pátek 27. ledna 2023

Namrzlý páv ve Vojanových sadech a Paví haiku

Když v Dobřichovicích nedávno trochu nasněžilo a vypadalo to, že by se sníh mohl aspoň chvíli udržet, hned jsem se zkusil vypravit do Prahy. Jenže tentokrát byl skutečně hnusně podmračený den, mizerné světlo, jen trochu vzdálenější objekty byly překryté zcela nefotogenickou mlhou, takže tím padlo jakékoli focení pražských památek či architektury. 

Jediné, co se mi zdálo být perspektivní, byly dočasně zasněžené keře a stromy, tak jsem si řekl, že bych mohl nakouknout do nějaké pražské zahrady. Co takhle zkusit Vojanovy sady, nepříliš rozlehlou oázu relativního klidu přímo uprostřed exponované  turistické oblasti Malé Strany? Bylo jasné, že tam, kde chodí víc lidí, se mokrý sníh brzy rozšlape a zmizí, ale v parku by mohl vydržet o něco déle. A opravdu - zatímco před branou do starodávné a původně klášterní zahrady, přináležející klášteru karmelitek, už na chodníku převažovalo sněhové blátíčko nad opravdovým sněhem, zahrada si ještě nějakou dobu ponechala zimní kabátek.
 

Na první fotce je dobře vidět, jak to vypadalo se světelnými podmínkami. Zkřehlé fotony šly v té slotě nejspíš někam na kafe nebo na něco ostřejšího, takže jedinou hodnotou následujícího snímku centrální části zahrady s kaplí svaté Terezie z Avily je zřetelný důkaz, že opravdu sněžilo. 

 
 
Ano, takhle nějak jsem si původně představoval svou fotku ze zasněžených Vojanových sadů, byť i na ní se samozřejmě projevil nedostatek jenom trochu slušnějšího osvětlení. Nakonec to ale rozhodně nebyla "fotka dne".


Vojanovy sady totiž oplývají celým hejnem pávů, kteří se tu volně procházejí parkem, občas se trochu hašteří, občas dokonce vylétnou do koruny zdejších vysokých stromů, až překvapí, jak se tak vysoko jejich velká ptačí těla mohla dostat. No a jeden z pávů měl svůj krásný rozkládací ocas zasněžený a navrch trochu namrzlý. Dlouho se mi schovával v zahradních křovinách, ale byl jsem trpělivý a nakonec jsem měl důstojně se procházejícího pavího modela chvilku sám pro sebe. Co myslíte, když se teď chce předvést před holkama, musí taky po ránu škrabat námrazu?

  

 

Paví haiku
 

Duhovým okem

i do tmy spiklenecky

krása zamrká.

 

29 komentářů:

  1. Vojanovy sady jsou i mým oblíbeným místem...překvapuje mne, že jsou i teď v zimě otvvřené...Sníh tomu dodává zase jinou patini

    OdpovědětVymazat
  2. Pávi se mi líbí... nikdy mě nenapadlo, jak jim asi musí ten hábit po zasněžení v zimě ztěžknout... tento exemplář zřejmě nestrávil několik nocí v bezpečí koruny stromu, musel se zřejmě ukrývat někde na zemi v křoví... Ostatní fotky krásné i bez lepších světelných podmínek. Pěkné dny, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu i za komentář. Aspoň má takový páv ráno důvod vstávat ztěžka. Já vstávám taky tak a přitom to vůbec není námrazou :-).

      Vymazat
  3. Tlusťjoch: Není to ten páv, co se fotil i s jednou nejmenovanou ministryní ????

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekl bych, že ano. Však to znáš: Kdo se blízko mé berly ocitne... :-) Fotku si ponechám, kdyby náhodou zase ministerstvo financí hledalo fotografa.

      Vymazat
  4. Úplně vidím tu scénu jako z grotesky: páv se chce předvést před holkama, zkusí rozestřít svůj úchvatný ocas, ten je ale zmrzlý a ono to nejde a nejde. A kdyby to bylo kreslené, tak si k tomu dovedu představit i ty patřičné zvuky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějak jsem si taky představoval. I s tím holčičím uchichtáváním :-).

      Vymazat
  5. Petře, krásné fotky. 👍👍 Chudák páv musel zřejmě nějaký čas počkat, až se trochu oteplí a bude moci sundat ten bílý, dočasný zimní kabát.
    Vojanovy sady patří k mým oblíbeným místům, jsou otevřeny celoročně.

    OdpovědětVymazat
  6. Krása.
    Zasněženého páva jsem doposud neviděla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to taky překvapilo; naivně jsem si představoval, že na to má páv nějaké metody, jak se sněhu zbavit, ale ono to asi není tak jednoduché :-).

      Vymazat
  7. Nádherné fotky. Korunované duhové oko je také moc pěkné s tím bílým pláštíkem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při troše dobré vůle by na pávovi mohly děti bobovat :-).

      Vymazat
  8. Neměl to chudák lehký! Oni tam jsou vlastně takoví bezdomovci, sice v luxusním prostředí, ale nemají se kde schovat do kurníku, lépe možná do pávníku aby si nemuseli po ránu škrabat namrzlé chvosty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pávník by musel být docela rozlehlý, pávů tam byly tři přehršle :-).

      Vymazat
  9. Že ti pávi raději neodlétají do teplých krajin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hned bych s nimi odletěla někam k moři do tepla.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Lítání na takovou dálku pro pávy asi nebude snadné. Ale třeba budou České dráhy vypravovat speciální paví vagóny :-).

      Vymazat
    3. Pávi pochází z horských lesů Indie. Takže jim zimy opravdu nevadí....Na Konopišti sedávají v parku taky hodně vysoko na stromech. Ono jim je to kupodivu vlastní hřadovat ve výškách.

      Vymazat
    4. Pár jich taky bylo na okolních stromech. Ale ti se sněhovou vlečkou byli přízemní :-).

      Vymazat
    5. Ja si zase predstavila ten pavi tah...jak se na podzim houfuji a posedavaji na dratech a pak leti v tom duhove barevnym siku. To by byla krasa:))

      Vymazat
  10. U nás na jihu míváme v parku otevřené, zastřešené pavilony. Tam by se mohli před sněhem ukrýt. Ale zase po čertech málokdy vídávám ve veřejných parcích pávy. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtělo by to vyvěračku horkého pramene jako na Islandu :-).

      Vymazat
  11. Haiku je krásné! Méně už moje připitomělé cukání koutků, když jsem si představovala, odkud odevšad si páv seškrabává námrazu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některý z podnikavějších pávů by si na tyhle službičky mohl zřídit startup :-).

      Vymazat
  12. I kdyby z toho nebylo nic jiného, tak zasněžený páv stál za to. Překvapivý a půvabný výbuch barev v zamlženém zamračeném dni. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten páv byl taková drobná odměna za tu ranní cestu. Naštěstí se vždycky nějaká taková odměna najde, i když třeba nevyhlíží nijak závratně :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.