neděle 17. září 2023

Nedělní miniglosy č.700 - zvláštní jubilejní vydání

Protože jsou dnes Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", o dost obsáhlejší než normálně (vzhledem k běžnému rozsahu by šlo vlastně o "jedenáctičíslo"), nebudu zdržovat obvyklým podrobným úvodníkem. Jen zdůrazním, že po cca 14 letech a 6 měsících jsme společně s mnoha zdejšími pravidelnými, občasnými, zřídkavými i náhodnými čtenáři dospěli k jubilejnímu 700. číslu tradičního blogového nedělníku, který specifickým způsobem reflektuje události z politiky i společnosti. Jako obyčejně jsem při této příležitosti vybral to nejlepší a nejvýstižnější z poslední stovky vydání (od srpna 2021); vybraných miniglos je nakonec 78 (z celkového počtu 684) a výsledek tvoří zvláštní zpětný průlet neobyčejným obdobím, které bylo na začátku ještě ovlivněno doznívající koronavirovou epidemií a následně bylo poznamenáno především rusko-ukrajinským konfliktem. Stejně jako tomu bylo v období covidu, neuměl jsem si do té doby vůbec představit, že by se o tak strašné věci, jakou je válka, dalo psát i v duchu "poetiky Nedělních miniglos", ale na druhou stranu je těžké se tvářit, že nic takového neexistuje. No a Nedělní miniglosy se rozhodně nechtějí vyhýbat tomu, co podstatným způsobem dotváří naše životy, to by brzo ztratily životaschopnost, a to bych byl nerad.  Přeji tedy příjemné počtení a připomenutí toho, co se vše odehrálo v posledních dvou letech, budu se těšit, že si budeme moct dělat zde na blogu legraci z méně vážných věcí a děkuji všem návštěvníkům za jejich čtenářskou vytrvalost i za nápadité komentáře, které často základní text objevným a originálním způsobem dotvářejí. Moc si vážím toho, že se tu můžeme každou neděli touto zvláštní formou setkávat. 

Držím všem palce, buďte zdrávi a dobře naladěni a hlavně ať vás neopouští smysl pro humor, protože je to, myslím, ta nejlepší možná výbava i do náročných období. Věřím, že se tu opět brzy potkáme a přeji všem zdejším návštěvníkům, ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli. Ještě jednou všem díky a přeji krásné dny pozdního léta.

Pozn.: Dnešní jubilejní číslo samozřejmě přidám od příští neděle k předchozím šesti podobným jubilejním vydáním, která dávám na konec každých Nedělních miniglos pro případné nové čtenáře nebo pro ty, kteří by si chtěli připomenout vybrané starší kousky.
 
 
 
 

1. Český premiér Andrej Babiš přijal s nadšením informace o nových převratných kosmologických objevech, podle kterých se vesmír zdá být v principu konečný a ve tvaru koblihy. (NMg č.601)

2. Venezuela se chystá od října škrtnout na všech bankovkách své hyperinflační měny šest nul. Petici proti tomuto diskriminačnímu kroku podepsalo na několika místech České republiky několik tisíc místních nul, které požadují, aby se s venezuelskými nulami zacházelo stejně vlídně jako s běžnými nulami celého vyspělého světa. (NMg č.602)

3. Mezinárodní Agentura pro přepisování historie oznámila, že se bohužel vzhledem k nepříznivým okolnostem nedochovaly žádné tělesné ostatky, takže není možné s definitivní platností potvrdit ani vyvrátit, zda Jan Hus v roce 1415 v Kostnici přece jen nezemřel na koronavirus. (NMg č.602)

4. Vláda potvrdila svůj úmysl vyplácet speciální penzijní bonus 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. Jestli je dítě vychované nebo nevychované bude posuzovat speciální komise na základě individuálních pohovorů a posudků ze strany nejbližších sousedů. (NMg č.603)

5. Taliban ohlásil, že v Afghánistánu brzy znovu zakáže hudbu, protože ji považuje za neislámskou. Zároveň vrátil Michalu Davidovi jeho nevyžádaný návrh na novou afghánskou hymnu s vysvětlením, že text „nonstop, já chci žít nonstop“ se ukázal být demoralizující pro vlivné jednotky sebevražedných atentátníků.  (NMg č.604)

6. Podle závěrů specializovaného vědeckého výzkumu Historického ústavu Akademie věd spolupracovala většina československých agentů bývalé StB výhradně ze strachu, ale rozhodně ne pro peníze.  Někteří respondenti ovšem neochotně připustili, že spolupracovali především ze strachu, že nebudou mít dost peněz. (NMg č.604)

7. Nejmenovaný zdroj z České zbrojovky prozradil Nedělním miniglosám dosud tajenou informaci, že tato česká firma koupila legendární americký Colt (v podobě firmy Colt Holding Company) především proto, že měl ceny svých akcií proklatě nízko. (NMg č.608)

8. Pět zemí Evropské unie vyzvalo úřady EU, aby zasáhly proti používání bankovek s nominálem 500 euro, které prý napomáhají praní špinavých peněz. Oslovení experti na prací prostředky potvrdili Nedělním miniglosám, že zmíněné bankovky jsou podle praktických testů pro praní špinavých peněz opravdu velmi dobře využitelné, a pro nejlepší účinek doporučují přidat jednu až dvě pětiseteurovky do každého praní. (NMg č.608)

9. Několik občanů vzpomínajících nostalgicky na období komunistické nadvlády podalo na český stát žalobu pro podvod, protože na konci nadějně vypadající několikahodinové fronty nedostali banány ani toaletní papír, ale nenáviděnou vakcínu proti covidu. (NMg č.611)

10. V souvislosti s významným státním vyznamenáním pro herečku Jiřinu Bohdalovou české feministky zopakovaly svůj dřívější požadavek, aby se kromě Bílého lva v podobných případech udělovala i Bílá lvice. Jinak jsou ale prý státní vyznamenání genderově víceméně v pořádku, což feministky dokumentují na skutečnosti, že medaili za zásluhy mohla kromě několika starých politických psů získat před nedávnem bez větších problémů i Čuba. (NMg č.612)

11. Jak informovala agentura Reuters s odvoláním na Evropskou komisi, Evropská unie přidala na svůj seznam oficiálně schválených potravin sarančata, což je výsledkem snahy EU o udržitelnější zemědělství a zdravou výživu v podobě hodnotné hmyzí bílkoviny. Proti tomuto kroku pochopitelně protestují národní i nadnárodní organizace sdružující sarančata z celého světa, které mají důvodnou obavu, že když bude konzumace sarančat oficiálně nejen povolena ale i doporučována, lidé odhodí veškeré zábrany a vrhnou se na nebohá sarančata jako kobylky. (NMg č.614)

12. Hradní kancelář dodala prezidentovi do jeho vyjednávacího izolačního akvária ozdobnou květinu v květináči, aby to měl ve své nové kanceláři pěkné. Došlo ovšem k menšímu diplomatickému faux-pas, když kolemjdoucí král Miroslav krásné květině bez postranních úmyslů zazpíval svůj oblíbený popěvek Rozvíjej se poupátko a byl pracovníky ochranky zatčen za pokus o zesměšnění hlavy státu, za což mu hrozí až propadnutí loutny. (NMg č.617)

13. Kvůli nedorozumění, které vzniklo špatným překladem ze zahraničního zdroje, se čeští odmítači očkování omylem sešli na velké demonstraci antiwaxerů před vchodem do pražské pobočky muzea Madame Tussaud. (NMg č.618)

14. Robinson Crusoe podle některých indicií onemocněl na svém ostrově nemocí covid-19. Hygienici z nejbližší hygienické stanice na pevnině na tuto skutečnost naštěstí zareagovali okamžitě a Robinsonovi poslali po moři v lahvi rozhodnutí o povinné čtrnáctidenní izolaci.  (NMg č.620)

15. Partnerky a partneři českých poslanců a senátorů se přimlouvají za to, aby se zákonná pracovní karanténa nevztahovala jen na zdravotníky a pracovníky sociálních služeb, ale i na politiky, protože to s nimi doma není k vydržení, jsou hádaví, mají spoustu faktických poznámek a navíc v menším prostoru běžného bytu nepomáhá, ani když se jim vypne mikrofon. (NMg č.622)

16. Kapesní kalkulačka jako jeden z nejužitečnějších vynálezů historie slaví své padesáté narozeniny. Především vzhledem k dynamickému rozvoji mobilních telefonů se ale experti shodují na tom, že ve vztahu k budoucnosti už to mají kalkulačky spočítané. (NMg č.624)

17. Britská cyklistická lobby protlačila do zákona povinnost otevírat dveře auta tzv. holandským chvatem, při kterém vystupující bere za kliku rukou vzdálenější od dveří, aby se eliminovalo riziko přehlédnutí a případné ohrožení přijíždějícího cyklisty nebo přicházejícího chodce. Nedělní miniglosy zjistily, že další zákonnou úpravou, na které se pracuje po zavedení povinnosti otevírat auto správnou rukou, je budoucí povinnost pro chodce zásadně vstupovat do silnice správnou nohou, tedy pravou nohou v zemích, kde se jezdí vpravo, levou nohou tam, kde se jezdí vlevo, a oběma nohama najednou snožmo všude tam, kde právě nic nejede. V České republice, kde jsou řidiči vůči podobným pravidlům tradičně skeptičtí, se navíc chystá speciální pravidlo, že když už novým předpisům nebudou chtít řidiči naslouchat, musí jim tyto informace povinně jít levým uchem dovnitř a pravým uchem ven. (NMg č.625)

18. Detailní audit odhalil, že ministerstvo financí nezaměstnávalo v úseku komunikace jen speciální fotografy, kameramany a vizážistky, pověřené vylepšováním osobního instagramového profilu ministryně Schillerové, ale i několik špičkových curlerů, kteří byli nejspíš určeni k profesionálnímu zametání mediálně nepříjemných případů pod koberec.  (NMg č.625)

19. Poslancům Richardu Brabcovi, Jiřímu Havránkovi, Jiřímu Slavíkovi a Petru Vránovi byla pražskou hygienou nařízena karanténa v souvislosti s odhalením dalšího nebezpečného ohniska ptačí chřipky. Původně hrozilo zmíněným poslancům kvůli nejasnostem v současných zákonech dokonce utracení, ale zachránil je Ústavní soud svým nálezem, že proti takovému neurvalému zacházení by měla poslance plnohodnotně chránit poslanecká imunita, takže mohou být případně utraceni až po skončení svého mandátu. Ze stejných důvodů Poslanecká sněmovna pro jistotu dočasně přerušila spolupráci s telekomunikační firmou DATEL. (NMg č.627)

20. V mnoha ruských městech stojí před knihkupectvími několikahodinové fronty na knihu "Gulliverovy cesty", protože se zemí rychle šíří informace, že Rusům bude kvůli zločinné vojenské invazi na Ukrajinu mezinárodním společenstvím zcela zakázán SWIFT. (NMg č.628)

21. Mezinárodní olympijský výbor kvůli mnoha případům, kdy byl doping sportovců odhalen až zpětně s několikaletým zpožděním, navrhl, že dekorování olympijských medailistů bude probíhat vždy až po 20 letech ode dne konání soutěže, tedy v době, kdy už budou případné dopingové prohřešky pravděpodobně promlčené. Zároveň se olympijští hodnostáři shodli na tom, že všechny stupně vítězů budou kvůli vyššímu věku medailistů povinně vybaveny bezbariérovým přístupem. (NMg č.628)

22. Nedělní miniglosy zjistily, že podmínkou bezpečnostních služeb, zajišťujících nedávnou překvapivou návštěvu premiéra Petra Fialy v ostřelovaném Kyjevě, bylo to, aby přepravu zajišťovaly České dráhy, protože u nich se dá nejhůře odhadnout, kdy příslušný spoj dojede do cíle a kudy přesně pojede. (NMg č.631)

23. V moskevském Nakladatelství klasické literatury vyšla nová vydání několika spisů vybraných starořímských autorů. "Jsme rádi, že ani současná komplikovaná situace na mezinárodním poli nijak nenarušila náš dlouholetý projekt, který se současnou politikou v žádném ohledu nesouvisí," řekl Nedělním miniglosám ředitel nakladatelství. "Největší radost nám udělala skutečnost, že se po opravdu dlouhé době podařilo vydat zbrusu nový a navýsost současný překlad knihy Gaia Julia Caesara Zápisky o speciální vojenské operaci galské."  (NMg č.632)

24. Novou várku protiruských sankcí přijala Evropská Unie ve spolupráci s USA: Kvůli problémům ukrajinské protivzdušné obrany bylo orchestrům zakázáno veřejně uvádět populární Let čmeláka od ruského hudebního skladatele Nikolaje Rimského-Korsakova  a kvůli obecnému nedostatku odborného zdravotnického personálu nesmí ve hrách dalšího prominentního Rusa Antona Pavloviče Čechova vystupovat více než jedna sestra. (NMg č.633)

25. Ukrajinští čápi se zatím marně domáhají azylu v Čapím hnízdě. Vlastník areálu a hlavní představitel české opozice Andrej Babiš chce jít totiž příkladem naší vládě a chce při poskytování pomoci jednoznačně upřednostňovat české čápy, což zatím bohužel není možné, protože ti se ještě nevrátili z teplých krajin. (NMg č.625)

26. Česká strana by ráda po Velikonocích otevřela diskusi o americké vojenské přítomnosti v České republice, tím spíš, že o reálné budoucnosti takové přítomnosti se vážně ale neúspěšně uvažovalo již v minulosti. (NMg č.634)

27. Velení ruské armády přiznalo po filipojakubské noci ztrátu několika elitních čarodějnic v ukrajinském vzdušném prostoru. Pokud se potvrdí, že ukrajinská protivzdušná obrana není vybavena zastaralými americkými zbraněmi, jak se doposud domnívali ruští zpravodajci, ale podařilo se jí získat nejmodernější protičarodějnické střely z výzbroje španělské inkvizice, komentátoři odhadují, že v nebezpečí nebudou jen běžné ruské čarodějnice, ale možná dokonce i Kostěj, jinak podle ruské propagandy Nesmrtelný. (NMg č.636)

28. Elon Musk na speciální tiskové konferenci ohlásil svůj záměr v příštích letech investovat několik miliard dolarů do vývoje zcela autonomních prvomájových mávátek. "Fungování autonomních automobilů je prakticky vyřešeno, protože jde o celkem jednoduchý algoritmus, jak má automobil v silničním provozu reagovat na různé situace." uvedl slavný vizionář. "Naproti tomu vývoj algoritmů pro autonomní mávátka je mnohem větší výzvou, protože zásadní otázky - komu mávat, s jakou frekvencí a jak nadšeně a hlavně kdy přestat a začít mávat někomu jinému - to jsou zásadní otázky, se kterými si teď budou lámat hlavu nejlepší programátoři světa. (NMg č.636)

29. Po více než dvou letech zcela nulového počtu případů se ve čtvrtek objevilo v Severní Koreji prvních 296810 lidí nakažených nemocí covid-19. (NMg č.638)

30. Ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek nařídil, aby z videotéky, ze které se občas orangutanům promítaly filmy na dobrou noc, byly s okamžitou platností vyřazeny filmy Útěk z Alcatrazu, Vrchní prchni a Kajínek. (NMg č.639)

31. Ruská armáda v reálném bojovém nasazení úspěšně otestovala novou, radarem nezjistitelnou, hypersonickou holubici míru. (NMg č.641)

32. Podle středočeské hygieny existuje důvodné podezření, že více než polovina vzorků zmrzliny, které byly odebrané při kontrolních nákupech u stánků ve středních Čechách, nesplnila hygienické normy. "Oficiální protokoly o výsledcích analýzy sice zatím nemáme," řekl Nedělním miniglosám pověřený inspektor, "ale předběžně tak usuzujeme ze skutečnosti, že většina zkušebních komisařů se zatím nevrátila z WC."  (NMg č.642)

33. Podle zdrojů z MI6 Vladimir Putin nejspíš již nežije a na veřejnosti ho zastupuje dvojník. Zpravodajci se zatím přou, zdali ruského prezidenta nahradil jako dvojník mírnější Nývlt nebo drsnější Macháně. "Pokud Putina zastupuje Nývlt, má evropská ekonomika ještě šanci," konstatuje pro Nedělní miniglosy dobře informovaný utajený zdroj. "Pokud se ale k moci dostal známý škrtič Macháně, je velká pravděpodobnost, že Evropě brzy úplně zaškrtí přívod ropy i zemního plynu." (NMg č.644)

34. Sponzorem čerstvě narozeného mláděte hrabáče kapského v pražské ZOO se stal ministr financí Zbyněk Stanjura, který ve svém krátkém projevu vyjádřil optimistické přesvědčení, že i v těžkých dobách, které nás čekají, budou mít opravdu schopní hrabáči co hrabat. (NMg č.646)

35. Ministr vnitra a dosavadní šéf hnutí Starostové a nezávislí, Vít Rakušan, v rozhovoru s Nedělními miniglosami neochotně připustil, že byl sice na mimořádném sněmu zvolen předsedou hnutí i do dalšího období, ale přesto se nedokáže zcela zbavit dojmu, že mu na nohy táhne snad ze všech stran. (NMg č.647)

36. Kurz efektivního přežvykování vytvořilo české ministerstvo zemědělství pro beskydské vlky. "Cílem našeho projektu je naučit vlky správně přežvykovat, aby dokázali získat živiny nezbytné pro život i z rostlinné potravy a nemuseli tak útočit na beskydské ovce, což dělá v horách zlou krev a snižuje to počet našich voličů z řad místních chovatelů a pastevců," vysvětlil Nedělním miniglosám ministr Nekula. "Očekáváme, že když se vlci budou schopni bez problémů napást, nebudou se honit po horách za živočišnou potravou a poslední dobou dost napjatá situace v Beskydech se uklidní." Šéf projektu ovšem připustil, že první zkušenosti nejsou úplně dobré: "Náš hlavní odborný školitel sice neměl s frekventanty kurzu větší problémy, ale je pravda, že účastníci při testovací hodině napadli jeho spolupracovníka, který má v kurzu důležitou roli rodilého přežvykujícího." (NMg č.647)

37. Celosvětově známý influencer Hérostratos z Efesu po návratu z krátké dovolené v České republice na svém sledovaném facebookovém profilu pochválil kromě staré Prahy a čokoládové tyčinky Artemis především úžasné turistické zážitky a nádhernou krajinu v okolí Hřenska. (NMg č.649)

38. Na hranici mezi Srbskem a Kosovem opět sílí napětí. Ukazuje se, že invaze Ruska na Ukrajinu posiluje nepřímo i nacionalistické síly v Srbsku s pevnými a přátelskými vazbami na ruský stát, které nevycházejí jen z kulturní a náboženské blízkosti obou zemí, ale významnou roli v nich kdysi sehrála i skutečnost, že se po ustavení Sovětského svazu na jeho vlajce objevil pověstný Srb a kladivo.

39. Po smrti královny Alžběty II. usedl na britský královský trůn oficiálně její syn Karel III., takže Spojené království zůstává za českými zeměmi pozadu už jen o jednoho Karla, zatímco ztráta na Francii zůstala podle očekávání na osmnácti Ludvících. (NMg č.654)

40. Pracovníci Ústavu pro jazyk český byli odvoláni ze svých dovolených k účasti na urgentním zasedání ústavní názvoslovné rady poté, co se ukázalo, že ptačí chřipkou byl na Floridě infikován delfín. (NMg č.654)

41. Čeští ministři s politováním oznámili, že vzhledem k prudce rostoucím cenám elektřiny bohužel nemohou splnit své předvolební sliby a posvítit si na nepravosti ve svých resortech. (NMg č.655)

42. Pracovníci oddělení propagandy ruského velvyslanectví v České republice potvrdili svůj úmysl poskytnout všem členům zdejší proruské páté kolony speciální benefit v podobě finančního příspěvku na každou pátou kolonoskopii. (NMg č.658)

43. Peklo ohlásilo, že až do odvolání nebude přijímat nové hříšníky. "Rostoucí ceny energií jsou pro nás při našich odběrech doslova likvidační," zdůvodnil pro Nedělní miniglosy nucenou odstávku pekelných kotlů tiskový mluvčí. "Plánujeme proto zásadní změnu našeho obchodního modelu a chceme postupně přejít od většinou ne zcela dobrovolných posmrtných balíčků služeb k zážitkové individuální péči pro samoplátce." (NMg č.660)

44. Vzhledem k sílícím inflačním tlakům se stále více firem uchyluje ke zmenšování a zlehčování svých výrobků, aby bylo možné udržet současné ceny a přitom neprodělat. Po další vlně zlehčení čokolád a čokoládových tyčinek začínají své zboží zlehčovat i pekaři, takže zlehčit mají - nejlépe při zachování stejného objemu - i rohlíky. Na resortní tiskové konferenci v severočeském Dubí potvrdili provozovatelé nočních klubů, že ještě zlehčit mají od Nového roku i již tak dost lehké ženy. Naopak další zlehčování vyloučili výrobci tavených sýrových trojúhelníčků, kteří chtějí s inflací bojovat tak, že nabídnou zákazníkům za stejnou cenu místo trojúhelníčků dvojúhelníčky. (NMg č.662)

45. Nečekané pozvání do Vatikánu obdržel podle dosud nepotvrzených informací autor postavy Rudy Pivrnce a populární český kreslíř Petr Urban. Nedělní miniglosy se domnívají, že překvapivé pozvání souvisí s plánovanou návštěvou maďarského předsedy vlády v Římě, při jejíž příležitosti papež zamýšlí udělit z ústřední lodžie svatopetrské baziliky speciální požehnání Urbán et Orbán. (NMg č.662)

46. Prezident FIFA Gianni Infantino vyzval všechny země, aby pojmenovaly jeden ze svých stadionů po nedávno zemřelé fotbalové hvězdě Pelém. Česká vláda rozhodla, že jménem brazilské legendy bude pojmenován rychlobruslařský stadión pro Martinu Sáblíkovou, jen co se dostaví.  (NMg č.668)

47. Světová antidopingová agentura WADA pohrozila, že jestli se ruští a běloruští sportovci brzy nevrátí do kolotoče sportovních soutěží, bude muset začít - kvůli příliš malému počtu dopingových hříšníků - začít propouštět své zaměstnance. (NMg č.668)

48. Jen 3 % obyvatel Německa považují podle výsledků průzkumu Českou republiku za nejsympatičtější sousední zemi. V anketě nás neporazilo jen vítězné Rakousko, druhé Nizozemsko a třetí Dánsko, ale lepší výsledek zaznamenala i Ukrajina, která s Německem vůbec nesousedí, což poněkud znervóznilo Poláky. (NMg č.668)

49. Někteří mediální experti již opatrně připouštějí, že rozšíření ptačí chřipky může v důsledku vést ke kultivaci českého veřejného prostoru, zejména poté, co bylo v uplynulém týdnu v několika celostátních médiích kvůli ptačí chřipce utraceno několik tisíc novinářských kachen. (NMg č.670)

50. Někteří čeští politologové soudí, že ani voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola prezidentské volby Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera nezajistili Petru Pavlovi konečné vítězství a zisk prezidentského postu. Rozhodujícím bodem kampaně byl podle expertů okamžik, kdy se na stranu bývalého generála definitivně přiklonil i známý český influencer Hloupý Honza se všemi svými buchtami. (NMg č.671)

51. Německý Bundeswehr pozastavil kvůli možným nepříznivým mezinárodně politickým dopadům již dohodnutou a odsouhlasenou dodávku německých leopardů do kyjevské ZOO. (NMg č.673)

52. Proti plánovanému zvýšení věku pro odchod do důchodu na 68 až 78 let, které považují v dané profesi za likvidační, protestuje odborový svaz gigolů. (NMg č.674)

53. Poté, co nová korektní britská filmová verze Tří mušketýrů poprvé představuje černého D´Artagnana, oznámil konečně i dosud velmi konzervativní Barrandov, že do toho náležitě korektně praští a rozhodl se natočit jako první Němcové Babičku s opravdu černým černým myslivcem. (NMg č.675)

54. V Íránu byl zatčen a uvržen do vazby uran s podílem izotopu 235U vyšším než 0,71%. Případ je zatím v mnoha ohledech nejasný, ale Nedělní miniglosy se z dobře informovaných teheránských zdrojů dozvěděly, že uran byl prozatím obviněn z bezdůvodného obohacení. (NMg č.676)

55. Unikátní prezidentské pero v národních barvách s prvky z černého kaučuku a se stříbrným hrotem vyrobili pro podpis inaugurační listiny novým prezidentem Petrem Pavlem dva řemeslníci v Rousínově na Vyškovsku. Podle důvěrných informací, které se podařilo Nedělním miniglosám získat, dostala Hradní stráž jasné pokyny dohlédnout na důsledné naplnění tajného předběžného soudního opatření, které zakazuje bývalému prezidentovi Václavu Klausovi přiblížit se k vzácnému peru na méně než 10 metrů. (NMg č.676)

56. Hradní protokol žádá budoucí kandidáty na prezidenta, aby mysleli na budoucnost a nebrali si pokud možno příliš mladé životní partnerky, aby se nestalo, že za dalších 30-50 let budou většinu osazenstva sálu při slavnostních příležitostech tvořit bývalé první dámy. (NMg č.677)

57. Evropské kontrolní justiční úřady vyhodnotily, že výkonnost českých soudů vykazuje nápadnou podobnost s poměry u soudů v Rusku. Jak v Rusku tak i u nás totiž platí, že během projednávání komplikovanějších případů zemřou v průměru dva až tři soudci. Zatímco v Rusku ale tito soudci zemřou nejčastěji po nešťastném pádu z okna nějaké výškové budovy, v Česku zemřou většinou docela přirozeně stářím. (NMg č.678)

58. Evropská unie se snaží předsvědčit evropské muže s nadstandardně žárlivými partnerkami, aby své stíhačky věnovali Ukrajině. (NMg č.678)

59. Česká vláda se rozhodla zpřísnit podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Podle pracovní varianty, jejíž existenci potvrdil Nedělním miniglosám zvláštní vládní zmocněnec, ten, kdo bude chtít jít do penze předčasně, bude muset mít odpracováno minimálně 60 let. (NMg č.679)

60. Podle alarmujících výsledků průzkumu mezi občany České republiky má každý druhý člověk psychické problémy a potřeboval by pomoc odborníka. Bohužel, odborníků je u nás jednak málo, a navíc každý druhý odborník má psychické problémy.  (NMg č.679)

61. Česká pošta potvrdila, že její největší pobočka, Hlavní pošta v Praze v Jindřišské ulici, je připravena těm zákazníkům, pro které by snad znamenala aktuální redukce pobočkové sítě nějaké komplikace, nabídnout k obsluze veškeré své zbývající kapacity. Výjimkou budou jen pracovní dny v čase od 12:00 do 13:00 hodin, kdy je tamější paní úřednice zvyklá chodit na oběd. (NMg č.680)

62. České soudy řeší další kauzu, ve které se výrobci sójových náhražek snaží hovořit o svých výrobcích jako o mléce, byť termín "mléko" je podle legislativy EU vyhrazen živočišným produktům získaným dojením. Výsledek, na který kromě vlivné sójové lobby čekají i české ryzce a pampelišky, pravděpodobně ještě zkomplikuje čerstvé podání krávy Stračeny ze ZD Humpolec, která by ráda věděla, zda její produkt je možné de iure považovat za mléko, když ona sama se cítí být rostlinou.  (NMg č.680)

63. V barcelonské univerzitní nemocnici byla provedena historicky první operace, kterou uskutečnil robot. "Přesněji řečeno, robot již v této nemocnici prováděl operaci mockrát," upřesnil španělský ministr zdravotnictví, "ale dříve to bylo vždy s vědomím ošetřujících lékařů." (NMg č.682)

64. Někteří čeští politici si ze zájmu vyzkoušeli testy z přijímacích zkoušek na střední školy. Výsledky se pohybují v průměru kolem 70-80%, samozřejmě s výjimkou komunistů, kteří měli jako obyčejně 99,9%. (NMg č.683)

65. Zajímavý právní spor musí rozhodnout české soudy: Nejmenovaná česká textilní firma, která je kvůli pokračujícímu obchodování s ruskými partnery obviněna z flagrantního porušování evropských protiruských sankcí, se brání nařčení argumentem, že Moskvě dodává výhradně kvalitní bílé vlajky. (NMg č.684)

66. České sdružení vlasteneckých organizací oficiálně vyzvalo v České republice hodně rozšířenou kopřivu dvoudomou, aby si laskavě už jeden domov konečně vybrala, ale pokud to nebude Česká republika, budou vlastenci požadovat vyškrtnutí kopřivy ze seznamu léčivých rostlin. (NMg č.685)

67. Podle některých právníků má nově být znásilněním každý sex bez výslovného souhlasu dotyčné(ho). Ministr spravedlnosti navíc poukázal na to, že nový zákon by měl pamatovat i na zvláštní českou tradici z dob vlády komunistické strany, kdy většina českých občanů sice navenek výslovně souhlasila, ale v duchu byli zásadně proti. (NMg č.687)

68. Již osmého makaka chocholatého ze skupiny devíti opic uprchlých nedávno z děčínské zoologické zahrady se o víkendu podařilo do ZOO vrátit. Makak byl zadržen v místním supermarketu ve frontě na zlevněné kostelecké uzeniny, kde bylo pracovnici u pokladny podezřelé, že na rozdíl od ostatních zákazníků netrval na připsání bodů za nákup na věrnostní kartu, takže se vlastenecky orientovaná pokladní oprávněně domnívala, že by mohlo jít o nelegálního migranta z jiného kulturního prostředí (NMg č.688)

69. Jak uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, Česká republika zaostává ve výstavbě větrných elektráren, které u nás produkují jen 1% elektrické energie, na rozdíl od evropského průměru 17%. "Problém je, že vítr fouká ve volné přírodě nerovnoměrně," řekl Nedělním miniglosám ministr Síkela. "Proto chceme ve všech ministerských a dalších státních budovách vytvořit otevíráním těch správných oken systém řízeného větrání a do chodeb nainstalovat moderní obousměrné průvanové elektrárny." (NMg č.688)

70. Drtivá většina zemí na celém světě již odvolala veškerá opatření proti nemoci Covid-19. V České republice tak už musí podle úředního nařízení povinně nosit respirátor jen čarodějnice Saxana, a to jen proto, že její tatínek je netopýr. (NMg č.690)

71. Německo oznámilo, že výrazně posílí protivzdušnou obranu na letošních srpnových Hudebních slavnostech v Bayreuthu. Podle německých zpravodajských služeb se totiž ruský prezident Putin dozvěděl od svých poradců, že se na tradiční hudební festival sjedou wagnerovci z celé Evropy. (NMg č.690)

72. Podle posledního varování meteorologů se prý mohou v následujícím týdnu především na Pankráci, v Ruzyni, ve Valdicích a na Borech tvořit supercely. (NMg č.692)

73. Nejvyšší čínský diplomat Wang Yi po společném jednání v Pekingu nečekaně vysoce ocenil historický přínos stále mimořádně aktivního bývalého ministra zahraničí USA Henryho Kissingera pro americko - čínské vztahy . Když se stoletý Kissinger dozvěděl, jak ho jeho čínský protějšek veřejně vychválil, vylezl z okna a zmizel. (NMg č.693)

74. Podezřele opuchlí koaliční poslanci nakonec překvapivě odsouhlasili drobnou změnu v podobě konsolidačního daňového balíčku, podle které nadále nebudou muset platit daň z příjmů zájmoví včelaři. (NMg č.695)

75. Brněnská primátorka Markéta Vaňková ukázala na speciální tiskové konferenci výsledky negativního testu na drogy a zároveň podala žalobu pro podvod na svého dealera. (NMg č.696)

76. Tým renomovaných českých historiků zveřejnil na základě nově objevených písemných pramenů kontroverzní teorii, podle které husitský hejtman Jan Žižka z Trocnova neměl moc rád jednání za účasti většího množství lidí, ale - přinejmenším do obléhání hradu Rábí v roce 1421 - dával přednost jednání mezi třema očima. (NMg č.697)

77. Národní protidrogová centrála mimořádným zásahem zrušila několik zákonů přijatých v posledních měsících Poslaneckou sněmovnou a Senátem, protože má důvodné podezření, že jde o mezinárodními úmluvami zakázané produkty z nezralých makovic.  (NMg č.698)

78. Asi rozhodující krok k vyrovnání prohlubujícího se státního dluhu udělala vláda Petra Fialy, když se jí podařilo ve třetím čtení přes námitky opozice prosadit v dolní parlamentní komoře speciální zákon o znárodnění sluchátka Macha a Šebestové. (NMg č.699)

 

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst i předcházejících šest jubilejních výběrů podobných tomu dnešnímu:
 
Pozn.: A co dalšího vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

18 komentářů:

  1. Prekvapuje mne, jak ten cas leti...od "spokalyptickeho" cisla 666 ktere si pamatuji az po "jubilejni "sedmistovku" to slo kalupem..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, je to zdánlivě jen chvilka, ale ve skutečnosti to bylo před loňskými Vánoci :-).

      Vymazat
  2. Lezarts
    Musela jsem si na tu smršť MG vzít několik hodin volna, abych si je pořádně a nerušeně užila! Samozřejmě pak následovalo několik hodin volna…na regeneraci bránice:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je správné: Věřím neskromně, že to bylo dobře investovaných několik hodin, a děkuji za ně :-).

      Vymazat
  3. Tak vsechno nej do dalsi sedmistovky! Neodolatelna je pro me predstava antiwaxeru pred muzeem voskovych figurin:) Mozna by mohli zasahovat i v lyzarnach horskych boud!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, další sedmistovka... To bych musel přejít z nedělníku na dvě vydání za den :-).

      Vymazat
  4. Obdivuhodné! Klobouk dolů před takovým číslem. A co víc: za každým z nich je o kus příjemnější neděle. A to není ani trochu málo :-) Nezbývá si než přát, aby další jubilejní miniglosy už neměly tu mrazivou příchuť příliš děsivých událostí. Řešit zase pětiseteurovky v každém praní a táhnutí na nohy ze všech stran by bylo podstatně příjemnější :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli něco z toho zpříjemňuje čtenářům neděli, moc mě to těší. Já to mám tak napůl - baví mě to a zároveň je to taky žrout nedělního času. Ale je dobré a poučné se takhle jednou za čas ohlédnout za sebe a pročíst, co z napsaného je už dávno vyšeptalé, co přežilo, co se třeba dokonce teprve nečekaně vyklubalo až po publikaci :-).
      Taky bych se bez té ošklivé pachuti obešel, je to vždycky složité vážení, co je ještě únosné a co už je moc. Ale ovlivňuje nás to natolik, že škrtnout to úplně nejde.

      Vymazat
  5. Teda, to je výběr! Povedený.
    A osobně oceňuji zmínku o tyčince Artemis, protože tu už skoro nikdo nezná, a přitom v dětství patřila mezí mé nejoblíbenější :-)

    Gratuluji ke krásným kulatinám! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyčinka Artemis byla moje oblíbená a skoro jsem zaslzel, když jsem na ni nedávno narazil v jakémsi obchodě :-). Moc děkuji.

      Vymazat
    2. Jenomže ta současná už té původní nesahá ani po kotníky. Raději ani nekupuj a nekaž si příjemné vzpomínky :-)
      Alespoň já byla extrémně zklamaná (tuším to teď spadá pod nějakou variaci Margotky, která už taky dávno není co dřív...)
      nomi

      Vymazat
    3. Jako studentka jsem chodila na brigády o prázdninách do Diany v Děčíně a tam se vyráběly bonbony a čokoláda!, jejich bonboniery se vyvážely i do Británie... nyní je fabrika zrušená, možná i zbouraná a nyní prodávané výrobky nemají ani zbla jejich kvalit. To víš, Petře, stará babka hodně pamatuje. Jiřina z N.

      Vymazat
    4. Ano, jednou jsem ochutnal a pak už jsem se po ní nesháněl :-).

      Vymazat
  6. Velikou gratulaci posílám Miniglosám a přeji jim, aby se minimálně té tisícovky dožily ve zdraví a ve stejně humorném duchu :).

    Skvělý výběr!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedělní miniglosy i já moc děkujeme. Na tisícovku to nevidím, to bych se musel v první řadě dožít, a to člověk nikdy neví, protože to mají v referátu jiné úřady. Nebudu plánovat na dlouho dopředu a zatím si řeknu, že bych rád v neděli přidal číslo 701. No a pak se uvidí :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.