pátek 17. května 2024

O korespondenční volbě

Kdybychom byli zvídavým ufonem, který spadl z intergalaktické dopravní trasy rovnýma nožkama do pozemské současnosti, shodou gravitačních okolností právě v oblasti české kotlinky, mohlo by nám připadat, že nejzásadnějším politickým problémem, který dnes hýbe českou společností, je to, zda je možné připustit pro Čechy žijící v zahraničí účast ve volbách na dálku nebo ne. Tedy, ne, že by nešlo o systémově důležitou skutečnost. Žijeme ve 21. století a na dálku je možné dělat a zařizovat kdeco: Můžete si koupit lístky na hokej, můžete podat daňové přiznání, můžete vydražit za desítky miliónů obraz od Toyen nebo můžete poslat peníze ze svého účtu na podporu výzbroje ukrajinské armády nebo na šití transparentů s mírovými hesly a holubicemi přesně podle toho, co vy sami pro Ukrajinu považujete za přínosnější. A někdy nejenže můžete, ale dokonce musíte, což vědí např. živnostníci, kterých se na jejich názor nikdo neptal a dostali digitální plnění většiny svých povinností befelem a bez pardonu. U korespondenční volby je ale situace dramaticky odlišná: Volit na dálku bez osobní přítomnosti ve volební místnosti prostě zatím nejde a jak už je to v kraji zvykem od lipanských dob, na bitevním poli se sešikovala dvě vojska, mluvící sice zdánlivě stejnou řečí ale ve skutečnosti si navzájem nerozumějící, která na sebe zpoza nedobytných vozových hradeb metají fekálie a mršiny, aby těm odnaproti co nejvíc zpříjemnila čerstvé jarní povětří.

Samozřejmě, obě strany sporu se zaštiťují těmi nejbohumilejšími možnými úmysly: Jedněm prý jde o co nejsnazší naplnění volebního práva (proč jezdit/létat/plovat často stovky kilometrů do sídla příslušného zastupitelského úřadu, když byste totéž mohli zařídit od stolu v obýváku?), druhým prý zase o to, aby vás při volbě někdo nemohl při naplňování vašeho nezpochybnitelného práva nekale (případně i kale, to je snad ještě horší) ovlivnit, třeba tím, že jeho odlišný pohled na věc podpoří (ano, právě ve vašem obýváku) pistole přiložená mimo záznam k vašemu spánku. Samozřejmě, ve skutečnosti to nemá se zmíněnými principy moc společného: Prostě se ukazuje (a je to v tomto případě snadno logicky vysvětlitelné), že lidé žijící v zahraničí ve volbách výrazně podporují jednu stranu sporu (a ta je s vidinou lepšího volebního výsledku chce dostat co nejsnáž do hry), zatímco podpora druhého tábora je mizivá (a ten je tedy za žádnou cenu dostat do hry nechce, přestože dobře ví, že by to bylo principiálně správné, a ví to tak dobře, že to dokonce dříve sám měl ve svém volebním programu). Jsem ale přesvědčen, že kdyby mezi zahraničními voliči byla podpora obou existujících táborů pěkně 50 na 50, politici z obou stran by se v rozhovorech vyjadřovali tak, že ano, jde vskutku o velmi důležité téma, ale chápejte prosím, věcí k řešení je nepočítaných a naše priority jsou prostě někde jinde.

Asi se dá předpokládat, že Češi, kteří byli schopni odejít do zahraničí a tam se úspěšně uchytit, budou v zásadě samostatnější ve svém uvažování, dají se hůř nalákat na politické vějičky, blafy a laciné sliby. Taky se od nich dají čekat menší obavy z každého jen trošku cizího elementu, když z jejich pohledu je cizí element všude kolem, je tedy obtížnější je jím postrašit, jak se to v české politice už odedávna standardně děje, posledních několik kol prezidentské volby nám budiž mementem. Naopak, ti, co chtějí korespondenční volbě za každou cenu zabránit, se musí mezi svými podporovateli snažit představit jako potenciálně nebezpečné cizáky (však jsou tím cizáctvím kolem sebe jistě dávno načichlí a prolezlí) samotné české občany žijící v zahraničí: Co vůbec se svými pochybnými názory mají strkat nos SEM k nám, do našich věcí, když přece žijí TAM! Ať si volí ve svých Tramtáriích a neruší naše malé české kruhy - možná maličko zasmrádlé, ale co na tom, když NAŠE. Nejenže by neměli mít možnost korespondenční volby, ale neměli by mít volební právo vůbec! navrhují mnohé hlasy (často se zjevným přídechem závisti), protože nikdy nemohou pochopit místní specifika, ta dokážeme svými úžasnými sexy mozky pochopit jen my místňáci a stejně tak jen my máme představu, jak to tu má vše správně fungovat. Dokonce jsem četl komentáře z tohoto tábora, které po podobné myšlenkové cestě dospěly až k celkem podnětné variantě, že volit by podle jejich názoru u nás měl smět jen ten, kdo v naší zemi platí daně, což je myšlenka sice odvážná, ale bude-li dotažena do logického konce - tedy že bude odňato volební právo také těm občanům, kteří tu sice žijí, ale žádné daně neplatí (nebojte, opravdu si nemyslím, že by to tak různí naši poťouchlí vlastenečkové mysleli, a dokonce si ani nemyslím, že by to bylo správně) - považoval bych to za zásadovou a zaznamenáníhodnou aktivitu.

A jaký je můj vlastní pohled na téma korespondenční volby? Ano, přiznávám, budu rád, když bude korespondenční volba zavedena, protože mi to připadne jako racionální krok správným směrem; soudím i z toho, koho tato představa na naší politické scéně vytáčí a popuzuje, což je pro mě vždycky velmi užitečný lakmusový papírek. Na druhou stranu se nezblázním z toho, když se korespondenční volba prozatím ještě nezavede, protože reálný dopad takové změny - navzdory očekávání alarmistů - bude minimální. Typický politický "komárovelbloud", který opět o něco rychleji roztáčí kola společenské polarizace, než že by ve skutečnosti něčemu zásadně napomáhal a něco podstatného řešil. Ale bavilo by mě, kdyby nějaký všemohoucí politický Bůh jen tak ze škodolibosti přes noc proměnil v přesný opak politické smýšlení zahraničních voličů, průzkumy by potvrdily, že je v zájmu obou aktuálně ustavených českých houfců co nejdříve naprosto převrátit dosavadní rétoriku, změnit zastávané principy a začít podporovat přesný opak toho, co jsme podporovali dodnes. Samozřejmě, se stejně vážnými tvářemi, se stejnou razancí a zásadovou nesmiřitelností, se stejně plamennou argumentací, se stejnou přezíravostí k názoru a motivům druhé strany.
 
Přemýšlím, jestli by podobný škodolibý pokus mohl nějak změnil poměry v obou zainteresovaných táborech, a skoro jisté se mi zdá, že nikoli. Protože my se přece sami ve všem důležitém dostatečně božsky vyznáme, tak co by nám měl co radit nějaký politický Bůh. I kdyby - jak snad připouštíme ve slabých chvilkách - to s námi možná myslel dobře :-).

48 komentářů:

  1. Určite obavy způsobuje to, co vzniklo kolem korespondenční volby v zemi s daleko většími demokratickými tradicemi než má česká republika...Zde postačuje pocit, že něco může být zfalšovanou,n u významné části voličů...Jinak ovšem hlasy pro zavedení daňového cenzu, tj. Aby jako za Rakouska měli volební právo je to, co odvedou určitou částku na daních, jako za Rakouska před r.1907, zaznívají spíše z opačné strany politického.. spektra, na Neviditelném psů apod..Že je to nereálné i mezinárodně, je jasné..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U části voličů existuje pocit, že volby byly zfalšovány, kdykoli nevyhraje jejich favorit. Prostor si vždycky najdou - třeba noc mezi prvním a druhým volebním dnem.

      Vymazat
    2. Ovšem, když byly poslední prezidentské volby v USA, tak jsme viděli, tak se ve volebních místnostech zalepují skleněné přepážky, aby sčítatelům hlasů nikdo neviděl pod prsty.

      Bylo to na ČT či CNN, které byly proti Trumpovi. Volební podvody existují a i v USA existovaly vždy. To jak mafie podporovala ve volbách J.F.K. je všeobecně známý.

      Pořád ještě hledám celé díly amerického Apprentice, kde je Trump vidět naživo a mluví napřímo, místo aby nám nějaká uvědomělá pipinka ze CNN s vykulenýma očima vyprávěla, nějaký poupravený interpretace, aby vypadal, co nejhůř.

      Když v zemi nežijete, tak vůbec nemáte přehled, kdo je kdo, co je co a kdo co vlastně hlásá. Můžete číst tisíckrát novinky.cz a bavit se se známejma a příbuznejma, pak přijedete a je to jinak.

      Jenže vy se to nedozvíte hned, jak přijedete zpátky, ale třeba za několik let, protože informace mizej.

      I takový prkotiny jako třeba inflace nebo cena zlata, na který není nic tajnýho. Jenže programy jsou udělaný, aby si pamatovaly třeba posledních 10-15 let a pak to zmizí. Samozřejmě, že se to dá někde dohledat, když to doopravdy chcete, ale zabere to čas a všechno pracně dohledat už nejde.

      Úspěšně se uchytit s tím nijak nesouvisí. Někdo uspěje vlastní dřinou, někdo na to jde přes postel, někdo má štěstí, někdo smůlu. Emigranti a expati mají společného jen to, že šli do ciziny, ale někdo utíkal pěšky přes Jugošku a někdo se vyvdal. Někoho rodiče poslali do ciziny i se špinavejma prachama do začátku, někdo se tam protloukal sám, jak se dalo a všechno má vydřený.

      Kámoš byl v Německu na lágru. Jeho zhodnocení, že všechny tam byly kurvy a všechny páry, co tam přišli spolu, se rozpadli a holka si našla někoho zařízenějšího. Samozřejmě, ženská se třema dětma už nebyla žádaná a tak manželovi zůstala. Nejspíš byla nějaká výjimka mezi těma nezadanejma, ale jen výjimka. - Doopravdy chcete, aby o vašem životě rozhodovaly děvky?

      Pohled na cizí elementy můžou mít z vlastní zkušenosti takovej i onakej, záleží na tom jestli jezděj denně do práce metrem a už maj nacvičenej ten pohled do prázdna, aby neprovokovali konflikty, zapíchli jim spolužáka a hokynář na rohu dostal 15 let natvrdo, protože si dovolil se bránit při vyloupení, kdy útočníci měli taky pistole nebo jezdí z pěkné čtvrti do pěkné čtvrti taxíkem.

      Nic je nespojuje. Jeden se bude poznávat v Kocábovi a druhej v Okamurovi.

      A.P.

      Vymazat
    3. Trumpa jsem naživo viděl mluvit nesčíslněkrát. Je to sice autentické, ale mezi námi, taky to není žádná velká výhra. Je mi smutno z tak velké země, pokud je schopna vygenerovat jako nejvhodnější adepty na prezidentský stolec právě tyto dva.

      Když vidím, co jsou schopni hlásat někteří lidé, kteří v zemi žijí, taky bych to neviděl na moc velký přehled. V tomto směru se "krajanů" a jejich fatálně negativního vlivu na běh věcí v naší zemi opravdu nebojím, na to jsou - tedy v mých očích - jiní kádři.

      Úspěšně se uchytit - vnímám-li to statisticky - s tím, o čem píšu, souvisí zásadně. Taková věc vždycky zvýší potenciál daného člověka, tedy na celý vzorek nemůže mít negativní dopad, takže v souhrnu ten dopad nemůže být jiný než pozitivní. Konkrétní srovnání dvou lidí a přesné důvody jejich úspěchu jsou v tomto pohledu zcela irelevantní a není třeba se jimi vůbec zabývat.

      Argumentem s "děvkami" jste mě pobavil, to je opravdu tak průzračná demagogie, že jsem si ji dokonce poznamenal do zápisníčku, abych na ni jako na krásný příklad nezapomněl. Ale odpovím na položenou otázku: Je mi opravdu jedno, pokud takoví lidé svým případným volebním hlasem spolurozhodují o mém životě, mají na to totiž úplně stejné právo jako když o něm spolurozhodujete třeba vy.

      Vymazat
    4. To není demagogie, to jsou životní zkušenosti. Sám je nemáte, protože jste třeba neměl ani šanci utýct, ale nemáte je. Nikdy jste nebyl na lágru. Nevíte o čem mluvíte a uznávám, že je trpký a frustrující poznání to vidět.

      Samozřejmě, slečny se o tom nijak nešířily. Kdo by chtěl domů zahlásit "Maminko, pamatuješ si na Honzíka, tu moji velkou lásku, jak jsem s ní utekla? No tak jsem ho vyměnila za jednoho postaršího, umolousanýho Jugoše, co už má vlastní bydlení a kšeft, abych nemusela stát s černoškama ve frontě na kantýnský jídlo zdarma, nemusela se s nima mejt v jedný velký kasárenský koupelně, nemusela si prát oblečení v kýblu v univerzálním přípravku na vlasy, nádobí a oblečení."
      Taky žádná nehlásí, že dělá animírku nebo přímočarou prostitutku. Taky nehlási, že by si Johna, Helmuta či Antoina nikdy nevzala, kdyby byl Čech ze stejného městačka.

      Já bych vás tam klidně i poslal, ale doba se změnila, na lágr byste nešel a i lágry jsou teď jiný.

      Dnes je snadný odjet jako au-pair a mít tak dopředu zajištěný bydlení a práci. Je taky relativně snadný mít normální práci, zvlášť když to je obor, kde "nejsou lidi".

      Ale bez zátěžovýho testu se nikdy nedozvíte, jak se kdo zachová v zátěžový situaci. Lidi to nevěděj ani sami o sobě.

      Ale jsme v EU, nic nebrání se sbalit a odjet do vám sympatického města, najmout si tam malej byt, olítat si papíry, najít si tam nějakou práci a zapadnout třeba mezi místní fotografy, kdž rád fotíte a zkusit si to na vlstní kůži.

      Já o vašem životě spolurozhodovat nikdy nebudu, protože tu nemám volební právo. Já jsem v situaci toho, kdo volí do ciziny a nepozná, koho má volit.

      Proto jsem psal, o čem to je.

      A.P.

      Vymazat
    5. A.P., když zahájíš větu slovy "Kámoš byl...", taky to úplně nevypadá na autentickou vlastní zkušenost, tak mi nepřijde úplně na místě bejt nějak roztrpčenej a frustrovanej z toho, že Čerf nespekuluje ve shodě s drbama, který utvářeli názory tobě... ;-)

      Vymazat
    6. Na té demagogii vzhledem ke způsobu vaší původní argumentace musím trvat. O trpkých a frustrujících poznáních, jak to vypadá, nejspíš dost víte, tak vám do těch vašich nebudu mluvit. Svoje už jsem k tomu řekl a na zbytečné opakování nemám na rozdíl od vás čas.

      Dobře, vy konkrétně tedy o mém životě spolurozhodovat nebudete, ale - mluvíme přece o statistice, že? - někdo podobného typu vás jistě ochotně zastoupí a mně nezbývá než se s tím vyrovnat, stejně jako jemu v obráceném směru.

      Vymazat
    7. Galahad

      1) Já sem nemůžu napsat všechny svý zkušenosti za západu. To bych psal léta.
      2) Já osobně jsem znal někoho, kdo v tom Německu byl. Koho jste znali vy a jak dobře?

      Já ho znal léta a on byl v tom Německu rok nebo dva. Neříkal to jako drb, aby zaujal, protože nepotřeboval zaujmout. Řekl to jako jednu věc z mnoha, v Anglii mají čaj o páté, ve Španělsku siestu, Češky na lágru byly všechny děvky.
      Říkal, co tam viděl, asi jako vy mluvíte o letadýlkách na výstavě. Není vám dvanáct, abyste si musel vymejšlet pro kamarády.

      Koho znáte vy dva a na čem vy stavíte svá tvrzení?

      3) Já jsem byl na lágru jinde a tam Češky nebyly vůbec. Prostě si sehnaly chlapa rovnou. Proto jsem psal o Německu, protože zdroj je důvěryhodný a je to větší vzorek.

      Já se hlavně divím, že o tom vůbec špekuluje, když na tom západě dlouhodobě nebyl a žádný blízký, osobní známý tam nemá.


      Už jste se někdy vyspal se zadanou ženskou? Kdo ví jaká doopravdy je? Vy, se kterým byla nevěrná, její nevědomý manžel, se kterým jste si přátelsky potřásl rukou nebo její dlouholetý, platonický ctitel? Má ta nevěrnice zájem lhát všem okolo, kromě už "zasvěcených" ? Co myslíte?

      To jen abych nějak ilustroval koncept paralelních světů, kde můžou být diametrálně rozdílné názory na tu samou věc a jak se k tomu dojde.

      Asi 10% Češek bylo během života znásilněno. Kolik jich vám to řeklo? Mají důvod lhát?

      Lidi lžou a má to systém. Chtějí dobře vypadat.


      ------------

      Čerf

      No tak si na ní trvejte. Já vás jenom nemůžu brát vážně, protože to, že se nedáte přesvědčit ještě neznamená, že přesvědčíte vy mě. - Nic o tom nevíte a oba to přeci víme.

      K čemu to jen přirovnat? Když si člověk přečte knížku, jak vážně může brát člověka, co ji ani nečetl?

      Své jste řekl, ale komunisti si taky "vždy své řekli" k tomu, jak je komunismus geniální a po 41 letech se stejně rozpadl. Tak jakou to "říkání si svého" mělo a má váhu?

      Vy děláte, že "Já řeknu," "ty řekneš" je na stejný úrovni. - Pak je přístup lidí, kteří společně hledají, jak to vlastně je. To se pak ověřuje všechno pořád dokola a u všeho se hledá, jak jsme na to přišli a jestli se to s něčím vylučuje či ne.


      Já jsem nemluvil o statistice. Já sem mluvil hlavně o tom, jak je těžký vidět do politiky do země, kde nejste. Já vím, jaký to je z osobních zkušeností, vy ne.

      To je celý.

      A.P.

      Vymazat
    8. "Já nemůžu napsat všechny svý zkušenosti ze západu..."
      Nikdo po tobě nic takovýho nechce. Jen považuju za pozoruhodný, že v případě týhle konkrétní si nemluvil za sebe, ale citovals kamaráda.

      Vymazat
    9. Nemám nejmenší důvod vás jakkoli přesvědčovat a jestli mě berete nebo neberete vážně, mě ve vašem případě opravdu netrápí.

      Vymazat
    10. Galahad

      Vždyť jsem to tam napsal. Byl to větší vzorek.

      Kdybych vypsal všechny zkušenosti, tak to ukazuje všechno stejným směrem a že zrovna tohle je od kamaráda je nepodstatný. Nenapadlo mně, že zrovna o něčem tak samozřejmým bude někdo pochybovat.

      Čerf

      To je právě to úžásný. - A jste si stoprocentně jistej věcma, který jste nikdy neviděl a já prožil.

      Tohle dělá spousta Čechů, co nikde jinde nežili. Jak to jen děláte.

      A.P.

      Vymazat
    11. Bavíte mě. Kdybyste právě nenabíral další nenapodobitelné životní zkušenosti k té záplavě, kterou už máte, nechal bych si od vás podepsat Brouka Pytlíka.

      Vymazat
    12. K věci nemáte nic, jen se mě snažíte shodit.
      ----

      Tady momentálně životní zkušenosti nenabírám. To, že Češi z Čech někam přijedou a všechno vědí líp než místní, to znám bohužel dávno. (Nedělali to všichni, jen většina.)

      Každej má celoživotní zkušenosti a podle toho, kde byl a co dělal, ty životní zkušenosti jsou. - Nejde se tomu vyhnout.

      A.P.

      Vymazat
    13. Myslím, že není třeba vás shazovat. Jak tak občas vídám vaše litanie, vystačíte si.

      Vymazat
  2. Korespondenční volba neni jednoduchý téma...
    Otázku, co koho vede k puzení ovlivňovat politický dění země, ve který nežije, považuju za vcelku validní součást argumentace na tohle téma. Ale rozhodně souhlasim s tim, že při pohledu na to, koho by její zavedení nejvíc rozčilovalo, zavedl bych jí nejradši od předloňska dvakrát a pro jistotu ještě jednou letos.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu puzení rozumím, znám řadu lidí, kteří žijí dlouhodobě v zahraničí, ale na situaci v naší zemi jim nesmírně záleží - jak kvůli jejich blízkým, tak i kvůli jejich vlastní možné budoucnosti. Nu, já osobně si představu, jak snášejí tuhle "drobnou změnu" někteří konkrétní politici, docela hýčkám :-).

      Vymazat
    2. No jo, ale jen kvůli tomu, že to nasejří nějaké politické uskupení, to pořád ještě není argument pro zavedení. Za mě je totiž trochu zjednodušující pohled, že jsou Češi žijící v zahraničí samostatní v uvažování, multikulti a neskákající na lep vějičkám. Určitě jich takových bude dost, ale bohužel to není automatický patent na rozum, který dostanou s razítkem do pasu. Dovedu si živě představit i situaci, kdy budou zdálky volit lidé ovlivnění médii a socsítěmi bez reálného náhledu na to, co a proč se tady vlastně děje.

      Vymazat
    3. Přesně. Mně v tom totiž pořád hraje první housle takovej ten pocit, že "nejsem u toho = nerozumim". Jakože mně by úplně normálně po x letech života v podmínkách holandskýho království bylo úplně normálně blbý se montovat do toho, co se děje tady, protože bych prostě věděl, že nevim... A klidně by mi i na místnim blahu mohlo strašně záležet.

      Vymazat
    4. Ad Psice: Ne, to opravdu není, ale hodně to může napovědět.
      Ovšem, v žádném konkrétním případě to negarantuje ani samostatnost ani multikulti zaměření (což mimochodem nevnímám a priori jako pozitivum) a už vůbec ne odolnost proti populismu. Ale opět je možné jednoduchou úvahu dojít k tomu, že statisticky to nemůže mít jiný než pozitivní efekt, protože je-li někdo vůl a uchytí se jinde, v původním vzorku nejspíš ubyde vůl bez zkušeností a v druhém vzoru přibude vůl se zkušenostmi, což nemůže ve srovnání obou vzorků při dostatečném počtu respondentů vést ke zhoršení situace :-).

      Vymazat
    5. Ad Galahad: Však je také právo každého na sobě podobný princip ("nejsem u toho = nerozumím") uplatnit. Ale z hlediska celku bude dopad těch, kteří ho neuplatní, ač by měli, ve srovnání s těmi, kteří bohužel mylně uplatňují princip "jsem u toho = rozumím") naprosto marginální.

      Vymazat
    6. psice

      Ono je to často v první řadě hlavně často ani nezajímá.

      To ani není nic proti ničemu, ale maj dost svejch starostí, protože se kromě práce musej ještě učit jazyk, musej se učit, jak tam co funguje a jak se přizpůsobit a kde si můžeš třeba poblíž zadarmo zacvičit je pro tebe důležitější, než například vybádat, jestli je Babiš opravdu takovej arciďábel a proč má teda 30% hlasů a kdy lže a kdy lžou o něm.

      A.P.

      Vymazat
    7. To sice asi může bejt pravda, jenže já teď až tak úplně neposuzuju případnej užitek nebo škodu, takže lidi, kteří lhostejno, zda právem či mylně, uplatňují princip "jsem u toho = rozumím" bych do toho vůbec nezatahoval. Lhostejno, zda rozumí či ne, nelze je z toho rozhodovacího procesu diskvalifikovat, protože se rozhoduje právě o nich. To o těch venku jednoduše neplatí. Opět bez ohledu na to, jestli rozumí, nebo ne.

      Vymazat
    8. No vidíš a já to beru tak, že se rozhoduje i o těch venku, jsou-li přes občanství svázaní s touhle zemí. Nedělám v tom rozdíl, mají podle mě úplně stejné právo nerozumět jako ti uvnitř.

      Vymazat
    9. Občanství mi přijde bejt větší formalita, než na první pohled může vypadat. Viz třeba člověk, kterej občanství má jen proto, že jeho nový domov umožňuje mít dvě a on sám se třebas i jen z lenosti nevzdal českýho...

      Vymazat
    10. Souhlasím. I proto by mělo být vždy spojeno s určitými povinnostmi (a nikoli jen formálními) vůči dané zemi.

      Vymazat
    11. Galahad

      Jenže to "nejsem u toho = nerozumím" je právě to, s čím se potýkám nejvíc. O mě se nerozhoduje. Ať volím tak nebo onak, na mým životě tady to nic nezmění. Bude to měnit něco pro ně.

      Mě českej stát zrušil občanství úplně a byl jsem totálně diskvalifikovanej navěky, takže ty drobné diskvalifikace, že se musí někdo obtěžovat na ambadádu místo volit poštou mi přijdou nedůležitý.

      A.P.

      Vymazat
  3. Lezarts
    Naprosto souhlasím s vaším názorem na toto “žhavé “ téma. Dobře jste popsal absurdnost této debaty!
    Jsem ráda, že mě je umožněno tuto “vymoženost” využívat už několik let v jiném státě. Jaká výhoda nemuset ani jezdit na ambasádu k volbám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc rád, že ve vašem případě to dobře funguje.

      Vymazat
  4. Inu, jsou to takové korespondenční šachy mezi vládnoucími stranami a opozicí.
    Myslím však, že patriotičtí Tramtariáni si poradí tak jako tak.

    OdpovědětVymazat
  5. Ježkovy oči, na sexy mozek už jsem blaženě zapomněla :-D Věru půvabně popsáno. Díky za to, že jsi nám tu kondenzovanou nenávist přecedil přes svůj věcný a laskavý filtr :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to se ti ho poctivě snažím připomínat tím svým... :-D

      Vymazat
    2. Nu, věru dlouho jsem nepsal o žádném konkrétním politickém tématu, tak je možná dobré tím aspoň občas zdejší blogovou krmi svátečně okořenit, aby člověk úplně nezapomněl na tu chuť :-).

      Vymazat
    3. Hlášku o sexy mozku použila pouze Paroubková rozená Kováčová, aby nějak vysvětlila, proč je s o 21 let starším chlapem s velkým pupkem, protože se jí nechtělo říkat, že skutečnej důvod je moc, která přitahuje.

      Jinak se tu sexy mozkem nikdo neohání.

      A.P.

      Vymazat
    4. Děkuji za vysvětlivku pod čarou, byť jsem při použití tohoto termínu věřil, že vysvětlivka nebude zapotřebí.

      Vymazat
    5. To není vysvětlivka.

      A.P.

      Vymazat
  6. Tak nad tím tak přemýšlím, asi by mi ani nevadilo, když někdo, kdo tady dlouhodobě nežije, nemá možnost volit, ale zas bych mu přála, aby mohl zasahovat do voleb v zemi, kde žije... Tohle promíchání národů není a nebude jednoduché.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě je nebezpečné od sebe odtrhnout občanství a právo volit. Kdo je občanem dané země, měl by mít podle mne právo se spolupodílet na rozhodování o jejím směrování, ať už právě žije kdekoli. Na druhou stranu by nemělo být občanství pro daného občana spojené jen s právy, ale také s jasně definovanými povinnostmi (na ty se poslední dobou často a rádo zapomíná). Pokud by tomu tak bylo, třeba by mnohým stálo za to si stav svých občanství upravit tak, aby to lépe odpovídalo dané skutečnosti :-).

      Vymazat
    2. Mně se nelíbí, že se ozývají hlasy, které chtějí volební právo pro mladší 18 let. Ovšem práva a povinnosti by měly jít ruku v ruce. A měly by se vymáhat - u nás je takových povinností popsáno a nic se nedodržuje. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Mně by mladší voliči nevadili. Nemyslím si, že by statisticky byli hloupější než ti starší voliči. Ale s tím příspěvkem k inkasu daní by to ještě asi nebylo úplně ono :-).

      Vymazat
  7. Učebnicový příklad, jak se z komára dělá velbloud. Z unijních zemí nemá korespondenční volbu pouze Malta, Chorvatsko, Česko a Francie (ale tam můžou všichni volit přes internet, přeshraniční poštu k tomu nepotřebujou), tak o čem je řeč? Co my si to tady zase vymýšlíme za specifika? Slovensko volí korespondenčně dvacet let a podívejte, jak špičkovou vládu teď mají...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, všechny ty země, které to zavedly, ovšem porušují základní volební zásady. Jen my jsme pevní a stojíme na stráži principů :-).

      Vymazat
  8. Nejpodstatnějším argumentem proti je, že při korespondenční volbě není zaručeno, aby volba byla tajná. A není tak jasné, z vůle koho byl hlas odeslán.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že se s tím musely legislativně i politicky popasovat i jiné země, které tento způsob zavedly.

      Vymazat
  9. To je dost chabý argument. Když ten, kdo volí, nenechá nikoho dalšího, aby mu do toho mluvil, pak je jedno, jestli hlas pošle poštou nebo zasune do urny. Ale možná proto jsou jisté politické subjekty proti, jelikož tuší, jak jsou jejich voliči snadno manupulovatelní, že si do toho nechají mluvit. Čert ví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekl bych, že i ti, kteří v romských čtvrtích nakupovali hlasy, teď mají obavu o to, aby náhodou korespondenční varianta nenarušila některou ze zásad opravdu demokratických voleb :-).

      Vymazat
    2. Zas kdyby byla korespondenční volba i vnitrostátně, v zahraničí to moc nehrozí,byly by to žně pro různé "Premluv bábu"a podobné akce jaksi účinněji a bezprostředněji...

      Vymazat
    3. Mohlo by to jít mailem a člověk by musel dokázat, že není robot :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.