neděle 21. srpna 2022

Nedělní miniglosy č.651

Tento týden byl docela hektický a nádherně hektický je i jeho závěr, takže dnešní vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", píšu narychlo ve vlaku a zatím netuším, jestli ho při projíždění deštěm nacucanou krajinou kolem Berounky stihnu dopsat, takže se může stát, že dnešní Nedělní miniglosy vyjdou až v pondělí, pokud tentokrát vůbec vyjdou, protože jsou právě důležitější a příjemnější věci na světě :-). Ale zatím - když píšu tento úvodník - je teprve ráno, takže si ještě můžu myslet, že i dnes - jako se to děje neděli co neděli už 13 a půl roku - se pokusíme probrat s nadhledem a snad občas i s trochou humoru aktuality z politiky i společnosti u nás doma i ve světě.

Po minulém obsáhlém jubilejním výběru toho nejlepšího za poslední rok, který přinesly Nedělní miniglosy č.650 (ode dneška je budu přidávat i do výčtu výběrových čísel na konci každého vydání) jsme v týdnu přešli napřed do velmi strohého stylu japonského haiku ve svátečním článku Neutěsnitelné haiku. A když jsem pak v pátek večer k připomenutí 20. výročí největších povodní na území Čech publikoval vzpomínkový článek O nepořízených povodňových fotkách, netušil jsem, že se počasí pokusí zavzpomínat na povodně po svém a dopřeje létem vyprahlé zemi takové množství vody, jako už dlouho ne. Z předešlých týdnů pak ještě jednou připomenu reportáž z naučného výletu na Levý Hradec, do míst, kde byl kolem roku 880 postaven vůbec první křesťanský kostel v Čechách - Když Levý Hradec býval centrem české země a ještě jednou připomenu sedmý kousek z kolekce překladů nonsensových textů Christiana Morgensterna, básničku Koule. No a jako obyčejně přidám pro zájemce o objemnější čtení na končící prázdniny i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!  
 
Příští týden určitě napíšu mimo jiné i něco o tom, jak dopadlo pět mých fotek vyslaných na jaře do mezinárodní fotografické soutěže European Photography Awards, a podíváme se společně i trochu "pod pokličku" na to, jak taková soutěž dělá marketing, aby generovala svým pořadatelům zisk, mimo jiné i z mé kapsy, abychom z toho my účastníci ještě měli radost :-). Zatím přeji všem zdejším návštěvníkům krásný letní týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 
Předseda vlády Petr Fiala prohlásil, že od okamžiku, kdy Rusko nadobro přestane dodávat České republice plyn, vystačí naše země se zásobami a alternativními zdroji plynu až do začátku léta. Jedinou podmínkou přitom je, aby k uzavření kohoutů došlo koncem jara.
----------------------
Vzhledem k neustávajícím vojenským hrozbám ze strany Ruska chce vstoupit do NATO kromě Finska a Švédska i Grónsko, které potvrdilo svůj záměr v případě přijetí do vojenského společenství zavést dvouletou povinnou vojenskou službu, nezbytnou pro kvalitní ovládání sofistikovaných zbraňových systémů, pro všechny mladé lední medvědy.
----------------------
Ve výsledcích ankety o nejpopulárnější českou lidovou písničku se zjevně odráží záliba nové generace v nakupování a její nechuť zatěžovat si hlavu složitějšími společenskými problémy, protože mezi teenagery s velkým náskokem vyhrála písnička "Šop sem, šop tam, nám už je to všechno jedno!"
--------------------- 
Tým amerického exprezidenta Trumpa uvedl, že všechny tajné dokumenty, které si Trump odvezl pro strýčka Příhodu z Oválné pracovny Bílého domu a které byly nalezeny při nedávné domovní prohlídce Trumpova floridského sídla, byly řádně odtajněny speciálním příkazem, který Donald Trump jedné noci zašeptal ze spaní. Kancléř českého prezidenta Vratislav Mynář pracovníkům Trumpovy administrativy nabídl speciální české know-how v této věci a jednu starší vyřazenou skartovačku s originálním návodem k použití v ruštině.
----------------------
Ekologičtí aktivisté protestují proti tomu, aby golfová hřiště měla výjimky z pravidel o omezené spotřebě vody v období sucha, a na kropených zelených greenech bojují za nápravu věcí tím, že vyplňují betonem golfové jamky, aby místní zbohatlíci přišli o svou tradiční zábavu. "Původně jsme chtěli betonem naplnit i zahradní bazény zdejších občanů, které jsou nám taky trnem v oku kvůli velké spotřebě vody," řekl Nedělním miniglosám jeden z aktivistů, "ale poté, co se kvůli vlně zdražování ve stavebnictví výrazně zvýšily ceny prodávaných betonových směsí, zbyly nám ze státních dotací prostředky jen na golfové jamky."
----------------------  
Česká Rada pro reklamu oznámila nejmenovanému globálnímu výrobci fotoaparátů, že považuje za neetické využívat historickou postavu slavného českého hejtmana a vojevůdce Jana Žižky v reklamě na jednooké zrcadlovky.
----------------------
České ministerstvo obrany zvažuje do budoucna znovuzavedení nějaké formy povinného vojenského výcviku. Jednou z možností je i českým podmínkám přizpůsobená podoba švédského modelu povinné vojenské služby, který aktuálně česká armáda důkladně studuje. Ministerstvo nicméně upozornilo i na to, že o tomto švédském modelu panují mezi mladými Čechy dost zkreslené představy: "Rozhodně musím vyloučit záměrně zavádějící informace, které šíří někteří populisté z řad českých politiků,", řekla Nedělním miniglosám ministryně obrany Černochová, " např. mezi mladými muži populární představu, že tolik diskutovaná "švédská vojna" znamená dvě vojačky na jednoho vojáka."
  
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

18 komentářů:

  1. Ad #3) a jako druhá se umístila písnička "Tancuj, tancuj, vykrúcaj vykrúcaj len mi piecku nezrúcaj, nezrúcaj dobrá pecka na zimu, na zimu, nemá každý perinu, perinu." , která odráží současnou palivoenergetickou situaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Součástí vládní kampaně za úsporu energie bude i obnovená premiéra a šňůra promítání filmové komedie Ten svetr si nesvlíkej.

      Vymazat
    2. quick

      Ten svetr si nesvlíkej!
      Cedulka na inkubátoru.

      Vymazat
    3. Velmi příhodný komentář, děkuji :-).

      Vymazat
  2. Obavam se, ze ceska vojna nezahrnuje krome svedske trojky ani jine radovanky, jako je sauna nebo svedsky stul. Snad aspon palandy by mohly byt z Ikei?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co si tak pamatuji z dávnověku, švédské stoly naší armádě moc nešly :-).

      Vymazat
  3. Ovšem, často když se něco prijima z ciziny, hlavně z rozdilnych podminek, vysledek je že formalne je to totéž, sle obsahove nikoli...Tak v případě povinneho vojenskeho vycviku i pro zeny by z toho ty svedske trojky mohli vyjit...Nekde by v cimra hbdve na jednoho,jinde dva na jednu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je nutné zachovávat rovné příležitosti, parita je důležitá na všech úrovních.

      Vymazat
    2. Kdybych chtěla být neslušná, navrhovala bych jeden starý a dvě mladé, jedna stará a dva mladí? a také, že někteří by se toho mohli dobrovolně vzdát pro potřebnější...Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Tedy, to je různých kombinací :-).

      Vymazat
  4. Plyn mě děsí, po téhle glose ještě víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou, plynovou glosu považuji za celkem optimistickou :-).

      Vymazat
  5. No, jestli v té Radě zasedají vysocí katolíci, tak se tomu nedivím. Žižka je jim trnem v oku už pěkně dlouho. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katolíci jsou to opravdu vysocí, ale zato má Rada skvělé úspěchy v basketbalu :-).

      Vymazat
    2. Tos mě tedy, Petře, nachytal na slovíčka. hihi Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Speciální české know-how mě dostalo do kolen! :-D To sedlo skutečně jako ono příslovečné pozadí na hrnec :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak je vidět, naštěstí máme v čem jít světu příkladem :-).

      Vymazat
  7. Myslím, že militantní paní Černochová by byla schopná zavést povinnou vojenskou službu i pro ženy, ty erotické souvislosti bych v jejím případě moc nepředpokládal.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.