čtvrtek 5. února 2015

Muž, na kterého se mělo zapomenout

Rubrika "Připomenutí" obsahuje zatím za poměrně dlouhou dobu své existence pouze dva články: První o Jiřím Voskovcovi (Kohopak mám asi na mysli) a druhý o režiséru Miloši Formanovi (Vzpomínka na filmy Miloše Formana). Proto se po létech sluší přidat třetí korálek na zatím jen chudičký náhrdelník postav, které si mne získaly jako svého fanouška. Ale zatímco u Jiřího Voskovce bylo snadné připsat, že šlo o vynikajícího divadelníka, herce a režiséra, a Miloš Forman je skvělým režisérem jaksi z definice, o třetím muži, jehož nastávající výročí chci dnes připomenout, je velmi obtížné krátce napsat, čím vlastně byl.

Pro mne byl cosi jako skutečně existující Jára Cimrman, protože byl úspěšným dirigentem, dramatikem, fotografem, písničkářem, cestovatelem, filmovým producentem, skladatelem operet, mořeplavcem, operním tenorem, trampem, kameramanem, padělatelem brazilského pasu a na konci svého života i obchodníkem se zdravou výživou. A protože mimo to vše byl i českým exulantem, který svou rodnou zem (byť se vlastně narodil ještě v Rakousku - Uhersku) v roce 1947 opustil, byl nastupujícím režimem, který měl ke svobodě diametrálně odlišný vztah než on se svou nepokojnou cestovatelskou duší, odsouzen k zapomenutí.

Přiznávám se ke své neznalosti, že jeho jméno jsem poprvé uslyšel až jako (věkem) značně dospělý muž v souvislosti s jeho cestovatelskými aktivitami v povodí Amazonky. V té době již byl tento muž několik let mrtev a do své vlasti se vrátil až po smrti, aby zde byl alespoň pohřben. Četné pozůstatky dokumentující jeho neobyčejný život jsou dnes v muzeu ve Zlíně a lidé, kteří by se o něm rádi něco nového dozvěděli, litují, že se nikdy nedostal (nebo jen neodhodlal?) k tomu, aby sepsal své vzpomínky.

Na své životní pouti se seznámil s řadou mimořádných a slavných lidí; osobně např. spolupracoval s Ernestem Hemingwayem i s Thorem Heyerdahlem. Vyhrával renomované soutěže dokumentárních filmů, léta řídil jeden jihoamerický státní symfonický orchestr, a byl jedním z mála lidí, kterým se na cestách podařilo zachytit legendární cestovatelské duo Hanzelka - Zikmund na společné fotografii (jinak téměř vždy fotil jeden nebo druhý z nich :-)).

Dnes jeho jméno přece jen pomalu proniká do širšího povědomí a je možné, že se to ještě více podaří v souvislosti s jeho nadcházejícím výročím. Znáte odpověď na otázku, jak se onen pozoruhodný český světoběžník, který dokázal uspět v řadě zemí a v řadě oborů, jmenoval? A uměli byste pojmenovat asi největší z jeho písničkářských "hitů"? Byť to žánrově není zrovna šálek mého čaje, znám tu píseň mnohem déle než jejího autora a dost bych se divil, kdybyste ji vy neznali a nedokázali zazpívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.