neděle 24. září 2023

Nedělní miniglosy č.701

Minulá neděle se nesla v trochu slavnostním duchu, protože jsme místo běžného vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", měli k dispozici speciální jubilejní číslo, které bylo rozsahem víc než desetinásobkem čísla standardního: V Nedělních miniglosách č.700 jste si totiž mohli přečíst obsáhlý výběr toho nejlepšího, co vyšlo za poslední cca 2 roky, tedy v poslední stovce vydání. Dnes se vracíme z oslav do normálního režimu, rozjíždíme osmou stovku a já jsem opravdu zvědav, jestli se nám taky podaří ji dokončit, ale to už je odvěká touha lidí nahlédnout aspoň kousek do budoucnosti, byť by to byla jen budoucnost blogová. Srdečně vítám všechny pravidelné, občasné i náhodné čtenáře u 701. čísla našeho tradičního a zároveň (doufám) i trochu netradičního nedělníku.

Od posledního "normálního" vydání Nedělních miniglos před 14 dny stihly na mém blogu vyjít tři "neminiglosové" články: Představil jsem vám podle mého názoru velmi pozoruhodnou výstavu fotografky Alžběty Jungrové I believe/Já věřím, která se koná v netradičních prostorách staré prádelny Všeobecné fakultní nemocnice u pražského Karlova náměstí. Popovídali jsme si také o hliníkových mincích vyrobených pro československou měnovou reformu 1953 v důsledném utajení v Sovětském svazu (v článku Haléře měnové reformy 1953), no a po vydatné textové náloži jubilejního vydání NMg jsme si ukázali "odpočinkové" Tři nové "říční variace", které fotívám pořád na stejném místě na levém břehu Berounky kousek za Dobřichovicemi. Z předchozího období mohu ještě jednou připomenout svůj fotografický Západočeský víkend a z hlubokého archivu dnes povytáhnu 11 let starou povídku O ztracené víle a přesně 12 let je dnes reportáži z okolí japonského Kyota Tunelem z oranžových bran

V příštím týdnu se možná podíváme, kterak mě nečekané okolnosti přivedly k pro mě velmi netradiční fotografii - téměř z oblasti sociálního dokumentu, a napadlo mě, že by bylo záhodno někdy pokračovat v kdysi rozjetém cyklu článků o tom, jak si zorganizovat vlastní fotovýstavu, nejspíš proto, že začínám být pomalu nucen - byť prozatím s dostatečným předstihem - se nad tímto tématem zase po nějaké době začít sám zamýšlet :-). Věřím, že se na těchto stránkách zase brzy setkáme a přeji všem zdejším návštěvníkům, ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
  
 
 
Čeští cestující, kteří dosud prosluli především tím, že tleskají, když se letadlu, kterým cestují, podaří úspěšně přistát, podle posledních svědectví začínají tleskat i ve vlacích, když je České dráhy v pořádku dovezou do cílové stanice.
----------------------
Česká ambasáda v Londýně dluží na poplatcích za vjezd automobily do města téměř půl miliónu liber. I když se diplomati domnívají, že by ambasády měly být od tohoto druhu poplatku osvobozeny, pracovníkům velvyslanectví reálně hrozí, že budou muset po městě jezdit metrem, takže by ti starší mohli konečně uplatnit své zkušenosti z undergroundu.
----------------------
Prezident Petr Pavel s manželkou by se měli definitivně nastěhovat do prezidentské Lumbeho vily. Vila byla v posledních týdnech upravena pro používání prezidentským párem poté, co ji před tím částečně využíval i bývalý prezident Zeman. Obytné prostory byly nově vymalovány a vybaveny novým nábytkem a koberci. "Trochu jsme se obávali, co ve vile všechno najdeme, ale naštěstí o vycpané veverky a především o rozsáhlou sbírku nosorožčích, sloních, jeleních, daňčích, kančích a mufloních hlav se již postaral bývalý kancléř Mynář," řekla nám hradní mluvčí. Pan Mynář prozatím celou věc odmítl pro Nedělní miniglosy komentovat s tím, že další postup samozřejmě oznámí, ale napřed musí dát spolu s bývalým lánským šéfem Milošem Balákem hlavy dohromady.
----------------------
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se dohodl s nejmenovaným řetězcem pevně etablovaným na českém trhu na zajištění výroby a prodeje základního antibiotika, aby Česká republika nebyla závislá na často kolabujících dovozech ze zahraničí. Po dohodě na pravidlech product placementu má přípravek přijít na trh pod originálním názvem Pennycilin.
----------------------
Španělsko navrhlo rozšířit počet oficiálních jazyků EU o katalánštinu, galicijštinu a baskičtinu. Na základě této informace vystoupili chodští separatisté s ostrým požadavkem na českou vládu, aby nechala zařadit mezi oficiální jazyky EU i chodské nářečí: Jak řekl Nedělním miniglosám předseda Spolku pro ochranu chodských tradic Jan Sladký z Lamingenu: "Hýn se hukáže, haslipa za náma po ťich změnach příde něgdo z Evropy na hyjtu, hdyš íčko burou hu nás samý tlumočnící."
----------------------
Při vyšetřování střetu osobního automobilu se srnou na Náchodsku našli zasahující policisté pod hromadou listí kousek od nehody narychlo ukryté padělané pětitisícové bankovky. Zároveň policisté zadrželi dva muže, kteří oba vyloučili, že by automobil řídili, a navíc tvrdí, že falešné bankovky nepatří jim ale poražené srně. Je ale jen málo pravděpodobné, že by došlo k soudnímu projednání, protože oba podezřelí muži byli v době incidentu pod vlivem pervitinu a za - od té doby pohřešovanou - srnu zaplatila kauci smečka místních vlků, o které se soudce mylně domníval, že jde zase jen o nějaký motorkářský klub, jak je v Čechách v podobných případech zvykem.
----------------------
Vzhledem ke stále se zvyšujícímu průměrnému věku dožití začaly některé české vysoké školy kromě dlouhodobě nesmírně populárních univerzit třetího věku organizovat i tzv. univerzity čtvrtého věku, kde podle záměru ministerstva školství budou frekventanti co nejvíce navzájem sdílet svoje bohaté životní zkušenosti. Např. jedna z novopečených studentek oboru stomatologie se hned na první přednášce spolužákům svěřila, že nedlouho po přijetí na univerzitu čtvrtého věku jí začaly růst třetí zuby.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

18 komentářů:

  1. Ad #1) Pozor, jedná se prý o klaku, placenou přímo ČD v rámci reklamní kampaně "Sláva nazdar výletu".

    OdpovědětVymazat
  2. Ovsem byla uzavrena prisne tajna dohoda sa o dodavkach placeb ve zdanlive originalnich obalech, k nerozeznani od prislusnych leku...Placeboefekt bude posilen intenzivni reklamou ns prislusne leky...

    OdpovědětVymazat
  3. Lezarts
    Dnes jste se překonal! Jedna glosa perlivější, než druhá… , jako dobře vyzrálé šampaňské !!!

    OdpovědětVymazat
  4. To bych do Chodů nikdy neřekla. Považuji je za hrdé, ale ne za malicherné. To spíš očekávám, že Brňáci "vyrukujó" na Českou vládu s požadavkem, aby nechala zařadit mezi oficiální jazyky EU i jejich hantec, protože "Co je moravské, to je dycky lepší".
    https://www.youtube.com/watch?v=Bod2EUnR41g
    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako domažlický rodák mám pro jejich snahy pochopení :-).

      Vymazat
  5. Ad 6: zřejmě si je tam ukrylo nějaké čuně, divoké, neboť nejspíš šlo o špinavý prachy (a ještě k tomu prasecky zfalšovaný).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět, že divočáci tuhle podloudnou činnost rozjíždějí ve velkém :-).

      Vymazat
  6. Díky, výborně jsem se pobavila!

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá nálož :-) A říkala jsem si, jestli přijde nějaký chodský citát - a on přišel! To muselo dát zabrat :-) Nebo tedy aspoň mně by dalo, protože to hlavní, co v chodském nářečí znám, je citát z Dlouhého, Širokého a Krátkozrakého: "Jsem Bystrozrakej. Hehdo huž mě zdálky pozná!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak - zabrat? Nezapomínej, že jsem prakticky rodilý mluvčí :-). Je pravda, že třeba slovo "íčko" ve smyslu "teď" ještě používali moji prarodiče, byť Staňkov je asi 20 km od domažlického epicentra.

      Vymazat
  8. 700 je krásné číslo, gratuluji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, i mně se líbí - takhle na pohled :-).

      Vymazat
  9. 3. Obavam se, ze skryte popelnicky bude cesky prezidentsky par nachazet v nejskrytejsich mistech vilky jeste nekolik pristich let.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.