neděle 3. července 2022

Nedělní miniglosy č.644

Moje dovolená sice trvala dva týdny, ale náš blogový nedělník měl jen jednotýdenní přestávku, po které vás opět všechny vítám u Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". I dnes se pokusíme probrat s nadhledem a snad občas i s trochou humoru aktuality z politiky i společnosti u nás doma i ve světě.

Ve dvou týdnech od posledního vydání NMg jsem zde na blogu publikoval hned čtyři nové příspěvky: Ten první ještě neměl s mou dovolenou nic společného a ukazuje Desetkrát různorodě černobílou Prahu tak, jak jsem ji nafotil při různých letních příležitostech. Čistě dovolenkový charakter mají reportáže Klášter benediktinů v Broumově a Toulání broumovským krajem aneb Vzhůru na Hvězdu! No a nakonec jsem přidal jedno aktuální téma, protože moje fotografie měly docela slušný Úspěch na soutěži s toxickým názvem, konkrétně na Moscow International Foto Awards 2022. Z předdovolenkového období ještě připomenu nedávný příspěvek do tradiční básnické rubriky Týnská rapsodie a jako obyčejně přidám pro zájemce o objemnější letní čtení i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Přeji všem zdejším návštěvníkům krásný začátek prázdnin a věřím, že budeme mít dost příležitostí setkat se dříve než za týden u dalších Nedělních miniglos. Námětů je teď habaděj, ani nestíhám všechno zpracovat a koncepty dosud nepublikovaných článků se mi kupí, tak věřím, že nedostatkem prázdninového čtení tady trpět nebudeme :-). Každopádně si užijte moc dobrý týden, ať už ho věnujete práci, cestování nebo rekreaci někde u vody.
 
 
Podle zdrojů z MI6 Vladimir Putin nejspíš již nežije a na veřejnosti ho zastupuje dvojník. Zpravodajci se zatím přou, zdali ruského prezidenta nahradil jako dvojník mírnější Nývlt nebo drsnější Macháně. "Pokud Putina zastupuje Nývlt, má evropská ekonomika ještě šanci," konstatuje pro Nedělní miniglosy dobře informovaný utajený zdroj. "Pokud se ale k moci dostal známý škrtič Macháně, je velká pravděpodobnost, že Evropě brzy úplně zaškrtí přívod ropy i zemního plynu."
----------------------
Jestli byl posudek soudního znalce na míru svéprávnosti zatčeného podnikatele Michala Redla pravdivý nebo zmanipulovaný, by měl určit posudek soudního znalce.
--------------------- 
Česká vláda projednává zavedení tzv. sektorové daně, která by speciálně zdanila především bezpracné vysoké zisky energetických společností. "Do procesu schvalování sektorové daně, které by bylo jednoznačně přínosné pro české občany, jsme se vrhli odvážně a bez předsudků," řekl Nedělním miniglosám premiér Fiala. "Ani už vlastně nevím, kdy se původní bohulibý záměr pod našima rukama proměnil ve výslednou podobu návrhu, tj. v okamžité zavedení nové daně ze sektorového nábytku."
----------------------
V tradiční anketě o nejpopulárnější české přísloví zvítězilo v segmentu čertů jednoznačně rčení Ševče, drž se svého kopyta, které naopak z dosud neznámých důvodů vůbec nezabodovalo ve volebním okrsku Řáholec.
---------------------- 
Jako hlavní cíl právě zahájeného šestiměsíčního českého předsednictví Evropské unie si česká vláda vytkla za cíl poupravit nedávné usnesení Evropské rady, že kvůli stále rostoucímu významu Prahy a České republiky bude Praha na hlavních rychlíkových transevropských trasách od 1. července zastávkou na znamení.
----------------------
Zrychlené výběrové řízení na post ministra školství vyhlásila po odchodu Petra Gazdíka česká vláda. Podle neoficiálních informací, které se Nedělním miniglosám podařilo získat, sice všichni uchazeči ve svých materiálech uváděli, že jim to pálí, ale ve většině případů se během ústního pohovoru ukázalo, že to byla nejspíš jen žáha.
----------------------
Programové vedení TV Barrandov s okamžitou platností přejmenovalo jeden ze svých oblíbených pořadů na nový, marketingově mnohem lépe využitelný název Soudkyně Agáta.
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

30 komentářů:

  1. Na mereni svéprávnosti teď mame pristroj, ktery byl vyvinut puvodne k uplne jinému ucelu -Dozimetr

    OdpovědětVymazat
  2. Ad #3) Proti sektorové daní protestují i příznivci pražských Bohemians - viz Virtuální Ďolíček: https://sektor1905.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od klokanů se to dalo čekat. Ti jsou vždycky v opozici :-).

      Vymazat
  3. Ad #6) Nakonec výběrové řízení vyhrála Paličova dcera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, ta přežila. I když to byl myslím spalovač a ne palič. Drobný významový posun...

      Vymazat
    2. Česká vláda tak rozhodla ihned poté, co se začalo proslýchat, že zájem o post projevil i páter Koniáš.

      Vymazat
    3. Ten by se měl stát pověřencem dohlížejícím na svobodný přístup k informacím.

      Vymazat
  4. Daň ze sektorového nábytku mě tedy dostala. Tam se zjevně k celému procesu přichomýtl nějaký šikovný Humphrey :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale bylo to na poslední chvíli. Už už to vypadalo, že se to tentokrát zvrátit nepodaří :-).

      Vymazat
  5. Ale ta žáha je velice trefná!
    Díky, Miniglosy opět nezklamaly :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, když miniglosy své čtenáře potěší :-).

      Vymazat

  6. Sodní znalec sem, soudní znalec tam, lid, vzdělaný příbalovými letáky u léků dobře ví, že třeba u léku proti křečím, mohou nastat vedlejší účinky v podobě křečí (to jsem si vypůjčil od pana Šmoldase)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tu historku jsem slyšel a pobavila mě. Příbalové letáky jsou opravdu specifický žánr. Zato je pak člověk rád i za to, že po požití léku přežije.

      Vymazat
  7. Míra
    oprava - soudní znalec, lepší by bylo solidní znalec, no dobře.
    Zastávka na znamení mě naprosto odbourala a šířím tuto perlu dál, sranda je moc potřeba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes počet zastávek na znamení stále roste, jak jsem zjistil při svých železničních toulkách. Tak jsem si představil, jak by to mohlo fungovat o úroveň výš :-).

      Vymazat
  8. Když v Praze na znamení nestačí zastavit, odvezou mě z Vídně domů?
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, pouze vám nabídnou zdarma vídeňskou kávu.

      Vymazat
    2. Kdo jel první třídou, dostane i kousek sachříka :-).

      Vymazat
    3. Začínám se na ten rychlík těšit. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Agata se na oplatku prejmenovala na Pritelkyni Jaromira Soukupa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V takového sólokapra se zdráhali uvěřit i ti nejpředvídavější bulvárníci :-).

      Vymazat
  10. Lezarts

    Aby se jeden bál, že budeme všichni klasifikovaní, jako nesvéprávní. Jak vidno může to mít velké výhody😟

    OdpovědětVymazat
  11. Soudkyně Agáta a sektorový nábytek. Nádhera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soudkyně Agáta vyžaduje určitou míru čtenářovy spolupráce :-).

      Vymazat
  12. Tentokrát se nějak nechytám, ale to by v tom byl čert, abych neobdarovala bodem aspoň číslo 4. :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Sektorová daň, Jurečka navrhuje progresivní zdanění, zdroje došly, Fialovi se zatím podařilo navýšit počet lidí na sociálních dávkách a tento úspěšný trend zřejmě bude pokračovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z ekonomického pohledu je na zvýšení daní ten pravý čas. Z politického a ideologického nikoli, ale to asi nebude nikdy :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.