neděle 28. srpna 2022

Nedělní miniglosy č.652

Zatímco páteční večer a celá sobota se u mne nesly v duchu ochutnávání vína na Dobřichovických vinařských slavnostech, na neděli jako obyčejně přepínám na tradiční (byť, připouštím, od začátku trochu netradičně pojatou) publicistiku. Jako posledních 13 a půl roku skoro každou neděli, i dnes vycházejí Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a ve kterém se snažíme na jinak celkem nudné události v politice a společnosti doma i ve světě dívat s nadhledem a trochou humoru. Kdyby se do dnešních řádků ještě snažily nějak vetřít všechny ty včerejší veltlíny, rulandy, vlašské a rýnské ryzlinky, červené tramíny, sauvignony či pálavy, věřím, že mi to odpustíte, ostatně z něčeho podobného mě můžete - podle toho, co nakonec v miniglosách vzniká - trochu podezírat asi každou neděli.

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu publikoval dva nové články. V tom prvním jsem ke své velké radosti mohl všechny zdejší návštěvníky informovat O zlaté zásilce z Evropy, odkud přiletělo další mezinárodní ocenění mých fotografií, tentokrát dokonce se zlatým leskem. A protože jsem zrovna minulý týden popsal i poslední dosud prázdné stránky svého "zápisníku formátu A6 s pevnými deskami", který mi věrně sloužil poslední tři roky, podívali jsme se společně na první část Zápisků z čerstvě popsaného sešitu. Z minulého týdne připomenu ještě jednou vzpomínkový článek O nepořízených povodňových fotkách, ve kterém vysvětlím, proč z mých docela dramatických zážitků z historicky největších českých povodní před 20 lety nezůstala ani jediná fotografie.
 
Pokud by vám dnešních sedm nových miniglos nebylo dost, můžete si přečíst obsáhlý jubilejní výběr 50 nejlepších miniglos z posledních 50 čísel, který přinesly Nedělní miniglosy č.650 (tento odkaz je už součástí výčtu výběrových čísel na konci každého vydání). No a jako obyčejně přidám pro zájemce o objemnější čtení na končící prázdniny i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!  
 
Příští týden začne nový školní rok, do kterého přeji všem školákům a školačkám především co nejvíce radosti z poznávání a ze setkávání s kamarády a co nejméně stresu ze zkoušení a písemek. Uvidíme, třeba se při té příležitosti vrátíme o pár let nazpátek a z paměti vydolujeme nějakou dávnou školní vzpomínku. Zatím přeji všem zdejším návštěvníkům krásný letní týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 
Prezident Miloš Zeman potvrdil, že podepíše souhlas Poslanecké sněmovny se vstupem Švédska a Finska do NATO, když se oba státy zaručí, že nás nechají vyhrát na příštím mistrovství světa v hokeji. "Škoda jen," povzdechl si, "že Kanada i USA už v alianci jsou, jinak by to pro český tým při předpokládané neúčasti Ruska a Běloruska už vypadalo celkem nadějně."
----------------------
Symbolickou bleskovou povodní po intenzivních bouřkách si připomněly některé obce 20. výročí největších povodní v českých zemích.
----------------------
Na změnu vnějších podmínek se již připravují i čeští heraldici, kteří pro případ, že by se přes zimu v České republice úplně přestalo topit, navrhují ze státního znaku odstranit teplomilného lva a nahradit ho dvouocasým netopýrem.
--------------------- 
Na zemědělském a průmyslovém veletrhu Země živitelka začaly Národní dožínky. Letošní dožínky mají specifický pietní charakter, protože budou především připomenutím smutné skutečnosti, že Rusko může České republice přiškrtit nejen zemní plyn a ropu, ale nejspíš přeruší i dodávky koupelnových žínek, které pravděpodobně nedokáže plnohodnotně nahradit ani českou vládou narychlo dohodnutý dovoz zkapalněných žínek z nizozemských zásobníků.
----------------------
Někteří lidé ani poté, co se v souvislosti s velkými povodněmi v roce 1997 na Moravě a v roce 2002 v Čechách tyhle věci v médiích propíraly stále dokola, přesně nerozumějí rozdílu mezi povodněmi a záplavami. "Přitom vysvětlení je naprosto jednoduché," řekl Nedělním miniglosám šéf České asociace pojišťoven: "Klienty, kteří jsou pojištěni proti povodni, postihují výhradně záplavy, a naopak."
----------------------  
Jako symbolický důkaz neutuchající politické podpory Tchaj-wanu v jeho sporu s Čínou se americký prezident Biden rozhodl změnit tradiční volací znaky svého prezidentského leteckého speciálu z Air Force One na Air Force Wan.
----------------------
Na popud francouzské prezidentské kanceláře začalo v Paříži prošetřování, jestli český animovaný seriál O makové panence nevykazuje známky nepřijatelné podpory konzumace návykové látky, a nebylo by tedy žádoucí propříště zakázat jeho prezentaci ve veřejných médiích. Jeden z představitelů francouzských zpravodajských služeb, které šetření provádějí, pod podmínkou utajení své identity potvrdil Nedělním miniglosám, že jde jen o zástupný problém, protože ve skutečnosti má prezidentská kancelář mnohem větší problém s postavou - především v očích mladších voličů - příliš staromódně vyhlížejícího motýla Emmanuela.
  
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

27 komentářů:

  1. Vzhledem k pandemii koronaviru a jeho původního pro veřejnost uznaného původce, tedy netopýra, nevím, nevím jestli by to byl zrovna dobrý nápad. Já bych, kvůli pomalému řešení všech palčivých problémů v této zemi, navrhovala dvouocasého lenochoda.... co se týče rozdílu povodní a záplav také mi nedávno pojišťovák tenhle problém vysvětloval. Povodně vznikají vinou rozvodněných řek, rybníků, potoků a jezer. Záplavy vznikají nepobírající kanalizací kterou se valí voda ven, případně stokem bláta a vody s polí.... no nevím, nejsem pojišťovák. Ale připadá mi to celkem logické po tom, co jsem viděla na nedávném videu z jižních Čech, jak dokáže voda z kanalizace zaplavit silnici a udělat z ní potok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší bude dvanáctiocasá kočka & vypráskat to všechno.
      /Tlusťjoch z mobilu, t.č. v Krakově /

      Vymazat
    2. Pozdravuj tam, v Krakově! pěkné město. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Třeba by se pak s námi snažily být další státy radši zadobře :-). Zdravím do Krakova i do Neratovic.

      Vymazat
    4. Myslím, že bude v rámci úspor bohatě stačit, když se na lva přimaluje svetr, než překreslovat celý státní znak. Pro jistotu i s rouškou, až nám spolu s (ne)topnou sezónou vypukne i ta koronavirová...

      Vymazat
    5. Možná bychom mohli dostat nějakou dotaci z norských fondů, když bude mít lev svetr s norským vzorem :-).

      Vymazat
  2. Kdyz jsme byli na zaverecnem soustredeni na "vojně"pri VSCHT, strhle se pri nasem nastupu asi tříhodinová bourka...Voda jdouci z kopců (je to na rozhrani Decinske vrchovina a krufnych hor) pak napachala v blizke vsi Tisá značné skody, pak jsme tam chodili i na brigady...Pak nsm vysvetlovali, ze vzhledem k tomu, ze v okoli neni zadny potok, slo ptave o to zaplavu (zatopu) nikoli o povodeň..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to se dobře pamatuju, spláchlo to tehdy Libouchec. A pamatuju se i na tu jehovistku, která po nás házela kameny, když jsme jí přišli po záplavě pomoct :-).

      Vymazat
  3. Air Force Wan - dobrý!
    (P.S.: Ruský prezident má na svém letadle obyčejné Rossija, ale už jsem také četl Putin Force One)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Copak asi máme my? Tedy kromě nakládací plošiny.

      Vymazat
  4. Někde jsem zahlédl titulek, že bude zakázáno i promítání filmů o Vinnetouovi. A přitom bych čekal, že tak vzácně multikulturní spojení s Old Shatterhandem nemůže mít žádnou chybu.
    Připadá mně, že vrací doba kulturních tajemníků dbajících na správnou ideologii a angažovanost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, když mi manžel četl o zákazu Vinnetoua, napadlo mě, že blbost se po světě šíří rychlostí světla. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Ono to ale pořád častěji probleskuje i mezi lidmi: Nedávno jsem četl regulérní a docela propracovaný a nejspíš i upřímný odsudek Vláčilovy Markéty Lazarové, že je to natočené děsně, protože v tom filmu má žena nepřijatelně submisivní pozici a ve filmu vůbec není naznačen její boj za rovnoprávnost. Že se to odehrává v 13. století mezi lapky, zjevně není omluva :-).

      Vymazat
    3. Vinnetou se uměl ubránit bílým tvářím, které přicházely s puškami a noži, ale tohle je úplně jiná liga, proti takovým si moudrý Apač ani neškrtne.

      Vymazat
    4. To je v rámci boje za šíření dezinformací, Apač byl ve filmu Francouz, německý inženýr Old Shatterhand byl Američan, děj se odehrával v Jugoslávii...
      Ale vážně: Informace, že bude Vinnetou zakázaný, vznikla tak, že se jedno malé soukromé německé nakladatelství rozhodlo knihy Karla Maye nevydávat, na základě čehož se zřejmě deník Bild (něco jako u nás Blesk) zeptal německé veřejnoprávní televize, zda bude vysílat filmy o Vinnetouovi, když jí před dvěma lety vypršela licence, a televize odpověděla, že nikoliv, protože se jí to nehodí do koncepce. A u nás je z toho téma jako hrom (takhle vznikají hoaxy). Jak píše Trvalka Dahlia, blbost se po světě šíří opravdu rychlostí světla.

      Vymazat
    5. Anonymní ve 12:35 není anonymní, omlouvám.

      Vymazat
    6. Ono je to necoezo tim..
      Predne slo o knihy p mladem Vinetouovi, ne o klasicke mayovky, a ze se nakladatelství jaksi "leklo"není dobré...Jinak že je kolem toho humbuk, je pravda...Ale i i náš podobní aktiviste delaji Čoro, vzpomeňme na kocoura Mikeše nebo básničku Žáčka..Oni to mysli dobre, ani nemohou a nechteji neci zakazovat, ..ale tomu, za co domnele bojuji, delaji medvedi službu.

      Vymazat
    7. Každá podobná zmínka - byť zpočátku víceméně klamavá - excituje nejen nadšence pro hoaxy všeho druhu, ale i příslušné aktivisty, kteří už se pak postarají o to, aby zpráva klamavá být přestala :-).

      Vymazat
  5. A.D #7) V rámci rovnosti pohlaví prý
    může dojít k replacementu - motýla nahradí noční můra Zemannuela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ale bude večerníček k vysílání až po 22. hodině.

      Vymazat
  6. Pojišťováci jsou dokonalí. Mimochodem dodneška jsem netušila, že mezi povodněmi a záplavami je vůbec nějaký rozdíl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to zjistil právě před 20 lety a z té ekvilibristiky pojišťováckých pojmů mi šla hlava kolem :-).

      Vymazat
    2. Míra
      Obávám se, že pojišťováci to mají vymakané tak, že není žádný rozdíl mezi pojištěním a nepojištěním. V ceně pojištění ano, když nepodlehnete a nepojistíte se.

      Vymazat
  7. Lezarts

    Kdo se má v těch zprávách vyznat…?!
    Je to jako s básničkama, každý ji interpretuje po svém😟

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jedna z mála věcí, na které se v dnešní rozhádané době všechny strany shodnou - totiž že právě ta jejich konkrétní interpretace je jediná správná :-).

      Vymazat
  8. Dovolím si především poblahopřát k ocenění vašeho díla. Sleduji dlouho úspěchy vašich fotografií a přiznávám, že se mi líbí všechny. Jinak to bláznění v mezinárodních vztazích sleduji jen sporadicky , protože se mi různé vyhlídky do budoucna nelíbí a jako pořádný starý člověk jsem ráda, když se ráno probudím a vím kde jsem a poznám se v zrcadle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za gratulaci. Popravdě, tento týden mi přibylo ocenění zatím asi nejvýznamnější, z velké a velkými fotografickými jmény z celého světa výborně obsazené pařížské soutěže. Ale musím počkat se zveřejněním aspoň týden, jinak moji milí čtenáři z toho jednotvárného obsahu začnou zívat nudou :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.