neděle 10. září 2023

Nedělní miniglosy č.699

Vždycky, když se začíná chystat jubilejní a tradičně notně rozšířené číslo Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", říkávám si, že příští kulaté číslo už prostě nemůže vyjít, protože by to obnášelo přibližně další dva roky se stovkou nedělí, což už nemůže za žádných okolností klapnout. No vida, a jestli mě do příštího víkendu nesežere dvouocasý šavlozubý tygr nebo mi pod nosem nevybuchne zbloudilý rusko-iránský dron, tento čas už posedmé v historii NMg nastane. Dnes však ještě srdečně vítám všechny pravidelné, občasné i náhodné čtenáře u zcela nejubilejního 699. čísla našeho tradičního a zároveň (doufám) i trochu netradičního nedělníku, a věřím, že to bude pro slavnostní miniglosovou hostinu o příštím víkendu dobrý předkrm.

Od minulého vydání Nedělních miniglos na mém blogu stihl vyjít jediný článek, který nese název Západočeský víkend a je fotoprůřezem jednoho z mála víkendů, jež nakonec Nedělními miniglosami korunovány nebyly. Z předchozího období ještě jednou připomenu článek o jednom konkrétním dopadu změny politického klimatu na začátku 90. let - O odtesaném nápisu, a fotoreportáž z obrovité budovy bývalého Ústředního výboru Komunistické strany Československa, kde se nedávno konal "večer otevřených dveří" jako připomínka událostí ze srpna 1968. Do sklepního archivu jsem si tentokrát zašel pro japonskou fotoreportáž z návštěvy U císaře v paláci, kterou jsem si na vlastní kůži vyzkoušel v Kjótu v září 2011, a protože jsem právě nedávno četl na blogu cosi o vílách, cestou jsem ještě přibral 11 let starou povídku O ztracené víle.
 
V příštím týdnu bych vás rád pozval na jednu opravdu neobyčejnou pražskou fotografickou výstavu, ze které jsem si kromě intenzivního zážitku přinesl i celkem důkladný materiál pro fotoreportáž. Nemůžu rovněž vyloučit, že se zase pochlubím jedním fotografickým oceněním, tentokrát přece jen trochu specifickým, protože zcela minimalistickým. A za týden se můžete těšit na můj avizovaný ryze subjektivní výběr těch nejlepších Nedělních miniglos z čísel 601 až 699 a věřím, že mezi nimi najdete dost takových, nad kterými snad bude možné se i s odstupem času pousmát. Věřím, že se tu opět brzy potkáme a přeji všem zdejším návštěvníkům, ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Hurikán Idalia podle ornitologů způsobil, že hejna migrujících plameňáků karibských se místo do Mexika dostaly nečekaně až na sever do amerického státu Ohio. Zpočátku bylo zjevné zklamání na obou stranách, protože plameňáci si mysleli na příjemnější mexické podnebí a obyvatelé Ohia naopak doufali, že by k nim mohl hurikán zanést od sousedů i nějaké trvalejší hodnoty než přelétavé plameňáky. Když ale opadly počáteční emoce, plameňáci i představitelé státu Ohio se nakonec shodli na tom, že to celé mohlo dopadnout i hůř.
----------------------
Předseda Hnutí ANO Andrej Babiš se omluvil divákům přenosu z jednání Poslanecké sněmovny za své poněkud pavlačové chování. "Já samozřejmě zůstávám slušným a vstřícným politikem, kterým jsem byl ostatně vždy", potvrdil Nedělním miniglosám neúspěšný prezidentský kandidát, "ale bohužel můj avatar, vytvořený umělou inteligencí speciálně pro použití v toxickém prostředí poslanecké žvanírny, se z dosud neznámých důvodů vymkl kontrole operátorů a začal používat i nepředschválené formulace, které nejspíš odposlechl na společné schůzce s mnohem nevychovanějšími avatary Havlíčka a Schillerové."
----------------------
Jak nám řekl jeden z členů ukrajinské delegace, drobné diplomatické nedorozumění nastalo při víkendovém setkání ukrajinských a japonských politiků, přesněji v okamžiku, kdy měla ukrajinská strana převzít expertními skupinami předem dohodnutý speciální japonský dar určený k přímému nasazení na ukrajinsko-ruské frontě: "Popravdě, očekávali jsme, že půjde spíš o speciální jeřáby pro čištění minových polí, ale samozřejmě i dodávky 24 tradičních origami jeřábů z ručního hedvábného papíru si nesmírně vážíme."
----------------------
Na základě anonymní informace, že do obce Kadov na Strakonicku dorazí na neplánovanou návštěvu prezident České republiky Petr Pavel, přijela na místo řada zástupců českých médií. Ukázalo se ale, že místo Petra Pavla do Kadova dorazil jen Pavel Pavel, inženýr a specialista na přepravu těžkých břemen, který řídil  "opravu" zdejšího populárního viklanu poté, co ho začátkem léta "vysadila" skupina výtržníků. Když po úspěšném skončení akce experti potvrdili se, že viklan se po zásahu viklá stejně jako dřív, novináři ještě kontaktovali prezidentovu mluvčí, jestli prezident přece jen nechce do Kadova na chvíli přijet, když především kvůli němu dorazilo tolik lidí od novin a z několika televizí, ta se ale zviklat nedala.
----------------------
Výrobce vodostálého lepidla Kanagom oznámil, že začal spolupracovat s militantní částí aktivistické organizace Poslední generace, takže policie ve státech Evropské unie bude muset změnit taktiku a přestat k rozhánění přilepených demonstrantů používat vodní děla. Policie ovšem nespí, a tak se Nedělní miniglosy neoficiálně dozvěděly, že berlínské speciální pořádkové jednotky již dostaly k testování první acetonové dělo, což v německých kruzích přispělo ke skokovému nárůstu obliby staršího českého filmu Rozpuštěný a vypuštěný.
----------------------
Těžké časy spojené s náročným hledáním náhradního sortimentu čeká cukrárnu v Josefově na Sokolovsku poté, co místní občané v referendu velkou většinou odmítli větrníky.
----------------------
Asi rozhodující krok k vyrovnání prohlubujícího se státního dluhu udělala vláda Petra Fialy, když se jí podařilo ve třetím čtení přes námitky opozice prosadit v dolní parlamentní komoře speciální zákon o znárodnění sluchátka Macha a Šebestové.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

16 komentářů:

  1. Nakonec byly v Ohiu radi, ze jim nhurikan neprifoukl plameny, ale jen relativne neskodne plamenaky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový přifouknutý plameňák může být zajímavý. Jestlipak na ně prodávají speciální hustilku? :-)

      Vymazat
    2. Nicmene v ramci drsnejsiho podnebi by mel kazdy Ohianan povinne vyfasovat aspon 3 ptaky domu pres zimu. S namatkovou kontrolou, zda je na Den dikuvzdani v troube opravdu krocan!

      Vymazat
    3. Nicmene v ramci drsnejsiho podnebi by mel kazdy Ohianan povinne vyfasovat aspon 3 ptaky domu pres zimu. S namatkovou kontrolou, zda je na Den dikuvzdani v troube opravdu krocan!

      Vymazat
    4. Jestli se však jednalo o plameňáka kubánského PHOENICOPTERUS RUBER RUBER), bude se muset do toho vložit i imigrační úřad.

      Vymazat
    5. Přesně tak: Letos se nám ten krocan povedl krásně do růžova :-).

      Vymazat
  2. Ad 2): jestliže šlo skutečně o avatar, pak mu měl avatar paní předsedkyně jednu pořádnou ubalit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V hnutí ANO i avataři dodržují přirozenou hierarchii :-).

      Vymazat
  3. Ad #5) Myslím, že policie by měla spíše než aceton používat na rozrušení kangomu (v)nitroředidlo.

    OdpovědětVymazat
  4. Lezarts
    Avatar…, už to vypadá na “Hvězdné války” v poslanecké sněmovně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Avataři bojují o voliče a jejich předobrazy spolu popíjejí v poslanecké jídelně :-).

      Vymazat
  5. Cukrárenský sortiment, jak to tak vypadá, nejspíš v dohledné době zažije těžké časy. Ještěže moje oblíbené kremrole nijak s děním na poli energetiky nesouvisejí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou, jsem přesvědčený, že referendum o kremrolích by mohlo mít slušnou účast :-).

      Vymazat
  6. V Josefově se s tím evidentně nepářou. Větrníkům tam už odzvonilo, tak můžeme jen doufat, že nám nesáhnou na věnečky a na rakvičky. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Dostala mne nezviklaná mluvčí a komentující nade mnou mi ukradla věnečky a rakvičky, příště si musím pospíšit s komentářem. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.