neděle 29. ledna 2023

Nedělní miniglosy č.671

Tentokrát jsem se ukrotil a nepřidal jsem žádný předvolební článek, byť ve veřejném prostoru vládly fakt vypjaté emoce. Ale samozřejmě, úplně se tomuto tématu vyhnout nemůžu, takže se téma voleb určitě objeví jednak v dnešním vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", jednak nejspíš i v samostatném článku, v okamžiku, kdy emoce - pozitivní i negativní - trochu opadnou, protože horké kaše rád nechávám trochu zchladnout, aby se nemuselo tolik foukat. Vím, jde to přesně proti logice "normálních" médií, která potřebují i dávno vystydlé kaše pořád dokola přihřívat, aby se "u společného ohně" sešel vždy dostatek lidí a těch, co jim chtějí něco prodat, ale znáte to, energie zdražila a taky si to můžu dovolit, neb mě mediální konzumenti naštěstí neživí. Dnes vás každopádně vítám u již 671. čísla pod zavedenou značkou NMg se zprávami z politiky i společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích, byť zase ne o tolik :-).

V uplynulém týdnu vyšly dva nové články: Prvním byl druhý článek z tradičního bilančního trojlístku, text Můj blog v roce 2022, ve kterém jsem se zaměřil na to, co se na mém blogu v uplynulém roce odehrálo a jak se to odrazilo na jeho návštěvnosti v porovnání s minulými lety. Druhým článkem byl zpola fotografický článek a zpola haiku, protože se to v přechodně zasněžené pražské zahradě jaksi právě sešlo dohromady: Namrzlý páv ve Vojanových sadech a Paví haiku. Z dřívější doby ještě jednou připomenu "chlubicí článek" o tom, kterak moje fotky přivezly plný kufr ocenění z mezinárodní fotografické soutěže New York Photography Awards 2022: Tak už jsme z Nového Yorku doma. A přidám i odkaz na svou první letošní básničkou Můj noční vesmírný pád.
 
Před pár dny jsem bez velkých fanfár oslavil 14. narozeniny svého blogu. Byť už to není úplně stejný blog jako v začátcích, ale jeho cca tři roky stará reinkarnace, je možná dobré připomenout i můj úplně první blogový článek z 25. ledna 2009, tím spíš, že tehdejší text byl rovněž částečně ozvěnou prezidentských voleb, byť ne zrovna těch českých: O chřipce a psím blogu. Musela to být tehdy před lety chřipka fakt neobyčejná, když její následky přetrvávají i po více než 14 letech a pořád ne a ne ustoupit.
 
Ať se všechny případné šrámy z naší prezidentské šavlovačky zahojí co nejdříve a ať jste všichni v rámci možností zdraví. A pokud už vás dočasně navštíví nějaká ta slečna chřipka, ať je - jako v mém tehdejším případě - více inspirující a motivující než devastující.

Přeji vám dobrý a úspěšný týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
P.S.: Omlouvám se těm, kteří mi v týdnu doručili své náměty na "hostující miniglosy". Nakonec jsem je nevyužil, protože byl tentokrát na již tak navýšený počet osmi volných míst docela přetlak uchazečů. Věřím, že se na mě za to nebudete zlobit a zachováte Nedělním miniglosám přízeň jak čtenářskou, tak i spoluautorskou :-). 
 
 

Bosí karmelitáni odmítli snahu Andreje Babiše zahájit kampaň pro druhé kolo prezidentských voleb v jimi spravovaném chrámu Panny Marie Vítězné a svatého Antonína Paduánského, který je známý především kvůli sošce Pražského Jezulátka. Odmítnutý prezidentský kandidát přiřadil na svém dlouhém seznamu mnichy k nepřátelskému polistopadovému kartelu a navíc bosé karmelitány obvinil z bosingu. 
---------------------- 
Podezření u investigativních žurnalistů vzbudil prudký nárůst nákladů Prezidentské kanceláře za spotřebované energie. Podle důvěrných informací Nedělních miniglos z prostředí Hradu ovšem není nic pravdivého na hloupé spiklenecké teorii pražské kavárny, že elektřina se využívá hlavně na neustálé dobíjení českého prezidenta. Skutečnost je mnohem jednodušší: Nejvíc energie totiž aktuálně spotřebovávají ve dne v noci jedoucí skartovačky.
----------------------
Někteří komentátoři soudí, že pravý důvod, proč většina novinářů v prezidentské volbě stranila více či méně otevřeně Petru Pavlovi, byl čistě sebezáchovný a stála za ním důvodná obava, že workoholik Babiš bude jako prezident pořádat své každodenní tiskové konference od 5:30 ráno.
-------------------- 
Podporovatelé SPD vyčetli po volbách svému předsedovi Tomiu Okamurovi, že před druhým kolem nepodpořil otevřeně Andreje Babiše, ale zcela nesmyslně vsadil na to, že jeho voliči budou natolik inteligentní, že si budou z celkem nevelkého počtu kandidátů schopni vybrat sami.
-------------------- 
Vedení Britského muzea v Londýně vyzvalo návštěvníky, aby nepoužívali termín mumie, který je podle představitelů instituce nevhodný až urážlivý. přičemž správnější má být spojení mumifikovaný člověk či mumifikované ostatky, což mnohem lépe reflektuje skutečnost, že v minulosti šlo o lidskou bytost. Hollywoodští filmaři dokonce potvrdili, že mumie na protest proti nedostatečně korektní terminologii založily odborovou organizaci a teď kolektivně odmítají před kamerou obživnout, což může mít na filmová studia mnohem drastičtější finanční dopad, než má celá globální energetická krize, protože na bezproblémovém ožívání mumií závisí až třetina všech pracovních míst ve filmové branži.
-------------------- 
Statistici potvrdili, že Andrej Babiš v průběhu 2. kola prezidentské kampaně celkem 2 360 krát veřejně vyslovil, že on je na rozdíl od svého protikandidáta pro mír, čímž se v historickém žebříčku mírových štváčů zařadil na druhé místo hned za legendárního amerického zpěváka Deana Reeda.
----------------------
Dosluhující prezident Miloš Zeman pohrozil svému kancléři Vratislavu Mynářovi, že pokud v příštím měsíci konečně nezíská nezbytnou bezpečnostní prověrku pro práci s utajovanými materiály, prezident splní svůj dávný slib českým občanům a zasadí se o to, aby Mynář již po 8. březnu nebyl kancléřem.
----------------------
Někteří čeští politologové soudí, že ani voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola prezidentské volby Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera nezajistili Petru Pavlovi konečné vítězství a zisk prezidentského postu. Rozhodujícím bodem kampaně byl podle expertů okamžik, kdy se na stranu bývalého generála definitivně přiklonil i známý český influencer Hloupý Honza se všemi svými buchtami.
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

33 komentářů:

  1. Skutecny duvod vysokych uctu prezidentske kancelate je ale prostsi...kancelar uzavrela zdanlive vyhodnou smlouvu o dodavkach energii s firmou Bohemia Energy...Kdo za prezidentskou kancelar smlouvu podepsal vsek nemize byt hnan k odpovednosti, nrbot nema bezpecnostni proverku

    OdpovědětVymazat
  2. Volební období skončilo a už konečně bude "klid na práci". Máme důstojného kladeče věnců, který bude vzorně plnit všechna přání fialové vlády, která si obsadí všechny zbývající pozice, které ještě plně nemá (Ústavní soud, Rada ČT, ...), prosadí si cenzorský zákon, cenzor Klíma bude rozdělovat 150 milionů neziskovým organizacím a hlásným mediálním troubám, zabývajících se provládní propagandou a pod praporem "boje s dezinformacemi" udavačstvím, a budeme v situaci nápadně podobné husákovské normalizaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím, že máš jasno a pochopitelně ti nebudu tvé přesvědčení rozmlouvat, byť je zřejmé, že si husákovu normalizaci pamatujeme diametrálně odlišně. Pro mě byl jeden z nejzábavnějších prvků kampaně, jak ze sebe politik, který šel dlouhá léta "na ruku" Zemanově hradní politice včetně její ostudné "východní linky" a tvořil s ním faktickou neprůstřelnou mocenskou koalici, najednou dělá vášnivého mírotvůrce a nezdolného bojovníka proti hrozící politické jednobarevnosti. Já jsem každopádně spokojený, že Andrej Babiš, kterého už léta považuji za ostudu zdejší politické scény a za osobu, která se snad ze všech nejméně hodí pro prezidentskou roli, ve finále ostrouhal a to zcela jednoznačně. Uvidíme, jestli si z toho vezme ponaučení, ale myslím, že ne, protože on přece chyby nedělá, to vždy jen ti druzí, kteří mu nepřejí.

      Vymazat
    2. Tu dnešní jednobarevnost může nevidět jen slepec. Navíc "jednobarevnost" je jen eufemismus pro totalitní prosazování "jediného správného názoru."
      Jinak Babiš se v mnohém od Zemana lišil, např. vyhostil desítky ruských diplomatů a stále navrhoval šéfa BIS jmenovat generálem.
      Ty jsi spokojený, mně je v podstatě jedno, jestli je prezidentem Pavel nebo Babiš, vadí mně jedině propagandistické vymývání mozků a když třeba Nerudová, kuplířka s tituly a podvodnice s publikacemi, k nimž se nechala připisovat, aniž by s nimi měla odborně cokoliv společného, vytrubuje, že "Babiš je zlo", místo aby chodila kanálem, to už mě dovede rozčílit.

      Vymazat
    3. Rozhodně nebudu v zájmu pofidérní "barevnosti" volit takového člověka jakým je Babiš, to bych se musel stydět. A to, že jsou lidé schopní a odhodlaní spolupracovat, nepovažuji a priori za jednobarevnost. Klidně mě měj za slepce, to unesu ;-).

      Vymazat
  3. AD #5) A můj mumie spacák teď se mnou odmítá jet na čundr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude ještě náročné vyjednávání v tripartitě :-).

      Vymazat
    2. Mumie mě pobavily nejvíc. A spacák to pěkně dolaďuje :-)

      Ale teda žasnu, jaké blbosti v rámci "korektnosti" jsou schopni někteří vymýšlet...

      Vymazat
    3. Já ještě rozumím tomu, když si někdo stěžuje, že se ho něco dotýká. Ale jsem si skoro jistý, že mumie žádnou stížnost nepodaly, pouze se někdo domnívá, že může prudit jejich jménem.

      Vymazat
    4. Aby se mumie nakonec neotočily proti těm, co jejich jménem opruzují. Celá tisíciletí si spokojeně lebedily v sarkofágu, jaký mají pěkný název a teď tohle. :-)

      Vymazat
    5. Taky si říkám. Doteď to byly v pohodě mumie a teď je chtějí spojovat s nějakými - s prominutím - lidmi :-).

      Vymazat
  4. Ad #6) Kdysi koloval takový vtip na mírové aktivisty:
    Běhá aktivista po slovenských horách a vykřikuje:
    "Mier, mier!"
    A bača s puškou naň volá:
    "Len chvilku postoj, veď mierim!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten náš mírový aktivista se zrodil doslova z pěny dní. Nevěřil jsem svým očím a uším.

      Vymazat
  5. Jsem přesvědčená o tom, že skartovačky jedou na plný výkon a další zaměstnanci prezidentské kanceláře stříhají a trhají dokumenty s vervou. K tomu si také musí svítit.
    Zemana už nemusí dobíjet. Po transplantaci jater je jako znovuzrozený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkušenější prý umějí stříhat i potmě, ale proč se dobrovolně zbavovat funkčních požitků, že? :-)

      Vymazat
  6. Copak v 5:30 ráno, ale teď budou muset před každou tiskovkou ještě na rozcvičku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tradice jsou tradice.
      A večer bude čepobití.

      Vymazat
    2. Něco takového by jim - jak je znám - vůbec neškodilo :-).

      Vymazat
    3. Ještě že už jsem v důchodu :-)

      Vymazat
    4. Můžete být cvičící důchodce :-).

      Vymazat
  7. Honza s buchtami je nejvíc. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdo jde za Honzou a někdo za buchtami. To je silná marketingová zbraň :-).

      Vymazat
  8. Skartovačky jsou geniální! :-D Byla jsem na volební víkend u rodičů a říkala jsem si, že se mrknu, jestli jim nějaké miniglosy nepřečtu nahlas. A tahle byla jasná volba a měla jednoznačně největší úspěch :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby v tom frmolu neskartovali omylem i toho Peroutku :-).

      Vymazat
  9. Asi tak, dopadlo to nejlíp jak v dané geopolitické situaci mohlo. A místo hysterického chaotika který neumí pořádně česky máme klidného, nádherně mluvícího navíc sakra fešného prezidenta....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že neumí pořádně česky, by mi vadilo ze všeho nejmíň. Horší je obsah a úmysl.

      Vymazat
    2. O obsahu a úmyslu už nelze vůbec klidně hovořit, to prostě bylo něco naprosto neskutečného. Ale rozhodně s někým kdo má motýle bys dvojdomek nechtěl. Obzvlášť když má ten dvojdomek reprezentovat i ve světě....

      Vymazat
  10. Lezarts

    Opět trefné a vtipné!
    Jak se zdá z ohlasů, “potrefená Husa se vždy ozve”. V tomto případě “Husák”😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybychom spolu v těchto věcech souhlasili, byl bych nervózní, že něco není v pořádku :-).

      Vymazat
  11. Proti mumifikovanym ostatkum prudce vystoupili gender aktiviste. Prozatim zadaji rozdeleni na ostatek, ostatku a ostatko, s dopresnenim blizsiho genderu po radnem prezkoumani osobni historie vsech mumii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tenhle výzkum se stydlivé mumie moc netěší...

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.