středa 1. května 2024

Jubilejní desátá sólová fotovýstava - klášter Chotěšov

Však to není tak dávno, pouhých 11 let, kdy jsem zde na blogu trochu bojácně ohlašoval první (a byl jsem naprosto přesvědčen, že i poslední) výstavu svých fotek, pěkně doma, na dobřichovickém zámku. Vůbec jsem si to tehdy neuměl představit a - jen lehce parafrázuje slova doktora Štrosmajera - řekl bych, že kdyby nervozita nadnášela, vznášel bych se tou dobou jako holubička nebo aspoň jako sestra Huňková. Teď jsme o pár let a pár výstav dál, s fotkami jsem si už v mezidobí užil spoustu radosti domácí i zahraniční, ale co naplat, už teď je jasné, že s tou nervozitou to nejspíš nebude jiné než na úplném začátku. Mám už sice o dost přesnější představu, jakou chci výstavu mít, ale v mnoha ohledech jdu zase do neznáma a dost věcí pro mě bude i letos poprvé, aspoň tedy doufám :-).

Sice je (zdánlivě) ještě pořád dost času, protože výstava začne až o letních prázdninách, ale znáte to - doba je hektická, na krku máme květen a - pro změnu slovy písně Karla Gotta - čas letí jako bláznivý. Dnes tu všem zdejším milým čtenářkám a čtenářům ukážu oficiální oznámení a zároveň (ovšem v mnohem větším formátu) i plakát, který slouží jako první informativní pozvánka, aby si všichni, kdo by chtěl moje fotky vidět naživo i na trochu odlehlejším místě, než bylo doposud zvykem, mohli udělat aspoň předběžný rámcový plán na prázdninový historicko - umělecký výlet.


Řadu informací budu teprve upřesňovat, ale dnes v pár bodech shrnu aspoň to, co už vím.

Jak už praví informace na plakátu, výstava se bude konat v krásném a obrovitém barokním chotěšovském klášteře (jde o obec Chotěšov v okrese Plzeň-jih). K Chotěšovu mám blízký vztah, protože odtud pochází početná rodina mého táty, takže skoro každý Chotěšovák bude nejspíš znát nějakého toho Vápeníka. Já se přece jen poněkud odrodil, čas od času jsem se sem zajel podívat na některého ze strýčků či tet, ale frekvence mých návštěv pohříchu podezřele připomíná úsloví "jednou za uherský rok". To by se tedy letos v létě mělo změnit, protože bych se na své výstavě občas rád objevil, aby potenciální návštěvníci věděli, že si výstavu mohou projít - budou-li chtít - i v mém doprovodu. 

Ještě nemám připravené úplně všechny tisky; šest fotek se mi tiskne právě teď a poslední várka čtyř až šesti obrázků se bude dělat ještě na přelomu května a června, protože co já vím, jestli se mi nepovede vyfotit něco slušného na poslední chvíli, co na výstavě taky budu chtít ukázat? Půjde-li vše podle plánu, na výstavě by mělo být k vidění 25 až 28 fotek (sice mám k dispozici přesný plán výstavního sálu, ale konečné rozmístění dělám stejně až přímo na místě a na výstavu si vždy beru i pár "náhradníků", takže do poslední chvíle není úplně jasné, jaké bude finální složení. Každopádně by cca 2/3 fotek mělo mít svou výstavní premiéru a měla by být k vidění i řada fotek, které si v posledních letech vydobyly různá ocenění po celém světě.

Většina fotek bude mít formát 70 cm na delší straně, pět z nich ale bude mít delší rozměr 100 nebo 105 cm a jedna fotka dokonce 120 cm. Rozměry byly přizpůsobeny vedlejšímu menšímu výstavnímu sálu se speciálními výklenky, kde jsem měl vystavovat původně, ale nakonec jsem dostal nabídku využít větší sál, na což jsem nakonec ochotně kývl. Tentokrát jsem investoval do kvalitní adjustace: Všechny nové tisky budou na pevné dibondové desce a budou mít hliníkový vnitřní rám (takže nebudou mít žádný viditelný rám kolem obrazu), pár starších tisků má tenké dřevěné černé rámy. Žádná fotka nebude za sklem nebo plexisklem, takže by diváka neměly rušit žádné odlesky. Stejně tak nebude žádný obraz jen provizorně přichycený v klipu nebo ve vypůjčeném rámu, takže pokud by se někdo náhodou do některého obrazu na první pohled zamiloval, může si ho po skončení výstavy odnést rovnou "ze zdi" :-).

Dost problematická bude v Chotěšově standardní otevírací doba: V pracovní dny bude otevřeno od 9 do 15 hodin a prohlídka kláštera (jejíž součástí výstava bude) bude volná, s elektronickým průvodcem. V sobotu bývá v klášteře zavřeno kvůli svatbám a v neděli jsou pouze odpolední prohlídky s průvodcem (od 13 a od 15 hodin). I proto všem zájemcům, kteří chtějí vidět výstavu na vlastní oči, budu doporučovat speciální prázdninový výlet a ne jen rychlou návštěvu "na otočku po práci", jak je to možné např. na mém "domovském" dobřichovickém zámku. Budu se snažit domluvit si s místním kastelánem nějaké pevné termíny, kdy budu na výstavě přítomen osobně a budu dělat své oblíbené komentované prohlídky, tuhle možnost ale budu postupně upřesňovat podle možností a ochoty pořadatele.

Jako obvykle připravuji i nějakou možnost "vzdáleného přístupu" pro všechny, kteří by rádi aspoň nakoukli, co je na výstavě pěkného, ale výstavu mají tak "z ruky", že prakticky není šance, že by dorazili osobně. Mám už něco předběžně domluveno, ale podrobnosti dám nejspíš vědět až po zahájení výstavy. Předpokládám, že jako vždycky budu mít i speciální informační stránku na svém fotowebu www.petrvapenik.cz, kde budou k dispozici aktuální informace. No a je dost pravděpodobné, že ani zde na blogu nebudu výstavu úplně opomíjet :-). 

Samozřejmě, přidáte-li si mou jubilejní fotografickou výstavu do plánů svých prázdninových výletů, budu moc rád. Návštěva Chotěšova se dá dobře spojit s dalšími podobnými západočeskými objekty - nedaleko jsou Kladruby či Plasy (jak říkával Jan Werich - všechno baroko, moc krásný pro voko), moc zajímavý je i zámek v Horšovském Týně, takže takové dvou až třídenní poznávací západočeské turné není vůbec od věci :-). Podrobné informace o tom, jak se do Chotěšova dostat (jde to vlakem i autobusem a klášterní komplex je přímo vedle hlavní silnice Plzeň - Domažlice, asi 5-10 minut od příslušných zastávek) samozřejmě ještě do začátku výstavy zveřejním.

Přeji všem krásný první máj a když už ten dnešní článek není typicky prvomájový, přidám sem na závěr aspoň dva prvomájové odkazy: 

1)  pro mě celkem netradiční forma (láskyplné) koláže z doby velké covidové karantény Vyznání ve žluté obálce 

2) skorohororová vzpomínka na dobu rádobyrozvinutého socialismu O uškrceném pionýrovi z prvomájového průvodu.



18 komentářů:

  1. Tož zcela jistě navštívíme...

    OdpovědětVymazat
  2. Petře, moc děkuji za informaci o tvé výstavě.
    Ráda bych jí viděla, ale prožívám stále "poněkud neklidnou sezónu" , kdy raději nic neplánuji. Jak říká můj muž: "Plány jsou od toho, aby se měnily". Třeba to vyjde, byla bych tomu moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíme. Každopádně připravíme i "plán B" :-).

      Vymazat
  3. Petře, já se těším :-) Doufám, že tentokrát mi to vyjde .-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zanesl jsem si termín do excelu cest a výprav.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úžasné, děkuji. Taky už to mám v kalendáři, abych náhodou nezapomněl :-).

      Vymazat
  5. Lezarts
    Jak chápu, to “vzrůšo” před výstavou:-)!
    Moje heslo před výstavou je, hlavně ať slouží zdraví a ono to pak nějak dopadne.
    Ale je fakt, že svět patří připraveným!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzrůšo to určitě bude, ale už se na ně těším :-).

      Vymazat
  6. Vzhledem k avizovane otviracce bohuzel zcela jiste nevyjde. Ale preji nadsene navstevniky a tobe spokojeny usmev:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude to asi četná reakce i z řad těch, kteří by při celkem normální otevíračce přijeli. Ale snad budu mít i nějaký rozumný nástroj pro vzdálený přístup :-).

      Vymazat
  7. Pozvánku zveřejním v Kavárničce, určitě se najdou lidé, které bude výstava zajímat a vypraví se na ni. Vaše fotky stojí za "podívání" vždycky. Škoda, že již tak necestuji, ale určitě se podívám na případné zveřejnění i zprávu o obrazech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a pevně věřím, že s tím, co připravuji, se budete i vy moct rozhlédnout po výstavním sále :-).

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. Děkuji. Tím druhým jsem si jistý a v takovém případě může být to první jenom pěkný bonus :-).

      Vymazat
  9. Tak nevím, s tou otvírací dobou... já sice jsem si kvůli tomu nahlásila dovolenou v tom přelomu, takže já bych problém ve všední den se dostavit neměla, nicméně nevím jak moje souputnice Míša na tom bude s volnem. Tak ta neděle by taky i šla....

    OdpovědětVymazat
  10. Krása! Ta otevírací doba skutečně není nejpřátelštější - ale jestli to půjde, moc ráda bych se přijela podívat. A úplně ideálně právě tehdy, když se tam bude vyskytovat jistý velmi konkrétní Vápeník :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.