pátek 15. září 2023

Haléře měnové reformy 1953

Letos na přelomu května a června uplynulo kulatých 70 let od komunistické měnové reformy. Její příprava i systém utajení (znáte to, u nás se všechno hned rozkecá) byly svým způsobem jedinečné, byť v důsledku tato akce ožebračila spoustu lidí a dokonce vyvolala první masivnější protirežimní nepokoje (např. v Plzni) v "lidově-demokratickém" (rozuměj komunistickém) táboře. Dohromady je to komplexní historické, sociologické, politologické i ekonomické téma, které by vydalo na několik disertačních prací, natožpak odlehčených blogových článků. Nemám zdaleka takovou ctižádost a ani potřebnou erudici, abych se do něčeho takového pustil. Můžu ale něco říct k jednomu dílčímu tématu, které přispělo jako jeden z mnoha dílků do celkové dobové skládanky: Jak byla vyrobena sada úplně nových mincí, které po vyhlášení reformy nahradily doslova ze dne na den (no dobře, tak ve skutečnosti "ze dne na čtyři dny", protože základní výměna hotovosti probíhala první čtyři červnové dny) předchozí ražby? Zároveň se zmíním o několika zajímavůstkách, které jsou s těmito ražbami spojené a které možná nejsou všeobecně tak známé. 

Tak tady máte kompletní sadu všech mincí, které zahájily svou celkem dlouhou kariéru právě úderem 1. června 1953. Pěkně zleva doprava haléř, tříhaléř, pětihaléř, desetihaléř a pětadvacetihaléř, všechno poctivě ročník 1953, abyste si nestěžovali na nedostatečnou autenticitu. 

 

Samozřejmě před vypuknutím měnové reformy musely být vyraženy i dostatečné zásoby nových mincí. A jak to udělat, aby výroba běžela a nikdo ze zaměstnanců politicky delikátní informaci o nastávajícím měnovém šoku nevyslepičil? Přece si stačí objednat výrobu první várky mincí ve spřízněném zahraničí a poskytnout tuhle informaci jen několika málo prokádrovaným uším, uším lidí kteří dostali celou akci na starost. První várka "měnových" mincí se tedy vyrobila v tehdejším Sovětském svazu, konkrétně ve Státní mincovně v Leningradě. S tím je spojeno i jedno specifikum této mincovní řady: Dodnes nevíme, kdo je autorem výtvarného návrhu mincí. Jejich "estetická nedostatečnost" je o to více patrná, srovnáme-li si nové lidově-demokratické mince s jejich předchůdci, oběžnými mincemi První republiky a poválečného období, na kterých většinou spolupracovali špičkoví výtvarníci a sochaři (Otakar Španiel, Otto Gutfreund, Jaroslav Horejc).  

Sporné informace se objevují i o složení mincovního kovu: Katalogy většinou uvádějí, že jde o mince hliníkové, což je možné s určitou mírou zjednodušení potvrdit. Chtěli-li bychom být ale přesní, museli bychom nahlédnout do příslušné sbírky zákonů, která uvádí jako mincovní slitinu 96,65% hliníku, 3% hořčíku a 0,35% manganu. Tahle mincovní slitina se při běžném používání postupně otírala (a špinila kapsy :-)), zároveň byla náchylná k vytvoření oxidové vrstvičky na povrchu, která sice další korozi většinou bránila, ale spolehlivě časem likvidovala ražební lesk. Mince z tohoto období, které jsou v ražebním lesku, jsou proto poměrně vzácné, byť o žádných extra tisících se mluvit nedá. A když vidím občas na internetu pokusy prodat ošoupaný desetník z 50. let, u kterého nejde pomalu ani rozeznat ročník, za nehorázné peníze, zdvíhá se mi obočí a cuká koutek. Ale když to někdo zaplatí...

Možná nejkurióznější mincí z této sady je jednohaléř. Paradoxně to totiž bylo vůbec poprvé, co se jednohaléř v československém mincovnictví objevil; za První republiky byl nejmenší mincí dvouhaléř, za Protektorátu desetník, po válce dokonce dvacetník. Toto prvenství bylo doplněno ještě jedním: Poprvé od ustanovení korunové měny v roce 1892 chyběla v základní sadě mincí koruna, ta se prostě pro měnovou reformu nerazila, ale byla papírová (tiskla se pro změnu v Moskvě a můžete se na ni podívat v mém starším článku Korunka ke korunce), jako mince se objevila až v roce 1957. I když se jednohaléře objevovaly v oběhu čím dál řidčeji, protože postupně přestaly mít praktické uplatnění (pominu-li vtipálky, kteří si šli koupit do trafiky noviny s hrstí plnou starých haléřových mincí, aby vytočili nerudnou trafikantku), platily překvapivě až do roku 1993, tedy celých 40 let.

V našich zeměpisných délkách kuriózním nominálem je pak tříhaléř. Ne, že bychom u nás v historii různé trojníky (většinou tříkrejcary) neměli, ale nově ustanovený tříhaléř byl úplným vykolejením čs. mincovní soustavy, nešel moc dohromady s dalšími nominály (kolik tříhaléřů má pětník, desetník nebo koruna?). Ve skutečnosti šlo o určitý dobový odraz reality našeho tehdejšího vzoru, Sovětského svazu, který měl ve své měnové soustavě tříkopějku a pětadvacetikopějku (kupodivu, zavést patnáctihaléř si v českých podmínkách ani komunisté netroufli, byť patnáctikopějka mohla být tehdy také pěkným vzorem, podobně jako tomu bylo v některých dalších zemích komunistického bloku). Tříhaléře se v oběhu používaly dost nešikovně a neochotně a zanikly tiše bez náhrady v polovině 70. let.

Pětník a desetník se naopak jako nominály používaly od začátků československého státu (pamatuju si, že když jsem začal chodit do školy, na nádraží ve Staňkově byla veřejná váha, která fungovala na tenhle velký desetník; vhodili jste ho do otvoru, stoupli jste si na váhu, ona vás zvážila a tabulka na ní vám hned řekla, o kolik jste tlustší než doporučují dobové zdravotní tabulky, no prostě hnus :-). Ještě před pár lety stála ta váha  - již dávno nefunkční, protože velké desetníky došly - ve stejné nádražní hale, ale teď už ji naštěstí dali pryč i s protivnými zdravotními tabulkami, které snad byly počítané podle Pygmejů), vzory z roku 1953 dostaly v roce 1961 nový státní znak a v 70. letech byly postupně vyměněny za úplně nové mince. Naopak pětadvacetník (rovněž pozůstatek "kopějkového" sovětského vlivu, byť jedna mince 25 haléřů u nás byla ražena už ve 30. letech) jako vůbec největší hliníková mince československé historie a po čtyři roky vlastně nejvyšší mincovní nominál vůbec, se taky moc neujal a byl v roce 1972 nahrazen bronzaluminiovým dvacetníkem, do té doby ovšem stihl udělat slušnou kariéru a až do 70. let se např. používal v telefonních automatech. 

Ono se dá říct, že k téhle sadě mincí, která pro část (ještě) starší generace symbolizovala měnovou loupež ze třiapadesátého, mám celkem nostalgický vztah, protože právě na ní jsem se jako dítě (hned od první třídy) od táty, který se tou dobou snažil mince trochu sbírat, učil drobné mince prohlížet a rozdělovat je podle ročníků (že hraje roli i kvalita mince, o tom se mi už táta nezmínil a asi to ani nepovažoval za důležité; on to nebyl sběratel v pravém smyslu slova, vlastně ho to celé ani moc nezajímalo, jen nechtěl zůstat příliš pozadu za několika kolegy z práce, kteří se tomu koníčku věnovali) a musel jsem si na to přijít později sám, bohužel až v době, kdy ty nejstarší mince z dnes představované sady, už byly v oběhu notně ošoupané. Dokonce jsem měl privilegium si jednou týdně půjčit tátovu peněženku na drobáky a s jeho svolením zkoušet hledat, jestli mu tam náhodou během týdne neuvízl nějaký cennější ročník. Vždycky jsem si roztřídil mince od jednohaléřů až po tehdy úplně čerstvé dvoukoruny a pětikoruny  a udělal jsem z nich sloupečky podle ročníků, táta přišel, pochválil mě za pečlivost (kterou jsem v jiných oblastech ani zdaleka nevykazoval), všechno zase vysypal na hromadu a vrátil do peněženky, protože něco nového jsme objevili jen výjimečně.

Dodneška mi zůstalo, že když v obchodě dostanu nazpět nějaké drobáky, otočím je z dávného zvyku v ruce, abych se podíval na ročník a na kvalitu a někdy, velmi zřídkakdy, si třeba nový ročník šoupnu stranou. I když už dnes mezi nimi nejsou nejen staré haléře a tříhaléře, ale ani mnohem novější desetníky, padesátníky ani žádné jiné "níky".

Ano, dnes už na obyčejné haléře nikdo nehraje, protože za něco tak nicotného si dávno ani nezatelefonujete, ani se nezvážíte, natož abyste si něco koupili. Vidíte, a to ani nemusela přijít žádná další oficiální zlodějská měnová reforma, není to zvláštní? :-)

18 komentářů:

  1. Zajimave...Ja treba napamatuji trikoruny, ackoli kdyz jdem.zacal chodiz na nakupy, jrste platily...A pad petniku, nove desetniky, pad desetniku i padesatniku uz psmatuji....Deda tesne pred reformou nasetril.na barak, ale pak musel zacit setrit znova temer od nuly....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tříkoruny byly původně papírové, třeba se k ní taky někdy dostaneme. Ty kovové se poměrně časně stahovaly, protože je začaly nahrazovat dvoukoruny. A ty byly mimochodem původně zaváděné kvůli zamýšlenému dvoukorunovému jízdnému v metru. Pak se ale z politických důvodů schválilo, že turnikety v metru budou na korunové mince, ale dvoukoruny už nám v oběhu zůstaly :-).

      Vymazat
  2. O tri- a jednohaleri jsem vubec nevedela. T detstvi mi zbyla jen presnidavkova zavarovacka plna klasickych komunistickych desetniku a dvacetniku. S temi udela terno az tak desata generace po mne:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně, můžeš tedy hrát desetníkový mariáš :-).

      Vymazat
  3. Lezarts
    Můj jubilejní ročník, ale není se čím chlubit. Ty všechny drobáky si dobře pamatuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Docela zajímavé je, že až do roku 1963 jsme se obešli bez padesátníku :-).

      Vymazat
    2. Děkuji za připomínku, ze svého dětství snad pamatuju všechny. A občas zde v domě objevím nějaké drobáky, které asi sbíral Josef nebo jeho rodiče. Ještě jich pár mám v jedné kádince, už jsem je chtěla dát dětem na hraní, ale nostalgie mě zadržela. Děkuji za přehled, ony tenkrát opravdu byly zašlé, ale zato se za ně dalo taky něco konkrétního koupit. To už teď není někdy ani za korunu :-)

      Vymazat
    3. Ten pasátník byl zaveden zřejmě proto, že stouply náklady na provozování telefonní sítě (viz vygůgleno: Tmavý tombakový (měď 90 %, zinek 10 %) padesátihaléř vzoru 1963 (dle vyhl. 28/1963 Sb.) se po zrušení 25haléřů používal jako platidlo ve veřejných telefonních automatech (dokud nebyly místní hovory zdraženy na 1 Kčs). Byl vyražen v letech 1963–1965 a 1969–1971. Stažení mincí stanovila vyhláška č. 139/1979 Sb. s koncem roku 1979.).
      Mnozí fiškulíni tenkrát měli takový po domácku zhotovený šťourat, kterým padesátník z telefonního automatu vyhazovali po skončení hovoru.

      Vymazat
    4. Docela by mě zajímalo, kolik stojí ražba jednokorunové mince. Pokud má být rentabilní, neměla by se vyšplhat nad haléřovou oblast :-). Ale v obchodě toho člověk za korunu, pravda, moc nekoupí.

      Vymazat
    5. Existuje speciální "chyboražba" padesátníku z roku 1969, u které se popletlo razidlo a pro lícní stranu padesátníku (líc je oficiálně strana se státním znakem) se použilo razidlo pro desetník. Letopočet tak není oddělen tečkami, ale protože se různí šizuňkové snažili oddělovací tečky odstraňovat, ještě existují další podpůrné metody, jak zjistit, že nejde o účelově pozměněnou minci. Ano, právě ten padesátník "bez teček" jsme v oběhu s tátou hledali docela intenzivně :-).

      Vymazat
  4. Jako skautík jsem měl pětadvacetník ve své kápézetce.
    A celou tebou zmíněnou halířovou řadu mám doma ve vitrínce.
    /z "halířovou" mi robot udělal "talířovou", ale zatnul jsem mu tipec/.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, stačí pár ataků inflace a z halíře je talíř :-).

      Vymazat
  5. Pamatuju všechny, jedníky byly děs, pětadvacetníky se schraňovaly právě kvůlivá telefonování a platilo se jimi i v automatech na lístky v tramvajích, které z nich vyhnaly průvodčí sedící na svém vyvýšeném místě uprostřed vozu aby měl přehled na obě strany zda cestující nepáchají nějaké nepravosti. Posléze je nahradil padesátník a později koruna. O dnešních cenách a sms jízdenkách už nemluvě ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty průvodčí v tramvajích si taky pamatuju, občas bylo těžké se narvanou tramvají prodrat k jejich pultíku :-).

      Vymazat
  6. Výtvarně tedy skutečně nic moc. Ale to, že existovala taková nepoužitelná hodnota, jako je tříhalíř, je skutečně půvabná ilustrace doby.
    K halířům mám každopádně velmi pozitivní vztah od doby, co mě v dětském věku naučili mariáš. Dokonce mám náušnice sestávající z padesátníků, dvacetníků a desetníků - a je to spolu s mými houslemi nejspolehlivější věc, která startuje konverzace s cizími lidmi, kteří jsou dost všímaví :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě vždycky fascinoval starší nominál sedmnáctikrejcar, jenže to bylo ještě před zavedením korunového systému s převodem 1:100. K tříhaléři existovala ještě papírová zelenomodrá tříkoruna, takže aspoň s něčím byl kompatibilní. Pak se v 60. letech tříkoruna razila jako mědiniklová mince, ale celkem záhy byla nahrazena dvoukorunou a při té už zůstalo :-).

      Vymazat
  7. Díky za návrat do mladších let, s dědečkem jsme se o “měnové reformě “ bavili i rodinné kronice je o ní zmiňováno.
    Bohužel další zlodějská reforma nás čeká při pŕechodu na euro.:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, děkuji. Na euro se nijak netěším, to taky nebývají nijak zvlášť invenční mince. Ale myslím, že taková pecka jako ve třiapadesátém to nebude.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.