neděle 8. ledna 2023

Nedělní miniglosy č.668

Po dvoutýdenní vánoční a novoroční přestávce vycházejí - poprvé v roce 2023 -  Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Dnešní 668. číslo tedy zahajuje 15. sezónu vydávání tradičního nedělníku (to je výhoda matematiky, že jsme sice ještě neoslavili 14. narozeniny, ale už jsme stihli odstartovat 15. sezónu :-)) a já věřím, že ani v novém roce nedáte článkům se zavedenou značkou NMg košem a budete si sem chodit číst zprávy z politiky i společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích, byť zase ne o tolik :-).

Dnes bude tradiční přehled nových článků  na mém blogu trochu bohatší než tomu v úvodnících NMg běžně bývá, protože článků vyšlo v mezidobí od posledního vydání hned sedm: V článku O vánočních dárcích z vlaku jsem psal o tom, jak jsem sháněl cestujícího, který zapomněl ve vlaku dva dárky (mimochodem, moje úsilí se mi už stihlo vrátit, protože jsem před pár dny zapomněl ve vlaku svou kartu na MHD a na příměstské vlaky a taky jednomu slušnému vlakvedoucímu stálo za to mě najít a vrátit mi ji). Na Štědrý den jsem přidal Nové péefko pro zdejší milé návštěvníky. Jako obyčejně jsem hned po Vánocích zveřejnil trochu obsáhlejší fotočlánek ze své tradiční malostranské procházky, na kterou jsem se tentokrát vybavil zapůjčeným extrémně širokoúhlým objektivem - Tradiční předvánoční focení s netradičním objektivem.  Před silvestrem jsem pro pobavení ale i k zamyšlení přidal 4. díl Zápisků z čerstvě popsaného sešitu. Na Nový rok jsem zavzpomínal na noc, kdy se rozpadlo Československo, v článku Právě dnes, před třiceti lety... Už 3. ledna přišel na řadu tradiční podrobnější bilanční článek Co mi také přinesl rok 2022. A protože jsem na Nový rok vyrazil aspoň na chvíli fotit do Prahy, mohl jsem zveřejnit i fotočlánek Jak na Nový rok, tak po celý rok - aneb Na Jiřáku. Tedy - dnes je toho tolik, že už nezbývá prostor na nakouknutí do archivu, tak si naše "Archivní okénko" necháme na příští, novými články méně zavalenou neděli.
 
A teď už se podíváme, jaké nové události přinesl přelom starého a nového roku. V mediálním prostoru se to jen hemžilo projevy a předsevzetími, navíc vrcholí kampaň před 1. kolem prezidentských voleb, tak to zatím na okurkovou sezónu moc nevypadá. Ostatně kdo to kdy viděl, okurky v lednu? Že, Maruško z Dvanácti měsíčků?! :-)
 
Za celou jednomužnou redakci Nedělních miniglos vám přeji pokud možno dobrý rok, ve kterém snad opět uplatníme schopnost dívat se na dění kolem sebe nejen s podmračenými obavami, ale i s nadhledem a humornou nadsázkou, protože bez těchto pomocníků by to tu bylo občas k nesnesení. Ať se vám v novém roce daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Prezident FIFA Gianni Infantino vyzval všechny země, aby pojmenovaly jeden ze svých stadionů po nedávno zemřelé fotbalové hvězdě Pelém. Česká vláda rozhodla, že jménem brazilské legendy bude pojmenován rychlobruslařský stadión pro Martinu Sáblíkovou, jen co se dostaví.
---------------------- 
Světová antidopingová agentura WADA pohrozila, že jestli se ruští a běloruští sportovci brzy nevrátí do kolotoče sportovních soutěží, bude muset začít - kvůli příliš malému počtu dopingových hříšníků - začít propouštět své zaměstnance.
----------------------
V loňském ročníku tradiční ankety O nejpopulárnější přísloví, vyhrálo s obrovskou převahou a prakticky ve všech oblastech České republiky přísloví Kdo rychle bere, dvakrát bere. Jedinou výjimkou byla obec Řež u Prahy, kde podle očekávání stejně jako loni jasně dominoval tradiční slogan Dvakrát měř, jednou Řež).
-------------------- 
Prezidentský kandidát, emeritní generál Petr Pavel, odmítl nabídku svých příznivců, že po něm pojmenují jeden z nově vystavěných českých kostelů. "Určitě nebudu kolem svého jména budovat nějaký novodobý kult osobnosti," řekl generál Nedělním miniglosám. "Kromě toho chci jako prezident podporovat především efektivní a levné změny," dodal Petr Pavel, "takže bude nejspíš úplně postačovat, když se u vyšehradské baziliky svatého Petra a Pavla škrtne to nadbytečné ´a´".
---------------------- 
Na konferenci věnované problémům s nulami v moderních matematických postupech, která se koná v Kongresovém komplexu na Brněnském výstavišti, protestovaly proti obsahu letošního vánočního poselství českého prezidenta Miloše Zemana všechny přítomné zakomplexované nuly.
----------------------
Jen 3 % obyvatel Německa považují podle výsledků průzkumu Českou republiku za nejsympatičtější sousední zemi. V anketě nás neporazilo jen vítězné Rakousko, druhé Nizozemsko a třetí Dánsko, ale lepší výsledek zaznamenala i Ukrajina, která s Německem vůbec nesousedí, což poněkud znervóznilo Poláky.
----------------------  
Kandidátka na funkci českého prezidenta Danuše Nerudová oznámila, že pokud bude zvolena, nebude vznášet nároky na státem placené bydlení v prezidentské vile, ale bude bydlet nedaleko Pražského hradu v tradičním rodinném sídle U dvou slunců.

 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. Ad #3) Off šum Venca Dg a Mike Nellid trvají na hospodskými štamgasty oblíbené: "Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se dojde pro pivo."

    OdpovědětVymazat
  2. AD #7) Jenom jestli mluví pravdu, já ji častěji vídával U Kocoura.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocour s oběma slunci prý vstoupili do koalice.

      Vymazat
  3. Počkat si stálo za to - po pauze se miniglosy obzvlášť vydařily :-) U dopingu jsem se začala smát tak nahlas, že můžu být jedině ráda, že ještě neodbila desátá večerní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jestli někdo donutí znepřátelené strany zasednout k vyjednávacímu stolu, bude to WADA :-).

      Vymazat
  4. Nerudová s "obyčejnými" lidmi do styku nepřichází. Bydlí na periferii Brna v části Kuřim-Podlesí a pro tamější obyvatele to bylo překvapení, protože ji nikdo neviděl na zastávce ani v hospodě. Čekal bych tedy, že by si vybrala nějakou slonovou věž, nejspíš přímo Hrad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na hospodu to nevidím, to spíš na kavárnu s výkonnou wifi.

      Vymazat
  5. Raději dnes nebudu komentovat, abych neovlivnila volby, hihi. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Proslycha se, ze Martina Sablikova uz svuj stadion dopredu nazyva mazlive "Pellech"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heč, my už u nás v Dobřichovicích vilu Pellé máme :-).

      Vymazat
    2. Hele, a není po tom generálovi? :-D

      Vymazat
    3. Je to tak. Sice si ji moc neužil, ale zase si ji ani ti nejbojovnější komunisti netroufli jeho rodině oficiálně sebrat :-).

      Vymazat
  7. Lezarts

    Děkuji za vtipný vstup do začínajícího roku, hodno tohoto blogu!!!
    Jen tak dál, aby to dění kolem nás dostalo spíš punc optimismu👍

    OdpovědětVymazat
  8. Takový protestní pochod zakomplexovaných nul by byla opravdu parádní podívaná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový pochod by se mi líbil. Všichni účastníci jsou takoví pěkně kulaťoučcí :-).

      Vymazat
  9. Bazilika Petra Pavla a nervózní Poláci mě pobavili moc! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně jsem ani nepátral, jestli se Poláci nějak umístili :-).

      Vymazat
    2. Mám úplně stejný výběr. Poláci na prvním místě - alespoň v tomto příspěvku :_)

      Vymazat
  10. Bazilika. Poláci. Doping. Nádhera.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.