neděle 14. srpna 2022

Nedělní miniglosy č.650

Dnes nebudu tradičním úvodníkem moc zdržovat, protože nás čeká mnohem větší porce miniglos než obvykle. Jen si dovolím upozornit na jediný článek z tohoto týdne, kterým je reportáž z prostředí starých matrik a archivů O vymazaném manželství o tajemné první manželce mého staňkovského dědečka, a z minulého týdne ještě jednou představím historickou exkurzi na místa, která byla ve své době (určitě přinejmenším v 9. století) pro českou zemi významnější než Praha: Když Levý Hradec býval centrem české země. Ze starších článků ještě připomenu svůj nový morgensternovský překlad, básničku Koule.
 
Dnes máme opět příležitost udělat si malé shrnutí a průřez tím nejlepším, co bylo publikováno v posledních 49 vydáních Nedělních miniglos, nášeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Dnešní vydání je totiž trochu slavnostní, protože jubilejní, takže se podíváme, o čem se tu v posledním cca roce psalo. Věřím, že i v dnešní padesátce vybraných glos aktuálního politického a společenského dění se na svět kolem sebe budeme společně dívat s humorným nadhledem. Od příštího týdne bude tento výběr zařazen k ostatním jubilejním výběrů, které na konci doprovázejí každé nové nedělní vydání.
 
Přeji všem zdejším návštěvníkům krásný letní týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 
 

Český premiér Andrej Babiš přijal s nadšením informace o nových převratných kosmologických objevech, podle kterých se vesmír zdá být v principu konečný a ve tvaru koblihy. (NMg. č.601)

----------------------

Podle prvních důvěrných informací od jednoho z účastníků natáčení historického velkofilmu Jan Žižka z Trocnova je výsledná podoba příběhu z jinak velmi drsné doby díky výbornému scénáři nečekaně romantická: "Přestože Jan Žižka byl otrlým válečníkem, kterého jen tak něco nevyvedlo z míry a který v běžných situacích zásadně nedával najevo žádnou slabost, příběh je napsaný tak citlivě, že jedno oko nezůstane suché." (NMg. č.601)

----------------------

Venezuela se chystá od října škrtnout na všech bankovkách své hyperinflační měny šest nul. Petici proti tomuto diskriminačnímu kroku podepsalo na několika místech České republiky několik tisíc místních nul, které požadují, aby se s venezuelskými nulami zacházelo stejně vlídně jako s běžnými nulami celého vyspělého světa. (NMg. č.602)

----------------------

Vláda potvrdila svůj úmysl vyplácet speciální penzijní bonus 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. Jestli je dítě vychované nebo nevychované bude posuzovat speciální komise na základě individuálních pohovorů a posudků ze strany nejbližších sousedů. (NMg. č.603)

----------------------
Požár velkopěstírny marihuany v nejmenovaném městě likvidovaly při velmi náročném zásahu speciální hasičské jednotky. Místní úřady městským rozhlasem důrazně varovaly obyvatele města, aby - pokud si chtějí uchovat mizernou a podmračenou náladu, schopnost nadávat na vše kolem sebe a striktně pesimistický výhled, pokud jde o budoucnost světa - v žádném případě nevycházeli z bytu a pečlivě utěsnili všechna okna. (NMg. č.603)

----------------------

Taliban ohlásil, že v Afghánistánu brzy znovu zakáže hudbu, protože ji považuje za neislámskou. Zároveň vrátil Michalu Davidovi jeho nevyžádaný návrh na novou afghánskou hymnu s vysvětlením, že text „nonstop, já chci žít nonstop“ se ukázal být demoralizující pro vlivné jednotky sebevražedných atentátníků. (NMg. č.604)

---------------------- 

Dosud nepozorované chování prasat divokých zaznamenala fotopast vědců z České zemědělské univerzity v Praze: Snímky zachytily situaci, kdy dospělá bachyně manipulovala s kládou zajišťující odchytové zařízení a vysvobodila v něm uzavřená prasata. Pomoc druhému jedinci, který se nachází v nebezpečné nebo stresující situaci je přitom možné považovat za projev altruismu, který byl dosud spojován především s chováním člověka. Srovnávací pokus u několika skupin lidí však prokázal významné odlišnosti od původně pozorovaného chování. Zatímco divoká prasata se navzájem snažila z odchytového zařízení zachránit, lidé si nejčastěji odchycené kamarády pobaveně fotili na facebook. (NMg. č.604)

----------------------

Pařížská muzea Carnavalet a Louvre se rozhodla nahradit římské číslice u panovníků číslicemi arabskými, protože římským číslicím nerozumí stále výraznější většina mimoevropských návštěvníků a v poslední době ani většina mladých Evropanů, protože římské číslice se už na běžných školách často ani neučí. Podle očekávání se proti takové změně postavili všichni historikové, Daniel Landa a při mimořádné spiritistické tiskové konferenci i Ludvík 16., který se nechal skrze stoleček slyšet, že kdyby se ve své době psal takto, Republika by měla k jeho zasloužené popravě o důvod víc. Vedení obou muzeí jsou ale rozhodnuta naplánovanou změnu dokončit, protože podle nich jde pouze o zvyk, takže se i čeští návštěvníci budou muset vyrovnat s tím, že důvěrně známá jména uvidí napsaná v netradiční podobě jako např. Karel 4., Jindřich 8. nebo 6. Lenin.  (NMg. č.605)

----------------------

Po pražské zoologické zahradě zavádí speciální noční prohlídky i Pražský hrad. Návštěvníci vybavení termokamerami a noktovizory tak budou moci tiše procházet tajemnými hradními prostorami, přihlížet tajným nočním jednáním a podle očitých svědků mohou při troše štěstí narazit i na duchy dávných hradních pánů. "Ano, je pravda, že tahle prohlídka je jen pro otrlé povahy, protože je tu v hodině duchů možné potkat kdekoho," připouští hradní kastelán, "ale popravdě, kam se to všechno hrabe na to, kdo tu straší přes den." (NMg. č.606)

----------------------

V pražské ZOO se uskutečnil nábor dobrovolných dárců kostní dřeně. Podle našeho stálého trojského zpravodaje se tato akce setkala s velmi kladným přijetím především v nedalekém pavilónu velkých kočkovitých šelem, které pozorně sledovaly ve frontě čekajících hlavně nadšené mladé dobrovolnice, ale trochu posmutněle se shodly na tom, že takových krásných a šťavnatých kostí je pro získávání pouhé dřeně vysloveně škoda. (NMg. č.607)

----------------------

Mont Blanc se podle posledních detailních měření za poslední 4 roky snížil o metr. Finanční analytici nyní očekávají, že by centrální banky Francie a Itálie mohly o několik desetin procentního bodu snížit úrokové sazby, aby nejvyšší horu Evropy znovu motivovaly k růstu. (NMg. č.608)

----------------------

Pět zemí Evropské unie vyzvalo úřady EU, aby zasáhly proti používání bankovek s nominálem 500 euro, které prý napomáhají praní špinavých peněz. Oslovení experti na prací prostředky potvrdili Nedělním miniglosám, že zmíněné bankovky jsou podle praktických testů pro praní špinavých peněz opravdu velmi dobře využitelné, a pro nejlepší účinek doporučují přidat jednu až dvě pětiseteurovky do každého praní. (NMg. č.608)

----------------------

Po vyhlášení pro současnou vládu ne příliš úspěšných výsledků parlamentních voleb se nejvíc spekuluje o budoucnosti premiéra Andreje Babiše a jeho nejbližších spolupracovníků, přičemž komentátoři se shodují v tom, že všichni tito politici pro jistotu co nejdříve odjedou někam do zahraničí. Nedělním miniglosám se podařilo zjistit, že Andrej Babiš s manželkou nejčastěji uvažují o přestěhování do Karibiku, Jaroslav Faltýnek potvrdil, že jemu by asi bylo svou kulturou nejbližší Palermo, Adam Vojtěch tak jako tak přechází na diplomatický post do Finska a Karel Havlíček se nejspíš jako už tradičně uchýlí do Brixenu. (NMg. č.609)

----------------------

Ohlášený přechod z metrické soustavy zpět k imperiálním jednotkám ve Velké Británii po odchodu z Evropské unie zatím provázejí komplikace. Ukázalo se např. že v Britském úřadu pro imperiální míry a váhy v Londýně byl neznámými proevropskými extrémisty odcizen vzorový galon a to ještě šéf úřadu Nedělním miniglosám mimo záznam potvrdil, že po galonu nezůstala ani stopa. (NMg. č.609) 

----------------------

Někteří poslanci, kteří nebyli úspěšní ve sněmovních volbách z minulého víkendu, se budou po dlouhé době v poslaneckých lavicích jen obtížně vracet do svých oborů, protože jejich původní místa byla většinou po několika letech zrušena nebo obsazena jinými zájemci. Naštěstí poslanec Marek Benda, který je aktuálně nejdéle sloužícím poslancem, si zajistil pokračování poslaneckého mandátu, jinak by měl s návratem k původní profesi nejspíš značné potíže. "Popravdě, nevím přesně, jaká je aktuální situace v mém oboru," řekl poslanec Benda Nedělním miniglosám, "ale předpokládám, že vzhledem k obecnému nedostatku lidí na českém pracovním trhu by kvalitní uplatnění v mé původní profesi "lovec mamutů" neměl být až tak velký problém." (NMg. č.610)

----------------------

Několik občanů vzpomínajících nostalgicky na období komunistické nadvlády podalo na český stát žalobu pro podvod, protože na konci nadějně vypadající několikahodinové fronty nedostali banány ani toaletní papír, ale nenáviděnou vakcínu proti covidu. (NMg. č.611)

----------------------

V souvislosti s významným státním vyznamenáním pro herečku Jiřinu Bohdalovou české feministky zopakovaly svůj dřívější požadavek, aby se kromě Bílého lva v podobných případech udělovala i Bílá lvice. Jinak jsou ale prý státní vyznamenání genderově víceméně v pořádku, což feministky dokumentují na skutečnosti, že medaili za zásluhy mohla kromě několika starých politických psů získat před nedávnem bez větších problémů i Čuba. (NMg. č.612)

----------------------

Jak informovala agentura Reuters s odvoláním na Evropskou komisi, Evropská unie přidala na svůj seznam oficiálně schválených potravin sarančata, což je výsledkem snahy EU o udržitelnější zemědělství a zdravou výživu v podobě hodnotné hmyzí bílkoviny. Proti tomuto kroku pochopitelně protestují národní i nadnárodní organizace sdružující sarančata z celého světa, které mají důvodnou obavu, že když bude konzumace sarančat oficiálně nejen povolena ale i doporučována, lidé odhodí veškeré zábrany a vrhnou se na nebohá sarančata jako kobylky. (NMg. č.614)

----------------------

Hradní kancelář dodala prezidentovi do jeho vyjednávacího izolačního akvária ozdobnou květinu v květináči, aby to měl ve své nové kanceláři pěkné. Došlo ovšem k menšímu diplomatickému faux-pas, když kolemjdoucí král Miroslav krásné květině bez postranních úmyslů zazpíval svůj oblíbený popěvek Rozvíjej se poupátko a byl pracovníky ochranky zatčen za pokus o zesměšnění hlavy státu, za což mu hrozí až propadnutí loutny. (NMg. č.617)

----------------------

Prezident Zeman v souvislosti se svými výhradami k jednomu z navržených ministrů budoucí vlády Petra Fialy požádal místopředsedu končící vlády Karla Havlíčka, aby jako úřadující ministr dopravy zajistil, že přes prezidentovo rozhodnutí nového ministra do funkce za žádných okolností nejmenovat nepojede vlak. (NMg. č.618)

----------------------

Kvůli nedorozumění, které vzniklo špatným překladem ze zahraničního zdroje, se čeští odmítači očkování omylem sešli na velké demonstraci antiwaxerů před vchodem do pražské pobočky muzea Madame Tussaud. (NMg. č.618)

----------------------

Robinson Crusoe podle některých indicií onemocněl na svém ostrově nemocí covid-19. Hygienici z nejbližší hygienické stanice na pevnině na tuto skutečnost naštěstí zareagovali okamžitě a Robinsonovi poslali po moři v lahvi rozhodnutí o povinné čtrnáctidenní izolaci.  (NMg. č.620)

----------------------

Česká národní banka oznámila, že kdo své loňské Tři krále výhodně neinvestoval na akciovém trhu, ale pouze je ponechal ležet bez užitku doma nebo na prakticky neúročeném bankovním účtu, vlivem vysoké inflace z nich má po roce již jen Dva a půl krále. (NMg. č.621)

----------------------

Česká televize se rozhodla, že až do vyřešení nepříjemné kauzy sexuálního násilí digitálně vymaže herce Pavla Trávníčka jako prince z oblíbené pohádky Tři oříšky pro Popelku. Libuše Šafránková zatím ve filmu podmíněně zůstává, přinejmenším do okamžiku, kdy speciální etická komise rozhodne, zda její věta "Tváře umouněné od popela, ale kominík to není!" nemá nežádoucí rasistický podtext. (NMg. č.622)

----------------------

Partnerky a partneři českých poslanců a senátorů se přimlouvají za to, aby kromě zdravotníků a pracovníků sociálních služeb, mohli v době karantény chodit do práce i politici, protože to s nimi doma není k vydržení, jsou hádaví, mají spoustu faktických poznámek, a navíc v menším prostoru běžného bytu nepomáhá, ani když se jim vypne mikrofon. (NMg. č.622)

----------------------

Dobře informovaný zdroj z prostředí nové české vlády potvrdil Nedělním miniglosám, že profesor Válek byl původně kandidátem na vedení jiného resortu než finálního zdravotnictví. Nakonec rozhodla speciální analýza Ústavu pro jazyk český, ze které vyplynulo, že by mezi obyvatelstvem mohlo vyvolat nepříjemné asociace, kdyby ministr obrany byl zároveň ministr Válek. (NMg. č.622)

----------------------

Kapesní kalkulačka jako jeden z nejužitečnějších vynálezů historie slaví své padesáté narozeniny. Především vzhledem k dynamickému rozvoji mobilních telefonů se ale experti shodují na tom, že ve vztahu k budoucnosti už to mají kalkulačky spočítané. (NMg. č.624)

----------------------

Detailní audit odhalil, že ministerstvo financí nezaměstnávalo v úseku komunikace jen speciální fotografy, kameramany a vizážistky, pověřené vylepšováním osobního instagramového profilu ministryně Schillerové, ale i několik špičkových curlerů, kteří byli nejspíš určeni k profesionálnímu zametání mediálně nepříjemných případů pod koberec. (NMg. č.625)

----------------------

V první den olympijských her v Pekingu zaznamenala Česká televize silný hackerský útok na své servery, takže první večerní olympijské zpravodajství nekomentoval jako obyčejně Robert Záruba ale po dlouhé době zase jednou Rumburak. (NMg. č.625)

----------------------

Poslancům Richardu Brabcovi, Jiřímu Havránkovi, Jiřímu Slavíkovi a Petru Vránovi byla pražskou hygienou nařízena karanténa v souvislosti s odhalením dalšího nebezpečného ohniska ptačí chřipky. Původně hrozilo zmíněným poslancům kvůli nejasnostem v současných zákonech dokonce utracení, ale zachránil je Ústavní soud svým nálezem, že proti takovému neurvalému zacházení by měla poslance plnohodnotně chránit poslanecká imunita, takže mohou být případně utraceni až po skončení svého mandátu.  (NMg. č.627)

----------------------

Na oficiálním seznamu nepřátel Ruska se kromě prakticky celé Evropy, Severní Ameriky, Austrálie a celkem překvapivě i Mikronézie ocitla již zesnulá česká herečka Stela Zázvorková, která prý podle důvěryhodných svědků označila v jednom starším českém televizním pořadu ctihodného a vlastenecky smýšlejícího Rusa za jesetera, což Rusko pochopitelně nemíní nechat jen tak.  (NMg. č.630)

----------------------

Nedělní miniglosy zjistily, že podmínkou bezpečnostních služeb, zajišťujících nedávnou překvapivou návštěvu premiéra Petra Fialy v ostřelovaném Kyjevě, bylo to, aby přepravu zajišťovaly České dráhy, protože u nich se dá nejhůře odhadnout, kdy příslušný spoj dojede do cíle a kudy přesně pojede. (NMg. č.631)

----------------------

V moskevském Nakladatelství klasické literatury vyšla nová vydání několika spisů vybraných starořímských autorů. "Jsme rádi, že ani současná komplikovaná situace na mezinárodním poli nijak nenarušila náš dlouholetý projekt, který se současnou politikou v žádném ohledu nesouvisí," řekl Nedělním miniglosám ředitel nakladatelství. "Největší radost nám udělala skutečnost, že se po opravdu dlouhé době podařilo vydat zbrusu nový a navýsost současný překlad knihy Gaia Julia Caesara Zápisky o speciální vojenské operaci galské."  (NMg. č.632)

----------------------

Evropské země přemýšlejí, jak co nejefektivněji nahradit ohrožené dodávky ruského plynu. "Nemáme zatím úplně dořešené všechny hospodářské dopady, ale postupujeme podle stanovených priorit a na některých základních bodech už jsme se shodli," řekl Nedělním miniglosám zvláštní velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška. "Kupříkladu jsme už dali doporučení na sériovou výrobu jaderných mikroreaktůrků pro použití v zapalovačích. (NMg. č.633)

----------------------

Firma Ferrero stahuje několik šarží populárních Kinder vajíček kvůli souvisejícím případům salmonely v různých evropských zemích. Podle analytiků může být za touto causou konkurenční boj výrobců vajec před velikonočním vrcholem sezóny. Čeští hygienici se sice konzervativně omezili na osvědčenou radu vejce dobře tepelně upravit, ale již první praktické pokusy ukázaly, že uvařit Kinder vajíčka natvrdo nebude nijak jednoduché. (NMg. č.634)

----------------------

Velení ruské armády přiznalo po filipojakubské noci ztrátu několika elitních čarodějnic v ukrajinském vzdušném prostoru. Pokud se potvrdí, že ukrajinská protivzdušná obrana není vybavena zastaralými americkými zbraněmi, jak se doposud domnívali ruští zpravodajci, ale podařilo se jí získat nejmodernější protičarodějnické střely z výzbroje španělské inkvizice, komentátoři odhadují, že v nebezpečí nebudou jen běžné ruské čarodějnice, ale možná dokonce i Kostěj, jinak podle ruské propagandy Nesmrtelný. (NMg. č.636)

----------------------

Elon Musk na speciální tiskové konferenci ohlásil svůj záměr v příštích letech investovat několik miliard dolarů do vývoje zcela autonomních prvomájových mávátek. "Fungování autonomních automobilů je prakticky vyřešeno, protože jde o celkem jednoduchý algoritmus, jak má automobil v silničním provozu reagovat na různé situace." uvedl slavný vizionář. "Naproti tomu vývoj algoritmů pro autonomní mávátka je mnohem větší výzvou, protože zásadní otázky - komu mávat, s jakou frekvencí a jak nadšeně a hlavně kdy přestat a začít mávat někomu jinému - to jsou zásadní otázky, se kterými si teď budou lámat hlavu nejlepší programátoři světa. (NMg. č.636)

----------------------

Po více než dvou letech zcela nulového počtu případů se ve čtvrtek objevilo v Severní Koreji prvních 296 810 lidí nakažených nemocí covid-19. (NMg. č.638)

----------------------

Ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek nařídil, aby z videotéky, ze které se občas orangutanům promítají filmy na dobrou noc, byly s okamžitou platností vyřazeny filmy Útěk z Alcatrazu, Vrchní prchni a Kajínek. (NMg. č.639)

----------------------

Ruská armáda v reálném bojovém nasazení úspěšně otestovala novou, radarem nezjistitelnou, hypersonickou holubici míru. (NMg. č.641)

----------------------

Místopředseda vlády Ivan Bartoš uvedl, že speciální tarif na energie pro slabé domácnosti a některé provozy by měl být hotový a připravený k projednání nejpozději do začátku topné sezony. Měl by tedy být dostatek času na zevrubné prodiskutování všech praktických souvislostí a legislativních návazností, protože topná sezóna vzhledem k masivnímu zdražování energií a k pokračující válce na Ukrajině nejspíš jen tak nezačne.  (NMg. č.641)

----------------------

Evropské země si začínají uvědomovat, že po výpadku dodávek ruského plynu bude zapotřebí doplnit stávající síť menších dodavatelů nejméně o několik milionů drobných a průběžně obnovitelných domácích zdrojů, což by měly podpořit i pro evropský trh nově nasmlouvané velkokapacitní dodávky hrachu. (NMg. č.642)

----------------------

Podle zdrojů z MI6 Vladimir Putin nejspíš již nežije a na veřejnosti ho zastupuje dvojník. Zpravodajci se zatím přou, zdali ruského prezidenta nahradil jako dvojník mírnější Nývlt nebo drsnější Macháně. "Pokud Putina zastupuje Nývlt, má evropská ekonomika ještě šanci," konstatuje pro Nedělní miniglosy dobře informovaný utajený zdroj. "Pokud se ale k moci dostal známý škrtič Macháně, je velká pravděpodobnost, že Evropě brzy úplně zaškrtí přívod ropy i zemního plynu." (NMg. č.644)

----------------------

Ministr kultury Martin Baxa ve svém projevu k účastníkům MFF v Karlových Varech k všeobecnému překvapení vyhlásil oficiální start vládou mediálně i finančně podporované nové vlny českého filmu, která by měla kvalitativně navázat na legendární československou novou filmovou vlnu z konce 60. let, přičemž vláda je připravena do této nové vlny v nejbližších měsících investovat až několik desítek miliard korun. Nadšení zúčastněných hostů ochladlo v okamžiku, kdy se ukázalo, že nejde o novou filmovou vlnu ale o novou vlnu covidovou a že si ministr kultury na minulém jednání vlády nedopatřením vyměnil materiály s ministrem zdravotnictví.  (NMg. č.645)

----------------------

Africké neziskové organizace varují, že před zimou se vzhledem k nepříznivé energetické situaci očekává velká vlna nelegálních migrantů z Evropy do teplého podnebí Afriky. Neziskovky se snaží přesvědčit africké vlády, aby vyčlenily dostatečné prostředky na pomoc nebohým migrantům, i když mezi domácím obyvatelstvem nová situace nejspíš vzbudí negativní emoce vzhledem k tomu, že Evropané se velmi špatně přizpůsobují životu v jiném kulturním a civilizačním prostředí a v extrémních případech vytvářejí v centrech afrických měst zóny, ve kterých se snaží tvrdohlavě žít podle vlastních tradičních pravidel, většinou pro místní obyvatele zcela nepochopitelných a také často nekompatibilních s právním systémem dané země. (NMg. č.646)

----------------------

Sponzorem čerstvě narozeného mláděte hrabáče kapského v pražské ZOO se stal ministr financí Zbyněk Stanjura, který ve svém krátkém projevu vyjádřil optimistické přesvědčení, že i v těžkých dobách, které nás čekají, budou mít opravdu schopní hrabáči co hrabat.  (NMg. č.646)

----------------------

Italští ekologičtí aktivisté ze skupiny Ultima Generazione se přilepili ke slavnému dílu Primavera (Jaro) malíře Botticelliho v galerii Uffizi ve Florencii. Pracovníci galerie po zjištění situace navrhli jako pro slavný obraz nejbezpečnější řešení to, že budou přilepení aktivisté převlečeni do podobných úborů jako postavy na obraze a stanou se tak propříště regulérní součástí uměleckého díla. Turisticky atraktivní krmení aktivistů by mělo probíhat každý den v 10 a v 16 hodin. (NMg. č.647)

----------------------

Český svaz vodníků se na své mimořádné konferenci přidal k oficiálnímu prohlášení Evropské unie a zavázal se, že jeho členové budou v souvislosti s rusko-ukrajinskou krizí kvůli nezbytným energetickým úsporám od podzimu méně topit. (NMg. č.648)

----------------------

Celosvětově známý influencer Hérostratos z Efesu po návratu z krátké dovolené v České republice na svém sledovaném facebookovém profilu pochválil kromě staré Prahy a čokoládové tyčinky Artemis především úžasné turistické zážitky a nádhernou krajinu v okolí Hřenska. (NMg. č.649)

----------------------

Na hranici mezi Srbskem a Kosovem opět sílí napětí. Ukazuje se, že invaze Ruska na Ukrajinu posiluje nepřímo i nacionalistické síly v Srbsku s pevnými a přátelskými vazbami na ruský stát, které nevycházejí jen z kulturní a náboženské blízkosti obou zemí, ale významnou roli v nich kdysi sehrála i skutečnost, že se po ustavení Sovětského svazu na jeho vlajce objevil pověstný Srb a kladivo. (NMg. č.649) 

 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

21 komentářů:

  1. Původně jsem tě, Petře, podezírala, že to je dárek Padesátce, jinak taky Míše.Někdo chodí zpívat a tančit do Země krále Miroslava a my chodíme k tobě, Čerfe. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dárek šestsetpadesátce :-).

      Vymazat
    2. Humoru je čím dál méně, jsi takový náš Dikobraz. Spolehlivý, pravidelný.Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Já si myslím, že humoru je pořád stejně, jen přes krvavé oči (a ty má dnes z mnoha většinou zcela zbytečných důvodů kdekdo) není tak dobře vidět :-).

      Vymazat
  2. No vida, jak jsou tyto glosy vetsinou stake aktuální

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, při výběru jsem zvažoval i to, jestli daná glosa může zafungovat i s určitým časovým odstupem, a ty krátkodeché jsem se snažil eliminovat :-).

      Vymazat
    2. V tom kontextu je az nervy drasajici, ze kobliha AB je stale aktualni!:(

      Vymazat
    3. Je to bohužel tak. Kosmologická kobliha je nekonečná a nesmrtelná :-).

      Vymazat
  3. Bude v NMG č. 666 zmínka o Satanově čísle? To je aktuální stále.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ale ještě šestnáct čísel... To je podobné jako teď odhadovat, jaké bude na Vánoce počasí :-).

      Vymazat
    2. V dnešní době je to velmi jednoduché, máme plno špičkových prognostiků (včetně toho na Hradě), datových analytiků, odhadců a šamanů, stačí jen zadat kvalifikovaný dotaz. A mimo jiné i televizní seriály se předtáčejí cca o 15 dílů dopředu.

      Vymazat
    3. Podívám se, jestli už Norové taky nepředpovídají Nedělní miniglosy :-).

      Vymazat
  4. Tak jsem si přečetla, o co jsem přišla - a obdivuji nápaditost. Zasmála jsem se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc rád, že je to k zasmání, to je pro mě nesladší odměna :-).

      Vymazat
  5. Noční prohlídku jsem zažil v klášteře v Oseku, byl to dost zvláštní pocit a když navíc bylo zakázáno fotografovat s bleskem, připadali jsme si tam jako zajíc v pytli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych se na takovou noční prohlídku na Pražském hradě určitě vypravil; to bych překousl i průchod bezpečnostním rámem :-).

      Vymazat
    2. Kruci, už jsem zase anonymní, nevím, proč to pořád přeskakuje...

      Vymazat
  6. Pěkná úroda. Ale na inteligentní komentář už nemám. Je pozdě, jdu spát. Dobrou... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý inteligentní čtenář se počítá, i ten, který dočasně nepřidává inteligentní komentáře :-). Děkuji a ať jsou dobré všechny noci.

      Vymazat
  7. Na těchhle souhrnných miniglosových článcích je vždycky nejlepší první půlka, kterou už člověk mezitím stihnul dávno zapomenout. U galonů a stop bych byla přísahala, že jsem je ještě nikdy nečetla! A taková pětiseteurovka v každém praní... ještěže tady žádné nemáme!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je to vždycky tak trochu archeologie, některé kousky si vůbec nepamatuju a galony, po kterých nezbyla ani stopa, k nim patřily :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.