neděle 15. ledna 2023

Nedělní miniglosy č.669

V novém roce se už - po vánoční a novoroční přestávce - postupně normalizuje vydávání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", takže 15. sezóna vydávání tohoto tradičního nedělníku (tou první byl rok 2009) se utěšeně rozjíždí. Věřím, že ani v roce 2023 nedáte článkům se zavedenou značkou NMg košem a budete si sem chodit číst zprávy z politiky i společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích, byť zase ne o tolik :-).
 
V uplynulém týdnu vyšly dva nové články: Z tradice odlehčeného stylu zdejších textů bohužel vybočil neveselý článek O houslistce, která měla ráda jména na "V", ale nic nenadělám; život přináší i události, o kterých se nepíše úplně snadno, a nerad bych před nimi strkal hlavu do písku. A místo toho, abych se před víkendem pustil do článku na téma 1. kola prezidentských voleb, radši jsem si naordinoval trochu nadhledu, který přináší ve výšce 62 metrů se nacházející vyhlídkový ochoz věže plzeňského chrámu sv. Bartoloměje, a zveřejnil jsem několik fotek pořízených Na plzeňské věži, která převyšuje kopce. Z vánočního a novoročního času ještě jednou připomenu fotočlánek z mé malostranské procházky, na kterou jsem se tentokrát vybavil zapůjčeným extrémně širokoúhlým objektivem - Tradiční předvánoční focení s netradičním objektivem, a pravidelný bilanční článek Co mi také přinesl rok 2022. A dnes už zase po delší době nakoukneme i do archivu; tentokrát jsem vybral třináct let starou básničku s názvem Zlodějská.
 
V dnešním vydání týdeníku se značkou NMg se samozřejmě nemůžeme vyhnout hlavní politické události uplynulého týdne, 1. kolu prezidentských voleb, ke kterým nejspíš většina z nás vyrazila (tedy, podle souhrnných výsledků něco přes 68 % ze zdejších čtenářů :-)), ale budu se snažit, aby to tentokrát nebylo úplně monotematické. Však si něco ještě nechme na další dvě neděle; jak to zatím vypadá, humorný nadhled budeme ještě potřebovat, abychom se z těch věčných mediálních přestřelek a všudypřítomného střetu emocí a "vizí" dočista nezbláznili. Přeji vám dobrý a úspěšný týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Specialisté na marketingové průzkumy potvrdili překvapivý trend, podle kterého se v poslední době výrazně mění hudební vkus afrického ptactva. "Pořád platí, že největší vliv na ostatní ptačí druhy mají v Africe přezimující čápi," řekl Nedělním miniglosám šéf speciálního výzkumného týmu. "Zatímco donedávna se ale bílí i černí čápi víceméně shodovali na tom, že nejpopulárnější písničkou je kompromisní Black or White od Michaela Jacksona, poslední dobou se od čápů přilétajících z České republiky masově šíří obliba písničky Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, která je mezi čápy populární zejména na Olbramovicku.
---------------------- 
Neúspěšný kandidát na prezidenta z prvního kola voleb, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima varoval před dopady zvolení generála Pavla na české školství, protože se obává, že nový prezident bude více prosazovat, aby školáci nosili uniformy.
----------------------
Předseda Ústřední volební komise potvrdil Nedělním miniglosám, že první kolo prezidentské volby přineslo rekordní účast voličů, která překročila 68 %. Přičítá to skutečnosti, že byly volební místnosti dobře vytápěny, takže někteří občani se přišli během dvou volebních dnů ohřát hned několikrát.
-------------------- 
Podle expertů na obnovitelné zdroje energie má Česká republika obrovský potenciál ve využívání větrné energie, protože je tu v rámci Evropské unie neobyčejně vysoké procento lidí, kteří mluví jen tak do větru.
---------------------- 
Obyvatelé Kladna v místním referendu neodhlasovali zákaz hazardu. Tento výsledek ovšem není žádným překvapením, protože desítky kladenských sázkových společností na něj vyhlásily poměrně nízký kurz kolem 1,2:1.
----------------------
Petici proti tříkrálovému začerňování tváří u krále Baltazara zveřejnila aktivistka Tereza Navrátil Šimonová. Podle jejího názoru se jedná o praktiku, která je hluboce nerespektující, zraňující a ponižující pro obyvatele ČR jiné než bílé barvy pleti. Zároveň požádala o začernění všech příspěvků na sociálních sítích, které s tímto jejím pohledem nesouhlasí.
----------------------
Místopředseda hnutí ANO a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák v prvním kole nevolil svého předsedu Andreje Babiše a ohlásil, že i ve druhém kole bude volit Petra Pavla. Loajální Babišovi spolupracovníci, exministři Havlíček a Schillerová tento krok označili za podraz, který si předseda Babiš nezaslouží, protože je podle nich v českém prostředí jednoznačně nejlepší ekonom, podnikatel, politik, obchodník, manažer, vyjednavač i rétor. Sám Andrej Babiš si na tiskovce mimoděk posteskl, že Vondrák má mindrák, pročež Havlíček se Schillerovou rychle doplnili, že jejich předseda je i nejlepší básník.

 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. To je ovsem omyl, spocivajici v nepozornem cteni textu doprovodne pisne Ja nejsem cerny, ja jsem od slunce opaleny...Osob z jinou nez bilou barvou pleti od prirody se to tedy vubec netyka..

    OdpovědětVymazat
  2. Tlusťjoch: A.D #4) ČR vede i ve spotřebě větrových bonbónů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A když se k tomu ještě přidají větrníky z cukrárny u Myšáka...

      Vymazat
  3. Petře, u nás v komisi byla účast 74 proc. a teplo tam bylo jen krátce v pátek a po ránu v sobotu, jinak jsme měli žhavé favority, abychom nenastydly ( v komisi byly ženy ).
    Glosy se ti tradičně povedly. Je vidět, že pečeš podle osvědčených receptů. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslel jsem na to, jak to u vás asi probíhalo :-)

      Vymazat
  4. Větrná energie mě fakt rozesmála :-)
    A s tím ohříváním, taky možné řešení. :-) V prosinci na kolejích měli prý 16-17 stupňů a ve studovně jen o krapet víc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koleje jsou v pohodě: Studentky a studenty hřeje mládí a železničáře modrá uniforma :-).

      Vymazat
  5. Větrná energie je super. A stran vodních elektráren to tu také nemáme úplně marné, protože řeči se vedou a voda teče :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborná poznámka! :-) Další asociace už ovšem bohužel vede do autu, byť skutečnost, kolik lidí si tu "plácá jádra" je za čarou jen o kousek :-).

      Vymazat
  6. 2. Copak uniformy! Pocetne rady zaslablych a otylych studentu se tise desi zavedeni branne vychovy a povinne military olympiady, zahrnujici obavany beh v plastence a s plynovou maskou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když si vzpomenu, jací kantoři mě učili branné výchově, dnešním studentům se nedivím, protože ten předmět nejspíš vyžadoval určité predispozice.

      Vymazat
  7. Vzhledem k suchu a nedostatku čapí potravy se mezi českými čápy rychle šíří píseň U tří louží stará žába kváká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře našlápnuto měla i "Žába leze do bezu", ale popularitu písně v Africe omezuje malé rozšíření bezu. Písnička "Žába leze do baobabu" se ovšem - nejspíš z rytmických důvodů - moc neprosadila.

      Vymazat
  8. Tak Andrej je už i básník? :-D
    Zcela masochisticky jsem sledovala jeho tiskovku a když jsem viděla Schillerovou, kterak na něj oddaně hledí, přidala bych, že je i guru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem sledoval. Aspoň konečně vím, jak vypadá pozitivní volební kampaň :-).

      Vymazat
  9. Nedokážu si vybrat, ale Babiš básník mě fakt dostal! Školní uniformy jsou taky skvělý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl by to výborný rapper. To by byly opoziční protest songy! :-)

      Vymazat
  10. O charakteru Vondráka si iluze nedělám, osobně ho znám sice jen z několika komisí pro habilitační a profesorské řízení, ale dost jsem o něm slyšel od jeho kolegů z VŠB-TU v Ostravě.
    Vondrák v r. 1988 vstoupil do KSČ, přestože režim se už hroutil, ale on se nemohl dočkat, protože usiloval o zahraniční stáž a rudá knížka se hodila. Pak dělal akademickou kariéru, byl 2krát děkanem VŠB-TU FEI a rektorem VŠB-TU a stejně jako Zima uvažoval, kam dál se posunout. A před 9-10 lety chytl vítr a přitočil se k Babišovi a ANO, dokonce o tom i v prostředí školy psal, jak chce v jeho barvách "bojovat proti korupci". Stal se pak 2krát hejtmanem a současně poslancem. Když Babiš prohlašoval, že chce být ještě jednou premiérem a pak politiku opustí, Vondrák se nechal slyšet, že má ambice se stát předsedou ANO. Jenže je postavou pouze regionálního významu (podobně jako Čunek u lidovců), "korunním princem" ANO je Havlíček a vlivnější je i Schillerová. A to Vondráka hněte, a tak nahazuje udičku ODS (lidovci a Top09 jsou pod rozlišovací schopnost, s Fialou se navíc zná z rektorského období) , že z ANO "možná" odejde a čeká na "dobrou nabídku". Je to člověk, který, jak se říká, "vždy věděl, kudy běžel zajíc", aby svou kariéru posunul na vyšší level.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takoví zkušení jachtaři prostě nikdy nezažívají bezvětří :-).

      Vymazat
  11. Štěst, že nám odborníci zjistili, co teď letí v Africe. Jinak bychom byli úplně vedle. ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Lezarts

    I básníci přicházejí o iluze…

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.