čtvrtek 12. února 2015

Pomůžete mi s výběrem fotky?

Za normálních okolností se skoro nezúčastňuji fotografických soutěží, minulý týden jsem ale objevil zadání soutěže, které mne zaujalo: Jde totiž o soutěž fotografií z Japonska, které jsem měl příležitost během dvou svých cest projet a navštívit mnoho zajímavých míst. Cílem soutěže je podle zadavatele najít neotřelé motivy nafocené v Japonsku, přičemž hlavním požadavkem je vyhnout se běžně foceným turistickým památkám. Ze svých zásob japonských fotek jsem vybral čtyři kandidáty, za které se jako fotograf nestydím. Každý z nich do určité míry splňuje a do určité míry nesplňuje to, co bych od ideální fotky do podobné soutěže očekával. Mám možnost do soutěže poslat dvě fotografie a potřeboval bych se s vámi - pravidelnými i náhodnými návštěvníky svého blogu - poradit, které by to měly být - mimo jiné i proto, že finále soutěže se odehraje (jak už se to stává v poslední době neblahým zvykem ve většině soutěží) formou "klikacího" hlasování na internetu.

Budu tedy velmi rád, když mi za sebe zkusíte poradit: Kterou z uveřejněných fotek bych podle vašeho názoru měl poslat do soutěže?
 
Ke každé fotce jsem doplnil pár svých názorů na její klady a zápory, ty samozřejmě můžete a nemusíte vzít v potaz. Stejně tak já pochopitelně nepošlu do soutěže automaticky ty dvě fotky, které od vás dostanou nejlepší hodnocení, ale budu brát výsledek hlasování jako zajímavé doporučení, nad kterým není možné jen tak bez většího zamyšlení mávnout rukou.
-------------------

1. Goraiko - východ slunce na hoře Fudži

Výhody: Zachycení přesného okamžiku a jeho dobré zvýraznění, jedna z hlavních a nejtypičtějších zajímavostí Japonska, zajímavé světlo

Nevýhody: Velká zrnitost, častý námět turistických fotek.Že jde o východ slunce právě na Fudži, to se musí objevit v názvu fotky a neplyne to přímo z obrazu.




2. Predátor - cedrový prales na ostrov Yakushima, oblast Shiratani Unsuikyo

Výhody: Výtvarně zajímavá a přitom ryze přírodní scéna

Nevýhody: Nejde o typicky japonský motiv, podobný záběr je možné udělat v pralesech a lesech celého světa.




3. Barvy velkoměsta - centrum Sendai, Tohoku

Výhody: Netradiční motiv, z fotky je jasně vidět, že jde o místo v Japonsku, dobře dokumentuje hektický život v nočním velkoměstě.

Nevýhody: Zajímavá forma překrývá nevýrazný obsah, u otevřených veřejných hlasování bývá "průměrný hodnotitel" spíš konzervativnější a fotka ho neosloví.




4. Cesta až do nebe - výstupová trasa na noční Fudžisan od jezera Kawaguchiko

Výhody: Netypický pohled na japonskou posvátnou horu, spojení s vodní plochou, noční záběr se může odlišovat od ostatních soutěžních snímků.

Nevýhody: Je zapotřebí trochu soustředění, aby si člověk všiml obrysu hory, rozhodně (zejména na obrazovce) neupoutá na první pohled.




Fotce, která by podle vašeho názoru byla nejlepším reprezentantem v soutěži, dejte prosím svůj hlas v anketě pod článkem. V komentáři pak můžete ještě jmenovat fotku, kterou byste nominovali jako náhradníka a taky můžete říct, kterou fotku bych do soutěže podle vašeho názoru určitě posílat neměl.

Děkuji všem za názory a jsem na ně velmi zvědavý.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.