufat, že nové vydání NMg rozpáleného zchladí a chladného dohřeje :-).

Reakcí na mých nedávných několik debat na sociálních sítích byla glosa Cožpak vy věříte vlastním očím víc než mně? V druhém článku jsem pak na ilustračních fotkách ukázal, jak lze putovat napříč pražským Starým Městem různými zkratkami a průchody, abyste se nemuseli přetlačovat s turisty na Královské cestě: Královská cesta pro krále, kteří nemají rádi davy. Z minulého týdne mohu připomenout další exkurzi do své Fotolaboratoře, abych ukázal, jak vznikala nová fotografie Rozpouštění oranžového času, a z ještě větší hloubky vytáhnu ještě jednou docela podrobnou reportáž Ruiny kostela svaté Apoleny pod Přimdou, ve kterém jsme nahlédli do historie i současnosti zajímavého svatostánku v Českém lese. No a jako obyčejně přidám pro zájemce o objemnější letní čtení i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu! 
Ještě nás čekají dvě normální miniglosová čísla a pak přijde kulaté číslo 650, které bude - jak už je to zde na blogu zvykem - výběrem toho nejlepšího z posledních 49 čísel. Které glosy se do tradičního jubilejního výběru dostanou, ještě netuším, ale už se docela těším, že si budu při té příležitosti muset všech 49 vydání znovu přečíst a zvážit, které glosy i s větším časovým odstupem fungují a které už nevratně "vyčichly". Každopádně přeji všem zdejším návštěvníkům krásný letní týden a uvidíme, jestli budeme zase muset otevřít katalog agentury "Arktida Travel", abychom se v případné další vlně veder osvěžili alespoň pohledem na ledoborec. Užijte si moc dobrý týden.
 
 
Ministr vnitra a dosavadní šéf hnutí Starostové a nezávislí, Vít Rakušan, v rozhovoru s Nedělními miniglosami neochotně připustil, že byl sice na mimořádném sněmu zvolen předsedou hnutí i do dalšího období, ale přesto se nedokáže zcela zbavit dojmu, že mu na nohy táhne snad ze všech stran.
----------------------
Kurz efektivního přežvykování vytvořilo české ministerstvo zemědělství pro beskydské vlky. "Cílem našeho projektu je naučit vlky správně přežvykovat, aby dokázali získat živiny nezbytné pro život i z rostlinné potravy a nemuseli tak útočit na beskydské ovce, což dělá v horách zlou krev a snižuje to počet našich voličů z řad místních chovatelů a pastevců," vysvětlil Nedělním miniglosám ministr Nekula. "Očekáváme, že když se vlci budou schopni bez problémů napást, nebudou se honit po horách za živočišnou potravou a poslední dobou dost napjatá situace v Beskydech se uklidní." Šéf projektu ovšem připustil, že první zkušenosti nejsou úplně dobré: "Náš hlavní odborný školitel sice neměl s frekventanty kurzu větší problémy, ale je pravda, že účastníci při testovací hodině napadli jeho spolupracovníka, který má v kurzu důležitou roli rodilého přežvykujícího."
--------------------- 
Dostatečnou podporu zatím návrh ministra školství Balaše na posun začátku vyučování z osmé na devátou hodinu nezískal ani mezi žáky ani mezi učiteli, protože obě strany chtějí mít každodenní vyučování pokud možno co nejdřív za sebou, aby měly dostatek času na aktivity, které je opravdu baví. 
----------------------
Maďarský premiér Orbán potvrdil, že jeho země je - přes určité námitky k pojetí a rozsahu vojenské pomoci Evropské unie pro Ukrajinu - ochotna se na těchto dodávkách jako loajální člen EU podílet zásilkou bílých vlajek z maďarského hedvábí a také speciálním typem tokajského vína, podle zkušeností z roku 1956 obzvlášť vhodného pro první opravdu mírový přípitek.
----------------------
Účastníci velké večerní pouliční demonstrace v kubánském hlavním městě, která byla uspořádána na protest proti opakovaným výpadkům elektrického proudu, se pokojně rozešli poté, co na místě zhasla všechna pouliční světla a přestaly fungovat mikrofony.
----------------------  
Z hladiny brněnské přehrady se letos ztratilo již 15 bójek, které standardně vymezují prostor pro plavce a pro lodě. Brněnská policie z na první pohled nepochopitelné krádeže podezírá skupinu lidí, kteří se podle slov svých mluvčích cítí být přímými potomky keltského kmene Bójů, a kradené bóje nejspíš využívají přímo na Cejlu v průběhu svých tajných náboženských obřadů.
----------------------
Italští ekologičtí aktivisté ze skupiny Ultima Generazione se přilepili ke slavnému dílu Primavera (Jaro) malíře Botticelliho v galerii Uffizi ve Florencii. Pracovníci galerie po zjištění situace navrhli jako pro slavný obraz nejbezpečnější řešení to, že budou přilepení aktivisté převlečeni do podobných úborů jako postavy na obraze a stanou se tak propříště regulérní součástí uměleckého díla. Turisticky atraktivní krmení aktivistů by mělo probíhat každý den v 10 a v 16 hodin.
 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. Hodně vody proteče Bečvou, než se bude "vlk pást vedle beránka a lev jako dobytek požírat trávu..."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba bude jednodušší udělat z beránka masožravce a vrcholového beskydského predátora :-).

      Vymazat
  2. Do Beskyd se chystáme koncem srpna, doufám, že vlci v případě, že přežvykování trávy je neosloví, se v hledání živočišné potravy nepřeorientují na lidi, když ovce budou více chráněny.
    Ještěže obraz je zasklen, jinak by to byla chirurgická operace aktivisty od plátna odlepit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Narazí-li na tu správnou trávu, i když je to nezasytí, mohlo by je to aspoň rozveselit :-).

      Aktivisté prý konzultovali, jak se nejlépe přilepit, aby dílu neublížili. Výrobce příslušného lepidla má slušnou celosvětovou reklamu...

      Vymazat
  3. Tedy, Petře, kam ty na ta témata chodíš, směju se a smích léčí, možná, že na úspěchu v mé léčbě máš podíl.
    Naši mladí pojedou letos na dovolenou s mými vnučkami do Beskyd, tak snad do té doby vlci nepřesedlají na lidi.
    Měj se hezky a dál nás zásobuj vtipem. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rád, že na tebe mají miniglosy takový efekt :-). Tak ať se tvé rodině dovolená vyvede a tamější vlci se živí, jak se na vlky sluší a patří :-).

      Vymazat
  4. Nabízí se domněnka, že ministrovi Rakušanovi je ten STAN malý. :-)

    Jak to udělat, aby se vlk nažral a ovečka zůstala celá... Tráva asi nebude pro vlka to pravé ořechové. Náš pes, čili tak trochu vlk, má rád banány, jablka a mrkev. Akorát teda nevím, jestli ta vegetariánská strava nevyjde dráž. :-)

    Ministr Balaš na to jde z nesprávného konce. Místo návrhu, aby se začínalo později, měl podat návrh, aby se končilo dřív. V tom by ho jistě podpořili všichni. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě to tak, aby si snad vlci mysleli, že jsme nějaká banánová republika! :-)

      Vymazat
    2. Bravo, Oby! Ohledně té výuky :-)

      Vymazat
  5. Šoupnout začátek vyučování je, myslím, velmi logický a správný krok, ovšem jen za předpokladu, že to vyučování za něco stojí a tím pádem má smysl se starat o to, aby bylo co nejefektivnější. Pokud nestojí za nic (což většinou bývá ten případ), pak je "mít to co nejdřív za sebou" jasná priorita :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ministerstvo dá každé škole na výběr: Pokud vaše vyučování nestojí za nic, můžete začínat i nadále od osmi. Aspoň budou studenti a rodiče vědět :-).

      Vymazat
  6. A co po Beskydech rozmistit sesite ovci kuze s prislusnymi otvory, kterymi by turiste mohli zasunovat sve nedojedene svaciny? V ramci dokonale simulace prirozeneho pohybu by je mohly tahat na provazku mene vytizene lanovky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znáš turisty, kam všude budou nedojedené svačiny zasunovat. Aby si pak vlci nemuseli udělat víkendovou brigádu na čištění lesa.

      Vymazat

  7. Myslím že by si hnutí STAN mělo zvolit i příslušnou hymnu. Samozřejmě že jako první se nabízí hit Karla Štědrého a Waldemara Matušky " Mám malý STAN ".... K trávě po které by byli vlci veselí by je ministerstvo mohlo naučit žvýkat i lysohlávky. Pak by teprve bylo v lese vesele! No a veřejné krmení aktivistů, tak to mě rozsekalo úplně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak ale bude písnička o malém STANu ladit s přirozeným velikášstvím představitelů hnutí? :-)

      Vymazat
    2. Jó, tak to už je na jeho představitelích....

      Vymazat
  8. Vlci by mohli spásat vlčí bob (když nebudou mít vlčí mhu). Ale tatranští bačové empiricky zjistili, že že zažívací trakt psovitých šelem v případě rostlinné stravy vyprodukuje mnohem větší množství dusíku než býložravci.
    Z Inšpruku pro NMG Tlusťjoch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlčí bob jako alternativní krmivo je skvělý nápad, děkuji :-). Zdravím do Inšpruku a přeji vlídné počasí a milé domorodce.

      Vymazat
  9. Lezarts

    Kdyby se posunul začátek školní docházky na 9 hod, už by nezbylo moc času chodit za školu😁😁😁

    OdpovědětVymazat
  10. To zas někdo objevil Ameriku...
    Projde-li návrh a vezmeme-li v úvahu SELČ (středoevropský letní čas), který se úporně drží při životě, bude dětem začínat výuka v zimě v 9 hodin SEČ a v "létě" v 8 hodin SEČ.
    Připomíná mi to babičku Boženy Němcové. Ta v létě vstávala ve čtyři hodiny, v zimě v pět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem před čtvrtstoletím učil na gymnáziu, měli jsme začátek vyučování taky standardně posunutý. Ale rodiče museli vzít na vědomí, že se bude víc učit odpoledne.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.